برای مشاوره دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم
برای مشاوره دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم
قانون مالیات های مستقیم این وظیفه را بر عهده مودیان حقیقی و حقوقی قرار داده است که برای دریافت تسهیلات بانکی، تعامل با کارفرمایان دولتی و صدور و تمدید پروانه کسب و کار و کارت بازرگانی گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم را تهیه و ارائه نمایند.
در واقع گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم از این حیث اهمیت دارد که دریافت وام از بانک و تمدید صدور پروانه کسب و کار و کارت بازرگانی بدون ارائه این گواهی امکان پذیر نخواهد بود؛ به همین خاطر لازم است که شخص از مراحل و دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم اطلاع داشته باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که متن ماده 186 قانون مالیات های مستقیم چیست و سامانه صدور و ضوابط اجرایی آن چه می باشد؛ به مراحل و نحوه دریافت این گواهی بپردازیم. سپس در خصوص صدور گواهی عدم بدهی مالیاتی با کد رهگیری و نحوه استعلام آن صحبت خواهیم کرد. درانتها به بخشنامه جدید ترتیبات صدور گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم و افزایش سقف تسهیلات بانکی بدون ارائه این گواهی پرداخته خواهد شد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
متن ماده 186 قانون مالیات های مستقیم چیست
یکی از مدارک ضروری برای صدور و تمدید پروانه کسب و کار و کارت بازرگانی، ارائه گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم است. حال ممکن است برای عده ای از اشخاص این سوال مطرح شود که متن ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم چیست و منظور از این گواهی چه می باشد؟
در پاسخ به سوال فوق باید گفت که ماده 186 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص بیان می کند: «صدور یا تجدید یا تمدید کارت بازرگانی و پروانه کسب یا کار اشخاص حقیقی یا حقوقی از طرف مراجع صلاحیتدار منوط به ارائه گواهی از اداره امور مالیاتی ذیربط مبنی بر پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده می باشد و در صورت عدم رعایت این حکم مسئولان امر نسبت به پرداخت مالیات های مزبور با مودی مسئولیت تضامنی خواهند داشت». مطابق با تبصره یک این ماده: «اعطای تسهیلات بانکی به اشخاص حقوقی و همچنین صاحبان مشاغل از طرف بانکها و سایر موسسات اعتباری منوط به اخذ گواهی های ذیل خواهد بود:
گواهی پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده.
گواهی اداره امور مالیاتی مربوط مبنی بر وصول نسخهای از صورتهای مالی ارائه شده به بانک ها و سایر موسسات اعتباری. (ضوابط اجرائی این تبصره توسط سازمان امور مالیاتی کشور و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین و ابلاغ خواهد شد.)
بر اساس تبصره دو، به سازمان امور مالیاتی کشور اجازه داده می شود مبلغی معادل یک در هزار درآمد مشمول مالیات قطعی شده صاحبان درآمد مشاغل را وصول و در حساب مخصوص در خزانه منظور نموده تا در حدود اعتبارات مصوب بودجه سالانه به تشکل های صنفی و مجامع حرفه ای که در امر تشخیص و وصول مالیات همکاری می نمایند؛ پرداخت نماید. وجوه پرداختی به استناد این ماده از شمول مالیات و کلیه مقررات مغایر مستثنی است.
بر اساس تبصره سه این ماده، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است، اسامی مدیران موسسات و شرکت هایی که بدهی مالیاتی اعم از مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده دارند و همچنین اسامی هر یک از مدیران عامل و اعضای هیات مدیره موسسات و شرکت ها که به علت صدور اسناد (صورتحساب) مبتنی بر انجام معاملات غیرواقعی در نظام اقتصادی از جمله امور مالی و مالیاتی کشور محکومیت قطعی یافتهاند را به همراه مشخصات آنان به اداره ثبت شرکت ها اعلام کند.
اداره مذکور موظف است ثبت شرکت یا موسسه به نام این اشخاص و همچنین ثبت عضویت آن ها در هیات مدیره آن شرکت و سایر شرکت ها و موسسات را برای بدهکاران مالیاتی منوط به تعیین تکلیف و اخذ مفاصاحساب مالیاتی از سازمان امور مالیاتی کشور کند.
در تخلف صدور اسناد (صورتحساب) مبتنی بر انجام معاملات غیرواقعی مندرج در این ماده نیز اداره ثبت شرکت ها موظف است از انجام ثبت شرکت یا موسسه به نام اشخاص یادشده و همچنین ثبت عضویت آن ها در هیات مدیره آن شرکت و سایر شرکت ها و موسسات به مدت سه سال خودداری کند.
سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است فهرست اشخاص حقوقی را که طی پنج سال فاقد فعالیت تلقی می شوند؛ به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اعلام کند. سازمان مذکور مکلف است از تاریخ اعلام سازمان امور مالیاتی کشور ثبت هر گونه تغییرات در مورد این اشخاص را منوط به اخذ مفاصاحساب مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور کند.»
بنابراین گواهی ماده 186 دلالت بر این که دارد که شخص به صورت منظم تمام مالیات خود را پرداخت کرده و هیچ بدهی ای به سازمان امور مالیاتی ندارد. از طرف دیگر اعطای تسهیلات بانکی، به اشخاص حقوقی و همچنین صاحبان مشاغل از طرف بانک ها و سایر موسسات اعتباری، منوط به اخذ گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم می باشد. نکته دیگر این است که این گواهی به مدت 3 ماه اعتبار دارد و برای اشخاص حقیقی و حقوقی قابل صدور و استفاده است.
سامانه صدور گواهی مالیاتی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم
باید توجه داشت که امروز تمام فرآیند صدور گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم به صورت الکترونیکی انجام می گیرد. در این میان، ممکن است که این سوال، برای برخی افراد مطرح شود که سامانه صدور گواهی مالیاتی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم چیست که پاسخ آن به شرح زیر است:
امروزه اشخاص می توانند بدون مراجعه حضوری و به صورت برخط و آنلاین گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم را با مراجعه به سامانه govahi186.tax.gov.ir دریافت کنند. این سامانه توسط سازمان امور مالیاتی کشور و به منظور کاهش مراجعه حضوری طراحی شده است.
به عبارت دیگر؛ این سامانه در راستای صدور گواهی تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم و اعلام فهرست بدهکاران عمده مالیاتی راه اندازی گردیده است؛ زیرا کلیه فعالان اقتصادی قبل از تخصیص هرگونه تسهیلات بانکی می بایست وضعیت مالیاتی خود را مشخص نمایند. همچنین فهرست بدهکاران عمده ای که دارای بدهی معوقه بوده و نسبت به تسویه بدهی خود اقدام ننموده اند نیز در همین سامانه اعلام خواهد گردید.
ضوابط اجرایی تبصره 1 ماده 186 قانون مالیات های مستقیم
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در خصوص موضوع اصلاح ضوابط اجرایی تبصره ۱ ماده ۱۸۶ بخشنامه ای تصویب کرده است که در تاریخ 1402/9/27 ابلاغ گردید. حال به منظور دسترسی راحت کاربران، فایل ضوابط اجرایی تبصره ۱ ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم در قسمت زیر بارگذاری شده است.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
- حجم: 85.2 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی کشور
باید توجه داشت که بنابر تبصره ۱ ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم برای دریافت تسهیلات بانکی به اشخاص حقوقی و همچنین صاحبان مشاغل از طرف بانک ها و سایر موسسات اعتباری ارائه گواهی پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده و گواهی اداره امور مالیاتی مربوط مبنی بر وصول نسخهای از صورت های مالی ارائه شده به بانکها و سایر موسسات اعتباری ضروری می باشد.
مراحل و نحوه دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات مستقیم
در قسمت های پیشین، پیرامون گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم و سامانه آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که دریافت این گواهی به صورت الکترونکی می باشد. در این میان؛ ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که فرد می بایست برای دریافت این گواهی چه فرآیندی را طی نماید. از این رو، در ادامه مقاله، به بیان مراحل و نحوه دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات مستقیم پرداخته شده است.
مراحل صدور گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم، بدین صورت است که ابتدا شخص با در دست داشتن مدارک باید به بانک یا مرجع صالح تمدید کارت بازرگانی یا پروانه کسب مراجعه نماید. لازم به ذکر است که پیش نیاز دریافت گواهی ماده ۱۸۶ ایجاد پرونده مالیاتی و اخذ کد 6 رقمی از اداره امور مالیاتی است.
در مرحله بعد شخص می بایست در مرورگر خود درگاه ملی خدمات الکترونیک به نشانیtax.gov.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود. سپس مطابق تصویر زیر می بایست بر روی علامت آدمک کلیک کند.
سپس شخص باید شماره ملی یا شنامه ملی و رمز عبور خود را وارد کند.
پس از ورود به سامانه شخص می بایست بر روی درخواست ها کلیک کند.
پس از ورود به صفحه درخواست ها، شخص باید وارد قسمت فهرست گواهی های ماده 186 شود.
در این صفحه شخص می تواند فهرست درخواست های صدور گواهی موضوع ماده ۱۸۶ که توسط مراجع صدور مجوز برای وی ثبت گردیده است را مشاهده کند. خلاصه اطلاعات مربوط به هر درخواست داخل کادری جداگانه نمایش داده می شود.
اگر در این قسمت، عبارت «صدور گواهی ماده 186» نوشته شده بود؛ نشان دهنده این است که برای درخواست متقاضی گواهی صادر و درخواست مختوم شده است. با کلیک برروی نمایش گواهی شخص می تواند گواهی ماده ۱۸۶ درخواست خود را دریافت نماید.
باید توجه داشت که اگر عبارت «عدم امکان صدور گواهی به علت بدهی و مختومه شدن درخواست» در کادر قرمز رنگ نوشته شده باشد؛ به این منظور است که مهلت مقرر (10روز) به پایان رسیده است و به دلیل وجود بدهی عدم امکان صدور گواهی و درخواست مختوم شده است و برای دریافت گواهی موضوع ماده 186 قانون مالیات های مستقیم باید استعلام مجددی برای شخص از سوی مراجع قانونی صدور مجوز به سازمان امور مالیاتی ارسال گردد.
همچنین اگر عبارت «اعلام وجود بدهی و تعیین مهلت واکنش مودی» در کادر نارنجی رنگ نوشته شده باشد؛ گویای این موضوع است که درخواست شخص دارای بدهی است و در مهلت مقرر (10 روز) از زمان درخواست باید بدهی خود را پرداخت/ترتیب پرداخت نماید؛ در غیر این صورت، عدم امکان صدور گواهی موضوع ۱۸۶ ق.م.م. وجود ندارد.
صدور گواهی عدم بدهی مالیاتی با کد رهگیری
در ابتدا باید گفت که کد رهگیری مالیاتی یک کد یا شماره 10 رقمی است که پس از انجام مراحل ثبت نام کد رهگیری مالیاتی در سامانه مالیاتی tax.gov.ir به متقاضی ارائه می شود. حال در این بخش از مقاله به مراحل صدور گواهی عدم بدهی مالیاتی با کد رهگیری پرداخته می شود که این مراحل به شرح زیر است:
شخص ابتدا می بایست در مرورگر خود سامانه صدور گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم به نشانی govahi186.tax.gov.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود. سپس مطابق تصویر زیر می بایست نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کند.
پس از ورود به سامانه شخص می بایست بر روی ثبت درخواست صدور گواهی جدید کلیک کند و جهت ثبت درخواست جدید گواهی ماده ۱۸۶ می بایست شماره رهگیری ثبت نام الکترونیک مودی در نظام مالیاتی را جهت بررسی وارد نموده و روی دکمه بررسی کلیک کند.
در صورتی که شماره رهگیری وارد شده صحیح باشد فرم بعدی نمایش می یابد که در این مرحله می بایست اطلاعات فرم را تکمیل کند.
لازم به ذکر است درصورتی که برای پرونده مالیاتی و مودی مذکور بدهی مالیاتی تشخیص داده نشود، بلافاصله بعد از ثبت درخواست، گواهی موضوع ماده 186 به صورت آنی صادر می گردد و با زدن روی دکمه نمایش گواهی، گواهی قابل مشاهده خواهد بود. در این حالت درخواست در منوی گواهی های صادره قابل مشاهده خواهد بود.
مراحل و نحوه استعلام گواهی موضوع ماده 186 ق.م.م
در قسمت های گذشته، پیرامون روش، سامانه و نحوه صدور گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم توضیحاتی ارائه گردید. در این میان، ممکن است این سوال در ذهن برخی افراد، ایجاد شود که آیا می توان برای استعلام اصالت این گواهی اقدام نمود یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ به این پرسش، نحوه و فرایند آن چگونه می باشد. به همین دلیل، در قسمت زیر به مراحل و نحوه استعلام گواهی موضوع ماده ۱۸۶ ق.م.م پرداخته خواهد شد.
شخص ابتدا می بایست در مرورگر خود سامانه صدور گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم به نشانی govahi186.tax.gov.ir را جست و جو کرده و وارد سایت شود. سپس مطابق تصویر زیر می بایست نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کند.
پس از ورود به سامانه شخص می بایست گزینه استعلام اصالت گواهی را انتخاب کند و با وارد کردن کد پیگیری درخواست، شماره و تاریخ صدور گواهی بر روی اصالت سنجی کلیک نماید.
علاوه بر اصالت سنجی اشخاص برای استعلام گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم در صورتی که متقاضی کارت بازرگانی باشند؛ باید به اتاق بازرگانی یا سامانه جامع تجارت مراجعه و چنانچه متقاضی پروانه کسب یا کار هستند باید به اتحادیه، اتاق اصناف یا اتاق تعاون و یا در صورتی که متقاضی پروانه فعالیت است؛ باید به مرجع صدور مجوز ذیربط مراجعه نماید.
استعلام وی از سوی مراجع مذکور صرفا به صورت الکترونیکی برای سازمان امور مالیاتی ارسال و پاسخ لازم نیز به صورت الکترونیکی صادر می گردد. همچنین پاسخ استعلام گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم به متقاضی از طریق پیامک، به وی نیز اطلاع رسانی می گردد.
همچنین متقاضی می تواند با مراجعه به درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور، پاسخ استعلام های خود را مشاهده نماید. به علاوه در صورت شناسایی بدهی مالیاتی، فهرست این بدهی ها در درگاه مذکور برای وی قابل مشاهده می باشد. نکته دیگر این است که دریافت استعلام های مربوط به تمامی اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) و حقوقی در سامانه صدور گواهی، منوط به اقدام آنان جهت تشكیل پرونده و طی مراحل ثبت نام تا مرحله ۴۴ می باشد.
بخشنامه جدید ترتیبات صدور گواهی موضوع ماده 186 قانون مالیات های مستقیم
در سال 1398 بخشنامه ای با موضوع ترتیبات اجرایی صدور گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم توسط رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور به تصویب رسید. حال ممکن است عده از اشخاص با جزئیات و محتوای بخشنامه جدید ترتیبات صدور گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم آشنایی نداشته باشند که به همین منظور؛ فایل آن برای دسترسی راحت کاربران در قسمت زیر بارگذاری شده است.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی کشور
- حجم: 83.6 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی کشور
باید توجه داشت که بر اساس بخشنامه فوق از سال 1395 فرآیند صدور گواهی مالیاتی برای متقاضیان صدور یا تمدید یا تجدید كارت بازرگانی صرفا به صورت الكترونیكی انجام می شود. همچنین صدور گواهی مالیاتی نیز منوط به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی قطعی شده می باشد.
افزایش سقف تسهیلات بانکی بدون ارائه گواهی تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم
همانطور که در بخش های قبلی گفته شد؛ اشخاص حقیقی و حقوقی برای اخذ وام و تسهیلات باید گواهی ماده 186 را دریافت کنند؛ ولی در بخشنامه ای که با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی و تایید بانک مرکزی به تصویب رسید؛ در مواردی نیاز به ارائه گواهی مالیاتی به بانک نخواهد بود. حال در این بخش از مقاله، به منظور آشنایی کاربران به افزایش سقف تسهیلات بانکی بدون ارائه گواهی تبصره 1 ماده 16 قانون مالیات های مستقیم پرداخته می شود.
بر اساس پیشنهاد سازمان امور مالیاتی به بانک مرکزی، برای دریافت تسهیلات خرد دیگر نیازی به ارائه گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم نمی باشد. به دنبال آن در بخشنامه بانك مركزی در خصوص اصلاح ماده (1) ضوابط اجرایی تبصره (1) ماده (186) قانون مالیات های مستقیم مصوب 1402/09/27اعلام شد که سقف اعطای تسهیلات خرد به صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی از دو میلیارد ریال به ۵ میلیارد و هفتاد و پنج میلیون ریال و برای اشخاص حقوقی از ۵ میلیارد ریال به ۹ میلیارد و چهارصد و بیست و پنج میلیون ریال افزایش پیدا می کند و برای دریافت این وام از شخص متقاضی، گواهی موضوع تبصره 1 ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم اخذ نمی شود.
لازم به ذکر است که هدف اصلی این تصمیم و افزایش سقف تسهیلات بانکی بدون ارائه گواهی تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم مساعدت و تسهیل فرآیند اخذ تسهیلات خرد توسط متقاضیان، با همکاری بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی می باشد و به این ترتیب اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) که طی سال جاری، تسهیلات ارزی و یا ریالی کمتر از پنج میلیارد و ۷۵ میلیون ریال و شرکت هایی که طی سال جاری، تسهیلات ارزی و یا ریالی کمتر از نه میلیارد و ۴۲۵ میلیون ریال دریافت کنند، نیازی به ارائه گواهی تبصره یک ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم به بانک نخواهند داشت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دریافت گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از دریافت گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به صورت الکترونیکی