برای مشاوره نحوه دریافت برگ سبز گمرکی
برای مشاوره نحوه دریافت برگ سبز گمرکی
برگ سبز گمرکی یکی از مدارک پرکاربرد و پر اهمیتی است که به منظور ترخیص کالا از گمرک مورد استفاده قرار می گیرد. این سند توسط کارشناسان گمرک صادر می شود. در حال حاضر؛ دریافت برگ سبز گمرکی به صورت اینترنتی و از طریق بارگذاری اطلاعات خواسته شده در سامانه صورت می گیرد.
باتوجه به آن که دریافت برگ سبز گمرکی یکی از مهم ترین مراحل ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود و بدون وجود این برگ، خروج کالا از انبار گمرک امکان پذیر نمی باشد؛ لذا کسب اطلاعاتی نظیر شرایط، مدارک، مراحل، نحوه دریافت و... این برگ امری حائز اهمیت محسوب می شود.
از همین رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش برگ سبز گمرکی چیست؟ سامانه دریافت برگ سبز گمرکی معرفی می شود. سپس شرایط، مدارک، مراحل و نحوه دریافت برگه سبز گمرکی مورد بررسی قرار می گیرد و پس از آموزش نحوه استعلام برگ سبز گمرکی با کد ملی، نمونه برگ سبز گمرکی جدید و کدهای پروانه سبز گمرکی ارائه می شود. بعد از آن مطالبی راجع به نحوه محاسبه و جایگزین برگ سبز گمرکی بیان می شود و در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله، ثبت حسابداری و خرید و فروش برگ سبز گمرکی مورد بحث قرار می گیرد.
برگ سبز گمرکی چیست
به طور کلی؛ اشخاصی که در زمینه واردات و صادرات کالا مشغول به فعالیت هستند برای اخذ مجوزهای لازم می بایست مراحلی را طی و مدارکی را به گمرک تحویل نمایند. یکی از پر کاربرد ترین این مدارک در گمرک، برگ سبز گمرکی می باشد. لذا در ادامه راجع به سند توضیحاتی ارائه می شود و به این پرسش پاسخ داده می شود که برگ سبز گمرکی چیست؟
برگ سبز گمرکی، سندی برای ترخیص کالا از گمرک مورد نیاز می باشد. این سند از مهم ترین مدارک لازم جهت خروج کالا از گمرک محسوب می شود. در واقع شخص با در درست داشتن برگ سبز یا همان پروانه سبز گمرکی اجازه خروج کالا از گمرک را دارد. این پروانه درصورتی صادر می شود که کالا پس از ورود به گمرک، مشکلی نداشته باشد.
لازم به ذکر است پروانه سبز گمرکی برای کالاهای وارداتی و صادراتی به صورت مجزا صادر می شود. این سند توسط کارشناسان گمرک صادر شده و اطلاعاتی از جمله تعداد و نوع کالا، تاریخ ورود کالا به انبار، تاریخ خروج کالا از انبار، مشخصات کالا، نام شرکت وارد کننده، شماره قبض انبار، شماره پیچک و ... در آن درج می شود.
سامانه دریافت برگ سبز گمرکی
در حال حاضر جهت دریافت برگ سبز گمرکی نیازی به مراجعه حضوری به گمرک نمی باشد و اشخاص متقاضی می توانند به صورت اینترنتی و از طریق سامانه نسبت به دریافت برگ سبز گمرکی اقدام نمایند. پرسشی که برای بسیاری از افراد، در این راستا، مطرح می شود، آن است که نشانی سامانه دریافت برگ سبز گمرکی چیست؟
اشخاص به منظور دریافت برگ سبز گمرکی لازم است به پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.gov.ir مراجعه نمایند و پس از وارد کردن نام کاربری، رمز عبور، کد شناسایی و کد امنیتی و همچنین انجام مراحل لازم در این سامانه نسبت به دریافت برگ سبز گمرکی اقدام نمایند.
استعلام پروانه الکترونیک، سامانه متمرکز پرداخت، سامانه تولیدی ها، میز خدمت الکترونیک، خروج موقت خودرو، خدمات پس از ترخیص، سامانه متمرکز بازار، ارزش کالای TSC، استعلام IMEI تلفن همراه، استعلام تلفن همراه و پیگیری شکایات در شمار زیر سامانه های پنجره واحد تجارت فرامرزی قرار دارند.
شرایط لازم برای صدور پروانه سبز گمرکی
در قسمت های پیشین مقاله برگ سبز گمرکی شناخته شد و بیان شد که این سند توسط کارشناسان گمرک صادر شده و اطلاعاتی از جمله تعداد و نوع کالا، تاریخ ورود کالا به انبار، تاریخ خروج کالا از انبار، مشخصات کالا، نام شرکت وارد کننده و... در آن درج می شود. همچنین سامانه دریافت برگ سبز گمرکی معرفی شد. اکنون در این قسمت از مقاله، شرایط لازم برای صدور پروانه سبز گمرکی مورد بررسی قرار می گیرد.
تهیه و ارائه مدارک لازم و تایید آن توسط کارشناسان گمرکی، تنظیم اظهارنامه گمرکی، انجام مراحل مقتضی در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی، کنترل کالا توسط ارزیاب، امضا اظهارنامه گمرکی، پرداخت هزینه های لازم و تایید فیش آن توسط مسئولین، چاپ برگ سبز گمرکی و مهر و امضا این سند توسط مسئول مربوطه، از جمله شرایط لازم برای صدور پروانه سبز گمرکی محسوب می شوند.
علاوه بر ضرورت وجود شرایط لازم برای صدور پروانه سبز گمرکی، صدور این پروانه مستلزم تهیه و ارائه مدارک لازم به گمرک و انجام مراحلی خاص و وارد کردن اطلاعاتی در سامانه نیز می باشد که در ادامه به تفصیل راجع به هر یک از این موارد بحث خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پروانه سبز گمرکی
همانطور که بیان شد؛ نمونه برگ سبز گمرکی، سندی برای ترخیص کالا از گمرک است؛ اما اخذ این سند مستلزم تهیه و ارائه مدارکی به گمرک می باشد. لذا در این قسمت از مقاله این مدارک مورد بررسی قرار می گیرد. مدارک مورد نیاز برای اخذ پروانه سبز گمرکی عبارت اند از:
بارنامه
فاکتور خرید کالا
مجوز های لازم(درصورتی که کالا نیاز به مجوز داشته باشد)
فهرست عدل بندی کالا
قبض انبار
بیمه نامه
گواهی مبدا
گواهی بازرسی کالا
کارت بازرگانی هوشمند و کد اقتصادی
پس از آنکه شخص متقاضی مدارک فوق الذکر را تحویل داد، این مدارک توسط کارشناسان مربوطه در گمرک مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تایید آن ها و همچنین پرداخت هزینه های لازم و انجام سایر مراحل مقتضی، شخص می تواند نسبت به دریافت برگ سبز گمرکی اقدام نماید.
مراحل و نحوه دریافت برگه سبز گمرکی
مراحل و نحوه دریافت برگه سبز گمرکی بدین صورت است که شخص متقاضی می بایست پس از تهیه مدارک لازم و تنظیم اظهارنامه گمرکی به سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.gov.ir مراجعه نماید. با ورود به این سامانه، صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود که در این صفحه لازم است شخص، نام کاربری، رمز عبور، کد شناسایی و کد امنیتی را وارد نماید. لازم به ذکر است چنانچه متقاضی، اطلاعات مذکور را در اختیار نداشته باشد جهت دریافت آن می تواند به صورت حضوری به یکی از گمرکات مراجعه نماید.
شخص متقاضی پس از ورود به حساب کاربری خود می بایست اظهارنامه ای راجع به کالا ها تنظیم و اطلاعات مربوط به آن کالاها را در سامانه بارگذاری نماید. پس از انجام این مراحل، اظهارنامه توسط کارشناسان گمرکی بررسی می شود و در صورتی که مورد تایید کارشناسان واقع شود شخصی به نام ارزیاب، کالا ها را کنترل کرده و اظهارنامه گمرکی را امضا می نماید.
بعد از آن که کالا توسط ارزیاب کنترل شد، شخص متقاضی می بایست هزینه های مربوطه را پرداخت نماید و پس از تایید فیش پرداختی، برگ سبز گمرکی صادر می شود. در نهایت پس از چاپ برگه سبز گمرکی و مهر و امضا این سند توسط مسئول مربوطه، صاحب پروانه گمرکی یا همان برگ سبز گمرکی می تواند فرآیند ترخیص کالا از گمرک را تکمیل نماید.
نحوه استعلام برگ سبز گمرکی با کد ملی
استعلام برگ سبز گمرکی با کد ملی یکی از روش هایی است که می توان جهت جلوگیری از سوء استفاده از برگه های سبز گمرکی جعلی از آن استفاده نمود. یکی از پرسش های متدوالی که در این زمینه مطرح می شود، این است که نحوه استعلام برگ سبز گمرکی با کد ملی به چه صورت است؟
متقاضیان استعلام برگه سبز گمرکی با کد ملی لازم است به به سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.ir/ecl مراجعه نمایند. با ورود به این سامانه صفحه ای همانند تصویر زیر نمایش داده می شود.
در این صفحه شخص می تواند با وارد کردن شماره سریال اظهارنامه، رمز دسترسی به پروانه و کد امنیتی، برگ سبز گمرکی را به صورت الکترونیک استعلام نماید. ذکر این نکته ضروری است اشخاص می توانند رمز دسترسی به پروانه را از طریق حساب کاربری خود در پنجره واحد تجارت فرامرزی دریافت نمایند.
نمونه برگ سبز گمرکی جدید و کدهای پروانه سبز گمرکی
پس از شناخت برگ سبز مالیاتی و سامانه پرداخت آن و همچنین بررسی شرایط، مدارک و مراحل و نحوه دریافت برگ سبز گمرکی و نحوه استعلام این سند با کد ملی در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله؛ نمونه برگ سبز گمرکی جدید و کدهای پروانه سبز گمرکی ارائه می شود.
همانطور که بیان شد؛ در حال حاضر اشخاص متقاضی می توانند بدون مراجعه حضوری و به صورت اینترنتی، از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی نسبت به دریافت برگ سبز گمرکی اقدام نمایند و با در دست داشتن این سند اجازه خروج کالای خود از انبار را دریافت نمایند.
نحوه محاسبه برگ سبز گمرکی
از آنجا که ممکن است اشخاص در نحوه محاسبه هزینه های مذکور با گمرک دچار اختلاف شوند؛ لذا افراد راغب هستند که از نحوه محاسبه این هزینه ها آگاه شوند. از همین رو، در ادامه، نحوه محاسبه برگ سبز گمرکی مورد بررسی قرار می گیرد.
دریافت برگ سبز گمرکی مستلزم پرداخت هزینه هایی است. مالیات و عوارض (شامل حقوق گمرکی، سود بازرگانی، مالیات بر ارزش افزوده، چهار درصد مالیات علی الحساب و یک درصد عوارض هلال احمر) و همچنین پرداخت هزینه هایی چون هزینه انبارداری کالا، هزینه تخلیه و بارگیری و هزینه استاندارد سازی از جمله هزینه هایی است که جهت دریافت برگ سبز گمرکی باید پرداخت شود.
با توجه به تخصصی بودن این امر، درصورت بروز اختلاف بین شخص و گمرک، اشخاص می توانند به یکی از کارشناسان رسمی دادگستری مراجعه و نظر وی را استعلام نمایند. در این صورت؛ کارشناس رسمی دادگستری با ارائه نظریه تخصصی خود می تواند حل این اختلاف کمک نماید.
جایگزین برگ سبز گمرکی
در سال های اخیر با توجه به الکترونیکی شدن تشریفات گمرکی، برگ سبز گمرکی نیز به صورت الکترونیکی صادر می شود. همچنین مشاهده اطلاعات برگ سبز گمرکی و استعلام آن تنها به صورت الکترونیکی و از طریق ارسال پیامک امکان پذیر می باشد.
در این میان، ممکن است که این سوال برای متقاضیان مطرح شود که با توجه به الکترونیکی شدن برگ سبز گمرکی، آیا جایگزینی برای آن در نظر گرفته شده است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، جایگزین برگ سبز گمرکی چیست؟ در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان کرد بله؛ در حال حاضر به منظور جلوگیری از جرائمی مانند جعل برگ سبز گمرکی، قاچاق کالا و همچنین افزایش سرعت در فرایند ترخیص کالا، صدور برگ سبز گمرکی متوقف و برگه ای به نام دستور ترخیص Release order)) صادر می شود.
در واقع صدور دستور ترخیص به صورت کاغذی جایگزینی برای برگ سبز گمرکی محسوب می شود و بازرگانان و حق العمل کاران می توانند با ارائه دستور ترخیص به مسئولین مربوطه و در صورت لزوم اخذ استعلام توسط این مسئولین، کالا را از گمرک ترخیص نمایند.
ثبت حسابداری برگ سبز گمرکی
پس از آموزش نحوه محاسبه برگ سبز گمرکی و ارائه مطالبی راجع به جایگزین این مدرک در قسمت های قبل، در این قسمت از مقاله، ثبت حسابداری برگ سبز گمرکی مورد بحث قرار می گیرد. حسابداری برگ سبز گمرکی می تواند بازار کار مناسبی برای بسیاری از حسابداران باشد. از این رو؛ بسیاری از حسابداران مایل هستند فعالیت خود را در زمینه حسابداری برگ سبز گسترش دهند.
به طور کلی نحوه محاسبه مالیات ارزش افزوده برگ سبز مالیاتی بدین صورت است که ردیف 047 در برگ سبز گمرکی به مالیات بر ارزش افزوده و ردیف 048 در این برگ به عوارض خرید اختصاص داده شده است که در صورت جمع این دو ردیف مبلغ کل ارزش افزوده سال به دست می آید.
همچنین مطابق ماده 41 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387، حقوق گمرکی معادل چهار درصد (4%) ارزش گمرکی کالا ها تعیین می شود. به مجموع این دریافتی و سود بازرگانی که طبق قوانین مربوطه توسط هیات وزیران تعیین می شود، حقوق ورودی اطلاق میگردد.
خرید و فروش برگ سبز گمرکی
در قسمت های پیشین مقاله راجع به شرایط، مدارک، سامانه دریافت و مراحل مقتضی و به طور کلی تشریفات لازم برای دریافت برگ سبز گمرکی صحبت شد و بیان گردید که این تشریفات گاها مشکل و برای اشخاص مبتدی ممکن است امری طولانی و زمان بر باشد.
تنظیم اظهارنامه، تهیه و ارائه مدارک، ثبت نام در سامانه و انجام مراحلی خاص و به طور کلی تشریفات بسیار دریافت برگ سبز گمرکی باعث می شود برخی از افراد به فکر خرید این سند بیافتند، اما آیا خرید و فروش برگ سبز گمرکی امکان پذیر و قانونی می باشد؟
در پاسخ به این سوال باید بیان کرد؛ در حال حاضر، با توجه به آن که هر برگ سبز گمرکی به نام شخصی خاص و برای کالایی خاص صادر می شود؛ امکان خرید و فروش و واگذاری آن به اشخاص دیگر وجود ندارد. بنابر این اشخاص متقاضی باید راسا یا از طریق حق العمل کاران گمرک نسبت به دریافت این سند اقدام نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت برگ سبز گمرکی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت برگ سبز گمرکی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی به نشانی epl.irica.ir/ecl مراجعه نمایید.