برای مشاوره نحوه دریافت جواز ساخت 1403
برای مشاوره نحوه دریافت جواز ساخت 1403
امروزه به دلیل گسترش ساخت و سازهای شهری و روستایی و همچنین به منظور رعایت قوانین شهرسازی، شهرداری ها مالکان را ملزم به اخذ جواز ساخت کرده اند. جواز ساخت سندی است که دلیل بر معتبر بودن ساخت یک ساختمان می باشد. این مجوز شامل مواردی مانند جزئیات بنا و سازنده آن و ... می باشد.
کلیه اشخاصی که قصد ساخت ساختمانی را دارند و یا می خواهند تغییراتی در بنای خود ایجاد نمایند، موظف هستند تا مجوز لازم را دریافت کنند. اخذ جواز این امکان را به متقاضیان می دهد که از کمک و نظارت مهندسین ناظر استفاده نمایند. همچنین، متقاضیان می توانند از وام ها و تسهیلات ساختمانی استفاده نمایند. بنابراین؛ کسب اطلاعات لازم در مورد جواز ساخت می تواند به اشخاصی که قصد احداث یک ساختمان را دارند؛ کمک کند.
لذا؛ در ابتدای مقاله، به این سوال که جواز ساخت چیست؛ پاسخ داده می شود. پس از آن، انواع جواز ساخت معرفی می گردد. سپس هزینه جواز ساخت سال ۱۴۰۳ بررسی شده و در مورد مراحل گرفتن و نحوه ثبت درخواست جواز ساخت مطالبی ارائه می شود. در ادامه قانون جدید جواز ساخت در سال 1403 مطرح شده و اطلاعاتی در مورد حداقل متراژ زمین جهت صدور پروانه ساخت و نیز حداقل متراژ زمین جهت صدور پروانه ساخت روستایی داده خواهد شد. انتهای مقاله نیز به محاسبه آنلاین هزینه مجوز ساخت ساختمان اختصاص داده شده است.
جواز ساخت چیست
پیش از آن که ساخت و ساز ساختمان شروع شود، لازم است کارفرمایان اقدام به کسب جواز ساخت از شهرداری نمایند. سوالی که ممکن است ایجاد شود این است که جواز ساخت چیست. در پاسخ به این سوال باید گفت که جواز ساخت، یک سند قانونی است که سازندگان و کارفرمایان موظف هستند؛ پیش از انجام عمل ساخت و ساز بر روی یک ساختمان آن را از شهرداری منطقه دریافت نمایند. در فرآیند ساخت و ساز یک ساختمان، اخذ جواز ساخت پیش از هر اقدام دیگری ضرورت دارد. به طور کلی پروانه های ساخت شامل موارد زیر می باشند:
مساحت بنا
تعداد طبقات
نوع اسکلت ساختمان
شماره پلاک ثبتی ملک
نام مهندس ناظر، طراح و اجراکننده
مشخصات متقاضی صدور پروانه
تاریخ صدور پروانه
کروکی زمین
پس از پایان ساخت و ساز یک ساختمان، متقاضیان برای دریافت سند مالکیت آن، طبق مقررات ملی ساختمان، بایستی از مرجع صدور پروانه ساخت، پایان کار دریافت نمایند. نکته مهم دیگر؛ این است که با وجود مجوز ساخت، مالک امکان استفاده از مهندسین ناظر و باتجربه را پیدا می کند. همچنین؛ افراد می توانند با داشتن مجوز ساخت از تسهیلات بانکی نیز استفاده نمایند.
انواع جواز ساخت
یکی از کلیدی ترین مواردی که سازندگان و کارفرمایان ساختمانی بایستی به آن توجه کنند، اخذ مجوز ساخت از شهرداری منطقه ساخت می باشد؛ زیرا با داشتن جواز ساخت افراد می توانند به صورت قانونی اقدام به ساخت یک ساختمان نمایند؛ از تجربه مهندسین ناظر استفاده کرده و همچنین امکان دریافت تسهیلات بانکی را داشته باشند. جواز ساخت دارای اقسام مختلفی است که بر حسب نوع اقدام شخص متقاضی به او داده می شود. انواع جواز ساخت عبارتند از:
پروانه ساختمانی: مجوزی است که برای ساخت و ساز از سوی شهرداری صادر می گردد.
تخریب و بازسازی: مجوزی است که برای تخریب بنای قدیمی و ساخت بنایی جدید صادر می شود.
اضافه اشکوب: مجوزی است که برای ساخت طبقات جدید بر روی بنای فعلی صادر می گردد.
تبدیل: مجوزی است که برای تبدیل یک واحد مسکونی به دو واحد، به واحد اداری و یا واحد تجاری اخذ می شود.
تغییرات و تعمیرات: همانطور که پیداست این مجوز برای تعمیرات و تغییرات در ساختمان صادر می شود.
توجه به این نکته ضروری است در واقع شروع هر فعالیتی، حتی ساخت یک مجتمع مسکونی یا اداری و تجاری، مستلزم دریافت مجوز اولیه از مرجع ذی صلاح می باشد که به این مجوز اولیه جهت شروع فعالیت، موافقت اصولی گفته می شود. بنابراین، می بایست مجوز موافقت اصولی را نیز به انواع مجوز ساخت و شروع احداث بنا اضافه نمود.
اشخاصی که قصد ساخت و ساز یک ساختمان و یا ایجاد تغییراتی در آن را دارند، بایستی با توجه به نوع درخواست مد نظر خود، اقدام به اخذ مجوز مربوطه از شهرداری نمایند که حسب مورد ممکن است هر یک از مجوزهای مذکور باشد. به عنوان مثال؛ شخصی که قصد ایجاد تغییرات در ساختمان خود را داشته باشد، برای مجوز تغییرات و تعمیرات اقدام می کند، نه مجوز تخریب و بازسازی. پس از اخذ مجوز مربوطه، عملیات اجرایی آغاز می شود.
هزینه جواز ساخت سال ۱۴۰۳
در روند اخذ هر مجوزی هزینه هایی باید پرداخت شود و طبیعتا مجوز ساخت و ساز ساختمان نیز از این قائده مستثنا نیست. زمانی که شخصی برای دریافت مجوز ساخت ساختمان خود از سازمان های مربوطه اقدام می نماید، متحمل هزینه هایی می می شود که در میزان مبلغ این هزینه ها عوامل مختلفی دخیل هستند. به طور کلی؛ عوامل موثر در هزینه اخذ مجوز مربوطه شامل موارد زیر می باشد:
میزان متراژ زمین
میزان مساحت ناخالص
تعداد طبقات ساخت ساختمان
تعداد پارکینگ
قیمت منطقه ساخت ساختمان
نوع کاربری ساختمان (مسکونی، تجاری، اداری و...)
غیر از مواردی که بیان شد، یکی از موارد مهم در مقدار هزینه جواز ساخت سال ۱۴۰۳ پرداختی عوارض شهرداری می باشد. هزینه های عوارض شهرداری در زمان ثبت درخواست دریافت مجوز و زمانی که نقشه بنا نهایی شد، به حساب شهرداری پرداخت می شود.
مراحل گرفتن و نحوه ثبت درخواست جواز ساخت 1403
امروزه شهرداری ها برای ایجاد انسجام در امور مختلف مربوط به خود؛ مانند صدور پروانه، نداشتن خلافی و پایان کار ساختمان و ... دفترچه هایی به نام شناسنامه ساختمان در اختیار مالکین قرار می دهند. با وجود این شناسنامه؛ اطلاعات جامع و کاملی از هویت ساختمان به صورت ثبت شده، وجود دارد. در این بخش از مقاله، مراحل گرفتن و نحوه ثبت درخواست جواز ساخت ۱۴۰۳ بررسی می شود که به شرح ذیل می باشد:
مرحله اول؛ تشکیل پرونده: در ابتدا مالک یا وکیل او، بایستی برای دریافت مجوز ساخت، درخواست خود را در شهرداری و یا دفتر خدمات الکترونیک ثبت نمایند. برای این کار مدارکی همچون شناسنامه مالک و کپی آن، اصل و کپی سند مالکیت و برگ تسویه عوارض شهرداری مورد نیاز می باشد.
مرحله دوم؛ دستور صدور بازدید: پس از تشکیل پرونده، مامور شهرداری برای سنجش و بررسی محل ساخت ساختمان حضور پیدا می کند.
مرحله سوم؛ دستور نقشه: در این مرحله، از سوی شهرداری دستور تهیه نقشه به مالک صادر می شود و در این دستور اطلاعاتی مانند ابعاد باقی ملک پس از اصلاحات، تعداد طبقات و ... بسیار مهم است.
مرحله چهارم؛ طراحی نقشه: سپس باید نقشه ساختمان توسط معمار طراحی شود. معمار با توجه به توضیحات و درخواست مالک، نقشه ای با جزئیات از ملک طراحی می کند. این نقشه برای بررسی به شهرداری و یا دفاتر خدمات شهری ارسال می گردد.
مرحله پنجم؛ پرداخت عوارض شهرداری: پس از این که نقشه طراحی شده مورد تایید شهرداری و یا دفتر خدمات شهری قرار گرفت، مالک باید عوارض نوسازی و عوارض شهرداری را پرداخت نماید.
مرحله ششم؛ تهیه مدارک پیش نویس: پس از پرداخت عوارض شهرداری، مالک برای تهیه پیش نویس مدارک مربوطه باید به دفاتر خدمات شهری مراجعه کند تا فرم درخواست تعیین ناظر را تکمیل نماید. زمانی که مهندس ناظر از سوی دفاتر خدمات شهری به مالک معرفی شد، مالک و مهندس ناظر قراردادی با هم منعقد می کنند.
در انتها و پس از این که تمامی مراحل مذکور سپری شد و کلیه تاییدیه های موجود اخذ گردید، مجوز ساخت از سوی شهرداری صادر و چاپ می گردد. لازم به ذکر است که اقدام به ساخت و ساز بدون اخذ مجوز ساخت غیرقانونی بوده و جرایم سنگینی را برای مالک به همراه خواهد داشت.
قانون جدید جواز ساخت
اشخاصی که قصد احداث ساختمان در مناطق شهری یا روستایی را دارند، باید با رعایت شرایط و قوانینی که برای ساخت و ساز در آن منطقه وجود دارد، اقدام به ساخت بنا نمایند. یکی از مهم ترین قوانینی که متقاضیان باید پیش از هر اقدامی به آن توجه می نمایند، قانون جدید جواز ساخت می باشد که شهرداری تهران منتشر کرده است.
بر اساس صورتجلسه ای که شهرداری تهران در تاریخ ۱۴۰۰/۱۲/۴ منتشر کرده، در تمامی مناطق این شهر امکان ساخت و ساز طبقه ششم و هفتم در شرایط خاصی به وجود آمده است. اگر مساحت زمین بالای 250 متر مربع و با عرض بالای 10 متر باشد، امکان ساخت طبقه ششم و چنانچه مساحت بالای 300 متر مربع و عرض زمین بالای 12 متر باشد؛ امکان ساخت طبقه هفتم وجود دارد.
البته طبق این مصوبه امکان احداث واحد های تجاری در کوچه های شهر تهران نیز وجود دارد، اما در صورتی که تمامی مالکین منطقه اعلام رضایت نمایند. در هر صورت متقاضیان برای ساخت بنای مورد نظر خود بایستی به تمامی قوانین توجه نمایند تا امکان دریافت جواز ساخت برای ایشان وجود داشته باشد. علاوه بر این صورت جلسه، متقاضیان دریافت پروانه ساخت می بایست، برای اخذ مجوز به قوانین دیگری مانند ماده 100 قانون شهرداری؛ توجه کنند. مطابق با این ماده قانونی، مالكین اراضی و املاك واقع در محدوده شهر یا حریم آن؛ باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفكیك اراضی و شروع ساختمان؛ از شهرداری پروانه اخذ نمایند.
حداقل متراژ زمین جهت صدور پروانه ساخت ۱۴۰۳
برای این که بتوان از حداقل متراژ زمین جهت صدور پروانه ساخت 1403 اطلاع یافت، در ابتدا؛ باید محل احداث بنای مورد نظر مشخص شود، زیرا هر منطقه شرایط و قوانین خاص خود را دارد. به عنوان مثال؛ در پایتخت، حداقل متراژ ساخت بنا در حال حاضر 60 متر مربع می باشد؛ ولی ممکن است این مقدار در سال های آتی تغییر کند. به طور کلی؛ ضوابط قانونی تفکیک زمین در مناطق شهری به شرح زیر می باشد:
حداقل متراژ زمین در مناطق کم تراکم 200 متر مربع و در مناطق پر تراکم 300 متر مربع تعیین شده است.
طول قطعه زمین نباید از 3 برابر عرض آن بیشتر باشد.
مساحت زمین نباید از 180 متر مربع کمتر باشد.
لازم به ذکر است؛ زمین هایی که پیش از تصویب طرح تفصیلی تفکیک، موفق به گرفتن سند مالکیت شده اند؛ دارای شرایط ویژه ای می باشند. اگر متراژ آن ها بین 120 تا 200 متر مربع باشد، مالک اجازه ساخت بنا در 60% زمین را خواهد داشت و بنای ساخته شده می تواند ساختمانی دو طبقه با ارتقاع 8 متر باشد.
اما اگر متراژ زمین بین 60 تا 120 متر مربع باشد، مالک اجازه ساخت بنا در 60% زمین را خواهد داشت و بنای ساخته شده می تواند ساختمانی یک طبقه با ارتقاع 5 متر باشد. همچنین اگر مساحت زمین کمتر از 60 متر باشد، مالک اجازه احداث آپارتمان و یا بازسازی آن را نخواهد داشت.
محاسبه آنلاین هزینه جواز ساخت سال ۱۴۰۳
پیش از این؛ در مورد هزینه های دریافت مجوز ساخت و ساز ساختمان مطالبی بیان شد. از مهم ترین مواردی که در فرآیند ساخت یک ساختمان باید به آن توجه کرد، نحوه محاسبه هزینه های مجوز ساخت می باشد. یکی از بهترین روش های محاسبه هزینه جواز ساخت، محاسبه آنلاین این هزینه می باشد.
محاسبه آنلاین هزینه جواز ساخت سال ۱۴۰۳ من جمله محاسبه آنلاین هزینه پروانه ساختمان و محاسبه آنلاین هزینه جواز ساخت روستایی، یکی از بهترین و مدرن ترین روش های پرداخت می باشد و به کمک آن کاربران می توانند بدون مشکلات موجود در روند اداری، هزینه های مربوطه را پرداخت نمایند. پرداخت هزینه های دریافت مجوز به صورت آنلاین، به مالکین این امکان را می دهد تا با تخمین هزینه ها اطلاعات کافی در خصوص مبالغ مورد نیاز را کسب نمایند.
برای محاسبه هزینه های جواز ساخت در ابتدا متقاضیان بایستی مواردی همچون اطلاعات کاربری ساختمان، اطلاعات و جزئیات زمین، را بررسی نمایند. سپس با کمک سامانه ها و برنامه های مربوطه، امر محاسبه هزینه ها را انجام دهند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت جواز ساخت ۱۴۰۳ در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت جواز ساخت 1403 پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. این موارد را از بنیاد استان خودتان یا دهیاری سوال کنید.