برای مشاوره اطلاع از مالیات قطعی
برای مشاوره اطلاع از مالیات قطعی


مالیات یکی از مهم ترین راه های کسب درآمد دولت ها برای اداره کشور می باشد. تمامی شرکت های تجاری، صاحبان کسب و کار و فعالان اقتصادی با هر میزان سرمایه ای که دارند؛ موظف به پرداخت مالیات هستند. پس از این که مودی مالیاتی، اقدام به پر کردن اظهار نامه مالیاتی نمود، ممیزان مالیاتی اداره مالیات، اقدام به بررسی درخواست او می کنند.
ممیزان مالیاتی وظیفه رسیدگی به اظهارنامه های ارسال شده توسط مودیان مالیاتی و صدور برگه تشخیص مالیاتی و ابلاغ میزان مالیات تعیین شده به آن ها را دارند. با توجه به این که عدم ارسال اظهارنامه و پرداخت به موقع مالیات، می تواند جریمه مالیاتی به همراه داشته باشد، لذا آگاهی از برگه تشخیص مالیاتی و مالیات قطعی برای مودیان مالیاتی ضروری است.
لذا؛ در این مقاله، ابتدا؛ به این سوال که مالیات قطعی چیست؛ پاسخ داده خواهد شد. پس از آن در مورد مهلت اعتراض و پرداخت برگ تشخیص مالیات مطالبی بیان خواهد شد. در ادامه سامانه مشاهده، ابلاغ و دریافت برگه قطعی مالیات و مراحل و نحوه پرداخت برگ قطعی مالیات بررسی می شود. انتهای مقاله نیز به استعلام برگ تشخیص مالیات اختصاص یافته است.
برگ قطعی مالیات چیست
در ایران اشخاص حقیقی، تا ۳۱ خرداد ماه و اشخاص حقوقی، تا 31 تیر ماه باید اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره مالیات ارائه دهند. اگر سال مالی اشخاص حقوقی، از سال مالیاتی آن ها متفاوت باشد، مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی چهار ماه پس از پایان سال مالی دارای مهلت خواهد بود. پس از پایان مهلت مذکور؛ ممیزان مالیاتی به عملکرد سال مالیاتی اشخاص رسیدگی کرده و مبلغ مالیات را مشخص می کنند؛ حتی اگر مودی مالیاتی از انجام این تکلیف قانونی خود، امتناع کرده باشد.
اصولا میزان مالیات اشخاص حقیقی یا حقوقی که در مهلت قانونی، اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت کرده اند، با استناد به همین اظهارنامه ثبت شده، تعیین می گردد، مگر این که با توجه به اطلاعاتی مانند گردش حساب بانکی، خلاف واقع بودن اطلاعات موجود در اظهارنامه، مشخص شود .
اما، ممیز مالیاتی در رابطه با اشخاصی که از اظهارنامه مالیاتی ارائه نکرده اند، اظهارنامه برآوردی تهیه می کند. در این راستا، ممیز مالیاتی اقدام به تهیه اظهارنامه برآوردی نموده و بر طبق اطلاعات مالی جمع آوری شده از مراجعی مانند بانک مرکزی، مالیات سالانه آن شخص را مشخص می نماید.
ممیز مالیاتی، پس از این که مالیات سالانه مودی مالیاتی را تعیین نمود، میزان مالیات سالانه آن شخص، اطلاعات هویتی وی و همین طور، اطلاعات هویتی خود را در برگه ای درج می کند و این برگ را به مودی مالیاتی، ابلاغ می نماید. این برگه که مشخص کننده میزان مالیات سالیانه مودی بوده، برگ تشخیص مالیاتی نامیده می شود.
مالیات تعیین شده در قالب یک «برگ تشخیص مالیات» به مودی ابلاغ شده و از تاریخ ابلاغ، وی به مدت سی روز فرصت دارد تا برای بازبینی محاسبات، درخواست اطلاع از فرآیند محاسبه و همچنین اعتراض به مقدار اعلام شده؛ اقدام نماید. این مقدار ابلاغ شده، هنوز قطعی نبوده و در صورت اعتراض، این موضوع در هیات اختلاف مالیاتی قابل بررسی است.
توجه داشته باشید که تا زمان به نتیجه رسیدن اختلاف در این هیات یا سایر گروه های رسیدگی به اختلاف، رای قطعی برای آن صادر نمی شود. در پاسخ به این سوال که برگ قطعی مالیات چیست؛ می توان بیان نمود که پس از بازبینی اعتراض مودی در هر یک از این هیات هایی که پیش تر گفته شده و اعلام رای نهایی برای اعتراض، مبلغی که در رای نهایی اعلام می شود؛ در حکم مالیات قطعی خواهد بود.
مهلت اعتراض و پرداخت برگ تشخیص مالیات قطعی
یکی از دیگر موضوعاتی که علاوه بر دریافت برگ تشخیص مالیاتی، از اهمیت بالایی برخوردار است، بحث پرداخت برگ تشخیص مالیات است. در قانون مالیات های مستقیم، برای پرداخت برگ تشخیص مالیاتی مهلت تعیین شده است. بنابراین، در این بخش از مقاله مهلت اعتراض و پرداخت برگ تشخیص مالیات قطعی مورد بررسی قرار گرفته است.
یکی از دلایل اهمیت موضوع مهلت پرداخت برگ تشخیص مالیاتی، این است که اگر شخص مودی مالیاتی، بدون این که نسبت به برگه تشخیص مالیاتی اعتراض کند، از پرداخت مالیات در مهلت مقرر امتناع نماید، جریمه های مالیاتی شامل حال او خواهد شد. بنابراین مودیان مالیاتی همواره باید در نظر داشته باشند تا در زمان مقرر نسبت به پرداخت برگ تشخیص مالیاتی اقدام کنند.
مهلت اعتراض برگ تشخیص مالیاتی، بر اساس مواد ۲۳۸ و ۲۳۹ قانون مالیات های مستقیم، ۳۰ روز از ابلاغ آن به مودی مالیاتی می باشد. اگر مودی مالیاتی، ظرف مهلت مذکور نسبت به پرداخت مالیات یا اعتراض به آن اقدام نکند، مبلغ مالیات موجود در برگ تشخیص مالیاتی، قطعی می شود و مودی مالیاتی وظیفه دارد تا در مهلت پرداخت برگ تشخیص مالیات قطعی برای پرداخت آن، فورا اقدام کند.
سامانه دریافت برگ قطعی مالیات
پس از صدور برگ تشخیص مالیاتی مودیان، افراد می توانند به سامانه مربوطه مراجعه کرده و برگ قطعی مالیات خود را دریافت کنند. بنابراین؛ دریافت این برگه به صورت الکترونیکی بوده و مودیان نیازی به مراجعه حضوری به اداره مالیات نخواهند داشت. به همین علت، در این بخش از مقاله سامانه مشاهده، ابلاغ و دریافت برگه قطعی مالیات معرفی می شود.
سامانه ای که برای مشاهده، ابلاغ و دریافت برگ تشخیص مالیاتی در نظر گرفته شده است، در واقع همان درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس، my.tax.gov.ir می باشد. لذا مودیان مالیاتی، با ورود به این سامانه و از طریق بخش کارتابل ابلاغ الکترونیکی، می توانند برگه قطعی اظهارنامه مالیاتی خود را دریافت کنند.
به منظور ایجاد سرعت و سهولت و انجام آنلاین امور مالیاتی مودیان، سازمان امور مالیاتی کشور اقدام به راه اندازی درگاه ملی خدمات مالیات به نشانی my.tax.gov.ir نموده است. از جمله امکانات این سامانه می توان به استعلام بدهی های مالیاتی و استعلام پرونده های مالیاتی به صورت الکترونیک اشاره کرد.
مشاهده برگ قطعی مالیات
مودیان مالیاتی که برگ تشخیص خود را دریافت کرده و اعتراضی نیز به مبلغ مالیات مندرج در آن نداشته، لازم است تا، برای پرداخت برگ تشخیص مالیاتی خود اقدام نمایند. پرداخت برگ تشخیص مالیاتی، به دو طریق حضوری و غیرحضوری امکان پذیر می باشد. در روش حضوری، مودی مالیاتی به اداره مالیات مراجعه کرده و با استفاده از دستگاه های پوز موجود در این ادارات نسبت به پرداخت مالیات اقدام می کند؛ اما روش غیرحضوری یا الکترونیکی پرداخت از طریق سامانهmy.tax.gov.ir ، قابل انجام می باشد. لذا در ادامه مقاله به بررسی مراحل و نحوه مشاهده برگ قطعی مالیات پرداخته می شود.
بدین منظور و مشاهده برگه قطعی اظهارنامه مالیاتی؛ متقاضی ابتدا باید وارد درگاه ملی خدمات مالیات به آدرس my.tax.gov.ir شده و سپس با وارد نمودن کد ملی و کلمه عبور، وارد پنل کاربری خود شود.
در ادامه متقاضی می بایست برای پرداخت برگ تشخیص مالیاتی، بر روی گزینه کارتابل ابلاغ الکترونیک کلیک کند.
مالیات تکلیفی نوعی از مالیات است که پرداخت آن توسط شخصی دیگر غیر از مودی مالیاتی انجام می شود. مالیات تکلیفی انواعی دارد. یکی از انواع آن بدین صورت است که زمانی که شخصی به عنوان کارگر یا کارمند در اداره یا شرکتی مشغول به کار است. جهت کسب اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
نحوه پرداخت برگ قطعی مالیات
مودیان می توانند پس از مشاهده قبوض مالیاتی خود، که بر مبنای برگ تشخیص مالیاتی پرونده صادر شده است، به درگاه پرداخت بانک وارد شوند و نسبت به پرداخت برگ قطعی مالیات خود اقدام کنند. البته باید گفت که امکان پرداخت برگ قطعی مالیات، با مراجعه به سامانه پرداخت قبوض مالیاتی، به آدرس payments.tax.gov.ir برای مودیان مالیاتی نیز فراه است. برای این امر؛ مودیان می بایست به سامانه مذکور وارد شده و در صفحه زیر شناسه پرداخت و شناسه قبض خود را وارد کنند.
مودی مالیاتی پس از وارد کردن شناسه پرداخت و شناسه قبض خود در فرم باز شده، می تواند لیست بدهی ها و اطلاعات قبض خود را مشاهده نماید. در صورتی که اطلاعات موجود در سامانه درست باشد، متقاضیان می توانند از طریق درگاه بانکی قبض خود را پرداخت نمایند و رسید دریافت کنند.
استعلام برگ تشخیص مالیات
همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد، برگ تشخیص مالیات شامل مبلغ مالیات سالانه مودیان و اطلاعات هویتی ایشان می باشد. گاهی ممکن است مودیان مالیاتی بخواهند برای برگ تشخیص مالیات و موارد مندرج در آن اطمینان حاصل کنند. در این حالت مودیان باید نسبت به استعلام برگ تشخیص مالیات اقدام کنند.
مودیان مالیاتی به منظور استعلام و مشاهده برگ تشخیص مالیات خود می توانند مطابق با راهنمای قید شده در قسمت قبلی مقاله، به سامانه ملی خدمات مالیات به آدرسmy.tax.gov.ir مراجعه کرده و از قسمت کارتابل ابلاغ الکترونیک، به مشاهده و استعلام برگ تشخیص مالیات خود اقدام نماید. هم چنین، امکان استعلام برگ تشخیص مالیات، به صورت حضوری و در شعب ادارات مالیاتی نیز امکان پذیر است. هم چنین، متقاضیان در صورت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی می توانند مطابق با راهنمای زیر عمل نمایند:
متقاضیان در ابتدا، می بایست نشانی my.tax.gov.ir را در مرورگر خود درج نموده و پس از ورود به سامانه و ارائه کد ملی و رمز؛ وارد پنل کاربری خود شوند.
سپس، مودیان می توانند با انتخاب گزینه ثبت شکایات و اعتراضات؛ استعلام برگ تشخیص خود را دریافت کنند.
در نهایت؛ اگر پس از دریافت جواب استعلام برگ تشخیص مالیات، مودیان مالیاتی نسبت به آن برگ تشخیص صادر شده، اعتراض داشته باشند، می توانند اعتراض خود را در این سامانه ثبت نمایند. البته باید توجه داشت که مهلت اعتراض تا 30 روز بعد از صدور برگ تشخیص توسط ممیز مالیاتی است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مالیات قطعی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مالیات قطعی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: مشاهده برگ قطعی مالیات اینترنتی است.