برای مشاوره نحوه پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت
برای مشاوره نحوه پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت
شرکت ها اصولا مدتی پس از ثبت؛ بنابر دلایلی همچون تامین منابع مالی جدید یا اصلاح ساختار مالی و سرمایه شرکت؛ نسبت به افزایش سرمایه شرکت اقدام می کنند، اما این عمل مستلزم پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت می باشد. مالیات افزایش سرمایه شرکت یکی از انواع مالیات بر دارایی محسوب می شود.
از آنجا که شرکت ها مکلف به پرداخت مالیات در زمان افزایش سرمایه می باشند و عدم پرداخت آن منجر به جرائم مالیاتی می شود، کسب اطلاعات راجع به مالیات افزایش سرمایه شرکت، میزان و نحوه پرداخت آن، جریمه عدم پرداخت این نوع از مالیات و سایر جزئیات در این باره، امری ضروری محسوب می شود.
از این رو، در این مقاله؛ ابتدا به این سوال پاسخ داده می شود که مالیات افزایش سرمایه شرکت چیست. سپس میزان مالیات افزایش سرمایه شرکت و همچنین جریمه عدم پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت مورد بررسی قرار می گیرد و پس از ارائه بخشنامه مالیات افزایش سرمایه، مطالبی راجع به نحوه پرداخت این نوع مالیات و همچنین مالیات افزایش سرمایه شرکت از محل آورده غیر نقدی بیان می شود و در نهایت؛ در قسمت پایانی، مقاله درباره مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت صحبت خواهد شد.
مالیات افزایش سرمایه شرکت چیست
در پاسخ به این سوال که مالیات افزایش سرمایه شرکت چیست؟ باید بیان کرد مالیات بر افزایش سرمایه شرکت یا همان مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت، مالیاتی است که شرکت ها در زمان افزایش سرمایه مکلف به پرداخت آن هستند. این مالیات یکی از انواع مالیات های مستقیم و زیر مجموعه مالیات بر دارایی محسوب می شود.
شرکت ها پس از ثبت قانونی خود در اداره ثبت شرکت ها، دو ماه زمان دارند تا مالیات سرمایه شرکت را پرداخت نمایند. همچنین، در صورتی که پس از به ثبت رسیدن، شرکت اقدام به افزایش سرمایه نماید، لازم است مالیات مربوط به سرمایه افزوده را در موعد قانونی پرداخت کند.
در این راستا تبصره ماده 48 قانون مالیات های مستقیم مقرر می دارد: «حق تمبر سهام و سهم الشرکه شرکت ها باید ظرف دو ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت و در مورد افزایش سرمایه و سهام اضافی از تاریخ ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکت ها از طریق ابطال تمبر پرداخت شود. افزایش سرمایه در مورد شرکت هایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده اند تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده است؛ مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود."
میزان مالیات افزایش سرمایه شرکت
در قسمت قبل؛ مالیات افزایش سرمایه شرکت بررسی شد و بیان شد که مالیات بر افزایش سرمایه شرکت یا همان مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت، مالیاتی است که شرکت ها در زمان افزایش سرمایه مکلف به پرداخت آن هستند. این مالیات یکی از انواع مالیات های مستقیم و زیر مجموعه مالیات بر دارایی محسوب می شود.
اما پرسش مهمی که در این قسمت مطرح می شود، آن است که میزان مالیات افزایش سرمایه شرکت چه قدر است؟ بر اساس ماده 48 قانون مالیات های مستقیم، "سهام و سهم الشرکه کلیه شرکت های ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنای شرکت های تعاونی براساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه به قرار نیم در هزار مشمول حق تمبر خواهد بود. کسور صد (100) ریال هم صد (100) ریال محسوب می شود."
مطابق این ماده برای برای محاسبه میزان مالیات افزایش سرمایه شرکت، لازم است میزان سرمایه افزوده شده در عدد نیم (5/0) ضرب شود. سپس حاصل آن بر عدد 1000 تقسیم شود. در نهایت نتیجه به دست آمده میزان مالیات افزایش سرمایه شرکت را نشان می دهد.
جریمه عدم پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت
مطابق قانون، شرکت ها مکلف به پرداخت مالیات در زمان افزایش سرمایه می باشند و عدم پرداخت آن منجر به جرائم مالیاتی می شود؛ اما سوالی که در این قسمت، مطرح می شود این است که جریمه عدم پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت چه میزان است؟
همانطور که بیان شد؛ شرکت ها پس از ثبت قانونی خود در اداره ثبت شرکت ها، دو ماه زمان دارند تا مالیات مربوطه را پرداخت نمایند. همچنین، در صورتی که پس از به ثبت رسیدن، شرکت اقدام به افزایش سرمایه نماید؛ لازم است مالیات مربوط به سرمایه افزوده را در موعد قانونی پرداخت کند.
بر اساس قانون مالیات های مستقیم؛ چنانچه مالیات افزایش سرمایه در مهلت قانونی پرداخت نشود، مشمول جریمه خواهد شد. در این راستا ماده 51 این قانون مقرر می دارد که متخلف در صورت عدم پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت، علاوه بر اصل حق تمبر، معادل دو برابر آن جریمه خواهد شد.
بخشنامه مالیات افزایش سرمایه شرکت های بورسی و فرابورسی
پس از شناخت مالیات افزایش سرمایه شرکت و بررسی میزان مالیات آن و همچنین بحث درباره جریمه عدم پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت؛ در قسمت های قبل، اکنون در این قسمت از مقاله بخشنامه مالیات افزایش سرمایه شرکت های بورسی و فرابورسی ارائه می شود.
- نویسنده: سازمان مالیات
- حجم: 598 KB
- منبع: سایت سازمان مالیات
بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص قانون افزایش سرمایه شركت های پذیرفته شده در بورس تهران یا فرا بورس ایران از طریق صرف سهام با سلب حق تقدم در 10 ماده و به استناد ماده 5 قانون افزایش سرمایه شركت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران از طریق صرف سهام با سلب حق تقدم در تاریخ 1399/10/16 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. از ماده دو تا ده این بخشنامه، به بیان بحث مالیات افزایش سرمایه شرکت های بورسی و فرابورسی اختصاص داده شده است.
نحوه پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت
یکی از روش ها و نحوه پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت بدین شرح است که متقاضیان می توانند به جهت پرداخت این قسم از مالیات به صورت حضوری به یکی از شعب سازمان اداره مالیاتی کشور مراجعه و از طریق دستگاه کارت خوان این اداره نسبت به پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص اقدام نمایند.
هم چنین، امکان پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت، از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی payments.tax.gov.ir نیز فراهم می باشد. با مراجعه به این سامانه، صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود که در این صفحه لازم است شناسه ملی، شناسه یکتا و تصویر امنیتی وارد شود و سپس به پرداخت مالیات تعلق گرفته اقدام نمود.
همانطور که بیان شد؛ میزان مالیات افزایش سرمایه شرکت معادل نیم در هزار میزان سرمایه افزوده شده می باشد که عدم پرداخت آن در مهلت قانونی منجر به جرائم مالیاتی می شود. همچنین، افزایش سرمایه در مورد شرکت هایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده اند تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده است؛ مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود.
مالیات افزایش سرمایه شرکت از محل آورده غیر نقدی
همانطور که بیان شد؛ شرکت ها اصولا مدتی پس از ثبت بنا بر دلایلی همچون تامین منابع مالی جدید یا اصلاح ساختار مالی و سرمایه شرکت نسبت به افزایش سرمایه شرکت اقدام می کنند. افزایش سرمایه شرکت بنا بر تصویب مجمع عمومی فوق العاده از روش های ذیل امکان پذیر می باشد:
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران
افزایش سرمایه از محل سود انباشته شده
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها
افزایش سرمایه از محل صرف سهام
با توجه به روش های مختلفی که برای افزایش سرمایه شرکت وجود دارد؛ در این قسمت از مقاله، راجع به مالیات افزایش سرمایه شرکت از محل آورده غیر نقدی بحث می شود. مالیات افزایش سرمایه شرکت از محل آورده غیر نقدی یا افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها بدین صورت است که ابتدا شرکت ارزش دارایی های خود را به نرخ روز محاسبه می نماید. سپس این افزایش ارزش دارایی را به حقوق صاحبان سهام اضافه می کند و در نهایت شرکت از این محل سرمایه خود را افزایش می دهد.
مستند به ماده 10 آیین نامه اجرایی تبصره 1 ماده 149 اصلاحیه قانون مالیات های مستقیم،"افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی، پوشش زیان از محل مازاد مذکور، انتقال این مازاد به حساب سود و زیان یا اندوخته یا توزیع آن به هر شکل بین صاحبان سرمایه به منزله عدم رعایت استانداردهای حسابداری و همچنین تحقق درآمد در آن سال بوده و مشمول مالیات بردرآمد خواهد بود".
مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت
در پاسخ به این سوال که مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت چیست؟ باید بیان کرد شرکت ها در صورت افزایش سرمایه مکلف به پرداخت مالیاتی تحت عنوان مالیات حق تمبر افزایش سرمایه می باشند. به طور کلی مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت یکی از انواع مالیات حق تمبر محسوب می شود.
همانطور که بیان شد؛ بر اساس ماده 48 قانون مالیات های مستقیم، میزان مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت معادل نیم در هزار می باشد. ماده فوق الذکر مقرر می دارد: «سهام و سهم الشرکه کلیه شرکت های ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنای شرکت های تعاونی براساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه به قرار نیم در هزار مشمول حق تمبر خواهد بود. کسور صد (100) ریال هم صد (100) ریال محسوب میشود.»
همچنین مطابق تبصره ماده فوق الذکر، «حق تمبر سهام و سهم الشرکه شرکت ها باید ظرف دو ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت و در مورد افزایش سرمایه و سهام اضافی از تاریخ ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکت ها از طریق ابطال تمبر پرداخت شود. افزایش سرمایه در مورد شرکت هایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده اند تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده است؛ مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود.» در نهایت؛ چنانچه مالیات حق تمبر افزایش سرمایه شرکت در مهلت قانونی پرداخت نشود؛ متخلف علاوه بر اصل حق تمبر معادل دو برابر آن جریمه خواهد شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه پرداخت مالیات افزایش سرمایه شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. این بخشنامه در متن مقاله قرار داده شده است.