برای مشاوره نحوه تمدید گواهی امضای الکترونیکی
برای مشاوره نحوه تمدید گواهی امضای الکترونیکی
یکی از مسائل مهم درحوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، امنیت می باشد و امروزه بسیاری از اشخاص برای امنیت بیشتر و جلوگیری از جعل هویت، اسناد و مدارک در فضای مجازی از امضای دیجیتال استفاده می کنند. از طرف دیگر در فضای مجازی با صدور گواهی امضای الکترونیکی می توان از هویت فرد یا شرکت امضا کننده مطمئن شد.
آنچه در این میان، حائز اهمیت می باشد؛ این است که گواهی امضا الکترونیکی، تنها برای مدت معینی دارای اعتبار بوده و پس از به پایان رسیدن اعتبار، شخص دیگر نمی تواند که از مزایای آن بهره مند شود. همچنین باید توجه داشت که تمدید گواهی امضای الکترونیکی مستلزم وجود شرایط، تهیه مدارک و همچنین انجام مراحلی است که بدون شناخت آن ها تمدید توکن منقضی شده امکان پذیر نمی باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از بررسی زمان و سامانه راهنمای تمدید گواهی امضای الکترونیکی منقضی شده به شرایط و مدارک لازم در این خصوص بپردازیم. سپس در مورد مراحل تمدید غیرحضوری گواهی صحبت خواهیم کرد و در انتها، به هزینه تمدید توکن گواهی امضای الکترونیکی ستاد ایران، دفاتر و مراکز تمدید گواهی امضای الکترونیکی و نحوه تمدید حضوری آن خواهیم پرداخت. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص و تمدید توکن منقضی شده و پاسخ به سوال چگونه تمدید توکن منقضی شده را انجام دهیم، با ما همراه باشید.
زمان تمدید گواهی امضای الکترونیکی منقضی شده
یکی از مزایای اصلی به کارگیری گواهی امضای دیجیتال در سامانه ها، امضای اسناد و تراكنش های الكترونیكی احراز هویت است؛ یعنی اصالت فرستنده و پیام برای گیرنده احراز شود، ولی باید توجه داشت که این گواهی برای یک مهلت محدودی اعتبار دارد و پس از انقضای آن مهلت می بایست تمدید شود. حال به دلیل اهمیت این موضوع، در این بخش از مقاله، زمان تمدید گواهی امضای الکترونیکی منقضی شده مورد مطالعه قرار می گیرد.
در ابتدا باید گفت که بند «ی» ماده 2 قانون تجارت الکترونیکی ایران امضای الکترونیکی را این گونه تعریف کرده است: «امضای الکترونیکی عبارت است از هر نوع علامت منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به داده پیام است که برای شناسایی امضاکننده داده پیام مورد استفاده قرار میگیرد.» بنابراین امضای الکترونیکی، امضایی است که از یک نام کاربری و رمز عبور تشکیل شده و بر روی یک سند الکترونیکی، درج می گردد.
از طرف دیگر منظور از گواهی امضای الکترونیکی، گواهی است که هویت فرد یا شرکت امضا کننده را ثابت می کند. به عبارت دیگر این گواهی ثابت می کند که امضای الکترونیکی متعلق به چه کسی و یا چه سازمانی می باشد. نکته حائز اهمیت این است که گواهی امضا الکترونیکی تنها برای یک زمان مشخص و محدودی اعتبار دارد و پس از آن شخص می بایست برای تمدید توکن منقضی شده اقدام نماید.
در واقع گواهی امضا الکترونیکی اصولا تا 2 سال دارای اعتبار است و یک ماه قبل از اتمام اعتبار گواهی، صاحب امضا یک پیامک یادآوری برای تمدید گواهی دریافت می کند. بنابراین تا یک ماه قبل از انقضا گواهی فرصت دارند که با مراجعه به پورتال صدور گواهی مرکز میانی عام برای تمدید امضای الکترونیکی اقدام کند.
سامانه تمدید گواهی امضاء الکترونیکی توکن منقضی شده
همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد، گواهی امضا الکترونیکی تنها برای یک زمان مشخص و محدودی اعتبار دارد و پس از آن، باید تمدید شود. همچنین در حال حاضر به منظور صرفه جویی در وقت و هزینه اشخاص، تمدید این گواهی در بستر اینترنت و بدون مراجعه حضوری صورت می گیرد. حال ممکن است که برخی از اشخاص با سامانه تمدید گواهی امضا الکترونیکی توکن منقضی شده، آشنایی نداشته باشند که در این بخش؛ این سامانه مورد بررسی قرار می گیرد.
دولت برای سهولت در فرایند تمدید گواهی امضا الکترونیکی و کاهش مراجعه حضوری، سامانه ای را تحت عنوان سامانه مرکز صدور گواهی الکترونیکی عام به نشانی gica.ir راه اندازی کرده است. لازم به ذکر است که مرکز صدور گواهی الکترونیکی عام، از زیرمجموعه های مرکز توسعه تجارت الکترونیک بوده که خود، از زیرمجموعه های وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشد.
علاوه بر تمدید گواهی امضای الکترونیکی این سامانه خدمات دیگری هم در اختیار کاربران خود قرار می دهد که از جمله این خدمات می توان به صدور گواهی مهر سازمانی، صدور گواهی SSL، صدور گواهی پست الکترونیکی من، صدور گواهی امضا کد، استعلام گواهی دیجیتال و غیره اشاره نمود.
شرایط و مدارک لازم برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی
تمدید گواهی امضای الکترونیکی، مستلزم رعایت شرایطی می باشد و در صورت عدم رعایت ضوابط مذکور، امکان تمدید این گواهی وجود ندارد. حال به منظور آشنایی علاقمندان، در این بخش، به شرایط و مدارک لازم برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی پرداخته شده که به شرح زیر می باشد:
نصب بودن برنامه دستینه یکی از شرایط اساسی برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی است.
باید از اعتبار گواهی امضا الکترونیکی حداکثر 30 روز باقی مانده باشد.
اشخاص زمانی می توانند برای تمدید گواهی خود اقدام کنند که قبلا یک بار گواهی امضا را به صورت حضوری دریافت کرده باشند و یا به عبارتی قبلا یک بار احراز هویت آن ها در دفاتر ثبت نام مرکز دولتی میانی عام که شامل دفاتر اسناد رسمی و یا دفاتر پیشخوان دولت است به صورت حضوری انجام شده باشد.
پرداخت هزینه برای تمدید گواهی
دریافت کد رهگیری
خط تلفن همراه باید به نام متقاضی باشد.
لازم به ذکر است که متقاضیان برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی به مدارک خاصی نیاز دارند. فقط باید توجه داشته باشند که در سامانه gica.ir وارد نمودن اطلاعاتی مانند کد ملی، شماره پیگیری پرداخت، کد رهگیری پرداخت هزینه، شماره تلفن همراه و تاریخ تولد برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی ضروری می باشد.
مراحل تمدید غیرحضوری گواهی امضای الکترونیکی
در قسمت های گذشته، در خصوص شرایط، مدارک لازم برای تمدید امضای الکترونیکی صحبت نموده و توضیح دادیم که اشخاص به صورت غیر حضوری نیز می توانند گواهی خود را تمدید کنند. در این میان، ممکن است که برخی افراد با مراحل و نحوه تمدید این گواهی آشنایی نداشته و با این سوال مواجه شوند که چگونه تمدید توکن منقضی شده را انجام دهیم؟ به همین دلیل، در این قسمت، مراحل و راهنمای تمدید غیرحضوری گواهی امضای الکترونیکی، به طور کامل توضیح داده شده است که به شرح زیر می باشد:
ابتدا شخص می بایست در مرورگر خود سامانه مرکز صدور گواهی الکترونیکی عام به نشانی gica.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود. سپس شخص مطابق تصویر باید بر روی درخواست تمدید گواهی الکترونیکی کلیک نماید.
پس از آن شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که می بایست پس از پس از رعایت کلیه موارد مذکور در بخش پیش نیازهای سیستمی، بر روی تمدید گواهی کلیک کند.
در مرحله بعد متقاضی می بایست از لیست گواهی ها، گواهی امضای الکترونیکی را انتخاب نماید. لازم به ذکر است در صورتی که شخص گواهی درست را انتخاب نموده باشد؛ پیغام "گواهی با موفقیت انتخاب شد" در مقابل لیست گواهی ها نمایش داده می شود. پس از آن شخص با واردن نمودن کد ملی، تاریخ تولد، شماره تلفن، کد پستی و شماره پیگری پرداخت باید بر روی نمایش جزئیات آگهی کلیک کند.
در صورت نیاز سیستم به استعلام شماره تلفن همراه وارد شده در مرحله قبلی، شخص می بایست کد تایید پیامک به تلفن همراه خود را وارد نماید.
در صورتی که شخص در مرحله اول شماره پیگیری پرداخت وارد نکرده باشد؛ در این مرحله جزییات پرداخت برای اتصال به درگاه پرداخت نمایش داده می شود و باید بر روی گزینه پرداخت کلیک کند.
سپس متقاضی به درگاه پرداخت متصل می شود و باید مشخصات کارت بانکی خود را جهت پرداخت وجه گواهی وارد نموده و در نهایت با کلیک بر روی پرداخت عملیات پرداخت را تکمیل کند.
در صورتی که پاسخ درگاه پرداخت به درستی ارسال شود؛ صفحه زیر نمایش داده می شود. در این مرحله لازم است که شخص ابتدا مشخصات این صفحه را یادداشت و یا چاپ نماید و سپس بدون اینکه توکن را از سیستم جدا نماید، بر روی دکمه صدور کلیک نماید.
در انتهای عملیات، سیستم در حال اجرای فرامین مربوط به تمدید گواهی جدید بر روی توکن می باشد.
لازم به ذکر است که تنها مشاهده پیغام "عملیات تمدید با موفقیت انجام شد" به منزله اتمام فرآیند تمدید گواهی می باشد و تا قبل از این پیغام مراحل تمدید گواهی به پایان نرسیده است. اگر به هر نحوی فرآیند تمدید نیمه تمام ماند، بعد از 24 ساعت درخواست گواهی های تمدید شده با فرآیند ناقص، به صورت خودکار ابطال خواهند شد.
هزینه تمدید توکن منقضی شده گواهی امضای الکترونیکی ستاد ایران
تمدید گواهی امضای الکترونیکی رایگان نبوده و این امر مستلزم پرداخت هزینه می باشد. حال به منظور آشنایی علاقمندان؛ در این بخش از مقاله، توضیحاتی در خصوص هزینه تمدید توکن منقضی شده گواهی امضای الکترونیکی ستاد ایران بر اساس نرخ سال گذشته ارائه می گردد و به محض اعلام نرخ جاری، این مقاله به روز رسانی می گردد:
نوع محصول | هزینه تمدید امضا دیجیتال | سهم مرکز ریشه و مرکز میانی عام - ریال (75%) | سهم دفتر اسناد رسمی - ریال (25%) |
گواهی شخص حقیقی وابسته به دولت |
340,000 |
255,000 |
85,000 |
گواهی مهر سازمانی وابسته به دولت |
280,000 |
210,000 |
70,000 |
گواهی شخص حقیقی وابسته به غیر دولت |
260,000 |
195,000 |
65,000 |
گواهی مهر سازمانی وابسته به غیر دولت |
270,000 |
202,500 |
67,500 |
شخص حقیقی مستقل |
250,000 |
187,500 |
62,500 |
همانطور که مشاهده می شود؛ برای تمدید توکن گواهی امضای الکترونیکی تنها تعرفه مصوب گواهی اخذ می شود. بنابراین، میزان تعرفه تمدید گواهی امضا الکترونیکی بسته به نوع آن متفاوت خواهد بود. همچنین باید توجه داشت که هزینه های مذکور ثابت نبوده و با توجه به شرایط اقتصادی ممکن است که تغییر یابد.
مراکز تمدید توکن ستاد ایران
در بخش های قبلی شرایط و مدارک لازم برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی و هزینه آن و نیز راهنمای تمدید توکن مورد بررسی قرار گرفت. حال این بخش از مقاله، به جهت آشنایی کاربران، به معرفی دفاتر و مراکز تمدید توکن گواهی امضای الکترونیکی اختصاص پیدا کرده است که مراکز تمدید توکن ستاد ایران شرح زیر می باشد:
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 315 KB
- منبع: آشاثبت
بنابراین، همانطور که مشاهده می شود؛ اشخاص برای تمدید گواهی امضای الکترونیکی و تمدید توکن امضای دیجیتال می توانند به 3 دفاتر اسناد رسمی، دفاتر پیشخوان دولت و یا مرکز آموزش بازرگانی مراجعه کنند. بنابراین، تمدید توکن دفاتر اسناد رسمی نیز امکان پذیر است. البته باید توجه داشت که در برخی از شهرهای کم جمعیت، ممکن است که مرکز آموزش بازرگانی وجود نداشته باشد.
تمدید حضوری گواهی امضای الکترونیکی
در بخش های قبلی پیرامون چگونگی تمدید گواهی امضای الکترونیکی و راهنمای تمدید توکن و نیز؛ تمدید توکن سامانه ستاد توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که امروزه اشخاص می به صورت غیر حضوری توانند برای تمدید گواهی از طریق پورتال صدور گواهی مرکز میانی عام اقدام کنند. حال پرسش اساسی این است که آیا امکان تمدید حضوری گواهی امضای الکترونیکی در مراکز وجود دارد یا خیر که پاسخ آن به شرح زیر است:
در خصوص پرسش فوق می توان گفت که تمدید گواهی امضای الکترونیکی به صورت غیر حضوری فقط در خصوص گواهی های شخص حقیقی مستقل و مهر سازمانی وابسته به دولت امکان پذیر می باشد و برای تمدید سایر گواهی ها لازم است که شخص به صورت حضوری به دفاتر ثبت نام برای تمدید گواهی مراجعه کند.
همچنین تمدید حضوری گواهی امضای الکترونیکی به معنای تایید هویت فرد دارنده گواهی و تمدید اعتبار آن است و شخص با در دست داشتن مدارک مورد نیاز مانند شناسنامه، کارت ملی و غیره می بایست به دفاتر اسناد رسمی و دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نموده و برای تمدید گواهی اقدام کند.
تمدید توکن سامانه جامع تجارت
همانطور که بیان شد، امضای دیجیتال همانند اثر انگشت و در قالب یک پیام رمزگذاری شده بوده که از استاندارد پذیرفته شده ای به نام PKI استفاده می نماید. این استاندارد بالاترین سطح امنیت و پذیرش جهانی را دارا می باشد. به عبارت دیگر، امضای دیجیتال در واقع یک فرایند رمزنگاری می باشد که به دو کلید خصوصی و عمومی وابسته است.
این امضا برای هر شخصی منحصر به فرد می باشد. با توجه به امنیت بالا این امضا، سامانه جامع تجارت درنظر دارد جهت احراز هویت کاربران و ارتقاء امنیت از زیر ساخت PKI استفاده نماید. برای اینکه گواهی دریافت شده از مرکز میانی در اختیار کاربران قرار گیرد، از سخت افزاری به نام توکن استفاده می شود. بدین صورت که گواهی پس از صدور در داخل توکن قرار داده شده و به خود شخص یا نماینده ای که در سامانه ثبت نام گواهی معرفی شده تحویل داده می شود.
برای اخذ گواهی امضای الکترونیکی (توکن) سامانه جامع تجارت، همانطور که بیان شد، شخص باید ابتدا باید در سایت مرکز صدور گواهی میانی عام و در قسمت «پیوندهای مرتبط»، وارد «پورتال صدور گواهی مرکز میانی عام» شده و بر روی ثبت نام متقاضیان گواهی الکترونیکی کلیک کرده و با مشخصات حساب کاربری ثبت شده در سامانه جامع تجارت که معمولا "شخص مدیر عامل" و یا نماینده وی می باشد، نیز اقدام به ثبت نام نماید. برای تمدید توکن سامانه جامع تجارت، باید حتما توکنی که گواهی مورد نظر برای تمدید در آن قرار دارد و نرم افزار دستینه، بر روی سیستم شخص فعال باشد. مراحل تمدید توکن سامانه جامع تجارت نیز همانند سایر توکن بوده و شخص باید وارد سامانه مرکز صدور گواهی الکترونیکی عام شده و گزینه سامانه تمدید غیرحضوری گواهی الکترونیکی را انتخاب کند که راهنمای تصویری آن در قسمت های قبلی مقاله آورده شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تمدید گواهی امضای الکترونیکی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تمدید گواهی امضای الکترونیکی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. نحوه تمدید د رمتن مقاله آمده است.