برای مشاوره شرایط و مراحل ثبت شرکت سهامی عام
برای مشاوره شرایط و مراحل ثبت شرکت سهامی عام


مطابق مواد لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، شرکت سهامی عام شرکتی است که سرمایه آن به سهام قسمت شده و بخشی از این سرمایه، از طریق فروش سهام به مردم تامین می شود. برای این که شرکت سهامی عام بتواند، به طور قانونی در کشور فعالیت نماید، لازم است که به طور رسمی در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.
عدم ثبت قانونی شرکت، اعم از شرکت سهامی عام، می تواند شرکت را با خسارت های جبران ناپذیری اعم از مجازات نقدی و حتی انحلال رو به رو سازد. از طرف دیگر، چون قسمتی از سرمایه شرکت سهامی عام، توسط مردم و از طریق پذیره نویسی تامین می گردد، دولت قوانین ویژه ای را به منظور حمایت از حقوق مردم، در حوزه ثبت شرکت سهامی عام، در نظر گرفته است که این امر، به نوبه خود؛ بر اهمیت، اطلاع از جزئیات ثبت شرکت سهامی عام می افزاید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ثبت شرکت سهامی عام چیست و شرایط آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه ثبت شرکت سهامی عام بپردازیم. سپس در خصوص مدارک لازم و هزینه آن صحبت خواهیم کرد و در انتها، مراحل تشکیل و نحوه تاسیس این نوع شرکت را به همراه راهنمای تصویری آن، ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ثبت شرکت سهامی عام چیست
مطابق ماده 2 قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب 1310، کلیه شرکت های ایرانی مذکور در قانون تجارت (اعم از شرکت سهامی عام)، موظفند که تشکیلات خود را با مقررات قانون تجارت هماهنگ نموده و مطابق قانون مزبور، از اداره ثبت شرکت ها تقاضای ثبت کنند. در غیر این صورت، دادگاه می تواند به تقاضای دادستان، حکم به مجازات نقدی مدیران شرکت یا حتی انحلال آن بدهد.
با این که لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، در ماده 4 خود، به تعریف شرکت سهامی عام پرداخته، اما در هیچ یک از مواد این قانون، تعریفی از ثبت شرکت سهامی عام ارائه نگردیده است. در این میان، ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد مطرح شود که ثبت شرکت سهامی عام چیست و ماهیت آن، چه می باشد.
علی رغم عدم وجود تعریف قانونی از ثبت شرکت (من جمله شرکت سهامی عام)، می توان به طور کلی، بیان نمود که در واقع، ثبت شرکت سهامی عام به معنی طی نمودن فرآیند قانونی ثبت در اداره ثبت شرکت ها، توسط موسسان و تشکیل دهندگان شرکت سهامی عام می باشد که به شرکت اجازه داده، به طور رسمی به فعالیت در کشور بپردازد.
شرایط ثبت شرکت سهامی عام
ثبت انواع شرکت از جمله شرکت سهامی عام در اداره ثبت شرکت ها، مستلزم وجود شرایطی می باشد. در صورت عدم وجود ضوابط مذکور، درخواست ثبت شرکت توسط این سازمان رد گردیده و فرد می بایست پس از رفع مشکل، مراحل ثبت شرکت سهامی عام را از ابتدا آغاز نماید. به همین دلیل، در این بخش به ضوابط و شرایط ثبت شرکت تعاونی تعاونی سهامی عام و سایر شرکت های سهامی عام پرداخته شده که به شرح زیر می باشد:
تشکیل و ایجاد شرکت مطابق با موارد مندرج در مواد قانون تجارت و سایر قوانین مرتبط
ثبت نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها
حداقل سن هیجده سال (در مواردی که سهامدار در شرکت دارای سمت گردد.)
برخورداری از حداقل سرمایه لازم برای تاسیس ثبت شرکت سهامی عام (این مبلغ در ماده 5 لایحه اصلاح، در زمان تاسیس سرمایه شرکت های سهامی عام، پنج میلیون ریال تعیین شده است.)
دریافت مجوز از ارگان مربوطه (در صورتی که موضوع فعالیت شرکت سهامی عام مجوزی است) و دریافت مجوز اولیه از سازمان بورس و اوراق بهادار
افتتاح حساب به نام شرکت سهامی عام در نزد یکی از بانک ها و ارائه اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت سرمایه (حداقل 35% از 20% سرمایه تعهد شده)
داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک اعضا
داشتن حساب کاربری ثنا به نام هر یک از اعضا
تهیه و توزیع طرح اعلامیه پذیره نویسی شرکت
برای این که شرکت سهامی عام بتواند، به طور موفقیت آمیز در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد، در ابتدا لازم است که شرایط تشکیل شرکت سهامی عام، مطابق مواد قانون تجارت و لایحه اصلاحی آن رعایت گردد. به طور مثال، برای تشکیل شرکت، می بایست شرط حداقل تعداد شرکا و سهامداران رعایت شود که این شرط، برای ثبت شرکت سهامی عام، حداقل پنج نفر تعیین شده است.
همچنین همانطور که پیش تر اشاره گردید، برای تاسیس شرکت های سهامی عام، موسسان باید حداقل بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد نمایند. این امر به این معنی است که تنها هشتاد درصد سرمایه شرکت، می تواند از طریق پذیره نویسی از مردم، تامین شود. علاوه بر این، موسسان باید، حداقل 35% از 20% سرمایه تعهد شده را در حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس، نزد یکی از بانک ها گذارند.
سامانه ثبت شرکت سهامی عام
در گذشته فرآیند ثبت شرکت سهامی عام، به صورت حضوری صورت می گرفت و افراد ناگریز بودند که مراحل ثبت این نوع شرکت را با مراجعه حضوری به اداره ثبت شرکت های حوزه مربوطه طی نمایند. این فرآیند، ضمن صرف هزینه و زمان بسیار، سبب می گشت که فرآیند ثبت شرکت سهامی عام به کندی صورت پذیرد.
به منظور حل این مشکل، سایتی تحت عنوان سامانه جامع ثبت شرکت ها راه اندازی گردید، تا افراد بتوانند به راحتی، درخواست خود را برای ثبت انواع شرکت، من جمله شرکت سهامی عام، در سامانه درج نمایند. در این ممکن است، میان عده ای از افراد با جزئیات این سایت آشنایی نداشته، به همین دلیل، در این بخش از مقاله؛ به معرفی سامانه ثبت شرکت سهامی عام و بیان آدرس آن، اختصاص داده شده است.
همانطور که پیش تر اشاره گردید، اولین مرحله ثبت شرکت سهامی عام، ثبت درخواست در سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد. ورود به سامانه ثبت شرکت سهامی عام، نیازی به ایجاد حساب کاربری وجود نداشته و افراد می توانند تنها با وارد نمودن آدرس سایت به امکانات مختلف آن، دسترسی داشته باشند. برای ورود به سایت ثبت شرکت سهامی عام، متقاضی در ابتدا می بایست نشانی سایت با عنوان irsherkat.ssaa.ir در مرورگر خود جست و جو نموده و به این طریق به صفحه اصلی سایت و خدمات مختلف آن دسترسی یابد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی عام
در قسمت های گذشته، پیرامون تعریف ثبت شرکت سهامی عام و شرایط و سامانه آن، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که تا زمانی که، شرکت سهامی عام، در اداره ثبت شرکت ها به ثبت نرسد، نمی تواند فعالیت رسمی خود را آغاز نماید. به منظور ثبت شرکت سهامی عام، متقاضی می بایست مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و در مهلت مقرر، به آدرس اداره ثبت شرکت ها پست نماید که، مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی عام به شرح زیر می باشد:
دو نسخه طرح اعلامیه پذیره نویسی که بایستی به امضاء کلیه موسسان رسیده باشد.
دو نسخه اظهارنامه تکمیل شده
دو نسخه طرح اساسنامه تکمیل شده
تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت موسسان
اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد.
اصل مجوز اولیه از سازمان بورس و اوراق بهادار
تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی مربوطه
دو نسخه اساسنامه که به تصویب مجمع عمومی موسس رسیده باشد.
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسان متضمن تصویب اساسنامه، تعیین اعضاء هیئت مدیره، انتخاب بازرسان و روزنامه های کثیرالانتشار
دو نسخه صورت جلسه هیات مدیره
اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل 35% سرمایه شرکت (در صورتی که قسمتی از سرمایه موسسان به صورت غیر نقدی باشد، ارائه اصل گواهی کارشناس رسمی دادگستری الزامی است).
اصل مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار (مجوز ثانویه).
وکالت نامه (در مواردی که برای ثبت شرکت سهامی عام، وکیل اخذ شده است.)
رسید پرداخت حق الثبت
توجه به این نکته ضروری است که برای ثبت شرکت سهامی عام، در سایت ثبت شرکت ها نیز متقاضی باید اطلاعات هویتی تمام موسسان شرکت و همچنین، مدیران و بازرسان را در اختیار داشته و این اطلاعات را در سامانه وارد نماید. از جمله این مدارک و اطلاعات می توان به نام و نام خانواگی، کد ملی، شماره شناسنامه، تاریخ تولد، شماره ثابت و همراه و... اشاره نمود.
هزینه ثبت شرکت سهامی عام
از جمله مهم ترین سوالاتی که ممکن است افرادی که قصد تاسیس یک شرکت سهامی عام را دارند، با آن مواجه شوند، این سوال است که برای ثبت شرکت مورد نظر خود، می بایست چه هزینه هایی را، متقبل شوند و این هزینه ها چه انواعی دارد. به همین منظور، این بخش از مقاله، به بیان هزینه ثبت شرکت سهامی عام پرداخته شده این هزینه ها، عبارتند از:
هزنیه حق الثبت: حق الثبت مبلغی است که توسط اداره ثبت دریافت شده و مبلغ آن با توجه به تجاری بودن یا نبودن شرکت سهامی عام و همچینن، میزان کل سرمایه آن تعیین می گردد. طبیعی است که هر چه میزان سرمایه شرکت، افزایش یابد، میزان هزینه حق الثبت نیز افزایش می یابد.
هزینه ارسال مدارک به اداره ثبت شرکت ها از طریق پست: پس از این که اظهارنامه ثبت شرکت، برای اداره ثبت ارسال گردید و تایید اولیه از جانب این اداره صادر شد، متقاضی ثبت شرکت سهامی عام؛ می بایست مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به آدرس این اداره ارسال نماید. برای ارسال مدارک به اداره پست، شخص باید مبلغی را تحت عنوان هزینه پست به ماموران پستی پرداخت کند.
هزینه چاپ آگهی تاسیس در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار: پس از این که مراحل ثبت شرکت سهامی عامی به اتمام رسید، داوطلب باید آگهی تاسیس شرکت سهامی عام را، در روزنامه رسمی و یک روزنامه کثیر الانتشار به چاپ برساند. هزینه چاپ آگهی در روزنامه های مختلف کشور متفاوت بوده و می تواند مقدار آن گوناگون باشد. واضح است که روزنامه های مشهور و پرتیراژ کشور دارای هزینه چاپ بیشتری نسبت به سایر روزنامه ها می باشند.
هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت: پس از آن که مراحل ثبت شرکت سهامی عام به پایان رسید و آگهی تاسیس آن، صادر شد، موسسین شرکت سهامی عام، موظف هستند، میزان تعرفه ای، معادل نیم در هزار سرمایه شرکت سهامی عام را به عنوان هزینه ابطال تمبر سرمایه شرکت یا حق تمبر ثبت شرکت به سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت نمایند.
علاوه بر موارد فوق، فرد باید به منظور تشکیل شرکت، مبلغی را به عنوان حداقل سرمایه تشکیل شرکت نیز در نظر بگیرد که این مبلغ برای تشکیل شرکت سهامی عام، مبلغ پنج میلیون ریال، تعیین شده است. ضمن این که حداقل 35% از 20% سرمایه تعهد شده، می بایست به صورت نقد حاضر بوده و در نزد بانک و به حساب شرکت در شرف تاسیس واریز گردد.
مراحل و نحوه ثبت شرکت سهامی عام
همانطور که پیش تر اشاره گردید، شرکت سهامی عام، به منظور آغاز فعالیت رسمی خود، مستلزم ثبت در مرجع ثبت شرکت ها می باشد. مطابق ماده 2 قانون راجع به ثبت شرکت ها مصوب سال 1310، عدم ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها، مدیران را با جزای نقدی مواجه خواهد ساخت و در مواردی نیز ممکن است که حکم به انحلال آن ها داده شود. به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت شرکت سهامی عام به همراه راهنمای تصویری آن ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تأسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تأسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت سهامی عام، لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت سهامی عام هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت سهامی عام به آن ارسال می شود.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت سهامی عام را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت سهامی عام را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه، سهام شرکت و مبلغ آن معین گردد. همچنین لازم است که نوع، ارزش هر سهم و مشخصات سرمایه پرداخت شده و .... در این قسمت به دقت مشخص شود.
در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات موسسان شرکت، نظیر تعداد آن ها، تاریخ جلسه و اطلاعات هویتی آن ها در این قسمت وارد نموده و بر روی گزینه ذخیره اطلاعات شخص کلیک کند.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت سهامی آن را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعدی، نوبت به بارگذاری طرح اساسنامه شرکت سهامی عام، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت سهامی عام برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در مرحله بعدی، اظهارنامه ثبت شرکت سهامی عام بر روی صفحه زیر، نمایش داده شده و داوطلب باید آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت مشاهده هرگونه ایراد یا نیاز به اصلاح، می بایست با ورود به گام مربوطه اطلاعات را ویرایش نماید.
در قسمت بعدی، خلاصه اظهارنامه برای داوطلب نمایش داده می شود که لازم است در صورت تایید آن، بر روی گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" کلیک شود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت سهامی عام را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از این پس، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت سهامی عام به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای ثبت شرکت سهامی عام، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت شرکت کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص چیست
در قسمت های پیشین مقاله به تعریف و چیستی شرکت سهامی عام پرداخته و شرایط، مدارک و نحوه ثبت آن را در سامانه جامع ثبت شرکتها، بیان نمودیم. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح این پرسش بپردازیم که تفاوت شرکت سهامی عام و خاص چیست؟
در پاسخ به این پرسش می بایست بیان نمود که مهم ترین تفاوت شرکت سهامی عام و خاص در نحوه تامین سرمایه آن ها می باشد. در شرکت های سهامی عام، بخشی از سرمایه توسط خود موسسان شرکت و بخش دیگر از طریق فروش سهام به مردم تامین می شود، اما در شرکت های سهامی خاص، تمامی سرمایه فقط توسط موسسان شرکت فراهم می شود. هم چنین، فقط شرکت های سهامی عام امکان عرضه سهام در بورس اوراق بهادار را دارند و شرکت های سهامی خاص این امکان را ندارند.
تفاوت دیگر شرکت سهامی عام و خاص؛ این است که تعداد شرکای شرکت سهامی عام، حداقل باید ۵ نفر باشد و تعداد شرکا در شرکت سهامی خاص، حداقل باید ۳ نفر باشد. هم چنین، سرمایه اولیه برای تشکیل شرکت سهامی خاص حداقل صد هزار تومن و در شرکت سهامی عام، حداقل پانصد هزار تومان است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل ثبت شرکت سهامی عام در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل ثبت شرکت سهامی عام پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: افتتاح حساب به نام شرکت و برخورداری مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار، از جمله شرایط اصلی ثبت شرکت سهامی عام می باشد که جزئیات بیشتر در متن مقاله آمده است.