برای مشاوره اطلاع از انواع فرانچایز
برای مشاوره اطلاع از انواع فرانچایز
امروزه و با افزایش فعالیت شرکت ها، برندهای معتبر و جدید در حال گسترش می باشند. به همین دلیل تمایل افراد برای دریافت فرانچایز بیش از پیش گشته است. فرانچایز یا همان فرانشیز به معنای دریافت حق امتیاز از شرکت های صاحب امتیاز است.
یکی از عوامل پیشرفت و گسترش برندهای معتبر استفاده از فرانچایز می باشد. در نتیجه، متقاضیان و علاقه مندان برای این که بتوانند به درستی و در سریع ترین زمان ممکن موفق به دریافت این امتیاز شوند، باید اطلاعات دقیقی در رابطه با فرانچایز از جمله انواع و عناصر اصلی آن داشته باشند.
لذا، در این مقاله، ابتدا به پاسخ این سوال که معنی فرانچایز چیست؛ پرداخته شده است. سپس عناصر اصلی فرانچایز و انواع آن بررسی می شود. در ادامه اطلاعاتی در مورد مزایا و معایب فرانچایز یا فرانشیز در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. پس از آن، مراحل و نحوه انجام فرانشیز مورد مطالعه قرار می گیرد. انتهای مقاله نیز به بررسی تفاوت فرانچایز با حق نمایندگی اختصاص یافته است.
معنی فرانچایز چیست
امروزه شرکت ها و برندهای بزرگ و معتبر در حوزه های مختلفی در سراسر دنیا مشغول فعالیت می باشند. یکی از مفاهیمی که در رابطه با این شرکت ها مطرح می شود، فرانچایز می باشد. نام دیگر مفهوم فرانچایز، فرانشیز است که واژه ای فرانسوی است.
برای پاسخ به این سوال که معنی فرانچایز چیست؛ در ابتدا باید گفت که فرانچایز یا حق امتیاز نوعی کسب و کار محسوب می شود که در آن، شرکتی می تواند تولیدات و محصولات یک شرکت دیگر را به فروش برساند. این شرکت در برابر فروش محصولات برندی دیگر مبلغی دریافت می کند که به آن مبلغ حق امتیاز می گویند.
در واقع در این حالت مجموعه های کوچک متعددی می توانند به صورت هماهنگ و در عین حال مستقل از دیگران مشغول فعالیت باشند. فعالیت این مجموعه ها با نام یک برند مشترک انجام می گیرد. به عنوان مثال فروشگاه هایی که در سراسر کشور از برندهای مواد غذایی بر سر در خود استفاده می کنند؛ چنین حالتی دارند.
عناصر اصلی فرانچایز
فرانچایز در واقع همان حق امتیازی می باشد که برخی از شرکت ها و مجموعه های مختلف، از شرکت ها و برندهای به نام دریافت می کنند. با دریافت این امتیاز، متقاضیان می توانند آزادانه محصولات و تولیدات شرکت مبدا را به فروش رسانده و سود دریافت کنند. عناصر اصلی فرانچایز شامل سه حالت هستند:
امتیاز دهنده یا همان اعطا کننده حق امتیاز فروش: همان صاحب اصلی برند می باشد که به متقاضیان، اجازه استفاده از برند را می دهد.
امتیاز گیرنده یا دریافت کننده حق امتیاز: همان متقاضی دریافت امتیاز می باشد.
توافق نامه فرانچایز: همان توافق نامه کتبی ای است که میان فرانچایزر و فرانچایز منعقد می شود.
علاوه بر این عناصر، دو مورد دیگر نیز وجود دارد که متقاضیان باید به آن توجه کنند. مورد اول کسب و کارهای تحت پوشش می باشند. این کسب و کارها در واقع همان مشاغلی هستند که تحت پوشش برند اصلی فعالیت می کنند. مورد دوم نیز سازمان هماهنگ کننده است که در واقع هدف آن ایجاد هماهنگی میان فرانچایز ها است.
انواع فرانچایز یا فرانشیز
همانطور که در قسمت های قبلی بیان شد؛ بسیاری از شرکت ها و برند ها، امتیازی موسوم به فرانچایز یا فرانشیز را به متقاضیان خود اعطا می کنند. متقاضیان نیز با داشتن این امتیاز می توانند به عنوان یک مجموعه مستقل و پویا در فروش محصولات شرکت و در نتیجه سود آن ها شریک شوند.
انواع فرانچایز یا فرانشیز به طور کلی در دو دسته بندی قرار می گیرند. دسته اول فرانچایز با فرمت تجاری است. در این حالت فرانچایز دهنده امتیازاتی مانند نام برند، محصولات، خدمات و همچنین شرایط مناسب مدیریتی را به فرانچایز گیرنده ارائه می کند.
اما در حالت دوم، یعنی فرانچایز به روش سنتی، تمرکز اصلی بر روی کیفیت محصولات و خدمات می باشد. به طوری که در بسیاری از موارد؛ محصولات تولیدی به خدمات پیش از فروش یا خدمات پس از فروش نیاز دارند. به طور مثال؛ صنایع خودرو سازی فرانچایزی به روش سنتی محسوب می شود.
مزایا و معایب فرانچایز یا فرانشیز
شرکت های تجاری که تمایل به دریافت امتیاز یا همان فرانچایز شرکت های بزرگ را دارند، باید پیش از هر اقدامی در مورد فرانچایز اطلاعات لازم کسب کنند. به همین دلیل این بخش از مقاله، به بررسی مزایا و معایب فرانچایز یا فرانشیز اختصاص یافته است.
در مورد مزایای فرانچایز باید بیان کرد که این امتیاز نوعی سرمایه گذاری محسوب می شود. یکی دیگر از مزایای انعقاد قرارداد فرانچایز، عدم نیاز به سابقه کاری می باشد. از دیگر مزایای خرید فرانچایز برای متقاضیان می توان به توسعه پایگاه مشتریان موجود اشاره کرد. همچنین پیش روی خریداران این امتیاز، فرصت های بسیاری برای رشد وجود خواهد داشت.
لازم به ذکر است که فرانچایز علاوه بر مزایای مذکور، ممکن است معایبی نیز داشته باشد. یکی از معایب آن محدودیت هایی است که از سوی شرکت مبدا برای شخص دارنده امتیاز ایجاد می شود. همچنین ممکن است برخی از شرکت های فرانچایز کننده از ارائه پشتیبانی حرفه ای برای دارندگان امتیاز خود سر باز زنند. علاوه بر این موارد، خرید امتیاز یک شرکت، متقاضیان را متحمل پرداخت هزینه هایی می کند که از معایب فرانچایز می باشد.
مراحل و نحوه انجام فرانشیز
امروزه تاسیس و ثبت شرکت ها و برندهای مختلف، رشد چشم گیری داشته و به تبع آن، دریافت فرانچایز نیز متقاضیان و علاقه مندان بیشتری پیدا کرده است. علاقه مندان می توانند با گذراندن مراحل و نحوه انجام فرانشیز، امتیاز مورد نظر خود را دریافت کنند که این پروسه در 4 مرحله انجام می گیرد:
مرحله اول: متقاضی باید فرانچایز مورد نظر را با توجه به بودجه موجود انتخاب کند.
مرحله دوم: تهیه لیستی از فرانچایزهای احتمالی برای انتخاب نهایی
مرحله سوم: انجام فرآیند استخدام کامل فرانچایز
مرحله چهارم: شروع انجام فعالیت
پس از طی کردن این مراحل متقاضیان می توانند با شرکت مورد نظر، برای خرید فرانچایز، وارد مرحله انعقاد قرارداد می شوند. پس از عقد قرارداد و پرداخت هزینه های مربوطه به شرکت، نوبت به اجرای کار می رسد. پروسه خرید فرانچایز بسته به نوع شرکت ممکن است؛ متغیر باشد.
تفاوت فرانچایز با حق نمایندگی
همان طور که پیش تر هم اشاره شد، فرانچایز امتیازی است که شرکت های مختلف برای فروش و ارائه خدمات به مشتریان دریافت می کنند. ممکن برخی از افراد گمان کنند که فرانچایز، همان حق نمایندگی محسوب می شود، در صورتی که این دو با یکدیگر متفاوت اند.
برای درک بهتر تفاوت فرانچایز با حق نمایندگی ابتدا باید با مفهوم هر یک از آن ها آشنا شد. در واقع حق امتیاز و حق نمایندگی در جزئیات با یک دیگر تفاوت دارند. نماینده اختیار تام برای استفاده از برند اصلی مجموعه صادر کننده را خواهد داشت. به طوری که می تواند از علائم تجاری، نام تجاری و سایر امکانات موجود به طور اختصاصی بهره مند شود.
در صورتی که دارنده فرانچایز یا حق امتیاز اجازه استفاده از برند شخصی را نخواهد داشت. تنها می تواند از نام برند اصلی در فروشگاه خود استفاده کند. به طور مثال فروشندگان محصولات برند سامسونگ یک فرانچایز محسوب می شوند. در نتیجه دارنده حق امتیاز تنها در صورت اجازه صاحب برند می تواند فراتر از حوزه اختیارات خود گام بردارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع فرانچایز در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون انواع فرانچایز پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. فرانچایز یا حق امتیاز نوعی کسب و کار محسوب می شود که در این حالت، شرکتی می تواند تولیدات و محصولات یک شرکت دیگر را به فروش برساند که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.