برای مشاوره اطلاع از نحوه قسط بندی مالیات
برای مشاوره اطلاع از نحوه قسط بندی مالیات
از دیرباز، دولت ها برای تامین منابع مالی و رفع نیازهای کشور، از شهروندان مالیات اخذ می نمودند. گاهی ممکن است بنا به شرایط اقتصادی، برخی از مودیان مالیاتی؛ شرایط پرداخت نقدی تمامی مبلغ مالیات خود را نداشته باشند. به همین جهت؛ می توانند از سازمان امور مالیاتی کشور، درخواست تقسیط بدهی های مالیاتی خود را نمایند.
پرداخت کنندگان مالیات به طور کلی در دو دسته اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی قرار می گیرند. دولت به منظور حمایت از کسب و کارها و فعالان اقتصادی و برای جلوگیری از فروپاشی مالی آن ها، این امکان را فراهم کرده است که مالیات را به طور قسطی پرداخت کنند، اما پیش از هر اقدامی لازم است که این افراد؛ در مورد جزئیات و نحوه تقسیط بدهی مالیاتی اطلاعاتی کسب کنند.
لذا؛ در ابتدای مقاله؛ به این سوال که قسط بندی یا تقسیط مالیاتی چیست؛ پاسخ داده می شود. پس از آن تقسیط و شرایط و مدارک آن در سامانه مالیاتی بررسی می شود. در ادامه؛ مطالبی در مورد مراحل و نحوه تقسیط و قسطی کردن ارائه می گردد. سپس به نحوه محاسبه جریمه تقسیط مالیات تاخیر در پرداخت آن پرداخته می شود. در ادامه اطلاعاتی در مورد ماده قانونی تقسیط بدهی مالیاتی و فرم آن بیان خواهد شد. انتهای مقاله نیز به بخشنامه اقساط بدهی مالیاتی و نامه تقسیط بدهی اختصاص یافته است.
قسط بندی کردن یا تقسیط مالیاتی چیست
یکی از مهم ترین پشتوانه ها و راه های کسب درآمد دولت ها، اخذ مالیات از شهروندان می باشد. دولت ها نیز به همین دلیل؛ بسیار بر وصول کامل مالیات ها تاکید دارند؛ اما برخی از مودیان مالیاتی با توجه به شرایط اقتصادی فعلی جامعه، امکان پرداخت مالیات خود را ندارند و به همین جهت؛ دولت راهکارهایی را برای این منظور در نظر گرفته است.
در پاسخ به این سوال که قسط بندی کردن یا تقسیط مالیاتی چیست؛ باید گفت که قسط بندی مالیات، روشی موثر می باشد که دولت جهت سهولت پرداخت مالیات توسط مودیان مالیاتی ترتیب داده است. قسط بندی مالیات، به این صورت می باشد که مبلغ بدهی مالیات مودی به سازمان مالیات، قسط بندی گردیده و فرد می بایست مبلغ اقساط خود را در موعد مقرر به اداره مالیات پرداخت نماید.
البته در شرایطی، چنانچه بدهکاران مالیاتی در پرداخت بدهی خود سهل انگاری کنند، مشمول جرایم نقدی، ممنوع الخروجی و سایر مجازات ها خواهند شد. امروزه با وجود درگاه های ملی خدمات الکترونیکی، امکان پرداخت بدهی ها به صورت اقساطی برای متقاضیان به وجود آمده است.
تقسیط مالیات در سامانه
پرداخت مالیات یکی از مهم ترین منابع مالی دولت برای رفع نیازها می باشد که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت می گردد. در شرایطی ممکن است برخی از مشاغل یا اشخاص امکان پرداخت تمامی مبلغ مالیات خود را به صورت یک جا نداشته باشند و به همین دلیل؛ می توانند با ثبت درخواست، مالیات خود را به صورت اقساطی پرداخت نمایند.
به همین منظور؛ متقاضیان و مودیان مالیاتی می توانند برای ثبت درخواست تقسیط مالیات در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور، به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه نمایند. پس از مراجعه به این سامانه، شخص بایستی اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت نموده و نسبت به پذیرش و یا عدم پذیرش مالیات مقطوع خود اقدام کنند.
چنانچه متقاضیان و مودیان مالیاتی، بر اساس شرایط تقسیط مالیات از سوی دولت عمل کنند، علاوه بر این که می توانند از مشوق های قانونی بهره مند شوند، در زمان و هزینه ایشان نیز صرفه جویی می گردد. همچنین مودیانی که در پرداخت اقساط خود به درستی عمل کنند؛ می توانند از بخشودگی های مالیاتی نیز برخوردار شوند.
شرایط قسط بندی یا تقسیط مالیاتی
یکی از مهم ترین مواردی که مودیان مالیاتی و اشخاصی که خواهان تقسیط مالیات خود می باشند؛ بایستی در نظر بگیرند، شرایط قسط بندی یا تقسیط مالیاتی می باشد. این شرایط از سوی دستگاه های مربوطه به ایشان ابلاغ می گردد و مطابق موارد زیر می باشد:
اولین شرط تقسیط مالیات این است که مشمولین مالیاتی که خواستار تقسیط مالیات خود می باشند؛ بایستی در ابتدا 20 درصد از مبلغ را به صورت نقدی و مابقی مبلغ مالیات خود را طبق اقساط تعیین شده؛ در زمان مقرر پرداخت نمایند. لازم به ذکر است چنانچه متقاضی قسط مربوطه را در موعد مقرر پرداخت نکند، باقیمانده بدهی وی به روز شده و اداره مالیات از طریق صدور اجراییه مبلغ را به همراه جریمه های مربوطه از ایشان اخذ می نماید.
اشخاص حقوقی نیز بایستی سالیانه با ارسال اظهارنامه مالیاتی خود برای سازمان امور مالیاتی کشور اطلاعات مالی مراکز خود را ارائه نمایند. چنانچه اشخاص حقوقی بدهی مالیاتی خود را پرداخت نکنند، به عنوان بدهکار مالیاتی شناخته شده و منع های قانونی پیدا خواهد کرد. هم چنین تقسیط و بخشودگی جرائم منوط به ارائه درخواست مودی به همراه مدارک و مستندات مرتبط می باشد.
مدارک لازم برای قسط بندی یا تقسیط مالیاتی
همانطور که پیش تر هم به این مسئله اشاره شد، در مواردی که مودیان مالیاتی امکان پرداخت یک باره بدهی مالیاتی خود را نداشته باشند، از سازمان امور مالیاتی کشور درخواست تقسیط بدهی مالیاتی خود را به عمل می آورند. به این منظور متقاضیان نیازمند ارائه مدارک لازم به سازمان امور مالیاتی می باشند که در این بخش از مقاله؛ به موضوع مدارک لازم برای قسط بندی یا تقسیط مالیاتی پرداخته خواهد شد که به شرح زیر است:
در بند ۱۷ بخشنامه تقسیط بدهی و بخشودگی جرایم مالیاتی در سال گذشته آمده است که: «تقسیط و بخشودگی جرائم منوط به ارائه درخواست مودی به همراه مدارك و مستندات مرتبط می باشد.» این مدارک شامل موارد زیر می باشد:
مدارک شناسایی و هویتی مانند کارت ملی یا شناسنامه
نامه درخواست تقسیط بدهی های مالیاتی
گواهی پرداخت ۲۰ درصد مبلغ مالیات
ارائه فرم تقسیط بدهی مالیاتی
متقاضی تقسیط بدهی مالیاتی باید تمامی مدارک مذکور را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهد و در صورتی کسری مدارک فوق، مسلم است که درخواست تقسیط بدهی او مردود بوده و به آن رسیدگی نمی شود. البته در صورتی که مودی مالیاتی نقصان مدارک را مرتفع سازد، سازمان امور مالیاتی به درخواست او رسیدگی خواهد کرد.
مراحل و نحوه درخواست تقسیط و قسط بندی مالیات
دولت برای مودیان مالیاتی که شرایط پرداخت تمام مبلغ مالیات و یا جرایم خود را نداشته باشند؛ شرایط ویژه ای در نظر گرفته است. مودیان مالیاتی می توانند با پرداخت 20 درصد از مبلغ مالیات خود به صورت نقدی، مابقی را به صورت اقساط و بر اساس توافقات با سازمان مالیاتی کشور پرداخت نمایند.
مراحل و نحوه درخواست تقسیط و قسط بندی مالیات بدین صورت است که ابتدا متقاضیان تقسیط مالیات با مراجعه به سامانه مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir و ورود به پنل کاربری خود، در حین تکمیل و ثبت اظهارنامه مالیاتی، درخواست تقسیط مالیات را در فرم علامت زده و درخواست خود را بر این مبنی ثبت می کنند. سپس ممیزین مالیاتی با توجه به مدارک ارسالی متقاضیان به درخواست ایشان رسیدگی خواهند کرد.
چنانچه مدارک ارسالی متقاضی بتواند شرایط عدم پرداخت یک جای مالیات را برای ایشان احراز کند، با درخواست پرداخت قسطی بدهی مالیاتی متقاضی موافقت می گردد. بنابراین همانطور که بیان شد، ابتدا 20 درصد مبلغ به صورت نقد و مابقی طی اقساط تعیین شده پرداخت می گردد.
نحوه محاسبه جریمه تقسیط مالیات
زمانی که متقاضیان تقسیط مالیات درخواست تقسیط بدهی های خود را به سازمان مالیاتی کشور ارائه می دهند، یکی از مواردی که همواره باید مورد توجه باشد، نحوه محاسبه جریمه تقسیط مالیات می باشد. در این بخش از مقاله، در مورد جریمه تقسیط مالیات و نحوه محاسبه آن مطالبی بیان خواهد شد.
در صورتی که مودیان مالیاتی در موعد مقرر ثبت نام نکنند، مشمول ۷۵ درصد از مالیات متعلقه می باشند و در صورت عدم صدور صورت حساب، یک برابر مالیات متعلقه جریمه می شوند. همچنین، اگر قیمت ها و مبالغ را در صورت حساب مالیاتی درست ثبت نکنند، یک برابر مالیات متعلقه جریمه خواهند شد.
چنانچه اطلاعات همانند نمونه اعلام شده؛ ثبت نگردد، ۲۵ درصد مالیات متعلقه و در صورت ارائه ندادن اظهارنامه مالیاتی به میزان ۵۰ درصد جریمه می شوند. اگر اسناد و مدارک را ارائه نکنند، نیز ۲۵ درصد مالیات قابل پرداخت جریمه خواهند شد. البته لازم به ذکر است چنانچه مالیات متعلقه را پرداخت نکنند، به ازای هر ماه نیز ۲ درصد جریمه نقدی می شوند.
تاخیر در پرداخت اقساط مالیات
زمانی که مودی مالیاتی از دولت برای پرداخت مالیات خود درخواست اقساط می کند، موظف است در موعد مقرر نسبت به پرداخت اقساط خود اقدام نماید؛ اما چنانچه به هر دلیلی نتواند در موعد مقرر بدهی خود را پرداخت کند، مشمول جرایمی خواهد شد که در ادامه مقاله به آن پرداخته می شود.
برای درک بهتر موضوع تاخیر در پرداخت اقساط مالیات، بهتر است، ابتدا به این موضوع اشاره شود که مبدا احتساب جریمه در مورد مودیانی که مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی هستند؛ نسبت به مبلغ مندرج در اظهارنامه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم آن و نسبت به ما به الاختلاف از تاریخ مطالبه و در مورد مودیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری نموده یا اصولا مکلف به تسلیم اظهارنامه نیستند؛ تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت مالیات حسب مورد می باشد.
در خصوص تاخیر در پرداخت اقساط مالیات باید بیان داشت که چنانچه متقاضیان در موعد مقرر اقدام به پرداخت اقساط بدهی مالیاتی خود نکنند، میزان جریمه آن ها دو و نیم درصد به ازای هر یک ماه خواهد بود. در نتیجه بهتر است مودیانی که امکان پرداخت اقساطی بدهی مالیاتی خود را بدست آورده اند، در اسرع وقت برای پرداخت آن اقدام نمایند.
ماده قانونی تقسیط بدهی مالیاتی
همانطور که بیان شد؛ مودیان مالیاتی که شرایط پرداخت تمام مبلغ مالیات را به صورت یک جا و نقد نداشته باشند؛ می توانند با درخواست از سازمان مالیاتی کشور امکان تقسیط در پرداخت مالیات را به دست آورند. ایشان پس از ثبت درخواست خود در سامانه امور مالیاتی و ارسال مدارک برای سازمان مربوطه، در صورت تایید مدارک، می توانند واجد شرایط این تقسیط شوند.
در همین راستا ماده قانونی تقسیط بدهی مالیاتی، یعنی ماده 167 قانون مالیات های مستقیم چنین بیان می دارد که: «وزارت امور اقتصادی و دارایی یا سازمان امور مالیاتی کشور می تواند نسبت به مودیانی که قادر به پرداخت بدهی مالیاتی خود اعم از اصل و جریمه به طور یک جا نیستند؛ از تاریخ ابلاغ مالیات قطعی بدهی مربوط را حداکثر به مدت سه سال تقسیط نماید.»
طبق این ماده؛ مودیان مالیاتی واجد شرایط، به منظور تقسیط بدهی های مالیاتی خود ابتدا بایستی مبلغ 20 درصد بدهی خود را به صورت نقدی و مابقی را طبق شرایط سازمان امور مالیاتی کشور به این سازمان پرداخت نمایند. لازم به ذکر است حداکثر زمان پرداخت بدهی مودیان برای مالیات های مستقیم به مدت 3 سال از تاریخ ابلاغ بدهی قطعی و برای مالیات بر ارزش افزوده به مدت 1 سال تعیین شده است.
به ازای سپری شدن هر ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه یا سررسید پرداخت بدهی سال/دوره مربوط، یک ماه از مدت تقسیط کاسته می شود، تا حداکثر به هجده ماه برای مالیات های مستقیم و یک سال برای مالیات و عوارض ارزش افزوده با رعایت مقررات ماده ۱۶۷ قانون مالیات های مستقیم برسد.
فرم تقسیط بدهی مالیاتی
پس از این که متقاضیان تقسیط بدهی مالیاتی، درخواست خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ثبت کردند، یک ممیز مالیاتی به درخواست ایشان رسیدگی می کند. اگر مدارک و دلایل ارسالی متقاعد کننده بوده و شرایط مودی جهت تقسیط بدهی های مالیاتی احراز شود، با درخواست ایشان موافقت می گردد. ممیز مالیاتی موافقت خود را در فرم تقسیط بدهی مالیات اعلام کرده و فرم را به رئیس اداره مالیات تقدیم می کند. به منظور آشنایی متقاضیان با این فرم، در این قسمت یک نمونه فرم تقسیط بدهی مالیاتی ارائه شده است.
- نویسنده: سازمان مالیات
- حجم: 68.4 KB
- منبع: سایت سازمان مالیات
در صورتی که فرم تقسیط از سوی رئیس سازمان امور مالیاتی تایید گردد، مودی مالیاتی می تواند از شرایط تقسیط بهره مند شود. البته در برخی موارد مودی شامل معافیت های مالیاتی نیز می گردد.
بخشنامه تقسیط بدهی و نحوه بخشودگی جرایم مالیاتی در سال ۱۴۰۳
بخشنامه سازمان امور مالیاتی كشور در خصوص تفویض اختیار تقسیط بدهی و بخشودگی جرائم قابل بخشش موضوع قانون مالیات های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده در تاریخ سی تیر ماه سال گذشته، به تصویب سازمان امور مالیاتی کشور رسید. به عنوان یکی از مهم ترین بخشنامه های سازمان امور مالیاتی کشور، در این دستورالعمل؛ جزئیات بخشودگی های مالیاتی و تقسیط بدهی های مالیاتی عنوان شده است.
به طور کلی طبق بخشنامه مذکور، درصد بخشودگی مودیان سال 1397 به مقدار 9%، مودیان سال 1396 به میزان 85%، مودیان سال 1395 به میزان 80%، مودیان سال 1394 و سال های پیش از آن به میزان 70% عنوان شده است. لذا به منظور اطلاع بیشتر از جزئیات بخشنامه مذکور، در این بخش از مقاله، فایل pdf بخشنامه تقسیط بدهی و نحوه بخشودگی جرایم مالیاتی در سال 1403 قرار گرفته است.
- نویسنده: سازمان مالیات
- حجم: 341 KB
- منبع: سایت سازمان مالیات
مودیان زمانی می توانند از این بخشودگی مالیاتی بهره مند گردند که تمامی بدهی های مالیاتی خود را حداکثر تا یک ماه پس از ابلاغ برگ مالیاتی آن را پرداخت نمایند. چنانچه در پرداخت آن سهل انگاری شود؛ به ازای هر ماه، دو درصد از میزان بخشودگی کسر می گردد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
نمونه نامه درخواست تقسیط بدهی مالیاتی اشخاص حقوقی
برای اینکه متقاضیان بتوانند درخواست خود مبنی بر تقسیط بدهی مالیاتی را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند؛ لازم است تا در قالب یک نامه رسمی باشد. برای سهولت در این امر نیز مودیان می توانند از نامه های آماده موجود الگو برداری نمایند. به همین علت این بخش از مقاله به نامه درخواست تقسیط بدهی مالیاتی اختصاص یافته است.
البته لازم به ذکر است مدارکی که اثبات می کند مودی مالیاتی شرایط پرداخت یک جای تمامی مبلغ مالیات خود را ندارد بایستی به همراه نامه مذکور ضمیمه شده و برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال گردد. سازمان مربوطه نیز طبق مندرجات نامه و مدارک ارسالی، پس از بررسی، موافقت و یا عدم موافقت خود را با درخواست وی اعلام می دارد.
همانطور که بیان شد؛ برای تایید درخواست، ممیز مالیاتی جزئیات مدارک و شرایط متقاضیان را سنجیده و در صورت تایید آن را به رئیس سازمان امور مالیاتی تقدیم می کند. در صورتی که تقاضای متقاضیان به تایید رئیس سازمان برسد، درخواست ایشان در دستور کار قرار خواهد گرفت. برای درک بهتر موضوع و نگارش نامه، نمونه نامه درخواست تقسیط بدهی مالیاتی اشخاص حقوقی در ادامه پیوست شده است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه قسط بندی مالیات در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه قسط بندی مالیات پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. چنانچه اطلاعات همانند نمونه اعلام شده؛ ثبت نگردد، ۲۵ درصد مالیات متعلقه و در صورت ارائه ندادن اظهارنامه مالیاتی به میزان ۵۰ درصد جریمه می شوند. اگر اسناد و مدارک را ارائه نکنند، نیز ۲۵ درصد مالیات قابل پرداخت جریمه خواهند شد. البته لازم به ذکر است چنانچه مالیات متعلقه را پرداخت نکنند، به ازای هر ماه نیز ۲ درصد جریمه نقدی می شوند.