برای مشاوره نحوه تقسیم سهام شرکت
برای مشاوره نحوه تقسیم سهام شرکت
به طور کلی تقسیم سهام به منزله افزایش تعداد سهام شرکت بدون ایجاد تغییر در سرمایه شرکت می باشد. تقسیم سهام شرکت زمانی انجام می شود که ارزش بازار کاهش یافته باشد. تقسیم سهام شرکت باعث افزایش تقاضای خرید سهام می شود.
شرکت ها بنا به دلایل مختلف از جمله ارزان تر کردن سهام خود برای خرید سرمایه گذاران کوچک، تصمیم به تقسیم سهام شرکت می گیرند. تقسیم سهام شرکت مستلزم آگاهی از قوانین تقسیم، و نحوه آن می باشد و بدون این اطلاعات نمی توان اقدام به تقسیم سهام شرکت نمود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به این پرسش پاسخ داده می شود که تقسیم سهام شرکت چیست؟ سپس قوانین و نحوه و چگونگی تقسیم سهام شرکت مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت پس از آن که راجع به نحوه تقسیم سهام شرکت میان وراث بحث شد؛ در قسمت پایانی مقاله تقسیم سهام در شرکت ها و تیم های استارتاپی مورد مطالعه قرار می گیرد.
تقسیم سهام شرکت چیست؟
بر اساس تعریف ماده 24 لایحه اصلاح قانون تجارت: «سهم قسمتی است از سرمایه شرکت سهامی که مشخص میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی می باشد ورقه سهم سند قابل معامله ای است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد.» بر اساس این ماده، سهم قطعه ای از سرمایه شرکت سهامی است که دارنده آن به نسبت سهام خود در مالکیت شرکت شریک می شود.
در بسیاری موارد شرکت ها با هدف جذب سرمایه گذاران کوچک و مساعد تر کردن قیمت هر سهام، تصمیم به تقسیم سهام شرکت می گیرند، اما سوالی که در این قسمت مطرح می شود این است که تقسیم سهام شرکت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بیان کرد تقسیم سهام شرکت به معنای تقسیم هر سهم شرکت به قطعات کوچک تر می باشد. در واقع در این حالت ارزش هر قطعه سهم کاهش و تعداد سهم های شرکت افزایش می یابد.
تقسیم سهام شرکت باعث افزایش تقاضای خرید سهام می شود. به طور کلی با تقسیم سهام شرکت، تغییری در ارزش کلی تمام سهام موجود شرکت ایجاد نمی شود؛ چرا که با انجام این عمل، نه سرمایه ای به شرکت اضافه و نه سرمایه ای از آن کسر می شود و تنها هر سهم به قطعات کوچک تر تقسیم می شود.
قوانین تقسیم سهام شرکت
همانطور که بیان شد؛ مطابق قانون تجارت، سهم قسمتی است از سرمایه شرکت سهامی که مشخص میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی میباشد. همچنین، ورقه سهم سند قابل معاملهای است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد.
تقسیم سهام سهام شرکت مستلزم رعایت قوانینی است. لذا در این قسمت از مقاله قوانین تقسیم سهام شرکت مورد مطالعه قرار می گیرد. به منظور تقسیم سهام شرکت، ابتدا لازم است که مجمع عمومی فوق العاده شرکت تشکیل و تقسیم سهام توسط این مجمع به تصویب برسد.
مطابق قانون تجارت، رسمیت یافتن جلسه مجمع عمومی فوق العاده منوط به آن است که دارندگان بیش از نصف سهامی که حق رای دارند حاضر باشند و اگر در اولین دعوت حد نصاب مذکور حاصل نشد؛ مجمع برای بار دوم دعوت و با حضور دارندگان بیش از یک سوم سهامی که حق رای دارند؛ رسمیت پیدا می کند.
همچنین بر اساس این قانون، حد نصاب لازم برای تصویب تقسیم سهام شرکت، اکثریت دو سوم آراء حاضر در جلسه رسمی می باشد. در نهایت چنانچه تقسیم سهام با رعایت حد نصاب های مذکور به تصویب مجمع عمومی فوق العاده رسید، باید صورتجلسه ای از مجمع تشکیل شده؛ تهیه گردیده و این صورتجلسه به امضا سهامداران و اعضا شرکت برسد. پس از انجام مراحل فوق الذکر، سهام مدنظر میان سهامداران و اعضای هیئت مدیره شرکت تقسیم می شود.
لازم به ذکر است به منظور انتقال سهام شرکت ابتدا باید صورتجلسه ای در سازمان امور مالیاتی محل تاسیس شرکت به ثبت برسد و تمامی انتقال دهندگان و انتقال گیرندگان همراه با مدارک شناسایی خود به سازمان مذکور مراجعه و رضایت خود را مبنی بر تقسیم سهام اعلام نمایند.
نحوه و چگونگی تقسیم سهام شرکت
پس از آشنایی با تقسیم سهام شرکت و قوانین آن در قسمت های قبل مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله نحوه و چگونگی تقسیم سهام شرکت مورد مطالعه قرار می گیرد. نحوه و چگونگی تقسیم سهام در شرکت های مختلف متفاوت است که در ادامه این موضوع در مورد هر شرکت بیان می شود.
قانون تجارت در رابطه با تقسیم سهام در شرکت سهامی بیان می کند، هر گونه نقل و انتقال سهام با نام در شرکت سهامی خاص باید در دفتر سهام شرکت به ثبت برسد و الا این نقل و انتقال در برابر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار می باشد.
لازم به ذکر است به منظور تقسیم سهام شرکت سهامی ابتدا باید صورت جلسه ای توسط مجمع عمومی فوق العاده شرکت تنظیم و این صورت جلسه به امضا کلیه سهامداران شرکت برسد. همچنین به موجب قانون، این انتقال باید در سازمان امور مالیاتی محل تاسیس شرکت، ثبت و به امضا انتقال دهنده و انتقال گیرنده برسد.
نحوه تقسیم سهام شرکت میان وراث
فوت سهامدار شرکت یکی از عوامل تقسیم و انتقال سهام به وراث می باشد. پس از فوت سهامدار، وراث وی به قائم مقامی از مورث سهامدار خود از همان حقوق متوفی به نسبت سهم الارث خود برخوردار خواهند بود. تقسیم سهام شرکت میان وراث مستلزم انجام اقداماتی است؛ لذا در ادامه نحوه تقسیم سهام شرکت میان وراث بیان می شود.
به منظور تقسیم سهام شرکت میان وراث، وراث باید به سازمان سمات مراجعه و فوت سهامدار را به این سازمان اطلاع دهند. سپس وارثان باید به اداره امور مالیاتی آخرین اقامتگاه قانونی متوفی رفته و مالیات بر ارث سهام را پرداخت نمایند. پس از پرداخت مالیات لازم است از میان ورثه یک نفر به عنوان نماینده انتخاب شود. این نماینده باید به شرکت متوفی مراجعه و اسناد و مدارک لازم را تحویل دهد.
شرکت متوفی پس از بررسی مدارک و اخذ تصمیم مقتضی راجع به تقسیم سهام میان وراث، مدارک لازم را به شرکت سپرده گذاری مرکزی ارسال می نماید. شرکت سپرده گذاری مرکزی این مدارک را بررسی و پس از تایید، برگ سهام تفکیک شده ورثه را به نماینده شرکت متوفی تحویل می دهد.
نماینده ورثه پس از دریافت برگ سهام تفکیک شده جهت طرح درخواست خود باید به دفتر پیشخوان دولت مراجعه نماید و در نهایت پس از انجام این مراحل، سهام بین ورثه تقسیم و گواهی نقل و انتقال برای هر یک از وراث صادر خواهد شد و آن ها می توانند از طریق دفاتر پیشخوان دولت گواهینامه نقل و انتقال سهام را دریافت نمایند.
تقسیم سهام در شرکت ها و تیم های استارتاپی
استارت اپ یا Startup را در فارسی می توان شرکت نوپا ترجمه کرد. نحوه تقسیم سهام در شرکت ها و تیم های استارتاپی به عوامل مختلفی بستگی دارد. میزان سرمایه شرکا، ایده پردازی، تجربه، تخصص، مهارت آن ها و به طور کلی میزان مشارکت و فعالیت های استارتاپی شرکا از عواملی است که هنگام تقسیم سهام استار تاپ به آن توجه می شود.
شیوه های مختلفی برای تقسیم سهام در انواع شرکت ها و تیم های استارتاپی وجود دارد. تقسیم سهام به صورت مساوی، تقسیم سهام به صورت امتیازی و تقسیم سهام به صورت وست (vest) از شیوه های مختلف تقسیم سهام در شرکت ها و تیم های استارتاپی محسوب می شود که ادامه راجع به هریک از این روش ها توضیحاتی ارائه می شود.
تقسیم سهام به صورت مساوی: در این روش میزان فعالیت، مشارکت، سرمایه، تخصص و... هیچ یک از شرکا در نظر گرفته نمی شود و سهام به صورت مساوی میان آن ها تقسیم می شود. تقسیم سهام به صورت مساوی روش عادلانه ای محسوب نمی شود و در حال حاضر تعداد کمی از شرکت ها و تیم های استارتاپی از این روش استفاده می کنند.
تقسیم سهام به صورت امتیازی: در این روش تقسیم سهام، لیستی از میزان مشارکت، سرمایه و... شرکا تنظیم می شود و بر اساس این لیست، به هر یک از شرکا امتیاز تعلق می گیرد و در نهایت با توجه به امتیاز شرکا، سهام بین آن ها تقسیم می شود.
تقسیم سهام به صورت وست (vest): روش وست یکی دیگر از روش هایی است که شرکت ها و تیم های استارتاپی از در تقسیم سهام از آن استفاده می کنند. در این روش به هر شریک یک درصد سهام داده می شود که این سهام با گذر زمان به شرط تعهد کاری افزایش می یابد. هرچه مدت فعالیت شریک بیشتر شود، میزان سهامی که به او تعلق پیدا می کند، نیز بیشتر می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تقسیم سهام شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تقسیم سهام شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. شیوه های مختلفی برای تقسیم سهام در انواع شرکت ها و تیم های استارتاپی وجود دارد. تقسیم سهام به صورت مساوی، تقسیم سهام به صورت امتیازی و تقسیم سهام به صورت وست (vest) از شیوه های مختلف تقسیم سهام در شرکت ها و تیم های استارتاپی محسوب می شود که ادامه راجع به هریک از این روش ها توضیحاتی ارائه می شود.