برای مشاوره نحوه نوشتن دفتر اموال شرکت
برای مشاوره نحوه نوشتن دفتر اموال شرکت
شرکت ها به منظور ثبت دقیق تمامی اطلاعات مربوط به ورود و خروج دارایی خود مکلف به استفاده از دفتری به نام دفتر اموال شرکت می باشند. تمامی اطلاعات مربوط به اموال و دارایی شرکت، اعم از منقول، غیرمنقول، مشهود و.... لازم است در این دفتر به ثبت برسد.
با توجه به مزایای استفاده از دفتر اموال برای شرکت و همچنین الزامی بودن استفاده از این دفتر برای شرکت ها، آشنایی با نحوه تهیه و ثبت دارایی و روش کد گذاری در این دفتر و به طور کلی؛ کسب اطلاعات راجع به دفتر اموال شرکت امری حائز اهمیت تلقی می شود.
از این رو در این مقاله پس از پاسخ به سوال دفتر اموال شرکت چیست؟ انواع دارایی در دفتر اموال شرکت بررسی می شود. سپس به این پرسش پاسخ داده می شود که آیا تهیه دفتر اموال برای شرکت اجباری است؟ و پس از آن نحوه تهیه، نوشتن و ثبت دارایی در دفتر اموال شرکت و همچنین روش کد گذاری اموال در دفتر اموال شرکت آموزش داده می شود و در نهایت؛ در قسمت پایانی مقاله، نمونه فرم لیست دارایی شرکت در دفتر اموال ارائه خواهد شد.
دفتر اموال شرکت چیست
شرکت ها به منظور دسترسی سریع به اطلاعات اموال و تغییرات ایجاد شده در آن، گزارش گیری از سود و زیان شرکت و اموری از این قبیل؛ از دفتری به نام دفتر اموال شرکت استفاده می نمایند. در این راستا؛ برای برخی از افراد، این سوال مطرح می شود که دفتر اموال شرکت چیست؟
در پاسخ به این پرسش می توان بیان داشت که دفتر اموال شرکت، دفتری است که تمامی اطلاعات مربوط به اموال و دارایی های شرکت، شماره اموال، مشخصات دارایی، هزینه استهلاک، بهای تمام شده، تاریخ و هزینه های مربوط به تعمیرات و تحویل کالا، تمامی بدهی های شرکت و به طور کلی تمامی اطلاعات مربوط به ورود و خروج دارایی در آن ثبت می شود.
شرکت ها با ثبت رویداد های مالی در دفتر اموال، نه تنها از میزان دقیق دارایی خود در هر مقطع زمانی مطلع می شوند؛ بلکه می توانند به طور سریع و آسان اطلاعات اموال خود را به دست آورند و از این طریق، از تحولات ایجاد شده در دارایی به طور کامل آگاه شوند.
انواع دارایی در دفتر اموال شرکت
همانطور که بیان شد؛ دفتر اموال شرکت دفتری است که تمامی اطلاعات مربوط به اموال و دارایی های شرکت، شماره اموال، مشخصات دارایی، هزینه استهلاک، بهای تمام شده، تاریخ و هزینه های مربوط به تعمیرات و تحویل کالا، تمامی بدهی های شرکت و به طور کلی تمامی اطلاعات مربوط به ورود و خروج دارایی در آن ثبت می شود.
از آنجا که دارایی های ثبت شده در دفتر اموال شرکت انواع مختلفی دارد؛ لذا در ادامه انواع دارایی در دفتر اموال شرکت بیان می شود. به طور کلی، دارایی های شرکت که در دفتر اموال شرکت به ثبت می رسند به 6 گروه مختلف تقسیم می شوند. این 6 گروه عبارتند از:
اموال منقول: به اموالی که بدون نقص و خرابی قابلیت جابه جایی داشته باشند، اموال منقول گفته می شود. اموالی همانند خودرو، اسناد تجاری و خودرو در شمار اموال منقول قرار دارند.
اموال غیرمنقول: به اموالی که نقل و انتقال آن موجب خسارت و خرابی می شود، اموال غیرمنقول گفته می شود. زمین، معدن، ساختمان در شمار اموال غیرمنقول قرار دارند.
دارایی های مشهود: دارایی هایی همانند زمین، ماشین آلات و تجهیزات در شمار دارایی های مشهود قرار دارد. این دارایی ها قابل دیدن و لمس کردن می باشند. دارایی های مشهود یا همان دارایی عملیاتی، از انواع دارایی های ثابت است.
دارایی های نامشهود: حق امتیاز، سرقفلی، حق تالیف، ثبت علامت تجاری و به طور کلی دارایی هایی که قابل دیدن و لمس کردن نباشد؛ دارایی نامشهود است.
دارایی های جاری: پول نقد، سرمایه گذاری های کوتاه مدت، پیش پرداخت ها و پیش فروش ها، اسناد فروش تجاری در شمار دارایی های جاری قرار دارد. در واقع دارایی جاری دارایی است که، بتوان به سرعت آن را به پول نقد تبدیل کرد.
دارایی های غیرجاری: دارایی های مشهود، دارایی های نامشهود، پیش پرداخت ها و پیش فروش ها و سرمایه گذاری های بلند مدت در شمار دارایی های غیرجاری قرار دارند. دارایی های غیرجاری، در واقع سرمایه گذاری های بلند مدت شرکت هستند که ارزش آنها برای یک سال مالی قابل محاسبه نیست.
آیا تهیه دفتر اموال برای شرکت اجباری است؟
پس از شناخت دفتر اموال شرکت و مزایای آن و همچنین بررسی انواع دارایی در آن در قسمت های قبلی، اکنون در این قسمت به این سوال پاسخ داده می شود که آیا تهیه دفتر اموال برای شرکت اجباری است؟ و در شرکت چه کسی مسئول تنظیم این دفتر می باشد؟
در پاسخ به این پرسش که آیا تهیه دفتر اموال برای شرکت اجباری است؟ باید بیان کرد شرکت ها به منظور دسترسی سریع به اطلاعات دارایی خود و همچنین تحولات ایجاد شده در آن و گزارش گیری از سود و زیان مکلف به استفاده از دفتری به نام دفتر اموال شرکت می باشند.
حسابدار اموال (جمعدار اموال) مسئول ثبت اطلاعات اموال و دارایی های شرکت در دفتر اموال شرکت می باشد. تهیه و تنظیم صورت حساب های اموال خریداری شده شرکت، اختصاص کد و نصب آن بر اموال و دارایی های سازمان، اخذ مجوز خروج اموال از شرکت و ثبت مشخصات کامل آن در دفاتر شرکت و تطبیق صورت اموال ثبت شده در دفاتر اموال شرکت با دفاتر مالی دیگر، از دیگر وظایف حسابدار اموال در شرکت محسوب می شود.
نحوه تهیه، نوشتن و ثبت دارایی در دفتر اموال شرکت
از آنجا که نحوه تهیه و ثبت دارایی در دفتر اموال یکی از موضوعات پراهمیت برای شرکت محسوب می شود و شرکت ها در این زمینه با چالش های متعددی مواجه می شوند؛ لذا در ادامه بحث، نحوه تهیه، نوشتن و ثبت دارایی در دفتر اموال شرکت مورد بررسی قرار می گیرد.
تمامی اطلاعات مربوط به زمان خرید دارایی، قیمت یا بهای تمام شده خرید، مشخصات فنی اموال خریدای شده، طول عمر مفید اموال، زمان شروع استهلاک اموال، هزینه سالیانه استهلاک، تمامی اطلاعات لازم در زمینه تعمیرات دارایی ثابت و به طور کلی؛ مخارج بعد از تحصیل دارایی های ثابت مشهود شرکت و همچنین کد گذاری دارایی باید در دفتر اموال شرکت به ثبت برسد.
تمام دارایی های شرکت اعم از منقول، غیرمنقول، مشهود، نامشهود، جاری و غیرجاری باید در دفتر اموال شرکت به ثبت برسد. لازم به ذکر است، دارایی های شرکت ممکن است بنا بر دلایلی همچون سرقت، آتش سوزی، سوانح طبیعی و... از بین بروند که تمام این دارایی های از دست رفته نیز لازم است در این دفتر ذکر شود.
برای نوشتن دارایی در دفتر اموال شرکت؛ شخص باید اطلاعات را در صفحه ای که در سربرگ آن مشخصات شرکت، تاریخ تحویل و شماره و در بدنه مشخصات اموال شامل نام دارایی، تعداد، شماره امول است و در انتهای صفحه نیز مشخصات و امضاء تحویل گیرنده، تحویل دهنده و مسئول واحد؛ درج شده؛ وارد نماید.
روش کد گذاری اموال در دفتر اموال شرکت
هر دارایی، همراه با کد اختصاصی خود در دفتر اموال شرکت به ثبت می رسد. به طور کلی، به اختصاص دادن یک شماره، حرف یا ترکیبی از هر دو برای دارایی یا اموال، کدینگ اموال گفته می شود. در واقع عملیات کدینگ اموال، عملیاتی است که در آن، به منظور حفظ اموال شرکت و آسان تر شدن عملیات انبار گردانی و... به هر دارایی، یک کد منحصر به فرد داده می شود.
اما کد گذاری اموال در دفتر اموال شرکت به روش های مختلفی انجام می شود. لذا در این بخش از مقاله، درباره روش کد گذاری اموال در دفتر اموال شرکت بحث می شود. برچسب گذاری سنتی، بارکد، پلاک RFID از روش های کد گذاری یا پلاک کوبی اموال می باشند.
به طور کلی، راحت ترین روش برای کد گذاری اموال، طبقه بندی آن ها می باشد. به عنوان مثال می توان برای اموال محسوس نظیر میز و صندلی و فرش و... یک کد یا پلاک در نظر گرفت. این کد برای اموالی چون زمین و ماشین می تواند شماره پلاک ثبتی زمین یا شماره خودرو باشد.
لازم به ذکر است که مسئولیت نصب برچسب اموال با جمعدار کل اموال است. برچسب اموال بایستی در محلی از دارایی نصب شود که امکان کمترین فرسایش را داشته باشد. حتی المقدور می بایست سعی شود که برای یک گروه از دارایی های ثابت (مثلا انواع صندلی ها، کامپیوترها و...) در یک محل مشخص از پیش تعیین شده؛ نصب گردد.
هم چنین؛ برچسب بر روی ملحقات اموال نصب می شود، لیکن بر روی متعلقات نصب نمی شود. (منظور از متعلقات، قطعاتی است که به طور مستقل و جدا از دارایی اصلی کاربرد ندارد، به عبارت دیگر، قطعاتی است که به طور مستقل و جدا از دارایی اصلی کاربرد ندارد؛ اما ملحقات به دارایی اطلاق می شود که جهت ایجاد کارایی بیشتر در دارایی قابل استفاده می باشد و قابلیت شناسایی به عنوان یک دارایی مستقل را دارد).
نمونه فرم لیست دارایی شرکت در دفتر اموال
پس از شناخت دفتر دارایی شرکت و انواع دارایی در آن و همچنین مطالعه نحوه تهیه، نوشتن و ثبت دارایی در دفتر اموال شرکت و بررسی روش کد گذاری اموال در نمونه دفتر اموال شرکت در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در قسمت پایانی این مقاله، نمونه فرم لیست دارایی شرکت در دفتر اموال ارائه می شود.
همانطور که بیان شد؛ تمامی اطلاعات مربوط به زمان خرید دارایی، قیمت یا بهای تمام شده خرید، مشخصات فنی اموال خریدای شده، طول عمر مفید اموال، زمان شروع استهلاک اموال، هزینه سالیانه استهلاک، تمامی اطلاعات لازم در زمینه تعمیرات دارایی ثابت و به طور کلی مخارج بعد از تحصیل دارایی های ثابت مشهود شرکت و همچنین کد گذاری دارایی باید در نمونه لیست و دفتر اموال شرکت به ثبت برسد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نوشتن دفتر اموال شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه نوشتن دفتر اموال شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. در پاسخ به این پرسش که آیا تهیه دفتر اموال برای شرکت اجباری است؟ باید بیان کرد شرکت ها به منظور دسترسی سریع به اطلاعات دارایی خود و همچنین تحولات ایجاد شده در آن و گزارش گیری از سود و زیان مکلف به استفاده از دفتری به نام دفتر اموال شرکت می باشند.