برای مشاوره اطلاع از مالیات کاهش سرمایه شرکت
برای مشاوره اطلاع از مالیات کاهش سرمایه شرکت
شرکت ها پس از تاسیس و به ثبت رسیدن، بنا بر دلایل مختلف تغییراتی در سرمایه خود ایجاد می کنند. تغییرات در سرمایه شرکت می تواند به صورت کاهش سرمایه یا افزایش سرمایه نمایان شود. کاهش سرمایه شرکت به معنای پایین آوردن ارزش اسمی سرمایه شرکت می باشد.
موضوع مالیات کاهش سرمایه شرکت یکی از مسائل پر اهمیت و یکی از دغدغه های مهم برای شرکت ها محسوب می شود؛ چرا که اصولا شرکت ها در زمان کاهش سرمایه در شرایط نامطلوب و بحران مالی به سر می برند و قادر به پرداخت مالیات با مبالغ بالا نمی باشند.
از این رو؛ در این مقاله، ابتدا دلایل کاهش سرمایه مورد بررسی قرار می گیرد. سپس به این سوال پاسخ داده می شود که آیا کاهش سرمایه شرکت مالیات دارد؟ و در نهایت مطالبی راجع به مالیات کاهش سرمایه در ماده 108 قانون مالیات مستقیم ارائه خواهد شد.
دلایل کاهش سرمایه شرکت
شرکت ها می توانند پس تاسیس، تغییراتی در سرمایه خود ایجاد نمایند. این تغییرات می تواند به صورت مثبت یعنی افزایش سرمایه یا به صورت منفی یعنی کاهش سرمایه شرکت باشد. اصولا زمانی که شرکت ها در شرایط نامطلوب مالی قرار می گیرند؛ نسبت به کاهش سرمایه اقدام می نمایند. به طور کلی، دلایل کاهش سرمایه شرکت عبارت است از:
از بین رفتن حداقل نصف سرمایه شرکت
شرکت در شرف ورشکستگی باشد
شرکت در شرف انحلال باشد
کاهش نقدینگی شرکت
زیان ده بودن شرکت
پیشنهاد هیئت مدیره در مورد کاهش سرمایه شرکت به طور اختیاری بنا بر دلایلی همچون ایجاد مشکل در اجرای موضوع فعالیت شرکت
درخواست سهامداران با سهام عمده مبنی بر خروج سهام خود از شرکت
مجمع عمومی فوق العاده راجع به کاهش سرمایه تصمیم گیری می نماید. کاهش سرمایه شرکت گاه به صورت اختیاری و گاه به صورت اجباری صورت می گیرد. در شرکت های سهامی چنانچه بر اثر زیان های وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از بین رود؛ مجمع عمومی فوق العاده مکلف است نسبت به انحلال شرکت یا بقا شرکت همراه با کاهش سرمایه تا مبلغ سرمایه موجود تصمیم گیری نماید.
آیا کاهش سرمایه شرکت مالیات دارد؟
مالیات شرکت و میزان آن یکی از دغدغه های اساسی است که برای اشخاص حقیقی و حقوقی در هنگام انجام فعالیت های خود به وجود می آید. از آنجا که شرکت ها اصولا در زمان بحران های مالی تصمیم به کاهش سرمایه می گیرند؛ لذا موضوع مالیات در این زمینه به یک چالش برای آن ها تبدیل می شود. اما آیا کاهش سرمایه شرکت مالیات دارد؟
در پاسخ به این پرسش باید بیان کرد که قانون گذار برای کاهش سرمایه شرکت هیچگونه مالیاتی در نظر نگرفته است. علاوه بر این در مواردی که شرکت به صورت اجباری اقدام به کاهش سرمایه می نماید، با موافقت سازمان امور مالیاتی از معافیت های موقت و محدود مالیاتی نیز بهره مند می شود.
اما بر خلاف کاهش سرمایه شرکت که هیچ مالیاتی به آن تعلق نمی گیرد و حتی در برخی موارد شرکت را با معافیت های مالیاتی نیز مواجه می کند، بر اساس قانون مالیات های مستقیم، به افزایش سرمایه شرکت، مالیات تعلق می گیرد. این مالیات معادل نیم در هزار میزان افزایش سرمایه است.
در این راستا تبصره ماده 48 قانون مالیات های مستقیم بیان می کند: «حق تمبر سهام و سهم الشرکه شرکت ها باید ظرف دو ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت و در مورد افزایش سرمایه و سهام اضافی از تاریخ ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکت ها از طریق ابطال تمبر پرداخت شود. افزایش سرمایه در مورد شرکت هایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده اند تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده است، مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود.»
مالیات کاهش سرمایه در ماده 108 قانون مالیات مستقیم
در قسمت های قبل دلایل کاهش سرمایه شرکت بررسی شد و بیان گردید که کاهش سرمایه شرکت؛ گاه به صورت اختیاری و گاه به صورت اجباری صورت می گیرد. همچنین به این سوال پاسخ داده شد که آیا کاهش سرمایه شرکت مالیات دارد. اکنون در قسمت پایانی مقاله، درباره مالیات کاهش سرمایه در ماده 108 قانون مالیات مستقیم بحث می شود.
ماده 108 قانون مالیات مستقیم (اصلاحی 07/02/1371) مقرر می دارد: «اندوخته هایی که مالیات آن تا تاریخ لازم الاجراء شدن این اصلاحیه پرداخت نشده در صورت انتقال به حساب سرمایه مشمول مالیات نخواهد بود، لیکن در صورت تقسیم یا انتقال به حساب سود و زیان یا کاهش سرمایه معادل اندوخته اضافه شده به حساب سرمایه، به درآمد مشمول مالیات سال تقسیم یا انتقال یا کاهش سرمایه اضافه می شود.
این حکم شامل اندوخته های سود ناشی از فعالیت های معاف موسسه در دوران معافیت و اندوخته موضوع ماده (138) قانون مالیات های مستقیم مصوب 3/12/1366 و اصلاحیه های بعدی آن تا تاریخ تصویب این اصلاحیه پس از احراز شرایط مربوط تا آن تاریخ نخواهد بود. اندوخته هایی که مالیات آن تا تاریخ لازم الاجرا شدن این اصلاحیه وصول گردیده در صورت تقسیم یا انتقال به حساب سود و زیان یا سرمایه یا انحلال مشمول مالیات دیگری نخواهد بود.»
در واقع مطابق این قانون، اندوخته هایی که مالیات آن تا تاریخ لازم الاجرا شدن این اصلاحیه وصول گردیده در صورت انتقال به حساب سرمایه؛ مشمول مالیات نخواهد بود؛ اما اگر این اندوخته تقسیم شده یا به حساب سود و زیان منقل شود یا دچار کاهش سرمایه معادل اندوخته اضافه شده شود، به درآمد مشمول مالیات سال تقسیم یا انتقال یا کاهش سرمایه اضافه شده و مشمول مالیات می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات کاهش سرمایه شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون مالیات کاهش سرمایه شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. کاهش نقدینگی شرکت و زیان ده بودن شرکت از جمله دلایل کاهش سرمایه شرکت می باشد که توضیحات بیشتر در متن مقاله مورد اشاره قرار گرفته است.