برای مشاوره نحوه دریافت گواهی بانکی برای شرکت
برای مشاوره نحوه دریافت گواهی بانکی برای شرکت
گواهی بانکی یکی از مدارکی است که نشان می دهد چه میزان از سرمایه شرکت تعهد و چه میزان از آن پرداخت شده است. این گواهی یکی از مدارک ضروری جهت دریافت مجوز انتشار اعلامیه پذیره نویسی شرکت سهامی عام نیز محسوب می شود که به منظور دریافت آن، ابتدا؛ باید موسسان شرکت، در یکی از بانک های کشور حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس باز نمایند.
از آنجا که گواهی بانکی از جمله مدارک ضروری جهت ثبت شرکت و افزایش سرمایه به شمار می آید و بدون تهیه و ارائه این گواهی امکان به ثبت رساندن شرکت وجود ندارد؛ لذا کسب اطلاعات راجع به این گواهی، نحوه دریافت آن و... برای موسسان و مدیران شرکت امری ضروری محسوب می شود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا، موضوع گواهی بانکی برای ثبت شرکت و همچنین گواهی بانکی برای افزایش سرمایه مورد بررسی قرار می گیرد. سپس راجع به گواهی بانکی پرداخت سرمایه تعهدی و گواهی سرمایه پرداخت شده، بحث می شود و پس از آن به این سوال پاسخ داده می شود که شماره گواهی بانکی چیست و در نهایت؛ پس از شناخت نحوه تهیه و دریافت گواهی نامه بانکی برای ثبت و افزایش سرمایه شرکت، نمونه گواهی بانکی برای ثبت شرکت سهامی خاص ارائه می شود.
گواهی بانکی برای ثبت شرکت
مطابق ماده 1 لایحه اصلاحی قانون تجارت؛ شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است. شرکت سهامی، خود به دو قسم شرکت سهامی عام و شرکت سهامی خاص تقسیم می شود. ثبت و تاسیس شرکت سهامی مستلزم تهیه مدارکی می باشد. از آنجا که گواهی بانکی یکی از مدارک ضروری برای تاسیس و ثبت شرکت به شمار می آید، لذا؛ در این قسمت از مقاله، راجع به گواهی بانکی برای ثبت شرکت توضیحاتی ارائه می شود.
یکی از شرایط لازم جهت تاسیس و ثبت شرکت سهامی، تعهد تمام سرمایه شرکت و پرداخت حداقل 35 درصد آن می باشد. گواهی بانکی در شرکت سهامی یکی از مدارکی است که نشان می دهد تمام سرمایه شرکت تعهد و حداقل 35 درصد سرمایه تعهد شده در بانک پرداخت شده است.
در این راستا ماده 6 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت بیان می کند: «برای تاسیس شرکت های سهامی عام موسسین باید اقلا بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد کرده و لااقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس نزد یکی از بانک ها سپرده سپس اظهارنامه ای به ضمیمه طرح اساسنامه شرکت و طرح اعلامیه پذیره نویسی سهام که به امضاء کلیه موسسین رسیده باشد، در تهران به اداره ثبت شرکت ها و در شهرستان ها به دایره ثبت شرکت ها و در نقاطی که دایره ثبت شرکت ها وجود ندارد، به اداره ثبت اسناد و املاک محل تسلیم و رسید دریافت کنند.»
همچنین مطابق تبصره ماده مذکور؛ هرگاه قسمتی از تعهد موسسان به صورت غیرنقد باشد؛ باید عین آن یا مدارک مالکیت آن، در همان بانکی که برای پرداخت مبلغ نقدی حساب باز شده است؛ تودیع و گواهی بانک به ضمیمه اظهارنامه و ضمائم آن به مرجع ثبت شرکت ها تسلیم گردد. هم چنین، گواهی بانکی یکی از مدارک ضروری جهت دریافت مجوز انتشار اعلامیه پذیره نویسی شرکت سهامی عام نیز محسوب می شود.
گواهی بانکی برای افزایش سرمایه شرکت
شرکت ها بنا بر دلایل مختلفی از جمله تامین منابع مالی جدید، گسترش فعالیت شرکت، اصلاح ساختار سرمایه شرکت، افزایش قدرت رقابت و... تصمیم به افزایش سرمایه می گیرند. مطابق قانون تجارت، سرمایه شرکت را می توان از طریق صدور سهام جدید و یا از طریق بالابردن مبلغ اسمی سهام موجود افزایش داد.
مجمع عمومی فوق العاده به پیشنهاد هیئت مدیره پس از قرائت گزارش بازرس یا بازرسان شرکت در مورد افزایش سرمایه شرکت، اتخاذ تصمیم می کند. افزایش سرمایه شرکت نیز همانند تاسیس و ثبت آن مستلزم تهیه و ارائه مدارکی است. با توجه به آن که گواهی بانکی برای افزایش سرمایه شرکت، یکی از مدارک مهم تلقی می شود، در این قسمت از مقاله، به موضوع گواهی بانکی برای افزایش سرمایه شرکت پرداخته می شود. مستند به ماده 158 قانون تجارت افزایش سرمایه شرکت می تواند به یکی از طرق ذیل انجام شود:
پرداخت مبلغ اسمی به سهم نقد
تبدیل مطالبات نقدی حاصل شده اشخاص از شرکت به سهام جدید
انتقال سود تقسیم نشده یا اندوخته یا عواید حاصله از اضافه ارزش سهم جدید به سرمایه شرکت
تبدیل اوراق قرضه به سهام
در صورتی که افزایش سرمایه شرکت از محل نقدی باشد؛ ارائه گواهی بانکی یکی از مدارک لازم جهت افزایش سرمایه شرکت محسوب می شود. در واقع گواهی بانکی افزایش سرمایه، حاکی از آن است که مبلغ افزایش سرمایه پرداخت شده است. لازم به ذکر است که به منظور افزایش سرمایه شرکت، لازم است تمام سرمایه پرداخت شود و مادام که سرمایه قبلی شرکت تماما تادیه نشده است، افزایش سرمایه شرکت تحت هیچ عنوانی مجاز نخواهد بود.
گواهی نامه بانکی پرداخت سرمایه تعهدی
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد؛ یکی از شرایط لازم جهت تاسیس و ثبت شرکت سهامی، تعهد تمام سرمایه شرکت و پرداخت حداقل 35 درصد آن می باشد. گواهی نامه بانکی پرداخت سرمایه تعهدی در شرکت سهامی یکی از مدارکی است که نشان می دهد تمام سرمایه شرکت تعهد و حداقل 35 درصد سرمایه تعهد شده در بانک پرداخت شده است.
ضرورت دریافت گواهی بانکی پرداخت سرمایه تعهدی آنجا نمایان می شود که تا زمانی که تمامی سرمایه شرکت سهامی به طور کامل پرداخت نشده باشد، امکان افزایش سرمایه برای این شرکت وجود ندارد. لذا شرکت های سهامی به منظور افزایش سرمایه ناچار به پرداخت تمام سرمایه شرکت و دریافت گواهی پرداخت سرمایه تعهدی می باشند.
شایسته تحریر است در سایر شرکت ها به غیر از شرکت سهامی، لازم است قبل از ثبت شرکت، تمام سرمایه اولیه پرداخت شود و گواهی بانکی در این شرکت ها حاکی از آن است که تمام سرمایه اولیه پرداخت شده است. به عبارت دیگر تنها در شرکت سهامی امکان تعهد سرمایه وجود دارد و در سایر شرکت ها بایستی تمام سرمایه اولیه همان ابتدا پرداخت شود.
گواهی سرمایه پرداخت شده
همانطور که بیان شد؛ در سایر شرکت ها به غیر از شرکت سهامی، لازم است قبل از ثبت شرکت، تمام سرمایه اولیه پرداخت شود و گواهی بانکی در این شرکت ها حاکی از آن است که تمام سرمایه اولیه پرداخت گردیده است. به عبارت دیگر؛ تنها در شرکت سهامی امکان تعهد سرمایه وجود دارد و در سایر شرکت ها بایستی تمام سرمایه اولیه همان ابتدا پرداخت شود.
گواهی سرمایه پرداخت شده شرکت به معنای آن است که تمام سرمایه شرکت پرداخت شده است. دریافت گواهی سرمایه پرداخت شده برای شرکت هایی که قصد افزایش سرمایه دارند؛ ضروری است، چرا که شرکت ها برای افزایش سرمایه باید سرمایه خود را به طور کامل پرداخت کرده باشند.
گواهی بانکی سرمایه پرداخت شده در شرکت سهامی یکی از مدارکی است که نشان می دهد تمام سرمایه شرکت تعهد و حداقل 35 درصد سرمایه تعهد شده به بانک پرداخت شده است؛ چرا که مستند به ماده 6 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، برای تاسیس شرکت های سهامی، موسسین باید حداقل بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد کرده و لااقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس نزد یکی از بانک ها بسپارند.
نحوه تهیه و دریافت گواهی نامه بانکی برای شرکت
همانطور که بیان شد؛ گواهی بانکی یکی از مدارک ضروری جهت ثبت و افزایش سرمایه شرکت به شمار می آید. تهیه گواهی بانکی در زمان ثبت شرکت به عهده موسسین و در زمان افزایش سرمایه بر عهده مدیران شرکت می باشد. به جهت آن که دریافت این گواهی نیازمند انجام مراحلی است در ادامه راجع به نحوه تهیه و دریافت گواهی نامه بانکی برای شرکت بحث می شود.
به منظور دریافت گواهی بانکی برای ثبت شرکت ابتدا باید موسسین در یکی از بانک های کشور حسابی به نام شرکت در شرف تاسیس باز نمایند. چنانچه این حساب به نام شرکت در شرف تاسیس سهامی باشد، می بایست حداقل 35 درصد مبلغ تعهد شده در حساب قرار گیرد.
شایان ذکر است موسسین شرکت سهامی می توانند 20 درصد سرمایه شرکت در شرف تاسیس را تعهد و از آن 20 درصد حداقل 35 درصد آن را در حساب بانکی قرار دهند. مستفاد از ماده فوق الذکر چنانچه سرمایه شرکت در شرف تاسیس صد میلیون ریال باشد موسسین باید حداقل 200 میلیون ریال آن را تعهد و حداقل 35 درصد آن 200 میلیون ریال یعنی مبلغ 70 میلیون ریال را در حساب بانکی که برای شرکت در شرف تاسیس باز می شود قرار دهند.
همچنین همانطور که بیان شد؛ در صورتی که افزایش سرمایه از محل نقدی شرکت باشد، ارائه گواهی بانکی یکی از مدارک لازم جهت افزایش سرمایه شرکت محسوب می شود. در واقع گواهی بانکی در افزایش سرمایه حاکی از آن است که مبلغ افزایش سرمایه پرداخت شده است. پس از افتتاح حساب و پرداخت سرمایه، بانک اقدام به صدور گواهی نامه بانکی پرداخت سرمایه می نماید.
نمونه گواهی بانکی برای شرکت سهامی عام
همانطور که بیان شد؛ تاسیس و ثبت هر شرکت از جمله سهامی خاص مستلزم تهیه و ارائه مدارکی است. نظر به آن که گواهی بانکی یکی از مدارک لازم جهت ثبت شرکت سهامی خاص محسوب می شود؛ در ادامه نمونه گواهی بانکی برای شرکت سهامی عام ارائه می شود.
بدین وسیله گواهی میشود که حساب (…) به شماره (…) و به نام شرکت (…) سهامی عام که در شرف تاسیس است، نزد شعبه (…) بانک (…) افتتاح گردیده است و برای انجام پذیره نویسی سهام شرکت مذکور، اختصاص یافت. از زمان افتتاح حساب، استفاده از مبلغ تادیه شده تا زمان اعلام کتبی سازمان بورس و اوراق بهادار، امکان پذیر نخواهد بود. مبلغ مانده حساب در زمان صدور تاییدیه (…) ریال است
مهر و امضا رئیس شعبه
همانطور که پیش تر بیان شد؛ شرکت سهامی عام شرکتی است که سرمایه آن به قطعات سهم تقسیم شده است. سرمایه این شرکت منحصرا توسط موسسین و پذیره نویسان تامین شود. سهام شرکت سهامی عام قابلیت خرید و فروش در سازمان بورس اوراق بهادار را نیز دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت گواهی بانکی برای شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه دریافت گواهی بانکی برای شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. گواهی سرمایه پرداخت شده شرکت به معنای آن است که تمام سرمایه شرکت پرداخت شده است. دریافت گواهی سرمایه پرداخت شده برای شرکت هایی که قصد افزایش سرمایه دارند؛ ضروری است، چرا که شرکت ها برای افزایش سرمایه باید سرمایه خود را به طور کامل پرداخت کرده باشند.