برای مشاوره نحوه دریافت جواز کسب خرده فروشی
برای مشاوره نحوه دریافت جواز کسب خرده فروشی
از گذشته بسیاری از افراد با هدف کسب سود به راه اندازی یک واحد خرده فروشی در زمینه های مختلف اعم از مواد پروتئینی، لاستیک فروشی، لوازم خیاطی و.. اقدام نموده اند. لازمه راه اندازی این کسب و کار، دریافت مجوز است که امروزه صدور انواع جواز کسب از جمله جواز کسب خرده فروشی به صورت اینترنتی و از طریق سامانه آن انجام می شود.
تاسیس و راه اندازی واحد خرده فروشی مستلزم دریافت جواز می باشد و عدم اخذ پروانه بدون عذر موجه آثاری همچون اخذ جریمه و قطع تمام یا برخی از خدمات دولتی را به همراه دارد. لذا کسب اطلاعات راجع به جواز کسب خرده فروشی و نحوه دریافت آن امری ضروری به شمار می آید.
از این رو در این مقاله پس از پاسخ به پرسش جواز کسب خرده فروشی چیست؟ سامانه آن معرفی می شود. سپس شرایط و مدارک لازم برای دریافت پروانه صنفی خرده فروشی و همچنین مراحل و نحوه آن مورد بررسی قرار می گیرد پس از آن راجع به هزینه این جواز کسب بحث خواهد شد و در نهایت بعد از ارائه نمونه عکس مجوز خرده فروشی؛ در قسمت پایانی مقاله، به این سوال پاسخ داده خواهد شد که پروانه کسب عمده فروشی بهتر است یا خرده فروشی.
جواز کسب خرده فروشی چیست
به طور کلی به فروش اجناس و کالاها به مصرف کننده نهایی و به جهت مصرف شخصی، خرده فروشی گفته می شود. در واقع خرده فروشان، واسطه میان واحد های تولیدی و مصرف کنندگان نهایی محسوب می شوند. ذکر این نکته ضروری است خرده فروشی می تواند شامل خدماتی همچون تحویل کالا به مصرف کننده نهایی نیز باشد.
نظر به آنکه تاسیس و راه اندازی یک مغازه خرده فروشی مستلزم دریافت جواز کسب می باشد. ممکن است برای برخی از اشخاص که قصد راه اندازی این کسب و کار را دارند؛ این سوال مطرح شود که اصلا جواز کسب خرده فروشی چیست؟ لذا در ادامه به این پرسش پاسخ داده می شود.
در پاسخ به سوال فوق باید بیان کرد پروانه کسب یا جواز کسب خرده فروشی مدرکی است که به وسیله آن می توان به صورت قانونی، کسب و کار خرده فروشی را آغاز کرد. این جواز از سوی دولت صادر می شود و به صاحب آن این اجازه داده می شود که مطابق مقررات صنفی به فعالیت خرده فروشی بپردازد.
اشخاص می توانند در زمینه های مختلفی از جمله خوار و بار، مواد پروتئینی، کود حیوانی، ماشین و لوازم اداری، پیچ و مهره، مصنوعات مسی، سمعک، لوزم و خیاطی، ادوات کشاورزی، رینگ و لاستیک خودرو، فرش ماشینی و انواع موکت و... اقدام به دریافت مجوز خرده فروشی نمایند.
سامانه انواع جواز کسب خرده فروشی
همانطور که بیان شد؛ پروانه کسب یا جواز کسب خرده فروشی مدرکی است که به وسیله آن می توان به صورت قانونی، کسب و کار خرده فروشی را آغاز کرد، اما سوال مهمی که برای بسیاری از اشخاص متقاضی تاسیس واحد خرده فروشی مطرح می شود؛ آن است که از طریق کدام سامانه می توان درخواست صدور مجوز داشت؟ به عبارت دیگر سامانه انواع جواز کسب خرده فروشی کدام است؟
متقاضیان به منظور درخواست جواز کسب خرده فروشی می بایست به سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند. پس از آن فرد باید در کادر مربوطه عبارت خرده فروشی را جست و جو نماید و حسب مورد موضوع فعالیت خرده فروشی خود را نیز انتخاب نماید.
سامانه صدور جواز تاسیس یا همان درگاه ملی مجوز ها با هدف شفاف سازی و تسهیل در فرایند صدور انواع مجوز کسب و کار راه اندازی شده است. این سامانه توسط وزارت اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی ایران مدیریت می شود و وظایفی همچون ثبت نام متقاضیان دریافت مجوز، معرفی مرجع اصلی صادر کننده مجوز، پیگیری های لازم در صورت عدم صدور مجوز و... را بر عهده دارد.
شرایط دریافت پروانه صنفی خرده فروشی
پس از پاسخ به این سوال که جواز کسب خرده فروشی چیست و همچنین معرفی سامانه انواع جواز کسب خرده فروشی در قسمت های قبل، در این قسمت از مقاله شرایط دریافت پروانه صنفی خرده فروشی بیان می شود. شرایط دریافت پروانه کسب خرده فروشی عبارت اند از:
آگهی ثبت شرکت و آخرین تغییرات در روزنامه رسمی (و اقامتگاه شرکت برای اشخاص حقوقی)
ارائه رضایت نامه رسمی و محضری (شرکا برای مشارکت های مدنی و قهری)
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: استفاده از پنجره های ثابت و شیشه های مشجر در صورت اشراف به منازل مسکونی
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: استفاده از قفل و حفاظ مناسب. (کرکره گردان یا درب آکاردئونی یا هرگونه تجهیزاتی که موجب ارتقاء ضریب امنیت و جلوگیری از سرقت شود.)
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: استقرار در حریم اماکن طبقه بندی (مقداری از اراضی اطراف اماکن و تأسیسات طبقه بندی شده کشور اعم از نظامی، انتظامی، امنیتی و کشوری و امثال آن و در جرگه ملک و تملک و تصرف در آن که با طبیعت حریم منافات دارد) یا اشراف بر آن
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: ضرورت حضور صاحب پروانه و یا مباشر قانونی وی در تمام ساعات فعالیت اماکن عمومی
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: عدم به کارگیری مشمولان غایب و فراری و اتباع خارجی غیرمجاز (بدون داشتن پروانه اقامت و کار معتبر)، تحت هر عنوان
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: عدم نگهداری، فروش و ورود هرگونه حیوانات اهلی و خانگی از قبیل سگ، گربه، میمون و ...
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: عدم وجود هرگونه معبر ارتباطی اعم از موقت یا دائم به منازل مسکونی و اماکن عمومی همجوار
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: قبول مسئولیت نظارت بر حسن رفتار و فعالیت مدیران و شاغلین و رعایت شئون اخلاقی و حجاب (پوشش متعارف) شاغلین و مراجعین (خدمات دهنده گان وخدمات گیرندگان) بر اساس موازین قانونی توسط صاحب مجوز
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: مشخص بودن نام واحد صنفی برای عموم با استفاده از نام و خط فارسی و مضامین موافق عفت عمومی
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: نصب دوربین مداربسته توسط شرکت ها و واحدهای صنفی دارای مجوز و ارائه سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی (سند مالکیت، اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قرارداد مشارکت، مبایعه نامه و یا قراردادهای رسمی و یا عادی (موضوع ماده 10 قانون مدنی) در روستاها احراز مالکیت طبق عرف محل است.)
داشتن محدودیت سنی (حداقل 18 سال)
گذرنامه (و پروانه کار )
ارائه گواهی دوره آموزشی (احکام تجارت و کسب و کار در چارچوب دستورالعمل آموزش (موضوع بند ن ماده (30) قانون نظام صنفی))
گواهی کار برای اتباع خارجی
شرایط تعلیق (لغو موقت) پروانه کسب واحد صنفی: در صورت گران فروشی، کم فروشی و تقلب برای بار پنجم (پس از طی ترتیبات لازم در مراتب قبلی توسط مراجع ذیربط)، به مدت شش ماه پروانه کسب تعلیق و محل کسب تعطیل می شود (طبق ماده 57، 58 و 59 قانون نظام صنفی).
شرایط ابطال (لغو دائم) پروانه کسب واحد صنفی: 1- در صورت عدم فعالیت بیش از 6 ماه، تغییر محل کسب، تغییر نوع فعالیت، واگذاری محل صنفی دارای پروانه کسب به غیر (تبصره 5 ماده 12 قانون نظام صنفی) 2- در صورت انقضای تاریخ پروانه کسب (تبصره 2 ماده 5 قانون نظام صنفی)
اشخاص می توانند در زمینه های مختلفی از جمله خوار و بار، مواد پروتئینی، کود حیوانی، ماشین و لوازم اداری، پیچ و مهره، مصنوعات مسی، سمعک، لوزم و خیاطی و... اقدام به دریافت مجوز خرده فروشی نمایند. لازم به ذکر است شرایط فوق، شرایط کلی دریافت پروانه کسب خرده فروشی می باشد و این شرایط برای انواع فعالیت های خرده فروشی متفاوت می باشد.
مدارک لازم برای جواز کسب خرده فروشی
دریافت جواز کسب خرده فروشی نیز مانند دریافت هر مجوز دیگری مستلزم وجود شرایط و همچنین تهیه و ارائه مدارکی می باشد. شرایط لازم برای دریافت این مجوز در قسمت قبل بیان شد و اکنون در این قسمت؛ مدارک لازم برای جواز کسب خرده فروشی ارائه می شود. مدارک لازم برای جواز کسب خرده فروشی عبارت اند از:
گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی
سند مالکیت، اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قرارداد مشارکت، مبایعه نامه و یا قراردادهای رسمی و یا عادی (موضوع ماده 10 قانون مدنی) در روستاها احراز مالکیت طبق عرف محل است.
گواهی دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار در چارچوب دستورالعمل آموزش (موضوع بند ن ماده (30) قانون نظام صنفی)
رضایت نامه محضری سایر شرکاء برای صدور پروانه کسب بنام یکی از شرکاء
همانطور که بیان شد؛ اشخاص می توانند در زمینه های مختلفی اعم از خواربار و پیچ و مهره و... مجوز خرده فروشی را دریافت نمایند. مدارک فوق، مدارک کلی دریافت پروانه کسب خرده فروشی می باشد و این مدارک برای انواع فعالیت های خرده فروشی کمی متفاوت می باشد.
مراحل و نحوه پروانه کسب خرده فروشی
مراحل و نحوه پروانه کسب خرده فروشی بدین شرح می باشد که متقاضیان ابتدا می بایست به سامانه درگاه ملی مجوز ها به نشانی mojavez.ir مراجعه و پس از آن عبارت خرده فروشی در موضوع مدنظر را در کادر مربوطه وارد و بر قسمت جست و جو کلیک نمایند.
با جست و جو عبارت خرده فروشی، انواع مجوز های خرده فروشی نمایش داده می شود که متقاضی حسب مورد می تواند یکی از آن ها را انتخاب نماید.
با انتخاب هر یک از قسمت ها در صفحه قبل، راهنمای دریافت پروانه کسب خرده فروشی صنف انتخاب شده ارائه می شود. در این صفحه لازم است متقاضی در قسمت پایین صفحه بر قسمت درخواست مجوز کلیک نماید.
پس از انتخاب گزینه درخواست مجوز صفحه ی ذیل نمایش داده می شود که متقاضی باید نوع شخصیت خود را اعم از حقیقی یا حقوقی انتخاب نماید.
پس از انتخاب نوع شخصیت (اعم از اشخاص حقیقی ایرانی، اشخاص حقوقی یا اتباع خارجی حقیقی) اشخاص متقاضی باید با وارد کردن تلفن همراه، کد امنیتی و رمز یک بار مصرف، وارد حساب کاربری خود در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند جمهوری اسلامی ایران شوند.
هزینه جواز کسب خرده فروشی
نظر به آن که دریافت جواز کسب خرده فروشی مستلزم پرداخت هزینه هایی است و میزان این هزینه ها دغدغه بسیاری از افراد محسوب می شود؛ لذا در ادامه درباره هزینه جواز کسب خرده فروشی بحث می شود. به طور کلی هزینه های لازم جهت درخواست مجوز خرده فروشی شامل دو بخش هزینه پرداخت حق عضویت و هزینه صدور پروانه می باشد.
میزان حق عضویت جواز کسب خرده فروشی در سال جاری حدودا مبلغ 20,000,000 ریال می باشد. لازم به ذکر است پرداخت حق عضویت به اتحادیه براساس مقررات آیین نامه اجرایی تبصره (1) ماده (31) قانون نظام صنفی برای سال اول در کلان شهرها حداکثر تا 20 میلیون ریال، در سایر مراکز استان ها حداکثر تا 17 میلیون ریال و در سایر شهرستان ها حداکثر تا 14 میلیون ریال برای متقاضیان پروانه کسب موقت به میزان 50 درصد حق عضویت سال اول بوده و در صورت تبدیل پروانه کسب موقت به دائم مکلف به پرداخت مابقی حق عضویت سال اول می باشد.حق عضویت واحدهای صنفی مستقر در روستاها اعم از سال اول و سالهای بعد معادل 50 درصد شغل مشابه در شهرستان ذیربط می باشد.
همچنین هزینه صدور پروانه مبلغ 6,000,000 ریال است که براساس ماده 9 آیین نامه اجرایی تبصره 1 ماده 31 قانون نظام صنفی، شش میلیون ریال در کلان شهرها، پنج میلیون ریال در سایر مراکز استان ها، چهار میلیون ریال در سایر شهرها و برای پروانه موقت یکساله، هزینه صدور بمیزان 50 درصد ارقام مذکور می باشد.
نمونه عکس مجوز خرده فروشی
در قسمت های پیشین مقاله جواز کسب خرده فروشی بررسی و سامانه انواع جواز کسب خرده فروشی معرفی شد، همچنین شرایط، مدارک، مراحل و هزینه جواز کسب خرده فروشی مورد بررسی قرار گرفت. در این قسمت از مقاله نمونه عکس مجوز خرده فروشی ارائه می شود.
تصویر فوق، نمونه عکس مجوز رشته شغلی خرده فروشی است که در رسته شغلی انواع ریسمان، اسفنج، زغال و چوب صادر شده است. همانطور که بیان شد؛ اشخاص می توانند در زمینه های مختلفی اعم از خواربار و پیچ و مهره و... مجوز خرده فروشی را دریافت نمایند.
پروانه کسب عمده فروشی بهتر است یا خرده فروشی
به طور کلی فروش کالا در حجم کلان و عظیم عمده فروشی و فروش کالا در حجم پایین و کم، خرده فروشی محسوب می شود. در عمده فروشی اصولا محصولات به صورت عمده از تولید کننده و با قیمت پایین خریداری می شود؛ سپس این محصولات در حجم کمتر و با اخذ سود فروخته می شود.
اما همانطور که بیان شد؛ خرده فروش واسطه میان واحد های تولیدی و مصرف کنندگان نهایی محسوب می شود. در واقع در خرده فروشی کالا، مصرف کننده نهایی، کالا را به اندازه مصرف خود خریداری می کند. همچنین خرده فروشی می تواند شامل خدماتی همچون تحویل کالا به مصرف کننده نهایی نیز باشد.
برای بسیاری از اشخاصی که قصد راه اندازی یک کسب و کار و دریافت جواز کسب را دارند؛ این سوال مطرح می شود که پروانه کسب عمده فروشی بهتر است یا خرده فروشی؟ برای پاسخ به این پرسش باید تفاوت های این دو کسب کار و شرایط متقاضی پروانه کسب را در نظر گرفت. به عنوان مثال سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی یک واحد عمده فروشی بسیار بیشتر از یک واحد خرده فروشی است در نتیجه برای افرادی که سرمایه زیادی جهت شروع فعالیت خود ندارند، کسب مجوز خرده فروشی بهتر است.
از طرفی خرده فروشان برای جذب مشتری نیاز به تبلیغات دارند؛ این در حالی است که نیاز عمده فروشان برای فروش محصول خود به تبلیغات بسیار کمتر از خرده فروشان است. همچنین در خرده فروشی به انگیزه و هنر کسب و کار نیاز است؛ اما در عمده فروشی این قضیه چندان اهمیتی ندارد.
در نتیجه نمی توان به طور قطعی، گفت پروانه کسب عمده فروشی بهتراست یا خرده فروشی و بسته به شرایط هرکس این موضوع متفاوت می باشد. اشخاص می توانند با توجه به تفاوت های این دو و شرایط خود اقدام به دریافت پروانه کسب عمده فروشی یا خرده فروشی نمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت جواز کسب خرده فروشی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت جواز کسب خرده فروشی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. از سایت ایرانیان اصناف