برای مشاوره نحوه تغییر مدیر عامل شرکت
برای مشاوره نحوه تغییر مدیر عامل شرکت
همواره در شرکت های تجاری مختلف، مدیر عامل دارای کلیدی ترین نقش در شرکت می باشد و از اختیارات بسیار بالایی برخوردار است. وظایف و اختیارات مدیر عامل بر طبق اساسنامه شرکت، تعیین می شود. در بسیاری از موارد؛ مدیر عامل از سهامداران یا شرکا است.
ممکن است بنا به دلایل مختلفی شرکت تصمیم به تغییر مدیر عامل بگیرد. اختیار شرکت برای تغییر مدیر عامل و جایگزین کردن شخص دیگری به هیچ عنوان محدود به جهات خاصی نشده است. به دلیل اهمیت نقش مدیر عامل در شرکت های تجاری، تغییر مدیر عامل شرکت تصمیمی پر چالش برای سهامداران و شرکا می باشد. بنابراین؛ کسب آگاهی از شرایط و نحوه تغییر مدیر عامل نظیر نحوه تغییر مدیر عامل شرکت با مسئولیت محدود، امری بسیار ضروری برای تصمیم گیرندگان است.
لذا؛ در ابتدای مقاله، به معرفی سامانه ثبت تغییر مدیر عامل شرکت پرداخته خواهد شد. پس از آن، شرایط تغییر مدیر عامل شرکت بررسی می شود. سپس مدارک لازم برای تغییر مدیر عامل شرکت معرفی می گردد. پس از آن مراحل و نحوه تغییر مدیر عامل شرکت سنجیده شده و به نحوه عزل مدیر عامل شرکت پرداخته می شود. در ادامه نمونه صورت جلسه تغییر مدیر عامل در شرکت آورده شده و انتهای مقاله نیز به نمونه متن نامه عزل مدیر عامل شرکت اختصاص دارد.
سامانه ثبت تغییر مدیر عامل شرکت
مدیر عامل مهم ترین مقام اجرایی در شرکت های تجاری می باشد. مدیر عامل، نماینده شخص حقوقی شرکت است و بنابراین، هر زمانی که هیئت مدیره بخواهد؛ می تواند مدیر عامل شرکت را تغییر دهد. برای تغییر مدیر عامل شرکت؛ شرایطی نیاز است که یکی از مهم ترین آن ها، ثبت کردن تغییر مدیر عامل شرکت می باشد.
امروزه فرآیند ثبت تغییر مدیر عامل انواع شرکت های تجاری ثبت شده به صورت حضوری انجام نمی شود، بلکه به صورت غیرحضوری و آنلاین است. مرجع ثبت کلیه تغییرات مربوط به شرکت ها، از جمله تغییر مدیر عامل در سامانه اینترنتی اداره ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir انجام می گیرد. این سامانه توسط اداره ثبت شرکت ها ایجاد شده و کلیه عملیات های مربوط به ثبت شرکت و ثبت تغییرات آن از طریق سامانه مذکور انجام می گردد.
بنابراین؛ منظور از سامانه ثبت تغییر مدیر عامل شرکت همان سامانه ثبت شرکت ها می باشد. اشخاصی که متقاضی ثبت تغییر مدیر عامل شرکت تجاری باشند؛ باید با استفاده از این سامانه، هر گونه تغییرات راجع به مدیر عامل شرکت را در سامانه ثبت نموده و مدارک لازم را بارگذاری نمایند.
شرایط تغییر مدیر عامل شرکت
فرآیند رسمی ثبت و تغییر مدیر عامل هر کدام از شرکت های تجاری، نیازمند وجود یک سری شرایط است که باید وجود داشته و رعایت گردد. از جمله شرایط تغییر مدیر عامل شرکت تجاری این است که اعضای هیئت مدیره باید در مورد تغییر مدیر عامل شرکت تصمیم گیری کنند. برای این که هیئت مدیره در این خصوص تصمیم خود را اتخاذ کند؛ لازم است که اکثریت اعضای هیئت مدیره در جلسه حاضر شده و به تغییر مدیر عامل رای مثبت دهند.
سپس باید برای موضوع تغییر مدیر عامل شرکت، صورت جلسه ای که به امضای تمامی مدیران رسیده است؛ تنظیم شود. لازم است که این صورت جلسه، به اداره ثبت شرکت ها ارسال شود تا فرآیند ثبت تغییر مدیر عامل در این اداره پیگیری گردد. در غیر این صورت، باید مجددا صورتجلسه ای طرح شود.
در موضوع تغییر مدیر عامل شرکت؛ باید به این نکته مهم اشاره کرد که شرکت نمی تواند هر شخصی را به عنوان مدیر عامل معرفی کند. محجورین (طفل، سفیه و مجنون) و اشخاصی که حکم ورشکستگی آن ها صادر شده است، نمی توانند به عنوان مدیر عامل شرکت تجاری انتخاب شوند.
هم چنین؛ افرادی که کمتر از ۱۸ سال سن داشته باشند؛ نیز شرایط لازم را برای مدیر عامل شدن شرکت را ندارند. همچنین، اگر فردی دارای محکومیت کیفری موثر باشد؛ نیز شرایط لازم را برای قرار گرفتن در جایگاه مدیر عاملی شرکت تجاری را ندارد. لذا در فرآیند تغییر مدیر عامل شرکت، باید این نکته را در نظر گرفت که مدیر جدید نباید از اشخاص مذکور باشد.
مدارک لازم برای تغییر مدیر عامل شرکت سهامی خاص و سایر شرکت ها
برای تغییر مدیر عامل شرکت های تجاری لازم است تا شرکت مذکور؛ مدارک لازم را جمع آوری کند. یکی از انواع شرکت های تجاری، شرکت سهامی خاص می باشد که سرمایه آن به قطعات سهام تقسیم می شود. مدارک لازم برای تغییر مدیر عامل شرکت سهامی خاص و سایر شرکت ها؛ به شرح ذیل می باشد:
صورت جلسه تصمیم هیئت مدیره در خصوص تغییر مدیر عامل شرکت سهامی خاص
کپی برابر اصل مدارک شناسایی اعضای هیات مدیره شرکت
ارائه کپی برابر اصل مدارک شناساسی مدیر عامل جدید
گواهی حق امضای مدیر عامل جدید
آگهی روزنامه رسمی تاسیس شرکت و ثبت آخرین تغییرات شرکت
مرجعی که مدارک مذکور باید به آن جا ارسال شود؛ اداره ثبت شرکت ها می باشد. در صورتی که مدارک مورد به اداره ثبت شرکت ها ارسال نشود، اقدامات مدیر سابق در قبال شرکت تجاری هم چنان موثر است و شرکت به تصمیمات وی، متلزم می باشد.
مراحل و نحوه تغییر مدیر عامل شرکت
هیات مدیره هر شرکتی اختیارات وسیعی دارد و یکی از مهم ترین وظایف و اختیارات این مجموعه، تغییر مدیر عامل شرکت می باشد. مدیر عامل جدید می تواند از میان اعضای هیات مدیره، سهامداران و یا شخصی دیگر انتخاب گردد. شخص مدیر عامل به عنوان نماینده شرکت، حق امضای تمامی اعضای هیات مدیره را خواهد داشت. چنانچه هیات مدیره شرکتی قصد تغییر مدیر عامل را داشته باشد، می بایست مراحل و فرآیند آن را طی نماید. مراحل و نحوه تغییر مدیر عامل شرکت به شرح زیر است:
برای این کار ابتدا متقاضیان باید وارد سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir شوند و گزینه صورتجلسه تغییرات را انتخاب نمایند. متقاضیان به دو روش، یعنی با شناسه ملی و یا بدون شناسه ملی می توانند تغییرات را اعمال کنند.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع فرم صورتجلسه شرکت، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست که برای هر تغییر یک درخواست جداگانه ثبت نمود و می توان تمام دستور جلسات یک صورت جلسه را به طور یک جا در این قسمت وارد نمود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست تغییر مدیر عامل باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن ثبت نمونه نامه اعلام تغییر مدیریت به اداره ثبت شرکت ها، فرآیند ثبت درخواست تغییر مدیر عامل به پایان می رسد.
نحوه عزل مدیر عامل شرکت سهامی خاص
همانطور که قبلا بیان شد، وظیفه و مسئولیت انتصاب و تغییر مدیر عامل شرکت ها، با اعضای هیات مدیره آن شرکت ها می باشد. در صورت لزوم؛ این هیات این اختیار را دارند تا شخصی را از میان خودشان، سهامداران و یا افراد غیر، به سمت مدیریت شرکت برگزینند. همچنین می توانند مدیر فعلی شرکت را عزل نمایند.
نحوه عزل مدیر عامل شرکت سهامی خاص همانند نحوه انتصاب وی انجام می گیرد؛ زیرا چنانچه اعضای هیات مدیره تصمیمی بر عزل شخص مدیر عامل بگیرند، تصمیم آن ها قابل اجرا است. به طور کلی؛ این دسته از اشخاص نمی توانند مدیر عامل شوند: محجورین؛ ورشکستگان؛ کسانی که به جرم سرقت، کلاهبرداری، خیانت و... از حقوق اجتماعی محروم شدند.
البته این نکته قابل ذکر است که شخصی که مدیر عامل یک شرکت می باشد، نمی تواند مدیر عامل شرکت دیگری نیز باشد. چنانچه شخصی این قانون را رعایت نکرده و به مدیر عاملی منتصب شود، دادگاه می تواند با شکایت هر یک از ذی نفعان حکم عزل او را صادر کند.
نمونه صورتجلسه تغییر مدیرعامل
اعضای هیات مدیره شرکت ها می توانند با اختیاراتی که دارند، مدیر عامل شرکت را نصب و یا عزل نمایند. برای این امر بایستی صورتجلسه ای طراحی و تدوین شود و پس از تدوین به امضای اکثریت اعضای هیات مدیره برسد. اعضای هیات مدیره در مجمع عمومی موضوع صورتجلسه را مطرح می کنند و با معرفی مدیر عامل جدید و موافقت اعضای مجمع، مدیر عامل جدید منصوب می گردد.
بهتر است که متقاضیان در اسرع وقت، صورتجلسه را تنظیم و سپس آن را در سامانه ثبت شرکتها، به ثبت رسانند. برای درک بهتر محتویات این صورت جلسه، نمونه فرم صورت جلسه تغییر مدیر عامل در شرکت با مسئولیت محدود در ادامه پیوست شده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 399 KB
- منبع: آشاثبت
تعیین و انتصاب مدیر عامل جدید تنها زمانی امکان پذیر می باشد که هیات مدیره شرکت صورتجلسه مذکور را طراحی کرده و به اداره ثبت تحویل دهد. همچنین لازم به ذکر است مدیر عامل انتخابی می تواند از بین اعضای هیات مدیره، سهامداران و یا سایر افراد واجد شرایط انتخاب گردد.
نمونه متن نامه درخواست عزل مدیر عامل شرکت
وقتی شرکتی به ثبت می رسد؛ تعدادی از افراد به عنوان اعضای هیات مدیره که هر کدام سمت های خودشان را دارند؛ شروع به فعالیت می کنند. یکی از اختیارات این هیات، نصب و عزل مدیر عامل شرکت می باشد. در مورد نصب و تغییر مدیر عامل قبلا صحبت شده است و در این قسمت از مقاله به عزل مدیر عامل پرداخته می شود.
وقتی شخصی به عنوان مدیر عامل یک شرکت منصوب می شود وظایفی همچون مدیریت پرسنل، تحقق اهداف شرکت، ارتقا شرکت و حرکت در مسیر درست را بر دوش دارد. شخص مدیر عامل چنانچه وظایف محوله را به درستی به انجام نرساند و یا سبب آسیب به شرکت گردد؛ ممکن است ذی نفعان درخواست عزل وی را داشته باشند. به منظور آشنایی متقاضیان، در قسمت زیر نمونه متن نامه درخواست عزل مدیر عامل شرکت ارائه گردیده است.
با سلام
احتراما به استحضار میرساند به تاریخ …………….. حدود یک سوم از اعضا و سهامداران به همراه هیات مدیره شرکت سهامی ……………… در دفتر شرکت اقدام به تشکیل جلسه مجمع عمومی موسس (عادی) در رابطه با تعیین مدیرعامل جدید، می نمایند و در این جلسه جناب آقای ………… / خانم …………… به عنوان مدیر عامل جدید شرکت سهامی انتخاب می شود. حال مشخص شده که ایشان از کارمندان دولت بوده که این امر، مخالف نص صریح ماده ۱۱ لایحه اصلاحی واصل ۱۴۱ قانون اساسی می باشد.
حال با تقدیم این درخواست؛ تقاضای عزل مدیر عامل …………. از شرکت سهامی …………… مورد مطابق مواد ۱۱۱ و ۱۲۶ و ۱۲۷ لایحه اصلاحی و اصل ۱۴۱ قانون اساسی استدعاست.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تغییر مدیر عامل شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تغییر مدیر عامل شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. از جمله مراحل تغییر مدیر عامل شرکت تجاری این است که اعضای هیئت مدیره باید در مورد تغییر مدیر عامل شرکت تصمیم گیری کنند.