برای مشاوره نحوه دریافت مجوز افتا
برای مشاوره نحوه دریافت مجوز افتا
شورای عالی افتا در سال 1382 توسط دولت ایجاد و در سال 1384 توسط هیئت دولت به تصویب رسید. امن سازی فضای تولید، پیشگیری و مقابله با مخاطرات امنیتی، جلوگیری از فعالیت نرم افزارهای ضد فرهنگی، بهره گیری از فناوری ها نوین و تنظیم مقررات در زمینه افتا در سطح کشور از جمله اهداف و دلایل ایجاد سند افتا می باشد.
امنیت یک محصول نرم افزاری یکی از مهم ترین نکاتی است که یک نهاد یا سازمان در انتخاب آن محصول به آن توجه می کند. دریافت مجوز افتا بیانگر امنیت بالای سیستم یا سامانه در جهت حفاظت از اطلاعات در فضای مجازی می باشد. از این رو؛ دریافت این مجوز برای شرکت های ارائه دهنده محصولات نرم افزاری امری پر اهمیت تلقی می شود، اما دریافت و استعلام شرکتهای دارای مجوز افتا مستلزم کسب اطلاعات کافی در این حوزه می باشد
از این رو در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش مجوز افتا چیست؛ سامانه صدور و ثبت نام پروانه فعالیت خدمات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات معرفی می شود. سپس، شرایط دریافت مجوز افتا، مدارک لازم برای دریافت گواهینامه افتا و همچنین مراحل و نحوه دریافت مجوز افتا مورد بررسی قرار می گیرد. پس از آن، مطالبی راجع به زمان صدور و مدت اعتبار مجوز فعالیت در مرکز افتا و هزینه دریافت مجوز افتا بیان می شود و در نهایت؛ پس از ارائه دستور العمل دریافت مجوز افتا، استعلام شرکتهای دارای مجوز افتا مورد بحث قرار خواهد گرفت.
مجوز افتا چیست
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و همچنین نهاد ریاست جمهوری به منظور تایید شرکت های تولید کننده خدمات نرم افزار، سخت افزار، پشتیبانی، مشاوره ای، نصب و راه اندازی سیستم های کامپیوتری، سازمان افتا را ایجاد کرده اند. افتا مخفف عبارت "امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات" می باشد. در واقع افتا برای امنیت فضای سایبری ایران یک نهاد اساسی و ضروری محسوب می شود.
در پاسخ به پرسش مجوز افتا چیست؟ باید بیان کرد که مجوز افتا، گواهینامه ای است که مرکز مدیریت راهبردی افتا ریاست جمهوری (مرکز افتا) و سازمان فناوری اطلاعات ایران با هدف تضمین امنیت سیستم های نرم افزاری برای سازمان های متقاضی صادر می نماید. مجوز افتا با نام های مختلفی مانند گواهینامه افتا و گواهی ارزیابی امنیتی نیز شناخته می شود.
بالا بردن سطح امنیت محصولات نرم افزاری، کاهش خطرات امنیتی محصولات ارزیابی نشده، اطمینان از ارزیابی های امنیتی محصولات IT و نرم افزاری در رابطه با استانداردهای ارزیابی رایج، حمایت از توسعه و بومی سازی محصولات نرم افزاری از جمله اهداف صدور گواهینامه افتا می باشد.
سامانه جامع صدور و ثبت نام پروانه فعالیت خدمات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات
در قسمت پیشین مقاله بیان شد که افتا مخفف عبارت "امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات" می باشد. همچنین؛ در تعریف مجوز افتا گفته شد، مجوز افتا، گواهینامه ای است که مرکز مدیریت راهبردی افتا ریاست جمهوری (مرکز افتا) و سازمان فناوری اطلاعات ایران با هدف تضمین امنیت سیستم های نرم افزاری برای سازمان های متقاضی صادر می نماید.
در حال حاضر پروانه فعالیت خدمات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات به صورت اینترنتی و از طریق سامانه صادر می شود و نیازی به مراجعه حضوری نمی باشد. لذا در این بخش از مقاله، سامانه صدور و ثبت نام پروانه فعالیت خدمات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات معرفی می شود.
متقاضیان پروانه افتا ابتدا باید به سامانه درگاه ملی مجوزها به نشانی mojavez.ir مراجعه و نسبت به دریافت کد رهگیری اقدام نمایند. پس از آن؛ متقاضیان لازم است به منظور دریافت پروانه فعالیت خدمات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات به نشانی sec.ito.gov.ir مراجعه کرده و سایر مراحل را، از این سایت دنبال نمایند. این سامانه؛ تحت نظر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در زمینه افتا (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات) فعالیت می نماید.
شرایط دریافت مجوز افتا
از آنجا که بسیاری از شرکت ها و ادارات و موسسات می توانند با دریافت مجوز افتا، امنیت خدمات خود را در نرم افزار افزایش دهند؛ تمایل به دریافت این مجوز افزایش یافته است. به منظور اخذ مجوز افتا؛ وجود شرایطی لازم است که در ادامه این شرایط مورد مطالعه قرار می گیرد. شرایط دریافت مجوز افتا به شرح ذیل می باشد:
متقاضی دریافت پروانه باید شرکت ایرانی و غیردولتی باشد.
کلیه سهامداران، مدیران، کارشناسان و کارکنان متقاضی باید تابعیت یکتای ایرانی داشته باشند. (داشتن تابعیت کشوری دیگر از سوی آنها باعث نقض این بند می شود.)
معرفی حداقل سه کارشناس مستقل (اصلی) برای هر گرایش با شرایط مندرج در دستورالعمل روش ارزیابی
دارا بودن حداقل یک گواهی آموزشی مرتبط در هر گرایش بر هر کارشناس معرفی شده
پذیرفتن و رعایت مفاد مندرج در (تعهدنامه خدمات افتا) برای دریافت پروانه فعالیت در حوزه های مختلف پروانه
تکمیل فرم های ارزیابی به همراه مدرک و مستندات پشتیبان در سامانه جامع خدمات افتا
کسب حداقل 30 امتیاز برای ورود به مرحله بازدید و مصاحبه طبق دستورالعمل برای کلیه گرایش ها
ارائه مستندات مربوط به سابقه متقاضی در آن حوزه
ارائه مستندات مربوط به سوابق کارشناسان در حوزه مربوطه
ارائه مشخصات تجهیزات مورد استفاده مرتبط در حوزه مربوطه
همانطور که بیان شد؛ مجوز افتا، گواهینامه ای است که مرکز مدیریت راهبردی افتا ریاست جمهوری (مرکز افتا) و سازمان فناوری اطلاعات ایران با هدف تضمین امنیت سیستم های نرم افزاری برای سازمان های متقاضی صادر می نماید. مجوز افتا با نام های مختلفی مانند گواهینامه افتا و گواهی ارزیابی امنیتی نیز شناخته می شود.
مدارک لازم برای گواهینامه افتا
دریافت مجوز افتا (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات) نیز مانند دریافت هر مجوز دیگری مستلزم تهیه و ارائه مدارکی است. مدارک لازم برای دریافت گواهینامه افتا و یا مجوز فعالیت خدمات امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات به شرح زیر می باشد:
تصویر کارت ملی مدیر عامل، اعضا هیات مدیره، کارشناسان معرفی شده
شناسنامه مدیر عامل، اعضا هیات مدیره، کارشناسان معرفی شده
تصویر مدرک تحصیلی مدیر عامل، اعضا هیات مدیره، کارشناسان معرفی شده
تصویر آگهی تاسیس
تصویر آگهی آخرین تغییرات شرکت
تصویر اساسنامه
گواهی دوره آموزشی مرتبط
مالیاتی (اگر تنظیم اظهارنامه مالیاتی برای فرد حقیقی صورت گیرد، به آن خوداظهاری یا اظهارنامه مالیاتی شخصی می گویند. اگر تنظیم اظهارنامه مالیاتی برای شرکت ها تنظیم شود به آن اظهارنامه مالیاتی مشارکتی می گویند)
قرارداد کار شرکت متقاضی با کارشناسان معرفی شده
لیست بیمه سه ماه اخیر
رسید پرداخت بیمه
گواهینامه های مدیریتی و شایستگی اعطا شده به شرکت
رزومه شرکت متقاضی دریافت مجوز فعالیت
تصویر قرارداد های منعقد شده شرکت در حوزه مربوطه به همراه مدرک پایان قرارداد (نامه پایان کار یا مفاصا حساب)
سابقه کار
متقاضیان لازم است مستندات و مدارک مورد نیاز را به همراه فرم های مرتبط در سامانه بارگذاری نمایند. پس از ارزیابی این مدارک توسط کارشناسان، فرآیند ممیزی آغاز و در صورت تایید گواهینامه افتا برای آن ها ارسال می شود. شایان ذکر است شرکت ها برای دریافت گواهینامه افتا در 3 سطح دسته بندی می شوند.
مراحل و نحوه دریافت مجوز افتا
دریافت مجوز افتا علاوه بر وجود شرایط و تهیه مدارک، مستلزم انجام مراحلی نیز می باشد که در این قسمت مراحل و نحوه دریافت مجوز افتا آموزش داده می شود. به منظور ثبت نام و دریافت مجوز افتا متقاضیان لازم است ابتدا به سایت درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی mojavez.ir مراجعه نمایند. با مراجعه به سایت صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود.
در این صفحه لازم است کلمه افتا نوشته و جست و جو شود. با جست و جو این کلمه صفحه ای مطابق تصویر ذیل به نمایش در می آید.
متقاضیان حسب مورد می توانند مجوز خود را در زمینه خدمان آموزشی، ممیزی، عملیاتی یا مدیریتی دریافت کنند با انتخاب هر یک از این قسمت ها، راهنمای دریافت فعالیت از جمله شرایط و مدارک لازم ارائه می شود و اشخاص می توانند در پایین صفحه با کلیک بر قسمت درخواست مجوز، درخواست خود را ثبت نمایند.
پس از انجام این مراحل، متقاضی لازم است در سامانه جامع افتا به نشانی sec.ito.gov.ir مراجعه و در این صفحه گزینه متقاضی دریافت پروانه افتا هستم را انتخاب نموده و فرایند ثبت نام را آغاز نمایند.
با کلیک بر قسمت متقاضی دریافت پروانه افتا هستم؛ صفحه ای مطابق تصویر ذیل باز می شود که در آن روال عضویت در سامانه توضیح داده شده است.
پس از ورود به سامانه جامع خدمات و محصولات افتا لازم است، کد دریافت شده از درگاه ملی مجوزهای کشور در محل خواسته شده وارد شود. در نهایت؛ پس از بارگذاری مدارک و ارزیابی آن توسط کارشناسان، نتیجه ارزیابی به متقاضی اعلام می شود و در صورت قبولی، پروانه فعالیت برای وی صادر می شود.
زمان صدور و مدت اعتبار مجوز فعالیت در مرکز افتا
یکی از سوالات مهمی که برای اشخاص در این قسمت مطرح می شود؛ آن است که چه زمانی مجوز فعالیت در مرکز افتا صادر می شود و همچنین مدت اعتبار این مجوز چه قدر است؟ لذا در ادامه، در رابطه با زمان صدور و مدت اعتبار مجوز فعالیت در مرکز افتا بحث می شود.
در پاسخ به پرسش فوق الذکر باید بیان کرد، زمان لازم برای صدور مجوز 30 روز کاری از زمان تایید مدارک می باشد. همچنین مجوز فعالیت در مرکز افتا به مدت 24 ماه یا دو سال اعتبار دارد. لازم به ذکر است این زمان برای تمامی حوزه های فعالیتی مجوز افتا اعم از خدماتی، عملیاتی و آموزشی یکسان می باشد.
همانطور که بیان شد؛ مجوز فعالیت در مرکز افتا "امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات" تنها برای اشخاص حقوقی و دارای تابعیت ایرانی به منظور تضمین امنیت سیستم های نرم افزاری برای سازمان های متقاضی صادر می شود. شرکت ها برای دریافت گواهینامه افتا در 3 سطح دسته بندی می شوند.
هزینه دریافت مجوز افتا
در قسمت های قبل مجوز افتا شناخته شد، سامانه صدور این مجوز معرفی و شرایط دریافت و مدارک لازم جهت دریافت این مجوز مورد بررسی قرار گرفت. سپس مراحل و نحوه دریافت مجوز افتا آموزش داده شد و راجع به زمان صدور و مدت اعتبار فعالیت در مرکز افتا مطالبی بیان شد.
اما هزینه دریافت مجوز افتا نیز یکی از دغدغه هایی است که برای اشخاص ایجاد می شود. از این رو، در این قسمت، در رابطه با موضوع هزینه دریافت مجوز افتا مطالبی ارائه می شود. همانطور که بیان شد؛ به منظور دریافت مجوز افتا متقاضیان لازم است ابتدا به سایت درگاه ملی مجوزها مراجعه نمایند.
به منظور دریافت مجوز افتا، در حال حاضر سامانه درگاه ملی مجوزها در هر یک از حوزه های مدیریتی، عملیاتی و آموزشی و مبلغ 100,000 ریال از متقاضی دریافت می نماید. ذکر این نکته ضروری است، مطابق قانون، دریافت پاسخ استعلام از بر عهده نهاد صادر کننده مجوز می باشد و نهاد صادر کننده پاسخ استعلام حق ندارد بابت استعلام، هزینه اضافی از متقاضی مجوز مطالبه نماید.
دستورالعمل دریافت مجوز افتا
بند ب ماده 231 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران در رابطه با دستورالعمل دریافت مجوز افتا مقرر می دارد: "کلیه دستگاه های اجرایی و اشخاص حقوقی ارائه دهنده خدمات عمومی موظفند از سال دوم برنامه نسبت به اجرای سامانه مدیریت اطلاعات اقدام نموده و نسبت به اجرای دستور العمل ها و استاندارد های افتا از سال اول برنامه اقدام نمایند".
همچنین تبصره 1 ماده فوق الذکر در ادامه بیان می کند: «وزارت اطلاعات با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است استانداردها و دستور العمل های لازم برای افتا را به صورتی در شش ماهه اول برنامه با همکاری موسسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تدوین نماید که حداقل پنجاه درصد (50%) ارزش ریالی تجهیزات و نرم افزارهای افتا تا پایان سال دوم برنامه از توانمند سازی شرکت های غیر دولتی داخلی تهیه شود.» به منظور، آشنایی متقاضیان، در قسمت زیر، دستورالعمل دریافت مجوز افتا قرار گرفته است:
- نویسنده: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
- حجم: 555 KB
- منبع: سایت معاونت امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات
در فوق، کلیه آیین نامه ها و دستور العمل روش ارزیابی متقاضیان دریافت پروانه فعالیت در حوزه خدمات افتا ارائه شده است. لازم به ذکر است کلیه دارندگان پروانه خدمات افتا باید در انتهای هر فصل گزارش عملکرد خود را به مرکز افتا (امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات) ارسال کنند.
استعلام شرکت های دارای مجوز افتا
یکی از مسائل بسیار حائز اهمیت در شرکت های نرم افزاری که در فضای تبادل اطلاعات فعالیت میکنند؛ تامین امنیت می باشد. لذا مشتریان باید از این موضوع اطمینان حاصل نمایند که نرم افزاری که از آن استفاده می نمایند، مطمئن و امن است یا خیر. از این رو در این قسمت؛ نحوه استعلام شرکت های دارای مجوز افتا آموزش داده می شود.
به منظور استعلام شرکت های دارای مجوز افتا؛ متقاضیان می بایست به سامانه معاونت امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات به نشانی sec.ito.gov.ir مراجعه نمایند. با مراجعه یه این سامانه، صفحه ای مطابق تصویر ذیل به نمایش در می اید.
با انتخاب گزینه صدور گواهی امنیتی در قسمت بالای صفحه و سپس کلیک بر قسمت پروانه فعالیت خدمات افتا (لیست پروانه های صادر شده) صفحه ای مطابق تصویل ذیل باز می شود.
با انتخاب محل ثبت شرکت، رتبه، حوزه، عنوان و گرایش شرکت می توان استعلام کرد که آیا شرکت مد نظر دارای مجوز افتا می باشد یا خیر. علاوه بر این در همین صفحه، شرکت های دارای مجوز افتا همراه با اطلاعاتی نظیر شماره پروانه، محل ثبت، تاریخ اعتبار و ... قابل مشاهده می باشند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت مجوز افتا در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت مجوز افتا پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. بله لازم است .