برای مشاوره نحوه تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه
برای مشاوره نحوه تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه
صندوق های قرض الحسنه همواره مرجعی برای کمک به اشخاص و مشاغل بوده و با ارائه تسهیلات کم بهره، بسیاری از مشکلات متقاضیان را مرتفع نموده اند. در نتیجه افراد زیادی علاقه مند به ثبت صندوق قرض الحسنه می باشند. اساس و بنیاد فعالیت صندوق های قرض الحسنه، دریافت سپرده های اشخاص و پرداخت تسهیلات بدون سود در قالب قرض الحسنه می باشد.
صندوق های قرض الحسنه ممکن است دارای ساختار های ساده خانوادگی باشند یا به صورت گسترده و در سطح استان یا کشور تاسیس شوند. اشخاصی که قصد تاسیس صندوق قرض الحسنه را دارند، لازم است پیش از اقدام به تاسیس این صندوق، در مورد شرایط و ضوابط تاسیس و ثبت آن اطلاعات لازم را کسب کنند.
لذا، در این مقاله؛ به این سوال که صندوق قرض الحسنه چیست؛ پاسخ داده می شود. سپس مطالبی در مورد شرایط جدید و مدارک لازم برای تاسیس صندوق های قرض الحسنه بیان می شود. در ادامه، به سامانه ثبت صندوق قرض الحسنه پرداخته شده و پس از آن، به نکاتی در مورد مراحل و نحوه تاسیس و ثبت، هزینه لازم و حداقل سرمایه صندوق قرض الحسنه اشاره می شود. انتهای مقاله نیز، به اساسنامه و مجوز صندوق قرض الحسنه اختصاص یافته است.
صندوق قرض الحسنه چیست
بسیاری از اشخاص برای رفع مشکلات مالی خود، تمایل به دریافت وام قرض الحسنه دارند. یکی از مراجعی که وام قرض الحسنه پرداخت می کند؛ صندوق قرض الحسنه می باشد. به همین علت؛ در این بخش از مقاله؛ به این سوال که صندوق قرض الحسنه چیست؛ پاسخ داده می شود. صندوق های قرض الحسنه، نقش یک واسطه را میان وام گیرنده و وام دهنده ایفا می نمایند. صندوق های قرض الحسنه از وام گیرنده سودی دریافت نمی کنند، بلکه هدف از ارائه وام قرض الحسنه مرتفع کردن مشکلات نیازمندان می باشد.
برخی از اشخاص مبلغی پول را به صندوق های قرض الحسنه، واگذار کرده تا با استفاده از آن، به اشخاص متقاضی، وام بدون بهره اعطا شود. این اشخاص می توانند افراد متقاضی دریافت وام را به صندوق معرفی نمایند. اگر شخصی که بیشترین مبلغ را در صندوق قرض الحسنه دارد، فردی را برای دریافت وام معرفی کند، آن فردی که معرفی شده است؛ برای دریافت وام اولویت خواهد داشت.
صندوق های قرض الحسنه یا دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده یا وابسته به یک نهاد می باشند. صندوق های قرض الحسنه فاقد شخصیت حقوقی، مانند صندوق های قرض الحسنه خانوادگی و دوستانه، مبالغی را به طور ماهانه جمع آوری می کنند و بر طبق ضوابط مقرر بین خود، به اعضای صندوق وام قرض الحسنه می پردازند.
این صندوق های قرض الحسنه غیر رسمی بوده و شخصیت حقوقی مستقل ندارند. صندوق های قرض الحسنه ای که دارای شخصیت حقوقی هستند؛ معمولا در مکان هایی مانند مساجد، حسینیه ها و هیات های مذهبی و یا حتی ادارات و شرکت ها بر پا می شوند. این صندوق ها در قالب تعاونی اعتبار صنفی تشکیل می شوند که نوعی بانکداری بدون ربا می باشند.
سامانه ثبت صندوق قرض الحسنه
بر اساس دستورالعمل های بانک مرکزی تمام اشخاص علاقه مند و متقاضی تاسیس موسسه قرض الحسنه تک شعبه و یا چند شعبه؛ موظف هستند تا اقدام به دریافت مجوز تاسیس صندوق قرض الحسنه نمایند. به همین منظور؛ این بخش از مقاله، به معرفی سامانه ثبت موسسه قرض الحسنه اختصاص یافته است.
به جهت ثبت صندوق قرض الحسنه، متقاضیان می بایست از سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور، به نام سامانه سام، استفاده می کنند. اشخاص خواهان ثبت موسسه قرض الحسنه می توانند با مراجعه به سامانه مذکور اقدام به ثبت نام برای دریافت مجوز تاسیس صندوق نمایند.
سامانه سام و یا همان درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir در دسترس کاربران قرار گرفته و علاقه مندان با ورود به سامانه مذکور می توانند درخواست خود را برای دریافت مجوزات لازم ثبت نمایند. برای ثبت موسسه قرض الحسنه نیز می توان از طریق سایت ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir اقدام نمود.
شرایط جدید تاسیس صندوق های قرض الحسنه
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد، علاقه مندان تاسیس صندوق های قرض الحسنه می توانند صندوق های مذکور را به صورت تک شعبه ای و یا چند شعبه ای تاسیس نمایند. صرفا افراد واجد شرایط می توانند اقدام به این امر نمایند. شرایط جدید تاسیس صندوق های قرض الحسنه عبارتند از:
ارائه تقاضای اولیه تاسیس صندوق قرض الحسنه تک شعبه ای (کوچک/متوسط/بزرگ) و ثبت اطلاعات در سامانه
احراز اطلاعات هویتی شخص حقیقی از سازمان ثبت احوال کشور
داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران
نداشتن سابقه محکومیت کیفری موثر
نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده یا بدهی غیرجاری یا سوخت شده در شبکه بانکی کشور
برخورداری از صلاحیت فردی برای موسسین، هیات امنا، جانشین و نماینده هیات امناء (در صورت معرفی نماینده) و اعضای هیات مدیره و مدیرعامل صندوق از مراجع ذی صلاح (وزارت اطلاعات)
نداشتن سابقه تصدی سمت به عنوان عضو هیات امناء، هیات مدیره شرکت و مدیرعامل موسسه اعتباری صندوق قرض الحسنه و سایر موسسات پولی غیربانکی که مجوز آن ها لغو شده است.
نداشتن سابقه محکومیت قطعی در هیات انتظامی بانک ها به مجازات های انتظامی متضمن لغو مجوز بانک یا موسسه اعتباری در زمان تصدی سمت به عنوان عضو هیات مدیره یا مدیرعامل برای اعضای هیات مدیره و مدیرعامل صندوق
نداشتن سابقه لغو مجوز یا سلب صلاحیت حرفه ای
اشخاص حقوقی در صورتی که انجام امور قرض الحسنه و یا امور خیریه و عام المنفعه به عنوان موضوع فعالیت در اساسنامه آن ها قید شده باشد و بر اساس آخرین صورت های مالی حسابرسی شده خود فاقد زیاد انباشته باشند، می توانند به عنوان موسس صندوق تقاضای خود را ارائه نمایند.
اکثریت اعضای هیات مدیره صندوق نباید از اعضای هیات امنای صندوق باشد
دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی (یا معادل حوزوی آن) یا حداقل پنج سال سابقه کار به عنوان عضو هیات مدیره یا مدیرعامل صندوق، صرفا برای مدیرعامل
دارا بودن گواهینامه های مهارت های انجام عملیات مربوط به صندوق از موسسات مورد تایید بانک مرکزی برای اعضای هیات مدیره و مدیرعامل صندوق
ارائه تاییدیه انتخاب مدیرعامل (در صورتی که مدیرعامل خارج از اعضای هیات مدیره انتخاب شده باشد)
ارائه تاییدیه کد پستی مکان فعالیت پیشنهادی از شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران
تایید اولیه یا نهایی مکان فعالیت پیشنهادی صندوق از سوی پلیس پیشگیری فراجا یا ارائه تعهد محضری مبنی بر تقبل مسئولیت جبران هرگونه ضرر و زیان وارده به اموال سپرده گذاران ناشی از مشکلات امنیتی صندوق از جمله سرقت از سوی اعضای هیات موسس و هیات امنای صندوق در صورت عدم اخذ تاییدیه پلیس پیشگیری فراجا
تامین سرمایه نقدی به میزان حداقل سه میلیارد و پانصد میلیون ریال برای صندوق کوچک، حداقل ده میلیارد ریال برای صندوق متوسط و حداقل سی میلیارد ریال برای صندوق بزرگ باید تماما قبل از صدور اجازه نامه تاسیس، پرداخت شده باشد.
صندوق های بزرگ موظف به تعیین حسابرس مستقل و بازرس قانونی از میان فهرست موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و مورد تایید بانک مرکزی می باشد.
برگزاری مجمع عمومی موسس و هیات مدیره صندوق
ارائه اساسنامه صندوق مطابق نمونه ابلاغی بانک مرکزی
ارائه تاییدیه حوزه نظارت بانک مرکزی درخصوص عملکرد صندوق قرض الحسنه صرفا در ارتباط با صندوق های قرض الحسنه در شرف تاسیس فعال
ارائه تاییدیه حوزه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در خصوص منشاء تامین سرمایه اولیه صندوق
علاقه مندان به تاسیس موسسه قرض الحسنه بایستی بدانند چنانچه شرایط اعلام شده در وبسایت Mojavez.ir را دارا باشند و مدارک مورد نیاز آن ها تکمیل باشد؛ می توانند اقدام به ثبت درخواست دریافت مجوز صندوق قرض الحسنه نمایند. پس از این کار و تصویب اساسنامه و دریافت مجوزات، می توانند اقدام به تاسیس موسسه در سایت ثبت شرکت ها نمایند. شرایط ثبت صندوق قرض الحسنه شرایطی مانند داشتن شماره همراه به نام، ثبت نام ثنا، تهیه سرمایه و مدارک لازم و... نیز مورد نیاز است.
مدارک لازم برای ثبت موسسه قرض الحسنه
تاسیس صندوق های قرض الحسنه تک شعبه ای و چند شعبه ای همانند ثبت هر نوع شرکت تجاری نیازمند تهیه و ارائه مدارکی از سوی متقاضیان می باشد. به منظور درک بهتر جزییات این موضوع، در این بخش از مقاله؛ مدارک لازم برای ثبت موسسه قرض الحسنه آمده بیان شده است که به شرح ذیل می باشد:
مدارک مثبت ثبت اطلاعات در سامانه و اخذ کد رهگیری
همچنین مدارک هویتی و تاییدیه ثبت احوال در خصوص تایید هویت موسسان و متقاضیان تاسیس موسسه
مدارک مثبت تاییدیه صلاحیت اعتباری که نداشتن چک برگشتی رفع سو اثر نشده و بدهی غیر جاری در شبکه بانکی کشور را تایید می کند
مدرک مثبت تایید مکان فعالیت از پلیس پیشگیری ناجا و تایید صلاحیت مدیرعامل و اعضای هیات مدیره از سوی وزارت اطلاعات
مدرک مثبت مسدودی سرمایه که از سوی یکی از بانک ها و موسسات اعتباری غیر بانکی مجاز صادر گردیده
گواهی عدم سوء پیشینه
مدارک تحصیلی مدیرعامل
اسناد مثبت سابقه کار اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل
علاوه بر موارد فوق، تایید بانک مرکزی مبنی بر عملکرد درست صندوق قرض الحسنه نیز باید صادر شود. همچنین صورتجلسه مجمع عمومی موسس و هیئت مدیره، اساسنامه، ترازنامه آگهی ثبت شرکت و آگهی آخرین تغییرات انجام شده و آگهی تاسیس شرکت نیز باید به مرجع مربوطه ارائه شود.
مراحل و نحوه تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه
همانطور که بیان شد؛ متقاضیانی که قصد تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه را داشته باشند، بایستی از طریق سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir اقدام کنند. مراحل و نحوه تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه بدین صورت است که ابتدا متقاضیان به سایت irsherkat.ssaa.ir وارد می شوند.
لازم به ذکر است متقاضیان از قبل مدارک و اسناد لازم برای ثبت درخواست خود را آماده کرده و در زمان مورد نیاز به سامانه ارائه دهند. پس از ورود به سامانه ثبت شرکت ها بر روی گزینه تاسیس شخصیت حقوقی کلیک می کنند. این مرحله مطابق تصویر زیر توضیح داده شده است.
در مرحله بعدی، شخص لازم است که بر روی گزینه پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی کلیک نموده و گزینه ادامه که در پایین صفحه قرار گرفته را انتخاب نماید.
پس از آن، نوبت به انتخاب نوع شخصیت حقوقی می رسد. در صورتی که داوطلب تمایل به ثبت صندوق قرض الحسنه در قالب موسسه را دارد، می بایست از میان گزینه های نمایش داده شده؛ بر روی گزینه "موسسه غیر تجاری" کلیک نماید.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی صندوق قرص الحسنه هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات موسسه وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات داوطلب است.
درگام بعدی، فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت موسسه را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام موسسه لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت موسسه را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین شود. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیرنقد می گردد. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در قسمت مربوطه وارد گردد.
پس از آن در مرحله بعدی، شخص لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت موسسات غیرتجاری به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد. همچنین در صورتی که مدیران شرکت در این قسمت حساب کاربری در سامانه ثنا نداشته باشند، امکان ورود به مرحله بعد برای متقاضی امکان پذیر نخواهد بود.
پس از درج اطللاعات مدیران، شخص لازم است که اطلاعات مربوط به شعب، نام روزنامه کثیرالانتشار و اساسنامه صندوق قرض الحسنه را نیز تکمیل نموده و به اداره ثبت شرکت ها ارسال دارد. با ارسال اطلاعات، سامانه جامع ثبت موسسات غیر تجاری، یک کد پیگیری منحصر به فرد به درخواست متقاضی اختصاص داده که می توان از طریق آن، برای پیگیری امور اقدام نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی از طریق سامانه ثبت شرکتها به اداره ثبت موسسات غیر تجاری فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت موسسه را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. به موجب ماده 7 آیین نامه اصلاحی ثبت تشكیلات و موسسات غیر تجاری، در صورتی كه ظرف 15 روز بعد از وصول اظهارنامه معلوم گردد كه تقاضای ثبت دارای نواقصی می باشد، دفتر اداره ثبت موسسات به متقاضی اخطار می دهد كه نواقص را ظرف مدت پانزده روز رفع كند.
چنانچه در ظرف مدت مذكور، متقاضی اقدامی برای رفع نواقص نكند و یا اصولا تقاضای ثبت غیر قابل قبول باشد، رئیس اداره ثبت شركت ها اقدام به رد آن خواهد كرد در شهرستان ها این اقدام بر عهده ادارات ثبت می باشد. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت موسسات غیر تجاری را طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت موسسه در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب صفر تا صد مراحل ثبت موسسه به اتمام رسد.
هزینه لازم و حداقل سرمایه برای تاسیس صندوق قرض الحسنه
ممکن است اشخاص حقیقی و حقوقی بسیاری خواهان تاسیس صندوق قرض الحسنه باشند. نکته ای که ایشان باید در نظر داشته باشند؛ این است که تاسیس صندوق قرض الحسنه مستلزم پرداخت هزینه هایی است که که در بدو امر پرداخت می شود. هزینه لازم و حداقل سرمایه برای تاسیس صندوق قرض الحسنه در این قسمت بررسی خواهد شد.
لازم به ذکر است حداقل سرمایه لازم برای راه اندازی و تاسیس صندوق قرض الحسنه تک شعبه ای کوچک سه میلیارد ریال می باشد. این عدد برای صندوق های قرض الحسنه متوسط حداقل ده میلیارد ریال و در نهایت برای صندوق های بزرگ مبلغ حداقل سی میلیارد ریال می باشد.
اما در تاسیس و راه اندازی صندوق های قرض الحسنه چند شعبه ای این اعداد متفاوت است. طبق اعلام درگاه ملی مجوزها، بانک مرکزی طبق نوع درخواست متقاضیان، حداقل سرمایه بازم را تعیین می کند. در تاسیس موسسات تک و یا چند شعبه ای سرمایه باید تماما تعهد و قبل از صدور مجوز تاسیس پرداخت شده باشد.
نمونه اساسنامه صندوق قرض الحسنه
همانطور که پیش تر هم به اشاره شد، صندوق های قرض الحسنه برای رفع نیاز های اشخاص، به ایشان وام بدون بهره پرداخت میکند. صندوق های قرض الحسنه برای این که منسجم و هماهنگ باشند، نیازمند داشتن اساسنامه می باشند. به دلیل اهمیت این مسئله، این بخش از مقاله به بیان جزئیات اساسنامه صندوق قرض الحسنه اختصاص داده شده است و امکان دانلود آن، نمونه اساسنامه آن فراهم گردیده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 96.2 KB
- منبع: آشاثبت
در واقع اساسنامه توافق اشخاصی است که صندوق قرض الحسنه را تاسیس کرده اند. اساسنامه صندوق قرض الحسنه به طور معمول دارای سه بخش می باشد که در هر کدام به مسائل مختلف پیرامون صندوق اشاره شده است. صندوقی که فاقد اساسنامه باشد به طور رسمی ثبت نمی شود.
در بخش ابتدایی اساسنامه نام صندوق، هدف از تشکیل صندوق، موضوع و مدت فعالیت آن بیان خواهد شد. در بخش دوم به اعضای هیات مدیره صندوق و شرایط و وظایف و اختیارات آن ها پرداخته می شود. در بخش آن هم قوانین و مقررات صندوق قرض الحسنه بیان می گردد.
مجوز تاسیس و ثبت صندوق قرضالحسنه
برای راه اندازی بسیاری از کسب و کارها و فعالیت های اقتصادی، اشخاص نیاز به کسب مجوز از مرجع مورد نظر را دارند. تاسیس صندوق های قرض الحسنه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. لذا؛ در این قسمت از مقاله، به موضوع مجوز تاسیس و ثبت صندوق قرضالحسنه اشاره می شود.
اشخاص علاقه مند و متقاضی تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه، پس از احراز شرایط لازم و با داشتن مدارک مورد نیاز ، می توانند صدور مجوز را از مرجع مربوطه درخواست کنند. درخواست صدور مجوز صندوق قرض الحسنه از طریق سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir انجام می شود.
به طور کلی صندوق های قرض الحسنه باید مجوز داشته باشند و فعالیت موسسات و صندوق های قرض الحسنه بدون دریافت مجوز فاقد اعتبار قانونی می باشد. همچنین؛ نکته بسیار مهم دیگر این است که مجوز صندوق های قرض الحسنه به دو صورت تک شعبه ای و چند شعبه ای صادر می شود که هر کدام شرایط و مراحل خاص خود را دارند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تاسیس و ثبت صندوق قرض الحسنه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام.نداشتن سابقه محکومیت کیفری موثر و برخورداری از صلاحیت فردی برای موسسین از جمله شرایط تاسیس صندوق قرض الحسنه می باشد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.