برای مشاوره مراحل ترخیص کالا از گمرک
برای مشاوره مراحل ترخیص کالا از گمرک
ترخیص کالا از گمرک یکی از مهم ترین مراحل تجارت خارجی برای تجار و بازرگانان محسوب می شود. در واقع ترخیص کالا یک فرایند ضروری در امر صادرات و واردات به صورت بین المللی است که این فرایند توسط صاحبان کالا یا نماینده قانونی آن ها صورت می گیرد.
ترخیص کالا از گمرک مستلزم انجام مراحل و رعایت ضوابط و مقرراتی است. رعایت این مقررات و ضوابط به قدری حائز اهمیت است که در صورت عدم رعایت آن، کالای وارداتی، کالای قاچاق شناخته می شود. لذا اشنایی با فرایند ترخیص کالا از گمرک برای تجار و بازرگانان امری مهم تلقی می گردد.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به دو پرسش ترخیص کالا از گمرک چیست و همچنین ترخیص کار گمرک کیست؛ پاسخ داده می شود. سپس راجع به ترخیص مشروط کالا در گمرک مطالبی بیان می شود و پس از آن شرایط و مدارک لازم جهت ترخیص کالا از گمرک مورد بررسی قرار می گیرد و بعد از ارائه صفر تا صد آموزش مراحل ترخیص کالا از گمرک، در قسمت های پایانی مقاله، هزینه ترخیص کالا از گمرک مطالعه و چارت مراحل آن به صورت pdf ارائه می گردد.
ترخیص کالا از گمرک چیست
گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان دولتی تابع وزارت امور اقتصادی و دارایی است. این سازمان به عنوان مرزبان اقتصادی کشور نقش محوری و هماهنگ کننده را در مبادی ورودی و خروجی کشور دارد و مسئول اعمال حاکمیت دولت در اجرای قانون امور گمرکی و سایر قوانین و مقررات مربوط به صادرات و واردات و عبور کالا و وصول حقوق ورودی و عوارض گمرکی و مالیات های مربوطه و الزامات فنی و تسهیل تجارت است.
ترخیص کالا از گمرک یکی از مهم ترین فرایند های واردات کالا محسوب می شود و امروزه شرکت های بسیاری در این زمینه مشغول به فعالیت می باشند. فرایند ترخیص با ضوابطی همراه است که در ادامه مقاله مورد بررسی قرار می گیرد؛ اما قبل از شناخت ضوابط ترخیص کالا از گمرک، باید به این سوال پاسخ داد که اصلا ترخیص کالا از گمرک چیست؟
در پاسخ به پرسش فوق الذکر باید بیان کرد، مستفاد از بند ث ماده 1 قانون امور گمرکی مصوب 1390 به عملیات خروج کالا از اماکن گمرکی پس از انجام تشریفات گمرکی، ترخیص کالا از گمرک گفته می شود. لازم به ذکر است فرایند ترخیص کالا از گمرک؛ مستلزم تهیه مدارک، انجام مراحل و پرداخت هزینه هایی می باشد که در قسمت های بعد به تفصیل راجع به آن بحث خواهد شد.
ترخیص کار گمرک کیست
همانطور که بیان شد؛ به عملیات خروج کالا از اماکن گمرکی پس از انجام تشریفات گمرکی، ترخیص کالا از گمرک گفته می شود. نظر به آنکه ترخیص کالا از گمرک مستلزم آشنایی با قوانین این حوزه و شناخت فرایند ترخیص می باشد، لذا اشخاصی تحت عنوان ترخیص کار گمرک مشغول به فعالیت در این حوزه هستند.
در پاسخ به پرسش ترخیص کار گمرک کیست؛ باید بیان کرد، ترخیص کار گمرک شخصیتی حقیقی یا حقوقی است که به نمایندگی از صاحب کالا، کالای وارداتی او را از گمرک ترخیص می نماید. در واقع ترخیص کار گمرک یا همان حق العمل کار گمرک، وکیل صاحب کالا جهت ترخیص کالای وارداتی وی محسوب می شود.
ذکر این نکته ضروری است ترخیص کار گمرک باید دارای کارت ترخیص کاری باشد. همچنین سن بالای 25 سال، حداقل مدرک کاردانی امور گمرکی یا مدرک کارشناسی سایر رشته ها، فقدان سوء پیشینه و سابقه کیفری و قاچاق از دیگر شرایط ترخیص کار گمرک محسوب می شود.
ترخیص مشروط کالا در گمرک
در قسمت های قبل مقاله بیان شد که به عملیات خروج کالا از اماکن گمرکی پس از انجام تشریفات گمرکی، ترخیص کالا از گمرک گفته می شود. همچنین راجع به ترخیص کار گمرک مطالبی ارائه شد. اکنون در این قسمت از مقاله؛ ترخیص مشروط کالا در گمرک مورد بررسی قرار می گیرد.
دریافت پیش فاکتور یکی از اقداماتی است که اشخاص در راستای ترخیص کالا از گمرک باید انجام دهند، اما قبل از دریافت پیش فاکتور، شخص باید نوع کالای خود اعم از ممنوعه، مشروط یا مجاز را مشخص نماید. به طور کلی ترخیص مشروط کالا در گمرک به این معناست که گمرک اجازه واردات کالا را با شرایط خاصی صادر می کند.
به عبارت دیگر به اجازه واردات کالا به کشور با شرایط خاص و مشخص، ترخیص مشروط کالا در گمرک گفته می شود. شرایط ترخیص مشروط کالا در گمرک می تواند شامل مواردی همچون ایفا تعهداتی مشخص، پرداخت مالیات، کسب مجوزی خاص یا ... باشد.
شرایط ترخیص کالا از گمرک
پس از مطالعه ترخیص مشروط کالا در گمرک در بخش قبل، در این بخش شرایط ترخیص کالا از گمرک مورد بحث قرار می گیرد. شرایط ترخیص کالا از گمرک در هر کشوری با توجه به قوانین آن کشور متفاوت است. در ایران نیز ترخیص کالا از گمرک مستلزم وجود شرایطی است که در این قسمت از مقاله راجع به آن بحث می شود.
یکی از شرایط ترخیص کالا از گمرک، ارزش گذاری کالای ترخیصی می باشد. در واقع صاحب کالا قبل از ورود کالای خود به کشور و یا خروج آن از کشور، ابتدا باید آن را ارزش گذاری نماید. نظر به آن که ارزش کالا در کشورهای مختلف متفاوت است، صاحب کالا موظف است یک بار هنگام خروج کشور از مبدا و یک بار هنگام ورود به کشور مقصد، کالای خود را ارزش گذاری نماید.
همچنین ارائه کارت بازرگانی، ثبت اظهارنامه، تهیه مدارک و اخذ مجوزهای لازم از دیگر شرایط ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود. شایسته ذکر است حق العملکارانی که پروانه حق العمل کاری دارند، می توانند در تمام گمرک های کشور نسبت به ترخیص کالا برای صاحبان کالا اقدام نمایند. نبابر اعلام سازمان گمرک، گمرک از این پس موظف است که از ترخیص کالاهایی که دارای قبض انبار از تاریخ ۱۵ مهر سال جاری و بعد از آن بوده و تاریخ ثبت سفارش آن ها نیز بعد از این تاریخ و موخر بر تاریخ قبض انبار باشد، جلوگیری کند.
مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک
ترخیص کالا از گمرک مستلزم تهیه و ارائه مدارکی است، لذا در این بخش از مقاله مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک شامل اسناد مربوط به کالا، صاحب کالا یا نماینده قانونی او می شود که در ادامه این مدارک به تفصیل، بیان می شود:
مدارک مربوط به کالا: قبض انبار، ترخیصیه، بارنامه، پروفرما ایویس یا همان پیش فاکتور (که در آن نام و نشانی فروشنده و خریدار، نوع، قیمت، حجم کالا، شرایط پرداخت، زمان تحویل و مدت اعتبار پروفرما بیان می شود)، فاکتور رسمی، فهرست عدل بندی، بیمه نامه در صورت وجود بیمه، گواهی مبدا، گواهی بازرسی، گواهی نامه استاندارد، ثبت سفارش بازرگانی و مجوزهای قانونی لازم.
مدارک مربوط به صاحب کالا: اصل و کپی کارت ملی صاحب کالا، اصل و کپی تمام صفحات کارت بازرگانی از مدارک مربوط به صاحب کالا برای ترخیص کالا از گمرک می باشد. شایسته تحریر است چنانچه نماینده صاحب کالا (همانند حق العمل کار گمرک) قصد داشته باشد، نسبت به انجام عملیات ترخیص کالا از گمرک اقدام نماید؛ لازم است اصل و کپی کارت ملی، اصل و کپی معرفی نامه، اصل و کپی وکالتنامه محضری و همچنین کپی دفترچه بیمه را ارائه نماید.
صفر تا صد آموزش مراحل ترخیص کالا از گمرک
همانطور که در قسمت های قبل این مقاله بیان شد؛ ترخیص کالا از گمرک مستلزم وجود شرایط، تهیه مدارک و انجام مراحلی است. در بخش های قبل راجع به این شرایط و مدارک صحبت شد و در این قسمت صفر تا صد آموزش مراحل ترخیص کالا از گمرک مورد بررسی قرار می گیرد. مراحل ترخیص کالا از گمرک به شرح ذیل می باشد:
صاحبان کالا به منظور ترخیص کالا از گمرک پس از تهیه مدارک لازم همانند کارت بازرگانی هوشمند، قبض انبار، پروفرما، گواهی نامه استاندارد و... می بایست نسبت به ثبت اظهارنامه خود در سامانه گمرک جمهوری اسلامی ایران به نشانی epl.irica.ir با طی صفر تا صد مراحل ترخیص کالا اقدام نمایند. لازم به ذکر است مستفاد از قانون امور گمرکی، صاحب کالا مسئولیت صحت مندرجات اظهارنامه و اسناد تسلیمی به گمرک را بر عهده دارد.
پس از ثبت اظهارنامه نوبت به احراز هویت می رسد. در این مرحله چنانچه اسناد و مدارک لازم به تایید دایره احراز هویت گمرک برسد برای صاحب کالا یک شماره ثبت یا کوتاژ در نظر گرفته می شود و بعد از آن اظهارنامه صاحب کالا مهر زده می شود. پس از دریافت شماره ثبت یا کوتاژ، کالای مد نظر مورد کنترل و ارزیابی قرار می گیرد. در این راستا کالا در یکی از مسیر های سبز، زرد یا قرمز قرار می گیرد. قرار گرفتن کالا در مسر سبز بدین معناست که ترخیص کالای مد نظر نیاز به بازدید یا دریافت مجوز خاصی ندارد، اما در مسیر زرد یا قرمز قرار گرفتن این مفهوم را می رساند که لازم است کالا توسط کارشناسان ارزیابی و یا برای آن مجوز دریافت شود.
پس از اخذ مجوزهای لازم و همچنین و تایید این مجوزها توسط کارشناسان، صاحب کالا باید هزینه های لازم را پرداخت و پروانه سبز گمرک را دریافت نماید. با انجام مراحل فوق الذکر، انباردار گمرک، بیجک انبار را صادر و صاحب کالا می تواند نسبت به بارگیری کالای خود اقدام نماید و در نهایت پس از بررسی مجدد کالا اجازه خروج کالا صادر می شود.
هزینه ترخیص کالا از گمرک
دریافت پروانه سبز و در نهایت ترخیص کالا از گمرک مستلزم پرداخت هزینه هایی است، لذا در این قسمت از مقاله، راجع به هزینه ترخیص کالا از گمرک بحث می شود. تعرفه های گمرکی کشور در گمرک های مختلف یکسان می باشد و این هزینه ها باید قبل از خروج کالا از انبار توسط وارد کننده کالا پرداخت شود.
حقوق ورودی گمرک یا همان حقوق گمرکی (این هزینه شامل سود بازرگانی و 4 درصد ارزش گمرکی می باشد)، هزینه حمل و نقل، مالیات های واردات، هزینه ترخیص کار، هزینه انبار داری، هزینه تخلیه و بارگیری (این هزینه بر اساس وزن و حجم کالا، مدت نگهداری در انبار گمرک، نوع انبار و...محاسبه می شود) هزینه کارشناسی کالا، تعرفه آزمایشگاهی از جمله هزینه هایی است که به منظور ترخیص کالا از گمرک باید پرداخت شود.
همچنین بر اساس ماده 25 قانون امور گمرکی، مسئولیت حفظ و نگهداری کالای موجود در انبار های گمرکی از هنگام تحویل گرفتن تا زمان تحویل دادن آن مرجع تحویل گیرنده کالا می باشد و مرجع تحویل گرینده مکلف است کالای موجود در انبار های گمرکی را در مقابل خطرات ناشی از آتش سوزی، اشتعال و انفجار بیمه نماید و حق بیمه مربوطه را به هنگام ترخیص از صاحب کالا وصول کند.
چارت مراحل ترخیص کالا از گمرک pdf
در قسمت های قبلی این مقاله راجع به صفر تا صد مراحل، مدارک، شرایط، هزینه های ترخیص کالا از گمرک بحث شد همچنین بیان شد به اجازه واردات کالا به کشور با شرایط خاص و مشخص، ترخیص مشروط کالا در گمرک گفته می شود و اکنون در قسمت پایانی مقاله چارت مراحل ترخیص کالا از گمرک pdf ارائه می شود.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 326 KB
- منبع: آشاثبت
لازم به ذکر است مدت زمان قانونی نگهداری کالا در اماکن گمرکی 3 ماه از زمان تحویل کالا به این اماکن می باشد. همچنین در صورت درخواست کتبی صاحب کالا و وجود علت موجه به تشخیص گمرک، این مهلت 2 ماه دیگر نیز قابل تمدید است. در نهایت در صورتی که در این مدت نسبت به انجام تشریفات امور گمرکی اقدامی صورت نگیرد، آن کالا مشمول مقررات کالای متروکه می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل ترخیص کالا از گمرک در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل ترخیص کالا از گمرک پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. حقوق ورودی گمرک یا همان حقوق گمرکی هزینه حمل و نقل، مالیات های واردات، هزینه ترخیص کار، هزینه انبار داری و... جمله هزینه هایی است که به منظور ترخیص کالا از گمرک باید پرداخت شود که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.