برای مشاوره اطلاع از حسابرس مستقل شرکت
برای مشاوره اطلاع از حسابرس مستقل شرکت
حسابداری شاخه ای از علم ریاضیات است که وظیفه آن انجام محاسبات و بررسی اطلاعات مالی است. حسابداران افرادی هستند که از سوی شرکت ها، کسب و کارها و یا سازمان ها جهت انجام امور مالی و اقتصادی به کار گرفته می شوند. علم حسابداری زیر شاخه های گسترده ای دارد که یکی از آن ها، حسابرسی نامیده می شود.
حسابرسی مستقل نیز یکی از زیر شاخه های حسابرسی است که با حسابداری تفاوت هایی دارد. وظیفه حسابرسان مستقل نظارت بر فعالیت ها و محاسبات انجام شده توسط حسابداران شرکت می باشد. اگر کارفرما یا شرکت تجاری، قصد کشف و جلوگیری از خطاهای مالی در مجموعه خود را داشته باشد، از حسابرسان مستقل در مجموعه خود استفاده می کند که این امر، بر اهمیت وجود حسابرسان مستقل در شرکت ها می افزاید.
بنابراین، در این مقاله، ابتدا به این سوال که تعریف حسابرسی مستقل شرکت چیست؛ پاسخ داده می شود. سپس پاسخ این سوال که حسابرس مستقل شرکت کیست؛ مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه اطلاعاتی در مورد شرایط، مسئولیت ها و وظایف حسابرس مستقل ارائه می شود. پس از آن استانداردهای حسابداری مستقل مورد مطالعه قرار گرفته و مطالبی در مورد تفاوت و شباهت حسابرس مستقل و داخلی در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. انتهای مقاله نیز به تفاوت حسابرس مستقل و بازرس قانونی اختصاص یافته است.
تعریف حسابرسی مستقل شرکت چیست
حسابداری پروسه ای است که شامل اندازه گیری ها، پردازش و بررسی اطلاعات مالی و غیر مالی در مشاغل، کسب و کارها و شرکت ها می شود. حسابرسی و حسابرسی مستقل، شاخه ای از علم حسابداری بوده و به شرکت ها کمک می کند که به امور مالی خود، به نحوه بهتری رسیدگی نمایند.
در تعریف حسابرسی مستقل شرکت چیست؛ می توان بیان داشت که حسابداری مستقل فعالیتی است که حسابرسان حرفه ای برای بررسی جداگانه و مستقل سوابق مالی یک موسسه یا سازمان انجام می دهند. این حسابرسان مستقل جزو کارمندان مجموعه محسوب نمی شوند، بلکه توسط مدیران از آن ها دعوت به عمل می آید تا حسابرسی های مالی شرکت را به انجام برسانند.
در واقع می توان این گونه بیان کرد که حسابرسان مستقل، فعالیت های حسابداران شرکت را مورد بررسی و نظارت قرار می دهند. وظیفه این افراد، گزارش بررسی فعالیت حسابداران شرکت به مدیران، سهامداران و مسئولین مربوطه می باشد. به عبارت دیگر، هدف حسابرسان مستقل، سنجش صحت عملکرد حسابداران شرکت می باشد.
حسابرس مستقل شرکت کیست
همانطور که بیان شد، برخی از مدیران و سهامداران شرکت ها برای اطمینان از صحت عملکرد حسابداران خود، حسابرسانی را به صورت قراردادی به خدمت می گیرند. این افراد که به عنوان حسابرس مستقل شناخته می شوند با بررسی نحوه عملکرد حسابداران مجموعه، فعالیت های آنان را مورد بررسی قرار می دهند.
در پاسخ به این سوال که حسابرس مستقل شرکت کیست، می توان اینگونه بیان کرد که حسابرس مستقل شخصی است که با دعوت مدیران و اعضای هیات مدیره شرکت و یا سایر افراد ذی نفع، حساب ها و نتایج سایر حسابداران مجموعه را بررسی می کند. حسابرسان مستقل موظف هستند، که تمامی نتایج را به کارفرمایان خود گزارش دهند.
معمولا حسابداران مستقل جزو کارمندان شرکت محسوب نمی شوند و به صورت جداگانه حقوق دریافت می کنند. وظایف این حسابداران تنها عملیات حسابداری نیست، بلکه به خواست کارفرمایان، تهیه و تنظیم سیستم های حسابداری، برقراری سیستم های مکانیزه الکترونیک، مشاوره در امور مالیاتی و تهیه گزارش های ویژه برای بانک ها، بررسی اوراق بهادار و یا مراجع قضایی را نیز می توانند انجام دهند.
شرایط حسابرس مستقل شدن
امروزه حسابداری به یکی از مشاغل پر طرفدار تبدیل شده و افراد زیادی سالیانه به دنبال کسب تجربیات آکادمیک و کاری در این حوزه می باشند. البته علم حسابداری زیر شاخه های مختلف و مخصوص خود را دارد که یکی از آن ها، حسابرسی مستقل نامیده می شود.
افرادی که به دنبال تبدیل شدن به یک حسابرس حرفه ای و مستقل هستند، باید شرایط حسابرس مستقل شدن را مورد بررسی قرار داده و آن را مورد رعایت قرار دهند. اولین شرط از شرایط حسابرس مستقل شدن؛ کسب تحصیلات آکادمیک می باشد. علاقه مندان باید پس از طی کردن دوره کارشناسی در رشته حسابداری یا رشته های مرتبط، برای دریافت مدرک کارشناسی ارشد با گرایش حسابرسی اقدام کنند.
علاوه بر تحصیلات آکادمیک و داشتن مدرک دانشگاهی، افرادی که قصد تبدیل شدن به یک حسابرس مستقل را دارند، باید دایره اطلاعاتی و تجربی خود را تا حد ممکن گسترش دهند. متقاضیان برای این کار، متقاضیان می توانند در مواردی همچون عملیات حسابداری و حسابرسی، راه اندازی سیستم های نرم افزاری حسابداری، مشاوره مالی، تهیه انواع گزارش حسابرسی و صورت های مالی تجربه و مهارت کسب کنند.
مسئولیت ها و وظایف حسابرس مستقل
تمامی شرکت ها، سازمان ها و کسب و کارها یک یا چند حسابدار در مجموعه خود دارند، تا امور مالی و اقتصادی آنان به درستی مدیریت شود، اما در برخی موارد مدیران و مسئولان مجموعه برای اطمینان از درستی عملکرد حسابداران خود، حسابرسانی را نیز به خدمت می گیرند. مسئولیت ها و وظایف حسابرس مستقل عبارتند از :
بررسی دفاتر مالیاتی
محاسبه درآمد واقعی به نسبت موارد موجود در دفاتر حسابداری
مقایسه اظهارنظر سایر مودیان با مندرجات دفاتر
مطابقت ترازنامه، حساب سود و زیان و سایر حساب ها با یکدیگر
تعیین مقدار درآمد مشمول مالیات مودی
در واقع یکی از اهداف اصلی مدیران از بستن قرارداد با حسابرسان مستقل، کشف و جلوگیری از هر گونه تقلب و سوء استفاده از حساب ها و اعداد و ارقام موجود می باشد. در مقابل، حسابرسان مستقل پس از بررسی موارد موجود گزارشی بی طرفانه از فعالیت ها به مدیران ارائه می کنند.
استانداردهای حسابداری مستقل
یکی از مزایای استفاده از حسابرسی مستقل بهره گیری از استانداردهای این حسابرسی می باشد. استاندارد های حسابداری مستقل برای حسابدارها چارچوب و الگوی مشخصی تعیین می کند و سبب می شود تا اطلاعات و گزارشات مالی دقیق و معتبر تهیه و تنظیم گردد.
برخی از مهم ترین استانداردهای حسابداری مستقل در این بخش از مقاله مورد مطالعه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین این استانداردها، استاندارد درآمد عملیاتی نام دارد. مطابق با این استاندارد، درآمد عملیاتی عبـارت است از درآمدی کـه از فعالیت های اصلی و مستمر واحد تجاری حاصل می گردد و با عناوین مختلفی از قبیل فروش، حق الزحمه، سود تضمین شده، سود سهام و حق امتیاز مورد اشاره قرار میگیرد.
استاندارد مهم بعدی، استاندارد آثار تغییر در نرخ ارز می باشد. براساس این استاندارد؛ تسعیر معاملات ارزی و عملیات خارجی به نحوی صورت می گیرد که نتایج آن عموما با آثار تغییرات نرخ ارز بر جریان های وجوه نقد واحد تجاری و ارزش ویژه آن هماهنگی داشته باشد و این اطمینان را ایجاد کند که صورت های مالی تصویری مطلوب از نتایج عملکرد ارائه میدهد. به طور کلی این استانداردها شامل 42 مورد می باشد که باید مورد توجه حسابداران مستقل قرار گیرند.
تفاوت و شباهت حسابرس مستقل و داخلی
حسابرس مستقل شخصی است که سوابق مالی یک مجموعه را که توسط حسابداران آن ایجاد شده است، مورد بررسی قرار می دهد. در مقابل، حسابرس داخلی شخصی است که وظیفه آن بررسی و مشخص کردن اهداف و ریسک های مجموعه می باشد. با یان حال، این دو مفهوم تفاوت ها و شباهت هایی دارند، لذا در این بخش از مقاله، به بررسی تفاوت و شباهت حسابرس مستقل و داخلی پرداخته شده که به شرح زیر است:
تفاوت در هدف انجام کار
تفاوت در اسنادی که بررسی می کنند
تفاوت در خدماتی که ارائه می دهند
تفاوت در دانش هایی که کسب می کنند
تفاوت در مخاطبین برای گزارش دادن از انجام امور
علاوه بر مواردی که به عنوان تفاوت حسابرس مستقل و داخلی بیان شد، این دو مورد شباهت هایی نیز دارند. یکی از شباهت های این دو حسابرسی، استفاده از اصول و قوانین مشابه می باشد. شباهت دیگر آن ها شناخت استانداردهای حسابداری است که همگی تابع این استانداردها هستند.
تفاوت حسابرس مستقل و بازرس قانونی
برخی از کارفرمایان و مدیران، به اشتباه تفاوتی میان حسابرسان مستقل و بازرسان قانونی قائل نیستند. مهم ترین تفاوتی که بین حسابرس مستقل و بازرس قانونی وجود دارد؛ در این است که شرکت ها موظف هستند؛ از بازرسان قانونی استفاده کنند، اما الزامی برای استفاده از حسابرس مستقل ندارند.
در واقع بازرس قانونی یکی از ارکان اصلی شرکت می باشد، اما حسابرس مستقل توسط مدیران، سهامداران و یا اشخاص ذی نفع انتخاب می شود. وظیفه بازرس قانونی نظارت بر عملکرد هیات مدیره شرکت است، اما حسابرس مستقل بر امور مالی و اقتصادی نظارت دارد تا از بروز هر گونه خطا و اشتباه جلوگیری شود.
با توجه به موارد بیان شده، می تواند نتیجه گرفت که بازرسی قانونی و حسابرسی مستقل دو موضوع کاملا متفاوت هستند. بازرس قانونی مدافع حقوق اعضای شرکت می باشد، این در صورتی است که حسابرس مستقل وظیفه نظارت و بررسی اسناد و مدارک و فعالیت سایر حسابداران را بر عهده دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حسابرس مستقل شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از حسابرس مستقل شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. یکی از شباهت های این دو حسابرسی، استفاده از اصول و قوانین مشابه می باشد. شباهت دیگر آن ها شناخت استانداردهای حسابداری است که همگی تابع این استانداردها هستند.