برای مشاوره نحوه انتقال و واگذاری حق اختراع
برای مشاوره نحوه انتقال و واگذاری حق اختراع
قانونگذار در ماده 1 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، اختراع را اینگونه تعریف می کند: «اختراع نتیجه فکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرآیند یا فرآورده ای خاص را ارائه می کند و مشکلی را در یک حرفه، فن، فناوری، صنعت و مانند آن ها حل می نماید.»
به تولید رساندن، بازاریابی و به طور کلی تجاری سازی اختراعات مستلزم وجود سرمایه زیادی است؛ لذا مخترعینی که سرمایه کافی ندارند می توانند حق اختراع خود را منتقل و در مقابل مبلغی دریافت نمایند یا در سود حاصل از تولید اختراع شریک شوند. این واگذاری باید به صورت صحیح و قانونی انجام شود تا طرفین به مشکل بر نخورده و جلوی بسیاری از سوء استفاده های احتمالی گرفته شود.
از این رو؛ در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش واگذاری حق اختراع چیست؟ شرایط و مدارک لازم برای واگذاری حق اختراع مورد بررسی قرار می گیرد. سپس مراحل و نحوه واگذاری و انتقال حق اختراع آموزش داده می شود و در نهایت، در قسمت پایانی مقاله، امکان دانلود نمونه قرارداد واگذاری حق اختراع فراهم خواهد شد.
واگذاری حق اختراع چیست
مطابق قانون، حق اختراع قابل واگذاری است و در این راستا بند د ماده 5 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری مقرر می دارد «حقوق ناشی از اختراع ثبت شده قابل انتقال است و درصورت فوت صاحب حق به ورثه او منتقل می شود.« اما سوالی که در این بخش مطرح می شود آن است که واگذاری حق اختراع چیست؟
در پاسخ به پرسش مذکور باید بیان داشت واگذاری حق اختراع، قراردادی است که به موجب آن، دارنده حق اختراع، حقوق مالی مرتبط با اختراع خود را به شخص دیگری انتقال می دهد و در نتیجه تمامی حقوق و تکالیف انتقال دهنده به انتقال گیرنده منتقل می شود. لازم به ذکر است انتقال دهنده حق اختراع می تواند این حق خود را به طور کامل یا تنها بخشی از آن را واگذار نماید.
چنانچه واگذاری حق اختراع به طور کامل باشد، تمام حقوق مالکانه این حق به انتقال گیرنده واگذار می شود و انتقال گیرنده در تمام این حقوق جانشین انتقال دهنده می شود، اما در صورتی که بخشی از حق اختراع واگذار شود، انتقال گیرنده در موارد مصرح در قرارداد جانشین انتقال دهنده می شود.
همچنین حق اختراع می تواند به صورت دائم یا موقت واگذار شود. ذکر این نکته ضروری است که تنها حقوق مالی مخترع قابل واگذاری است و حقوق معنوی او به هیچ عنوان قابلیت انتقال و واگذاری نمی باشد. در واقع حقوق معنوی ناشی از اختراع تا ابد برای خود مخترع می باشد.
شرایط واگذاری حق اختراع
در قسمت پیشین مقاله بیان شد که واگذاری حق اختراع، قراردادی است که به موجب آن، دارنده حق اختراع، حقوق مالی مرتبط با اختراع خود را به شخص دیگری انتقال می دهد و در نتیجه تمامی حقوق و تکالیف انتقال دهنده به انتقال گیرنده منتقل می شود، اما واگذاری این حق مستلزم رعایت شرایطی است. لذا در این ادامه مقاله، شرایط واگذاری حق اختراع بیان می شود.
اخذ نامه استعلام بلا مانع بودن نقل و انتقال از دفاتر اسناد رسمی، انعقاد قرارداد رسمی بین انتقال دهنده و انتقال گیرنده، چاپ آگهی انتقال در روزنامه رسمی، پرداخت هزینه های لازم و ظهر نویسی سند از جمله شرایط واگذاری حق اختراع محسوب می شود.
لازم به ذکر است که بهره مندی از حقوق ناشی از اختراع منوط به ثبت آن در مرجع ثبت است. همچنین قرارداد واگذاری حق اختراع نمی تواند راجع به جنبه های معنوی حق اختراع باشد و این قرارداد انتقال تنها نسبت به جنبه های مادی حق اختراع صحیح می باشد.
مدارک لازم برای واگذاری و انتقال حق اختراع
پس از بحث درباره واگذاری حق اختراع و شرایط آن در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این بخش از مقاله مدارک لازم برای واگذاری و انتقال حق اختراع مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. مدارک لازم برای واگذاری حق اختراع عبارت اند از: درخواست کتبی مبنی بر ثبت انتقال حق اختراع، ارائه اصل گواهی نامه اختراع، کلیه مدارک قانونی که دلالت بر انتقال حق اختراع نماید، ارائه رسید پرداخت هزینه ها و ارائه وکالتنامه در صورت وجود وکیل.
شایسته ذکر است مستفاد از ماده 48 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری، هرگونه تغییر در مالکیت اختراع به درخواست کتبی هر ذی نفع از اداره مالکیت صنعتی انجام شده و به ثبت می رسد و جز در مورد تغییر مالکیت اظهارنامه، توسط اداره مذکور آگهی می شود. تاثیر اینگونه تغییر نسبت به اشخاص ثالث منوط به تسلیم درخواست مذکور است.
آگهی تغییر مالکیت حق اختراع می بایست در روزنامه رسمی منتشر شود. عنوان اختراع، طبقه مربوطه اختراع، شماره ثبت اختراع، تاریخ به ثبت رسیدن انتقال، مشخصات انتقال دهنده و انتقال گیرنده اعم از نام، اقامتگاه و تابعیت آن ها و نام و نشانی وکیل آن ها از مواردی است که باید در آگهی تغییر مالکیت روزنامه رسمی درج شود.
مراحل و نحوه واگذاری حق اختراع
مطابق قانون، صاحب ورقه اختراع می تواند این ورقه را به اشخاص دیگر اعم از حقیقی و حقوقی واگذار نماید. سوالی که در این قسمت مطرح می شود این است که مراحل و نحوه واگذاری حق اختراع به چه صورت است؟ به منظور واگذاری حق اختراع ابتدا باید نامه استعلام بلامانع بودن نقل و انتقال از دفاتر اسناد رسمی اخذ شود. سپس این نامه استعلام به اداره ثبت اختراعات یا همان اداره مالکیت معنوی ارسال و پاسخ آن دریافت شود.
پس از آن انتقال دهنده و انتقال گیرنده می بایست به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه و قرارداد واگذاری حق اختراع را به صورت رسمی در این دفتر به ثبت برسانند. پس از تنظیم قرارداد در دفترخانه لازم است سند رسمی تنظیم شده به اداره ثبت ارسال و از این اداره، صدور آگهی ثبت انتقال درخواست شود. در نهایت بعد از پرداخت هزینه چاپ آگهی انتقال در روزنامه رسمی، طرفین قرارداد باید به اداره ثبت مراجعه و با ارائه روزنامه چاپ شده این اداره، نسبت به ظهرنویسی سند اقدام نمایند.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
لازم به ذکر است انتقال حق اختراع به صورت قهری نیز امکان پذیر می باشد. در صورتی که دارنده حق اختراع فوت نماید، وارثان او می توانند پس از مراجعه به مراجع قضایی و دریافت گواهی انحصار وراثت نسبت به انتقال این حق به یکی از وراث یا هر شخص حقیقی یا حقوقی دیگری اقدام نماید.
دانلود نمونه فرم قرارداد واگذاری حق اختراع
در قسمت های پیشین مقاله بیان شد که واگذاری حق اختراع، قراردادی است که به موجب آن، دارنده حق اختراع، حقوق مالی مرتبط با اختراع خود را به شخص دیگری انتقال می دهد و در نتیجه تمامی حقوق و تکالیف انتقال دهنده به انتقال گیرنده منتقل می شود. همچنین شرایط، مدارک و مراحل و نحوه واگذاری حق اختراع مورد بحث و بررسی قرار گرفت. اکنون در قسمت پایانی مقاله دانلود نمونه فرم قرارداد واگذاری حق اختراع ارائه می شود.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم:
- منبع: آشاثبت
همانطور که بیان شد در نمونه قرارداد واگذاری حق اختراع، انتقال دهنده می تواند این حق خود را به طور کامل یا تنها بخشی از آن را واگذار نماید. همچنین مطابق قواعد حقوقی، چنین قراردادی صحیح و در چارچوب ماده 10 قانون مدنی قرار دارد. لازم به ذکر است انتقال دهنده حق اختراع می تواند ضمن قرارداد محدودیت هایی را برای انتقال گیرنده در نظر بگیرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه انتقال و واگذاری حق اختراع در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه انتقال و واگذاری حق اختراع پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. واگذاری حق اختراع، قراردادی است که به موجب آن، دارنده حق اختراع، حقوق مالی مرتبط با اختراع خود را به شخص دیگری انتقال می دهد و در نتیجه تمامی حقوق و تکالیف انتقال دهنده به انتقال گیرنده منتقل می شود که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.