برای مشاوره فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی
برای مشاوره فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی
امروزه امر صادرات و واردات بر روی محصولات و کالاهای مختلف گسترش یافته است. به همین سبب، افراد زیادی به دنبال کسب درآمد از این روش می باشند. در امر صادرات و واردات موضوعات مهمی مورد توجه متقاضیان می باشد که یکی از آن ها پرداخت هزینه هایی مانند سود بازرگانی است.
سود بازرگانی یکی از هزینه هایی است که علاوه بر حقوق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده، بایستی از سوی تجار در هنگام ترخیص کالاها از گمرکات کشور پرداخت شود. از آن جایی که پرداخت این هزینه، به منظور وارد نمودن کاالا به کشور الزامی است، نیاز است که افراد اطلاعات مورد نیاز در خصوص درصد، فرمول و نحوه محاسبه را به دست آورند.
لذا؛ در ابتدا به این سوال که سود بازرگانی چیست، پاسخ داده می شود و سپس متقاضیان پاسخ این سوال را که سود بازرگانی ۱۴۰۳ چند درصد است را به دست می آورند. در ادامه؛ فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی مورد بررسی قرار می گیرد و تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی مطرح می شود. پس از آن، جدول سود بازرگانی برای مطالعه قرار گرفته و در مورد سود بازرگانی گمرک و سود بازرگانی واردات خودرو توضیح داده می شود.
سود بازرگانی چیست
امروزه در کشور ایران بسیاری از کالاهایی که به صورت صادراتی و یا وارداتی در حال مبادله هستند، مشمول مالیات، حق گمرکی و سود بازرگانی می شوند، اما سوالی که برای برخی از افراد ایجاد می شود، این است که سود بازرگانی چیست؟
به طور کلی؛ سود بازرگانی درآمدی است که یک شرکت از فروش محصولات و خدمات خود در بازار کسب می کند. در واقع این سود؛ همان تفاوت فروش کل شرکت و هزینه های جاری آن می باشد. در همین راستا، چنانچه هزینه های جاری شرکت ها کاهش یابد، میزان سود بازرگانی آن ها افزایش خواهد داشت.
میزان و ماهیت سود بازرگانی برای شرکت ها دارای اهمیت بالایی است؛ زیرا سود منظم و پایدار از شرکت و سرمایه های آن در برابر نوسانات بازار محافظت می کند و همچنین سبب توسعه شرکت خواهد شد. علاوه بر این؛ موارد سود بازرگانی بیشتر، امکان جذب مشتریان و سرمایه گذاران بزرگتری را برای شرکت فراهم می کند.
در این راستا، دولت به منظور تامین هزینه های عمومی دولتی و عمومی، بازرگانان و افرادی را که اقدام به واردات کالا می نمایند را موظف ساخته تا درصدی از ارزش کالا را، به عنوان سود بازرگانی به دولت پرداخت نمایند. در واقع؛ سود بازرگانی در این مورد؛ نوعی مالیات غیر مستقیم است که طبق قوانین تجارت خارجی، می بایست به دولت پرداخت شود و ربطی به حقوق گمرکی ندارد. دولت سود بازرگانی هر کالا را با توجه به سیاست ها، شرایط اقتصادی، میزان تولید، عرضه و تقاضای آن کالا در کشور تعیین نموده و کاهش یا افزایش می دهد.
سود بازرگانی 1403 چند درصد است
سود بازرگانی یکی از مواردی است که در کنار حق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده، به بسیاری از کالاهای وارداتی تعلق می گیرد. سود بازرگانی معمولا در شرایط مختلف و برای هر دسته بندی از کالا ها عدد ویژه و مشخصی است که امکان تغییر آن وجود دارد. لذا؛ این بخش از مقاله به پاسخ این سوال که سود بازرگانی ۱۴۰۳ چند درصد است؛ اختصاص یافته است.
همانطور که بیان شد؛ به طور کلی نمی توان نرخ و درصد مشخصی برای سود بازرگانی در نظر گرفت. اگر هم نرخ مشخصی برای یک کالا لحاظ شده باشد، امکان تغییر آن از سوی دستگاه های اجرایی مربوطه وجود دارد. در ادامه مثالی از نرخ سود بازرگانی مطرح شده است.
در سال گذشته، بر اساس بخشنامه های دولت، گوشی های موبایل وارداتی مشمول 9 درصد مالیات و ارزش افزوده، 4 درصد حق گمرکی، 2 درصد سود بازرگانی و 1 درصد عوارض هلال احمر می باشند. لذا امکان تغییر 2 درصد سود بازرگانی در سال های آینده وجود دارد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی
در بخش های قبلی، در رابطه با سود بازرگانی و دلایل اهمیت آن، برای شرکت مطالبی بیان شد. در این قسمت نیز، به بررسی فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی پرداخته شده است. متقاضیان برای بررسی فرمول محاسبه سود بازرگانی نیاز به سنجش مولفه هایی مانند فروش کلی، هزینه های عملیاتی و سرمایه گذاری دارند. فرمول محاسبه سود بازرگانی به شرح زیر است:
سود بازرگانی = فروش کلی – هزینه های عملیاتی – سرمایه گذاری
در این فرمول منظور از فروش کلی همان فروشی است که شرکت از خدمات و محصولات خود انجام می دهد. هزینه های عملیاتی نیز در واقع هزینه هایی مانند حقوق پرسنل، اجاره، تعمیر تجهیزات، بازاریابی و... می باشند که ماهیانه توسط شرکت پرداخت می شوند.
همچنین؛ موضوع سرمایه گذاری که در فرمول مذکور به آن اشاره شده است، همان هزینه هایی می باشد که شرکت برای توسعه فناوری ها، تحقیقات، خرید تجهیزات و... پرداخت می کند. با در نظر گرفتن این موارد می توان مقدار سود بازرگانی شرکت را محاسبه نمود.
تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی
یکی از مواردی که در بررسی حقوق گمرکی و سود بازرگانی مورد توجه متقاضیان قرار دارد، تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی است. اولین تفاوت این دو موضوع نحوه محاسبه سود بازرگانی و حق گمرکی می باشد. بدین صورت که سود بازرگانی تفاوت بین فروش و خرید کالاها است، اما حق گمرکی بر مبنای قوانین واردات و صادرات محاسبه و تعیین می گردد.
تفاوت دومی که بین سود بازرگانی و حقوق گمرکی وجود دارد؛ ماهیت این دو است. سود بازرگانی همانطور که از نامش پیدا است، سود حاصل از فعالیت های تجاری و اقتصادی محسوب می شود؛ اما از طرفی حقوق گمرکی از سوی دستگاه های دولتی بر فعالیت های گمرکی و واردات و صادرات لحاظ می گردد.
در انتها می توان این گونه بیان کرد که سومین تفاوت مابین سود بازرگانی و حقوق گمرکی، تفاوت در نحوه استفاده از آن ها می باشد؛ زیرا سود بازرگانی منبع درآمدی است که برای سازمان ها، مشتریان و بازرگانان مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که حقوق گمرکی منبع درآمدی برای دولت است و سبب تعادلات مالی کشور می شود.
جدول سود بازرگانی
سود بازرگانی در واقع همان تفاوتی است که مابین فروش کلی شرکت و هزینه های آن وجود دارد، اما در تعریف دیگر آن باید این گونه بیان کرد که سود بازرگانی بخشی از هزینه های حقوق ورودی گمرکی کالا ها می باشد. مقدار آن نیز در تعیین مالیات بر ارزش افزوده تاثیر گذار می باشد.
متقاضیان برای بررسی بیشتر مقدار سود بازرگانی می توانند جدول سود بازرگانی که در جدول زیر پیوست شده است را مطالعه کنند. در این جدول، نرخ سود بازرگانی برای برخی کالاها ارائه شده است. البته لازم به ذکر است میزان سود بازرگانی بسته به کالا و مبلغ کالایی که وارد کشور می شود؛ تغییر می کند، اما مطالعه جدول می تواند در بررسی این امر موثر باشد.
- نویسنده: هیات وزیران
- حجم: 137 KB
توجه به این نکته ضروری است که میزان سود بازرگانی، با توجه به نوع کالا و سیاست های دولت متفاوت بوده و هرساله دچار تغییر می گردد. علاوه بر سود بازرگانی، بازرگانان و واردکنندگان کالا موظف هستند که مبلغی را تحت عنوان عوارض گمرکی پرداخت نمایند که به منظور اطلاع از جزئیات آن، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
سود بازرگانی گمرک
بر اساس آنچه بیان شد؛ سود بازرگانی در واقع همان سود نهایی شرکت ها و بازرگانان محسوب می شود؛ یعنی زمانی که شرکت ها و بازرگانان، میزان هزینه ها و سرمایه گذاری های خود را از کل فروش شرکت کم می کنند، عدد حاصله همان سود بازرگانی شرکت محسوب می شود.
در پاسخ به این پرسش که آیا سود بازرگانی گمرک با سود بازرگانی متفاوت است یا خیر؛ لازم به ذکر است که سود بازرگانی و سود بازرگانی گمرک تفاوتی با یک دیگر ندارند؛ زیرا سود بازرگانی نیز از کالاهایی دریافت می شود که از گمرک رد شده و تجار آن ها را ترخیص می کنند. سود بازرگانی گمرک به عنوان بخشی از پشتوانه های مالی کشور به حساب دولت پرداخت می شود.
مطابق با قوانین گمرکی کشور، حقوق ورودی کالا ها شامل حق گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده می باشد. مقدار حق گمرکی نیز با توجه نوع کالا و قیمت آن تعیین می گردد. حق گمرکی مربوطه پیش از ترخیص کالا از گمرکات کشور توسط متقاضیان پرداخت می گردد و سود بازرگانی گمرگی در کنار حقوق گمرکی، جزو حقوق ورودی کالاها محسوب می شود.
سود بازرگانی واردات خودرو
سود بازرگانی گمرک با توجه به نوع کالا و قیمت آن از سوی دولت تعیین می گردد. از آنجایی که اخیرا واردات خودرو بسیار مورد بحث و توجه دولت قرار گرفته است، در نتیجه این بخش از مقاله به بررسی سود بازرگانی واردات خودرو اختصاص دارد. سود بازرگانی واردات خودرو با توجه به نوع خودرو، میزان مصرف بنزین و مدل آن متغیر می باشد.
به عنوان مثال، سود بازرگانی برای خودروهای سواری های برقی وارداتی در سال جاری، از صفر به ۱۱ درصد افزایش یافته است. هم چنین، در خردادماه سال جاری، دولت در بخشنامه ای اصلاحات تعرفه ای ردیف تعرفه شامل کاهش و افزایش سود بازرگانی را به وزارت صمت و امور اقتصادی و دارایی ابلاغ کرده است که بنابر آن، سود بازرگانی خودروهای سواری بنزینی به شرح زیر اعلام شده است:
البته این نرخ های مطرح شده مربوط به سود بازرگانی واردات خودرو ممکن است با توجه به تورم و موارد مشابه آن در سال های آینده دچار تغییراتی شود. برای خودروهای برقی نیز درصد سود بازرگانی پایین تری نسبت به خودروهای بنزینی در نظر گرفته شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از فرمول و نحوه محاسبه سود بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. با استفاده از فرمول سود بازرگانی = فروش کلی – هزینه های عملیاتی – سرمایه گذاری .