برای مشاوره نحوه درخواست استرداد مالیات
برای مشاوره نحوه درخواست استرداد مالیات
به طور کلی به هزینه مالی اجباری که دولت به منظور تامین هزینه های خود و هزینه های عمومی از اشخاص حقیقی و حقوقی دریافت می کند؛ مالیات گفته می شود. مودیان مالیاتی مکلفند در زمان های مقرر شده و طبق مقررات؛ نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.
مودیان مالیاتی ممکن است بنابر دلایلی مختلفی نظیر اشتباه در محاسبه مالیات، عدم آگاهی از معافیت مالیاتی خود و... مبلغی اضافه بر بدهی مالیاتی خود را به برای سازمان امور مالیاتی واریز نمایند. در این صورت آن ها می توانند مبلغ اضافی پرداخت شده را مسترد نمایند؛ اما استرداد این مبلغ مستلزم آگاهی از شرایط و نحوه آن و نیز مندرجات نمونه نامه درخواست استرداد ارزش افزوده و سایر مالیات ها می باشد.
از همین رو، در این مقاله، ابتدا ملاحظه می شود که استرداد مالیات اضافه پرداخت چیست؟ سپس انواع استرداد مالیات اضافی کسر شده مورد بررسی قرار می گیرد و به پرسش مالیات غیر قابل استرداد چیست؟ پاسخ داده می شود و پس از آن؛ راجع به استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان و همچنین شرایط و مدارک لازم برای استرداد اضافه پرداخت مالیات بحث می شود. در نهایت؛ پس از آن که زمان و نحوه درخواست استرداد مالیات مورد مطالعه قرار گرفت، دستورالعمل سازمان امور مالیاتی درباره استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق، نمونه نامه درخواست استرداد مالیات و فرم درخواست استرداد مالیات اضافی کسر شده و بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص فرآیند استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده ارائه می شود.
استرداد مالیات اضافه پرداختی چیست
بسیاری از مودیان مالیاتی عبارت استرداد مالیات اضافه پرداخت را شنیده اند؛ اما ممکن است معنی آن را ندانند. لذا در ادامه به این پرسش پاسخ داده می شود که معنی استرداد در حسابداری و استرداد مالیات اضافه پرداختی چیست؟ از آن جا که دریافت مبلغی بیش از بدهی مالیاتی از مودی مالیاتی از مصادیق ایفای ناروا و دارا شدن بلاجهت می باشد؛ لذا دولت مکلف است مبلغ اضافی را مسترد نماید. در واقع چنانچه مودی مالیاتی مبلغی بیش از بدهی مالیاتی خود را واریز نماید، در این صورت سازمان امور مالیاتی وظیفه دارد؛ مبلغ اضافه پرداخت شده را مسترد نماید و به این عملیات استرداد مالیات اضافه پرداخت گفته می شود.
ماده 242 قانون مالیات های مستقیم در این راستا مقرر می دارد؛ اداره امور مالیاتی موظف است در هر مورد که به علت اشتباه در محاسبه مالیات اضافی دریافت شود و همچنین در مواردی که مالیاتی طبق مقررات این قانون قابل استرداد می باشد، وجه قابل استرداد را از محل وصولی جاری ظرف یک ماه به مودی پرداخت کند.
و در ادامه ماده 243 قانون فوق الذکر بیان می کند که در صورتی که درخواست استرداد از طرف مودی به عمل آمده باشد و اداره امور مالیاتی آن را وارد نداند، مودی میتواند ظرف سی روز از تاریخ اعلام نظر اداره یاد شده از هیات حل اختلاف مالیاتی درخواست رسیدگی کند. رای هیئت حل اختلاف مالیاتی در این مورد قطعی و غیر قابل تجدید نظر است و در صورت صدور رای به استرداد مالیات اضافی اداره مربوط طبق جزء اخیر ماده 242 این قانون ملزم به اجرای آن خواهد بود
انواع استرداد مالیات اضافی کسر شده
همانطور که بیان شد، مطابق قانون، چنانچه مودی مالیاتی مبلغی بیش از بدهی مالیاتی خود را واریز نماید، در این صورت سازمان امور مالیاتی وظیفه دارد؛ مبلغ اضافه پرداخت شده را مسترد نماید. از آنجا که مالیات انواع مختلفی دارد؛ لذا این پرسش مطرح می شود که استرداد مالیاتی برای کدام یک از گروه های مالیاتی امکان پذیر است؟ لذا در ادامه انواع استرداد مالیات اضافی کسر شده بیان می شود. به طور کلی مالیات تکلیفی، مالیات بر حقوق، مالیات بر عملکرد و مالیات بر ارزش افزوده از انواع استرداد مالیاتی محسوب می شود که در ادامه هریک از این موارد مورد بررسی قرار می گیرد.
مالیات تکلیفی: مالیات تکلیفی یکی از انواع مالیات بر درامد می باشد. این نوع مالیات بدین صورت است که زمانی که شخصی به عنوان کارگر یا کارمند در اداره یا شرکتی مشغول به کار است کارفرما مکلف می شود تا مالیات تکلیفی را از حقوق شخص کسر و به اداره مالیات پرداخت نماید. استرداد مالیاتی در این نوع از مالیات امکان پذیر می باشد.
مالیات بر حقوق: در این نوع از مالیات، کارفرما مبلغ مالیات را از حقوق کارمند یا کارگر خود و به اداره مالیات پرداخت می کند. مالیات بر درآمد حقوق یکی از مشهور ترین انواع مالیات محسوب می شود. استرداد مالیاتی در مالیات بر حقوق نیز امکان پذیر است.
مالیات بر عملکرد: مالیات بر عملکرد یکی از انواع مالیات بر درآمد است. در این نوع از مالیات صاحبان شرکت ها موظفند پس از ارائه سود و زیان شرکت، 25 درصد از سود خالص شرکت را به عنوان مالیات پرداخت نمایند. یک از انواع استرداد مالیاتی مالیات بر عملکرد است.
مالیات بر ارزش افزوده: مالیات بر ارزش افزوده نوعی از مالیات است که مصرف کنندگان در زمان خرید کالا می پردازند و این مالیات از طریق فروشندگان به سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود. در این نوع از مالیات، پرداخت مالیات بر ارزش افزوده استرداد مالیاتی بر عهده خریدار نهایی محصول است.
مالیات غیر قابل استرداد چیست
پس از مطالعه راجع به استرداد مالیات اضافه پرداخت و شناخت انواع استرداد مالیات در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله، به این پرسش پاسخ داده می شود که مالیات غیر قابل استرداد چیست؟ مالیات غیر قابل استرداد مالیاتی است که مودی مالیاتی پس از پرداخت به هیچ عنوان و حتی در صورت پرداخت اضافه؛ نمی تواند آن را مسترد نماید. انواع مالیات های غیر قابل استرداد عبارت اند از:
مالیات پرداختی جهت خرید نهادهای عمرانی (در واقع این نوع مالیات به بهای تمام شده دارایی اضافه می شود)
شرکت هایی که از پرداخت مالیات ارزش افزوده معاف هستند (همانند شرکت های دارو سازی) در صورتی که این نوع از مالیات را پرداخت نمایند؛ حق مطالبه آن را نخواهند داشت.
مالیات پرداختی توسط انواع شرکت هایی که منحصرا در زمینه عرضه یا کالا یا خدمات معاف، فعالیت می کنند.
در موارد فوق الذکر، مالیات و عوارض پرداختی مودی قابل تهاتر یا استرداد نمی باشد. ذکر این نکته ضروری است، مستند به تبصره 5 ماده 8 قانون ارزش افزوده، سازمان امور مالیاتی آن قسمت از مالیات و عوارض پرداختی مودیان که طبق مقررات این قانون قابل تهاتر یا استرداد نیست، به عنوان هزینه های قابل قبول موضوع قانون مالیات های مستقیم محسوب می نماید.
استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان
ماده (8) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 02 / 03 / 1400 در رابطه با استرداد مالیات بر ارزش افزوده صادرکنندگان مقرر می دارد: «مالیات و عوارضی كه مودیان برای خرید كالاها و خدمات مورد نیار برای انجام فعالیت های اقتصادی خود پرداخت می كنند، به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور شده و از مالیات و عوارض فروش آن ها كسر می شود.
در صورتی كه جمع اعتبار مالیاتی مودی در هر دوره مالیاتی بیشتر از مالیات و عوارض فروش وی باشد، سازمان موظف است؛ مبلغ مازاد را به دوره و یا دوره های بعد منتقل نماید. در صورتی كه مودی درخواست كند كه مازاد مزبور به وی مسترد گردد، سازمان موظف است حداكثر ظرف مدت یك ماه از تاریخ ثبت درخواست، نسبت به استرداد ما به التفاوت مذكور از محل وصولی های جاری اقدام نماید، در غیر این صورت مشمول خسارتی به میزان (2%) در ماه از تاریخ ثبت درخواست نسبت به مبلغ قابل استرداد و مدت تاخیر می باشد كه توسط سازمان و از محل وصولی های جاری پرداخت می گردد.
متخلفین از اجرای این حكم با درخواست مودی و رای هیات رسیدگی به تخلفات اداری به مجازات بند (و) ماده (9) قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب 07 /09 /1372 محكوم می شوند.» در سال 1400 بخشنامه ای تحت عنوان بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص فرایند استرداد مالیات و ارزش افزوده موضوع ماده 8 قانون مالیات بر ارزش افزوده به تصویب رسید.
مطابق این بخشنامه، ادارات کل امور مالیاتی موظفند پس از رسیدگی و تعیین میزان مالیات و عوارض قابل استرداد، نسبت به صدور و ابلاغ برگ مطالبه یا استرداد، حداكثر ظرف مدت یك هفته بعد از مهلت پانزده روز از تاریخ درخواست اقدام نمایند. همچنین به موجب این بخشنامه در صورت تمكین و پذیرش مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین و ابلاغ شده به موجب برگ مطالبه و استرداد توسط مودی، مالیات و عوارض تعیین شده قطعی و به مودی قابل استرداد می باشد.
ادارات كل امور مالیاتی موظفند مالیات و عوارض قطعی مذكور را ظرف مهلت مقرر یك ماه از تاریخ ثبت درخواست به حساب مودی واریز نمایند. لازم به ذکر است در صورتی كه مودی به مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین و ابلاغ شده، به موجب برگ مطالبه و استرداد معترض باشد، مراتب قابل رسیدگی مجدد در اداره امور مالیاتی ذیربط خواهد بود.
شرایط استرداد اضافه پرداختی مالیات
با توجه به آن که استرداد اضافه پرداخت مالیات مستلزم وجود شرایطی است؛ لذا در این بخش از مقاله، شرایط استرداد اضافه پرداخت مالیات مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. مستفاد از بخشنامه سازمان امور مالیاتی درباره استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق و همچنین ماده 87 اصلاحی قانون مالیات های مسقیم، ادارات کل امور مالیاتی کشور، با رعایت مفاد قانون مالیات های مستقیم، مکلف به استرداد اضافه دریافتی بابت مالیات بر درآمد حقوق می باشند. بر اساس قانون و بخشنامه فوق الذکر، شرایط استرداد اضافه پرداختی مالیات عبارت اند از:
ارائه درخواست کتبی حقوق بگیر به اداره امور مالیاتی محل سکونت، در محدوده زمانی پس از تاریخ انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال
رسیدگی اداره مالیاتی ظرف 3 ماه از تاریخ تسلیم درخواست
احراز اضافه پرداختی و نداشتن بدهی قطعی دیگر توسط اداره امور مالیاتی
پس از انجام رسیدگی های لازم، در صورتی که درخواست کننده بدهی قطعی دیگر در آن اداره امور مالیاتی نداشته باشد، می تواند نسبت به استرداد اضافه پرداختی از محل وصولی های جاری اقدام کند. همچنین در صورتی که درخواست کننده بدهی قطعی مالیاتی داشته باشد؛ اضافه پرداختی به حساب بدهی مزبور منظور و مازاد مسترد خواهد شد.
شایسته تحریر است در مواردی که اداره امور مالیاتی ذیربط، درخواست کتبی استرداد از سوی حقوق بگیر را وارد نداند، می بایست مراتب را کتبا به حقوق بگیر اعلام نماید. حقوق بگیر می تواند ظرف سی روز از تاریخ اعلام نظر کتبی اداره موصوف، از از هیات حل اختلاف مالیاتی درخواست رسیدگی نماید.
مدارک لازم برای استرداد مالیاتی توسط مودی
لازمه استرداد مالیات توسط مودی، وجود شرایط و همچنین تهیه و ارائه مدارکی است. در قسمت قبل، شرایط استرداد اضافه پرداخت مالیات مورد بررسی قرار گرفت و در این قسمت از مقاله، راجع به مدارک لازم برای استرداد مالیاتی توسط مودی بحث می شود.
مدارک لازم برای استرداد مالیات توسط مودی عبارت اند از: 1-برگه مفاصا حساب مالیاتی تا تاریخ استرداد 2-گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده برای مشمولین 3-فهرست تمامی مالیات هایی که تا تاریخ استرداد قطعی می شوند 4-اسناد و مدارک وجوه پرداختی نظیر فیش واریزی.
مودی مالیاتی جهت استرداد مالیات پرداختی لازم است مدارک فوق الذکر را تهیه و به سازمان امور مالیاتی تحویل دهد. این مدارک توسط توسط کارشناس ارشد مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت تایید، اضافه مبلغ پرداختی توسط مودی مالیاتی به وی مسترد می شود.
زمان و نحوه درخواست استرداد مالیات
زمان و نحوه درخواست استرداد مالیات از موضوعات مهمی است مودیان مالیاتی متقاضی استرداد باید به آن توجه داشته باشند. لذا در ادامه راجع به این موضوع بحث می شود. راجع به زمان درخواست استرداد مالیات باید بیان کرد مطابق بخشنامه سازمان امور مالیاتی درباره استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق، مدت زمان ارائه درخواست کتبی حقوق بگیر مبنی بر استرداد مالیات، پس از تاریخ انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال، می باشد.
مستفاد از ماده 242 قانون مالیات های مستقیم، اداره مالیات موظف است وجه قابل استرداد را ظرف یک ماه مسترد نماید. همچنین مطابق تبصره ماده فوق الذکر، در صورتی که اضافه مالیات ظرف 3 ماه از تاریخ درخواست مودی مسترد نشود، اداره امور مالیاتی مکلف است خسارتی به نرخ یک و نیم درصد در ماه از تاریخ دریافت تا زمان استرداد به مبلغ استرداد اضافه نماید.
نحوه درخواست استرداد مالیات بدین شرح است که حقوق بگیر، ابتدا می بایست درخواست کتبی خود را مبنی بر استرداد اضافه پرداختی مالیات به اداره امور مالیاتی محل سکونت، در محدوده زمانی پس از تاریخ انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال تقدیم نماید. سپس سازمان امور مالیاتی درخواست فرد را بررسی و در صورتی که با استرداد موافقت نماید؛ وجه را ظرف سه ماه از تاریخ درخواست به حساب شخص مسترد می کند.
چنانچه سازمان امور مالیاتی درخواست شخص حقوق بگیر مبنی بر استرداد اضافه مبلغ پرداختی را قبول نکند، موظف است عدم موافقت خود را به صورت کتبی به شخص اعلام نماید. در این صورت شخص حقوق بگیر از تاریخ دریافت نامه کتبی سازمان به مدت 30 روز فرصت اعتراض دارد. لازم به ذکر است مرجع صالح جهت حل اختلاف، هیئت حل اختلاف مالیاتی می باشد.
دستورالعمل سازمان امور مالیاتی درباره استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق
به موجب ماده 242 قانون مالیات های مستقیم، اداره امور مالیاتی موظف است در هر مورد که به علت اشتباه در محاسبه مالیات اضافی دریافت شود و همچنین در مواردی که مالیاتی طبق مقررات این قانون قابل استرداد می باشد وجه قابل استرداد را از محل وصولی جاری ظرف یک ماه به مودی پرداخت کند. دستورالعمل سازمان امور مالیاتی درباره استرداد اضافه پرداختی بابت مالیات بر درآمد حقوق در راستای این ماده به تصویب رسیده است. لذا؛ در ادامه، این دستورالعمل ارائه می شود.
بر اساس دستور العمل فوق، در مواردی که اداره امور مالیاتی ذیربط، درخواست کتبی استرداد از سوی حقوق بگیر را وارد نداند، می بایست مراتب را کتبا به حقوق بگیر اعلام نماید. حقوق بگیر می تواند ظرف سی روز از تاریخ اعلام نظر کتبی اداره موصوف، از از هیات حل اختلاف مالیاتی درخواست رسیدگی نماید.
نمونه فرم نامه درخواست استرداد مالیات
همانطور که در قسمت های قبل بیان شد، حقوق بگیر جهت استرداد مالیات ابتدا می بایست درخواست کتبی خود را مبنی بر استرداد اضافه پرداختی مالیات به اداره امور مالیاتی محل سکونت، در محدوده زمانی پس از تاریخ انقضای تیر ماه سال بعد تا آخر آن سال تقدیم نماید. این درخواست لازم است در فرم برگ استرداد مالیات اضافه پرداختی تقدیم شود. لذا در ادامه نمونه فرم نامه درخواست استرداد مالیات ارائه می شود.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی
- حجم: 351 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی
سازمان امور مالیاتی درخواست فرد را بررسی و در صورتی که با استرداد موافقت نماید وجه را ظرف سه ماه از تاریخ درخواست به حساب شخص مسترد می کند. همچنین، همانطور که بیان شد؛ چنانچه سازمان امور مالیاتی درخواست شخص حقوق بگیر مبنی بر استرداد اضافه مبلغ پرداختی را قبول نکند، موظف است عدم موافقت خود را به صورت کتبی به شخص اعلام نماید. در این صورت شخص حقوق بگیر از تاریخ دریافت نامه کتبی سازمان به مدت 30 روز فرصت اعتراض دارد.
بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص فرآیند استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده
همانطور که بیان شد؛ به موجب بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص فرایند استرداد مالیات و ارزش افزوده موضوع ماده 8 قانون مالیات بر ارزش افزوده، ادارات کل امور مالیاتی موظفند پس از رسیدگی و تعیین میزان مالیات و عوارض قابل استرداد، نسبت به صدور و ابلاغ برگ مطالبه یا استرداد، حداكثر ظرف مدت یك هفته بعد از مهلت پانزده روز از تاریخ درخواست اقدام نمایند لذا در ادامه بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص فرآیند استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده ارائه می گردد.
- نویسنده: سازمان امور مالیاتی
- حجم: 543 KB
- منبع: سایت سازمان امور مالیاتی
به موجب بند 3 بخشنامه مذکور، در صورت تمكین و پذیرش مالیات و عوارض قابل استرداد تعیین و ابلاغ شده به موجب برگ مطالبه و استرداد توسط مودی، مالیات و عوارض تعیین شده قطعی، و به مودی قابل استرداد می باشد و ادارات كل امور مالیاتی موظفند مالیات و عوارض قطعی مذكور را ظرف مهلت مقرر یك ماه از تاریخ ثبت درخواست به حساب مودی واریز نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه درخواست استرداد مالیات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه درخواست استرداد مالیات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مالیات غیر قابل استرداد مالیاتی است که مودی مالیاتی پس از پرداخت به هیچ عنوان و حتی در صورت پرداخت اضافه؛ نمی تواند آن را مسترد نماید.