برای مشاوره مراحل ثبت سفارش کالا
برای مشاوره مراحل ثبت سفارش کالا
واردات کالا به معنای انتقال کالا یا محصولات از کشور دیگری به داخل کشور مورد نظر است و اهمیت بسیار زیادی در اقتصاد هر کشور دارد؛ زیرا ممکن است کشوری قادر به تولید کالاهای مورد نیاز نباشد و این امر سبب فراهم شدن نیازهای مختلف مردم گردد.
حال برای این که کالا به صورت قانونی وارد کشور شود؛ لازم است که در سامانه جامع تجارت فرآیند ثبت سفارش کالا طی گردد. اگر شخص، اقدامی در این مورد انجام ندهد؛ اجازه ترخیص کالا، از گمرک، به فرد، داده نمی شود. به همین خاطر پرداختن به جزئیات ثبت سفارش کالا نظیر آموزش مراحل و نحوه استعلام آن امری ضروری می باشد.
لذا در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ثبت سفارش کالا چیست و انواع و سامانه آن چه می باشد؛ به آموزش مراحل اخذ مجوز و ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت بپردازیم. سپس در خصوص هزینه آن صحبت خواهیم کرد و در انتها، نمونه فرم و نحوه استعلام کد هشت رقمی ثبت سفارش کالا را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ثبت سفارش واردات کالا چیست
واردات کالا به کشور مستلزم رعایت قوانینی است. یکی از مهم ترین مراحل برای ورود محصولات از خارج به داخل کشور، ثبت سفارش کالا می باشد. حال ممکن است که برای برخی از اشخاص این پرسش مطرح شود که ثبت سفارش کالا چیست که پاسخ آن به شرح زیر است:
در پاسخ به این سوال که ثبت سفارش کالا چیست؛ میتوان بیان داشت که ثبت سفارش کالا؛ فرآیندی است که از طریق آن، بازرگان می بایست مجوز واردات کالا از خارج به ایران را از سازمان توسعه و تجارت دریافت کنند تا کالا به صورت قانونی وارد کشور شود. در نهایت، متقاضی می تواند کالای مورد نظر خود را از قسمت ترخیص کالا در گمرک تحویل بگیرد.
ماده 8 قانون مقررات صادرات و واردات در این خصوص مقرر می دارد: «واردکنندگان کالاهای مختلف اعم از دولتی و غیردولتی جهت اخذ مجوز ورود و ثبت سفارش باید منحصرا به وزارت بازرگانی مراجعه نمایند.» البته باید توجه داشت که برخی از کالاها بدون ثبت سفارش، قابل ترخیص می باشند که از جمله آن می توان به کالاهای ویژه نظامی، کالاهای خاص سازمان انرژی اتمی و غیره اشاره نمود. نکته دیگر این است که بازرگان برای هر بار واردات لازم است که مجوز ثبت سفارش کالا که کد 8 رقمی است را به طور جداگانه، از سامانه جامع تجارت دریافت کنند.
برای ثبت سفارش، متقاضیان می بایست حائز شرایط و ضوابط خاصی باشند که از جمله آن می توان به ثبت برنامه تولید در بخش داخلی سامانه جامع تجارت برای واحدهای تولیدی وزارت صنعت، معدن و تجارت اشاره نمود. توجه به این نکته ضروری است که ثبت سفارش کالاهای «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی» و «وزارت جهاد کشاورزی» از شمول این شرایط خارج گردیده اند. هم چنین، امکان ثبت سفارش برای برای واحدهای بازرگانی در حال حاضر امکان پذیر نیست.
انواع ثبت سفارش واردات کالا
ثبت سفارش کالا انواع مختلفی دارد که بر اساس درخواست متقاضی (اعم از شخص حقیقی یا شرکت ها) و روش پرداخت به چند نوع تقسیم می شود. حال ممکن است که برخی از اشخاص، با جزئیات انواع ثبت سفارش کالا آشنایی نداشته باشند که در این قسمت از مقاله، توضیحات مفصلی در این مورد ارائه می گردد.
ثبت سفارش اعتبار اسنادی دیداری: اعتبار اسناد دیداری برای به حداقل رساندن ریسک در معاملات تجاری بین المللی استفاده می شود و در اصل یک قرارداد مالی بین یک بانک، مشتری بانک و یک ذی نفع می باشد. در واقع این نوع از اسناد، توسط بانک صادر می شود و تضمین می کند که در موعد مقرر مبلغ توافق شده به ذی نفع پرداخت می شود.
ثبت سفارش اعتبار اسنادی مدت دار: اعتباری است که وجه آن پس از ارائه اسناد از سوی ذینفع، پرداخت نمی شود؛ بلکه پرداخت وجه در مدت معینی و در سر رسید مربوطه انجام می پذیرد.
ثبت سفارش یوزانس: عرف دو کشور در خصوص تجارت، مهلت پرداخت وجه را مشخص می کند و به عنوان ثبت سفارش براتی نیز شناخته می شود.
ثبت سفارش بدون انتقال ارز: دو دسته از انواع کالاها را می توان بدون ارز؛ ثبت سفارش نمود. دسته اول شامل وسایل آزمایشگاهی، پزشکی و بهداشتی، سیگار و دخانیات، موبایل و تبلت و . . . می شود. دسته دوم هم مربوط به قطعات مورد نیاز برای واحد های تولیدی است که پروانه بهره برداری از وزارت صنایع دارند.
ثبت سفارش واردات در قبال صادرات: منظور از واردات در قبال صادرات این است که با وارد کردن کالاهای مورد نیاز، می توان کالاهای مورد نظر را تولید و سپس آن را صادر کرد.
باید توجه شود که تمامی موارد فوق، ثبت سفارش طبق درخواست متقاضی است؛ در حالی که ثبت سفارش بر مبنای روش پرداخت، به دو دسته ارز بانکی و غیربانکی تقسیم می شود. ثبت سفارش به روش پرداخت ارز بانکی چند نوع دارد که شامل نقدی، مدت دار، برات وصولی و حواله بانکی می شود و انواع ثبت سفارش به روش پرداخت غیربانکی نیز شامل روش بدون انتقال ارز، واردات در مقابل صادرات و ارز متقاضی منشا ارز خارجی می باشد.
سامانه ثبت سفارش واردات کالا
در قسمت گذشته، در خصوص چیستی و انواع ثبت سفارش کالا توضیحاتی ارائه نموده و بیان کردیم که باید سفارش کالا در سامانه ای مخصوص ثبت شود تا واردات وجهه قانونی داشته باشد. در این میان، ممکن است که این سوال، برای برخی افراد مطرح شود که سامانه ثبت سفارش کالا (سامانه جامع تجارت) چیست که پاسخ آن به شرح زیر است:
وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال 1397 سامانه ای را برای بازرگانان در سطح تجارت بین الملل و فعالان اقتصادی در حوزه تجارت داخلی طراحی کرده است که سامانه جامع تجارت نام دارد. بازرگانان می توانند، تمام امور خود از جمله ثبت سفارش واردات کالا را از طریق طریق سامانه جامع تجارت ایران به نشانی ntsw.ir انجام دهند.
از جمله مزایای استفاده از این سامانه؛ کاهش پدیده جرم قاچاق است؛ زیرا مبادلات تجاری در بستری قانونی و شفاف پیگیری می شوند. لازم به ذکر است که سامانه جامع تجارت برای انجام اهداف خود از دو زیرسامانه و سه سامانه جانبی استفاده می کند و این زیر سامانه ها شامل سامانه حوزه تجارت داخلی و زیرسامانه حوزه تجارت فرامرزی و سامانه های جانبی نیز شامل سامانه جانبی رهگیری، سامانه جانبی شناسه کالا و سامانه جانبی انبارها می شوند
آموزش مراحل اخذ مجوز و ثبت سفارش واردات کالا در سامانه جامع تجارت
همانطور که پیش تر اشاره گردید، مراحل ثبت سفارش کالا به صورت الکترونیکی و در سامانع جامع تجارت انجام می شود. حال به جهت آگاهی کاربران، در این قسمت، آموزش مراحل اخذ مجوز و ثبت سفارش کالا در سامانه جامع تجارت ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
شخص ابتدا باید در مرورگر خود آدرس سامانه جامع تجارت به نشانی ntsw.ir راجستجو کرده و وارد سایت شود و اگر از قبل در این سامانه عضو نبوده لازم است که گزینه ثبت نام را انتخاب کند.
پس از آن، فرد باید اطلاعات هویتی خود را در قسمت های مشخص شده، وارد نماید. این اطلاعات شامل کد ملی، کد پستی، آدرس محل سکونت و.... می شود. ذکر این نکته حائز اهمیت می باشد که می بایست مالکیت تلفن همراه با کد ملی وارد شده، مطابقت داشته باشد. پس از تکمیل اطلاعات، شخص لازم است بر روی گزینه "ذخیره اطلاعات و ادامه" که در قسمت پایین صفحه قرار گرفته است، کلیک نماید.
در مرحله بعد، شخص می بایست روش دریافت کد اعتبار سنجی را مشخص نماید. در این قسمت، دو روش برای دریافت کد اعتبار سنجی وجود دارد که شامل، دریافت کد با پیامک و دریافت کد با کد دستوری می شود.
پس از آن شخص می بایست کد ارسال شده را در قسمت مربوطه درج نموده و گزینه تکمیل ثبت نام را انتخاب کند.
پس از تکمیل ثبت نام شخص مجدد باید صفحه اصلی سامانه جامع تجارت را جستجو کرده و پس از واردن کردن نام کاربری و رمز عبور، گزینه ورود را انتخاب کند.
بعد از این که شخص وارد سامانه شد؛ باید از بالای صفحه نقش خود را معین کرده و سپس از منوی عملیات تجاری، گزینه مدیریت پرونده سفارش را انتخاب کند.
در مرحله بعد؛ شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که می بایست بر روی گزینه پرونده جدید کلیک کند.
پس از آن، شخص باید اطلاعات پرونده نظیر شماره پیش فاکتور، کشور ذی نفع، تاریخ صدور و اعتبار پیش فاکتور و . . . را تکمیل کند.
در قسمت بعدی شخص باید نوع و شناسه فروشنده، نام و نام خانوادگی فروشنده، کشور محل تولید، شناسه کسب و کار و غیره را وارد کند.
در مرحله بعد شخص می بایست اطلاعات گمرکی و حمل و نقل را وارد کند. این اطلاعات، شامل مشخص کردن نوع قرارداد، تعداد دفعات حمل و نقل و سایر موارد مورد نیاز می شود.
پس از آن نوبت به تکمیل اطلاعات مالی و تکمیلی می رسد که شامل مواردی از قبیل مبلغ کل پیش فاکتور، مبلغ تخفیف، هزینه حمل، نوع ارز، نوع عملیات ارزی (بانکی، غیربانکی، بدون انتقال ارز) و . . . می شود.
در بعد شخص می بایست اطلاعات کالای مورد نظر را وارد کند این اطلاعات شامل شرح تجاری فارسی، شرح تجاری لاتین، سال تولید، مقدار یا تعداد، واحد اندازه گیری، مبلغ FOB، وزن خالص، وزن ناخالص، نوع بسته بندی، وضعیت کالا (نو یا دسته دوم)، کشور تولیدکننده، مشخصات فنی و استاندارد می شود.
سپس شخص باید مستندات پرونده از جمله فایل پروانه بهره برداری، جواز تاسیس و سایر مدارک مورد نیاز را بارگذاری کند.
درنهایت اگر شخص مراحل فوق را به درستی انجام داده باشد یک شماره پرونده به وی اعطا می شود. سپس پرونده به سازمان توسعه و تجارت ارسال می شود و مسئولین مربوط اقدام به بررسی آن می کنند و در صورت کامل بودن مدارک، یک کد 8 رقمی ثبت سفارش دریافت می کند.
هزینه ثبت سفارش واردات کالا
برای ثبت سفارش کالا لازم است که هزینه هایی پرداخت شود و این امر، یک مسئله مهم برای وارد کننده کالا می باشد. حال ممکن است برای برخی از اشخاص، این پرسش مطرح شود که هزینه ثبت سفارش کالا چقدر است که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
ثبت سفارش کالا مانند هر اقدام دیگری مستلزم پرداخت هزینه است و این هزینه از طریق فرمول خاصی محاسبه می شود. حال ممکن است که برخی از اشخاص در خصوص هزینه ثبت سفارش کالا آشنایی نداشته که در این بخش؛ توضیحات مفصلی ارائه می گردد. فرمول محاسبه هزینه ثبت سفارش کالا به شرح زیر است:
در واقع مبلغ ارز کل پیش فاکتور باید در نرخ ارز ضرب شود و سپس بر 2000 تقسیم می گردد و عددی که از این طریق به دست می آید؛ کارمزد کالای ثبت شده وارداتی خواهد بود. به عنوان مثال، اگر کالای وارداتی تاجر 20000 دلار ارزش داشته باشد، با احتساب دلار 50 هزار تومان، هزینه ثبت سفارش 550هزار تومان می شود.
نمونه فرم ثبت سفارش واردات کالا
برای ثبت سفارش کالا از یک سری فرم هایی استفاده می شود که پس از تکمیل آن توسط متقاضی؛ باید به معاونت توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی خارجی ارائه دهد. حال در این قسمت از مقاله، به منظور آشنایی کاربران، نمونه فرم ثبت سفارش کالا آورده شده است تا اشخاص بتوانند از مندرجات آن مطلع شوند.
- نویسنده: سازمان توسعه تجارت ایران
- حجم: 335 KB
- منبع: سایت توسعه تجارت ایران
فرم ثبت سفارش کالا از چند بخش تشکیل شده است که شامل مشخصات متقاضی، مشخصات ثبت سفارش کالا، مشخصات ثبت سفارش حمل و غیره می شود. لازم به ذکر است که منظور از پروفرما همان پیش فاکتور است که وارد کننده کالا آن را از فروشنده کالا دریافت می کند. در این پیش فاکتور اطلاعاتی نظیر کالاهای خریداری شده، تعداد کالاها، نوع و جنس آن ها، قیمت واحد و قیمت کل، شرایط پرداخت، زمان تحویل کالا قید شده است.
استعلام کد هشت رقمی ثبت سفارش کالا
در بخش های قبلی؛ پیرامون انواع ثبت سفارش کالا و مراحل آن در سامانه جامع تجارت توضیحاتی ارائه گردید. حال باید توجه داشت که ممکن است برخی از اشخاص، به دنبال استعلام کد هشت رقمی ثبت سفارش کالا باشند، ولی با مراحل آن آشنایی نداشته باشند که در این بخش از مقاله، توضیحات مفصلی در این خصوص ارائه می گردد.
در ابتدا شخص باید سامانه جامع تجارت به نشانی ntsw.ir راجستجو کرده و گزینه ورود را انتخاب کند.
پس از ورود به سامانه، شخص باید از منوی سمت راست گزینه عملیات تجاری خارجی و سپس مدیریت ثبت سفارش را انتخاب کند.
سپس لیست ثبت سفارش های انجام شده شخص در این قسمت قابل مشاهده است که می بایست بر روی گزینه جزئیات کلیک کند.
با کلیک بر روی گزینه جزئیات شخص می تواند جزئیات سفارش خود را مشاهده کرده و در صورت نیاز برای ویرایش، ابطال و تمدید سفارش اقدام کند.
لازم به ذکر است که در صورت ویرایش ثبت سفارش، وضعیت آن در سامانه به وضعیت در حال ویرایش تغییر پیدا می کند. همچنین در صورت ویرایش ثبت سفارش، کلیه ضوابط کالای استعلام شده و مجوزهای دریافت شده ابطال و بی اعتبار می شود و کاربر باید دوباره برای دریافت آن ها اقدام کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل ثبت سفارش کالا در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل ثبت سفارش کالا پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در این ثبت، عرف دو کشور در خصوص تجارت، مهلت پرداخت وجه را مشخص می کند و به عنوان ثبت سفارش براتی نیز شناخته می شود.