برای مشاوره نحوه دریافت پروانه بهداشت
برای مشاوره نحوه دریافت پروانه بهداشت
یکی از مسائل مهم در هر جامعه ای؛ تامین سلامت و امنیت غذایی است. در واقع کلیه محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی ارتباط مستقیمی با سلامت افراد جامعه دارند و به همین خاطر؛ لازم است که بر فرآیند تولید و بهره برداری این نوع از محصولات کنترل و نظارت های بیشتری شود.
در همین راستا؛ سازمان غذا و دارو در جهت ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه، دریافت پروانه بهداشت را برای تولیدکنندگان محصولات غذایی و آرایشی و بهداشتی ضروری دانسته است. همچنین باید توجه داشت که دریافت پروانه بهداشت مستلزم وجود شرایط، تهیه مدارک، ثبت درخواست در سایت و همچنین انجام مراحلی است که بدون شناخت آن ها، امکان دریافت این پروانه امکان پذیر نمی باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که پروانه بهداشت چیست و انواع و شاخه های آن چه می باشد؛ به معرفی سامانه parvaneh.behdasht.gov.ir و شرایط و مدارک مورد نیاز برای صدور این پروانه بپردازیم. سپس، در خصوص مراحل دریافت پروانه بهداشت و نحوه استعلام آن صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ توضیحاتی در مورد تفاوت پروانه وزارت بهداشت و سیب سلامت مواد غذایی ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
پروانه بهداشت چیست
اشخاصی که با محصولاتی مانند مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی بهداشتی سر و کار دارند؛ موظف هستند که برای دریافت پروانه بهداشت اقدام نمایند. حال پرسش اساسی، این است که منظور از پروانه بهداشت چیست و به چه منظوری مورد استفاده قرار می گیرد ؟
پروانه بهداشت مجوزی است که به موجب مواد ۷،۸، ۹، ۱۴ قانون مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی بهداشتی صادر می شود و به موسسات اجازه می دهد که محصولات خود را مطابق ضوابط و چارچوب خاصی به بازار عرضه نمایند. به عبارت دیگر؛ پروانه بهداشت به مجوزی گفته می شود که توسط سازمان غذا و دارو برای تاسیس و بهره برداری، مسئولیت فنی و ساخت فرآورده های غذایی، آرایشی و بهداشتی صادر می شود.
ماده 7 قانون فوق الذکر بیان می کند که از تاریخ تصویب این قانون، تاسیس و ثبت شرکت و نیز هر گونه کارخانه یا کارگاه، تهیه مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی منوط به تحصیل پروانه از وزارت بهداری و در مورد کارخانه ها پروانه تاسیس نیز از وزارت اقتصاد است. شرایط صدور پروانه و طرز کار و تولید و بهره برداری و اداره موسسات مزبور در آیین نامهای که وسیله وزارت بهداری تهیه می شود؛ تعیین خواهد گردید.»
بنابراین هر کالایی که پروانه بهداشتی دارد؛ مجاز به عرضه و مصرف می باشد. از طرف دیگر داشتن این پروانه از این حیث اهمیت دارد که به منظور حفاظت از سلامت جامعه و جلوگیری از انتشار بیماری ها صادر می شود و باعث می شود که اشخاص به محصولاتی که پروانه بهداشت دارد؛ اعتماد بیشتری کنند.
انواع و شاخه های پروانه بهداشت
همانطور که گفته شد؛ پروانه بهداشتی به مجوزی گفته می شود كه جهت تاسیس، بهره برداری، مسئول فنی و ساخت کالا صادر می گردد و انواع مختلفی دارد. حال در این قسمت از مقاله، به منظور آشنایی کاربران، به انواع و شاخه های پروانه بهداشت پرداخته می شود که به شرح زیر است:
پروانه تاسیس: این پروانه قبل از پروانه بهره برداری و توسط اداره کل نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی صادر می شود.
پروانه بهره برداری: پروانه بهره برداری، بعد از دریافت مجوز تاسیس و مسئول فنی برای واحد تولیدی صادر می شود؛ مشروط به اینکه شرایط مورد نظر از حیث امکانات، ماشین آلات و تجهیزات را داشته باشد و مورد تایید معاونت غذا و دارو قرار بگیرد.
پروانه مسئول فنی: این پروانه در واقع همان گواهی احراز صلاحیت علمی و فنی مسئول کنترل کیفی مستقر در واحد تولیدی است که بعد از پروانه بهره برداری، صادر می شود. مسئول فنی شخصی است که برای نظارت بر تولید کارخانجات، کارگاه ها و مراکز تولیدی مورد تایید سازمان غذا و دارو می باشد. البته در این مورد باید توجه داشت که مدرک کارشناسی مسئول فنی باید به تایید کمیته فنی و قانونی برسد.
پروانه ساخت: این پروانه فرمول ساخت محصول و ترکیب و میزان مواد اولیه را تایید می کند تا نشان دهد که محصول مطابق ضوابط و شرایط تولید شده است. همچنین باید توجه داشت که این پروانه توسط وزارت بهداشت و بعد از مجوزهای تاسیس، مسئول فنی و بهره برداری صادر می شود.
علاوه بر موارد فوق باید توجه داشت یکی از مراحل اساسی برای صادرات محصولات غذایی یا بهداشتی یا واردات مواد اولیه این محصولات، اخذ مجوز ورود می باشد. این مجوز مطابق با مقررات واردات و صادرات و پس از طی مراحل قانونی صادر می شود. همچنین قبل ترخیص کالا از گمرک نیز لازم است که سالم بودن آن ها مورد بررسی قرار می گیرد و در صورتی که هیچ عیب و نقصی در کالا وجود نداشته باشد؛ مجوز ترخیص آن صادر می گردد.
سامانه صدور پروانه بهداشت parvaneh.behdasht.gov.ir
امروزه اشخاص می توانند به صورت آنلاین و بدون مراجعه حضوری درخواست صدور پروانه بهداشت خود را در سامانه ای که در این خصوص طراحی شده به ثبت برسانند. در این میان؛ ممکن است عده ای از افراد با جزئیات این سایت آشنایی نداشته، به همین دلیل، در این بخش از مقاله؛ به معرفی سامانه صدور پروانه بهداشت و بیان آدرس آن، اختصاص داده شده است.
سازمان غذا و دارو برای ارائه خدمات از بستر اینترنت و به منظور کاهش زمان خدمت دهی، کاهش مراجعات حضوری ارباب رجوع، سامانه ای را تحت عنوان سامانه صدور پروانه ثبت سازمان غذا و دارو به نشانی irc.fda.gov.ir راه اندازی کرده است. در واقع اشخاص از طریق این سامانه به راحتی می توانند درخواست صدور مجوز خود را ثبت کرده و در صورت نیاز برای تمدید پروانه بهداشت اقدام نمایند.
این سامانه علاوه بر صدور پروانه خدمات دیگری را نیز در اختیار کاربران خود قرار می دهد که این خدمات شامل لیست فرآورده ها، فهرست و اطلاعات دارویی و فرم ثبت درخواست وب سرویس های اطلاعاتی می شود. نکته دیگر این است که اشخاص برای ثبت درخواست صدور پروانه در این سامانه از قبل می بایست در سامانه تیتک به نشانی ttac.ir ثبت نام کرده و دارای حساب کاربری باشند.
البته باید توجه داشت که سامانه صدور پروانه وزارت بهداشت parvaneh.behdasht.gov.ir صرفا در خصوص موسسات پزشکی اقدام به صدور پروانه تاسیس و پروانه بهره برداری می کند، ولی برای دریافت پروانه بهداشت محصولات غذایی و آرایشی و بهداشتی باید به همان سامانه صدور پروانه ثبت سازمان غذا و دارو مراجعه کرد.
شرایط صدور پروانه های بهداشتی
دریافت پروانه های بهداشتی، مستلزم وجود شرایطی می باشد. در صورت عدم وجود ضوابط مذکور، درخواست صدور پروانه توسط سازمان غذا و دارو رد گردیده و فرد می بایست پس از رفع مشکل، دوباره درخواست خود را مطرح نماید. به همین دلیل، در این بخش به ضوابط و شرایط صدور پروانه های بهداشتی پرداخته شده که به شرح زیر می باشد:
پروانه ساخت | پروانه بهره برداری | پروانه مسئول فنی |
پرداخت هزینه صدور مجوز |
شخص برای صدور پروانه بهره برداری باید درخواست خود را به معاونت غذا ودارو یا شبكه بهداشت و درمان ارائه بدهد.
|
درخواست كتبی مدیر عامل شرکت
|
اجازه استفاده ازعلامت تجاری صادره توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
|
پرداخت هزینه صدور مجوز
|
باید هزینه آزمایش محصول تسویه حساب شده باشد.
|
درخواست كتبی مدیر عامل
|
تکمیل فرم وضعیت و امکانات ساختمانی واحد تولیدی برای صدور پروانه بهره برداری الزامی است.
|
شخص باید فرم تعهد و سوگندنامه مسئولین فنی را تکمیل کند.
|
از مرکز شماره گذاری کد GTIN دریافت کند
|
ارائه فهرست لوازم و تجهیزات خط تولید و آزمایشگاه
|
شخص باید از دانشگاه فارغ التحصیل شده باشد و مدرک تحصیلی خود را ارائه بدهد.
|
پرداخت هزینه های مربوط به آزمایش محصول |
بنابراین شرایط صدور پروانه بهداشت با توجه به نوع پروانه و نوع محصولی که قرار است بر روی آن پروانه بهداشت نصب شود متفاوت است. همچنین باید توجه داشت که پیش نیاز دریافت پروانه های بهداشتی داشتن پروانه بهره برداری از وزارت صنایع و یا سازمان جهاد كشاورزی می باشد.
مدارك لازم جهت صدور پروانه های بهداشتی
در قسمت های گذشته، پیرامون شرایط دریافت پروانه بهداشت توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که متقاضی در این خصوص می بایست مدارکی را نیز تهیه و ارائه کند. یکی از سوالات متداولی که در این زمینه مطرح می شود این است که مدارك لازم جهت صدور پروانه های بهداشتی چه می باشد و چه اسنادی می بایست تهیه گردد. به منظور پاسخ به این پرسش، لیست مدارک لازم در قسمت زیر بیان گردیده که به شرح زیر می باشد:
پروانه ساخت | پروانه بهره برداری | پروانه مسئول فنی |
تكمیل فرم سه برگی درخواست صدور یا تمدید پروانه ساخت توسط مسئول فنی | تصویر پشت و رو برابر اصل شده پروانه بهره برداری اداره صنایع و یا سازمان جهاد كشاورزی | تصویر شناسنامه از تمام صفحات و کارت ملی |
تصویر پروانه بهره برداری بهداشتی ومسئول فنی کلیه شیفت ها | نقشه كامل ساختمان و پلان وموقعیت ممهور به مهر نظام مهندسی | تصویر كارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت |
تصاویرمجوزهای بهداشتی مواداولیه و ظروف | اساسنامه، اظهار نامه، آگهی تاسیس ( روزنامه )آخرین تغییرات هیات مدیره | دو قطعه عكس 3×4 پشت نویسی شده |
تصویر آخرین تغییرات روزنامه رسمی موسسه | درخواست كتبی به معاونت غذا ودارو | تكمیل فرم قرارداد استخدامی مسئول فنی و كارفرما |
طرح برچسب وپوشش بسته بندی |
لازم به ذکر است که اشخاص باید در تهیه مدارک فوق دقت کافی داشته باشند؛ زیرا اگر مدارک و اسناد مورد نیاز را به صورت کامل تهیه نکند، درخواست او از طرف سازمان غذا و دارو رد می شود و متقاضی می بایست دوباره درخواست خود را مطرح نماید.
مراحل و نحوه دریافت پروانه بهداشت
اولین مرحله از مراحل دریافت پروانه بهداشت، ثبت درخواست صدور پروانه در سامانه irc.fda.gov.ir می باشد. حال به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه دریافت پروانه بهداشت به همراه راهنمای تصویری آن ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
شخص ابتدا باید در مرورگر خود سامانه صدور پروانه ثبت به نشانی irc.fda.gov.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود.
پس از آن شخص می بایست بر روی گزینه ورود کلیک کرده و به طی نمودن مراحل اقدام کند.
باید توجه داشت که برای ثبت درخواست صدور پروانه لازم است که شخص از قبل در این سامانه ثبت نام کرده باشد. همچنین اگر شخصی نام کاربری یا رمز عبور خود را فراموش کرده باشد؛ به راحتی می تواند از طریق همین سامانه، مجدد آن را بازیابی نماید.
صدور موافقت اصولی افزایش بخش و تجهیزات سرمایه ای، تمدید پروانه های بهره برداری و مسئول فنی، صدور موافقت اصولی تاسیس موسسات پزشکی، صدور پروانه بهره برداری و مسئول فنی، فرآیندهای پس از اخذ پروانه بهره بردای مانند: تغییر موسس، تغییر مسول فنی، تغییر نوبت کاری، افزایش بخش و تجهیزات از سامانه parvaneh.behdasht.gov.ir انجام می پذیرد.
به منظور انجام عملیات فوق، شخص می بایست در مروگر خود، می بایست نشانی parvaneh.behdasht.gov.ir را وارد نموده و گزینه ورود به سامانه را انتخاب نماید. در صورتی که شخص پیش از این در سامانه ثبت نام ننموده است، در ابتدا؛ می بایست گزینه ثبت نام را برگزیند.
سپس شخص باید نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کرده و پس از درج کد امنیتی، گزینه ورود به سامانه را برگزیند.
هم چنین، امکان ورود به سامانه parvaneh.behdasht.gov.ir و انجام مراحل اخذ مجوز، می تواند به وسیله "ورود از پنجره واحد خدمات سلامت" نیز صورت گیرد. در این راستا؛ متقاضیان می بایست این گزینه را از صفحه فوق انتخاب نموده و پس از درج شماره همراه و رمز پیامک شده، به سامانه وارد شوند.
استعلام پروانه بهداشت
در حال حاضر این امکان برای اشخاص فراهم است که از صحت پروانه بهداشت محصولات خود مطلع شوند. به همین منظور؛ در این قسمت از مقاله، قصد داریم تا مراحل و نحوه استعلام پروانه بهداشت را به همراه راهنمای تصویری آن ارائه نماییم که این مراحل به شرح زیر است:
برای استعلام مجوز و پروانه بهداشتی سازمان غذا و دارو لازم است که شخص در مرورگر خود آدرس fdacrm.ir را جستجو کرده و وارد سامانه شود.
پس از وارد کردن شماره پروانه ساخت در کادر مربوطه شخص می تواند که پروانه بهداشتی سازمان غذا و دارو را استعلام کند
لازم به ذکر است که اگر پروانه بهداشتی اصالت داشته باشد پس از استعلام شخص می تواند از اطلاعاتی مانند نام فرآورده، تاریخ صدور و انقضا پروانه بهداشت، نام کارخانه، مشخصات بسته بندی، شماره پروانه ساخت و غیره مطلع شود. همجنین در صورت تقلبی بودن پروانه ساخت این امکان برای اشخاص وجود دارد که ار طریق همان سامانه شکایت خود را ارسال نمایند.
تفاوت پروانه بهداشت و سیب سلامت مواد غذایی
در بخش های قبلی توضیحاتی در خصوص پروانه بهداشت ارائه گردید. حال باید توجه داشت که این پروانه با سیب سلامت تفاوت دارد. ممکن است که در ذهن برخی از افراد؛ این سوال ایجاد شود که تفاوت پروانه بهداشت و سیب سلامت مواد غذایی چیست که پاسخ آن به شرح زیر است:
پروانه بهداشت توسط وزارت بهداشت صادر می شود و بدین معناست که محصول پروانه تولید را بر اساس ضوابط دریافت کرده است. به عبارت دیگر کالایی که پروانه ساخت دارد، یعنی؛ مطابق ضوابط و شرایط از پیش تعیین شده، تولید گردیده است، در حالی که نشان سیب سلامت بر روی محصولاتی نصب می شود که علاوه بر پروانه ساخت، موفق به اخذ گواهینامه سلامت و ایمنی نیز شده باشند و شرایط مورد نظر سازمان غذا و دارو برای سالم بودن محصول را داشته باشند.
البته باید توجه داشت محصولاتی مانند انواع اسنک و پفک و چیپس، فرآورده های پروتئینی مانند سوسیس، کالباس، همبرگر و نیز نوشابه های گازدار با این که جزو کالاهای آسیب رسان به سلامت اند، ولی دارای پروانه ساخت و سیب سلامت می باشند؛ زیرا در خصوص آن ها ممنوعیت از مصرف وجود ندارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت پروانه بهداشت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت پروانه بهداشت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. سازمان غذا و دارو برای ارائه خدمات از بستر اینترنت و به منظور کاهش زمان خدمت دهی، کاهش مراجعات حضوری ارباب رجوع، سامانه ای را تحت عنوان سامانه صدور پروانه ثبت سازمان غذا و دارو به نشانی irc.fda.gov.ir راه اندازی کرده است که توضیجات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.