برای مشاوره شرایط و نحوه ابطال کارت بازرگانی
برای مشاوره شرایط و نحوه ابطال کارت بازرگانی
امروزه دریافت مجوز برای قانونی بودن فعالیت افراد امری ضروی است. از جمله فعالیت های مهمی که نیاز به اخذ مجوز دارد، صادرات و واردات می باشد. به همین منظور؛ اشخاصی که مبادرت به امر صادرات و واردات کالا می کنند، از اتاق بازرگانی و صنایع باید کارت بازرگانی دریافت کنند.
کارت بازرگانی ممکن است که به دلایل مختلفی از جمله انصراف یا ارتکاب جرم قاچاق ابطال و از درجه اعتبار ساقط شود. علاوه بر این، امکان ابطال کارت بازرگانی به صورت اختیاری نیز وجود دارد که اطلاع از مراحل و شرایط آن، امری ضروری برای متقاضیان ابطال کارت بازرگانی می باشد.
بنابراین، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که ابطال کارت بازرگانی به چه معناست و انواع روش های اجباری و اختیاری آن چه می باشد؛ به شرایط و مدارک لازم در این خصوص بپردازیم. سپس در مورد مراحل و نحوه ابطال کارت بازرگانی صحبت خواهیم کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
ابطال کارت بازرگانی به چه معناست
مطابق قانون ایران، تنها بازرگانانی می توانند اقدام به صادرات و واردات کنند که کارت بازرگانی داشته باشند. حال گاهی اوقات این کارت می تواند به دلایل مختلفی ابطال شود و به همین دلیل، ممکن است که این سوال در ذهن برخی افراد ایجاد شود که ابطال کارت بازرگانی به چه معناست که پاسخ آن به شرح زیر است:
در ابتدا لازم است که توضیح داده شود که کارت بازرگانی هوشمند چه می باشد. کارت بازرگانی مجوزی است که از طرف اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران برای اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد انجام صادرات و واردات کالا را دارند؛ صادر می شود. ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات در خصوص لزوم داشتن کارت بازرگانی برای صادرکنندگان و وارد کنندگان کالا بیان می کند: «مبادرت به امر صادرات و واردات کالا به صورت تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی است که توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر و به تایید وزارت بازرگانی می رسد.»
حال در خصوص پرسش فوق، می توان گفت که ابطال کارت بازرگانی به معنای لغو یا بی اعتبار کردن کارت بازرگانی است. در واقع این مسئله ممکن است که به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که از جمله مهمترین این دلایل می توان به انصراف از داشتن کارت بازرگانی، ارتکاب جرم قاچاق و غیره اشاره نمود.
انواع روش های اجباری و اختیاری ابطال کارت بازرگانی
در بخش قبلی مفهوم انواع کارت بازرگانی و ابطال آن مورد بررسی قرار گرفت. حال باید گفت که این کارت به دو روش اختیاری و اجباری می تواند بی اعتبار شود. در این میان، ممکن است برخی از اشخاص با انواع روش های اجباری و اختیاری ابطال کارت بازرگانی آشنایی نداشته باشند که به همین دلیل، در این بخش از مقاله، توضیحات مفصلی در مورد هر یک از روش ها ارائه می گردد.
ابطال کارت بازرگانی می تواند که به شیوه اختیاری یا اجباری باشد. در شیوه اختیاری شخص پیش از پایان انقضای کارت اقدام به باطل کردن کارت می کند. در واقع در این روش، شخص از داشتن کارت بازرگانی پشیمان شده و انصراف خود را به اتاق بازرگانی اعلام می کند تا کارت او را باطل کند.
ابطال اجباری هم زمانی است که دارنده کارت بازرگانی تخلفی می نماید که در این مورد، به حکم قانون و بدون این که اراده صاحب کارت نقشی داشته باشد، کارت بازرگانی باطل می گردد. یکی از موارد ابطال اجباری کارت بازرگانی بند ۶ ماده ۱۰ آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات است که بیان می کند: «در صورتی که بعد از صدور کارت برای وزارت بازرگانی مشخص شود که دارنده کارت فاقد یک یا چند شرط از شرایط دریافت کارت است یا بعد از صدور، فاقد شرط یا شرایط مذکور گردیده است، وزارت مذکور میتواند راسا نسبت به ابطال کارت اقدام نموده و موضوع را به اطلاع اتاق بازرگانی و صنایع و معادن یا اتاق تعاون حسب مورد برساند.
لکن در صورتی که این امر برای اتاق بازرگانی و صنایع و معادن یا اتاق تعاون مشخص گردد؛ باید موضوع را جهت ابطال به وزارت بازرگانی منعکس نماید.» بنابراین اگر بعد از صدور کارت بازرگانی معلوم شود که شرایط لازم برای دریافت آن رعایت نشده یا بعد از صدور، فاقد شرایط مذکور گردیده است، آن وقت وزارت بازرگانی برای ابطال آن اقدام می کند.
از طرف دیگر مطابق با ماده 33 مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز هرگونه معامله راجع به کارت بازرگانی که عرفا اجاره، خرید، فروش یا واگذاری آن محسوب شود و نیز هرگونه بهره برداری از منافع کارت بازرگانی دیگری، تحت هر عنوان ممنوع است که یکی از مجازات های انتقالدهنده، ابطال کارت بازرگانی و پرداخت تضامنی خسارت وارده به دولت می باشد.
همچنین به موجب ماده 114 قانون امور گمرکی اشخاصی که کارت بازرگانی دارند، اگر مرتکب جرم قاچاق کالا شوند، کارت بازرگانی آن ها پس از رسیدگی در یک کمیسیون خاص ممکن است که به طور موقت توقیف یا به طور دائم ابطال شود. یکی دیگر از موارد ابطال اجباری کارت بازرگانی پرداخت نکردن مالیات یا عدم اعلام آن به اتاق بازرگانی است.
شرایط ابطال کارت بازرگانی
در قسمت گذشته، پیرامون ابطال کارت بازرگانی توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که ابطال آن به 2 صورت اجباری و اختیاری می باشد. حال برای این که بتوان کارت بازرگانی را باطل کرد، فرد می بایست شرایط و ضوابطی را در این زمینه مورد رعایت قرار دهد. جهت آشنایی کاربران با این ضوابط، در این قسمت، به بیان شرایط ابطال کارت بازرگانی اختصاص داده شده است.
ثبت درخواست ابطال کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت
تحقق موارد ابطال اجباری کارت بازرگانی مانند ارتکاب جرم قاچاق، رعایت نکردن شرایط و اصول استفاده از کارت، عدم پرداخت مالیات و انجام معامله با کارت بازرگانی.
وجود مدارک مورد نیاز (نظیر دلایل اثبات کننده ابطال کارت بازرگانی)
مراجعه به سازمان امور مالیاتی جهت دریافت مفاصا حساب دارایی
مراجعه متقاضی ابطال کارت به سازمان ثبت شرکت ها جهت دریافت اظهارنامه ابطالی کارت و آگهی انحلال شرکت
لازم به ذکر است که مرجع صالح برای ابطال کارت بازرگانی، اتاق یا وزارت بازرگانی است و در این مورد فرقی ندارد که ابطال کارت بازرگانی اختیاری یا اجباری باشد. به عبارت دیگر، اشخاصی که ساکن تهران هستند؛ می توانند به اتاق بازرگانی و اشخاصی که ساکن شهرستان اند؛ می توانند به نمایندگی اتاق بازرگانی یا وزارت بازرگانی مراجعه و درخواست خود ارائه بدهند. البته باید توجه داشت که ثبت درخواست ابطال کارت بازرگانی به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه جامع تجارت نیز امکان پذیر است.
مدارک لازم برای ابطال کارت بازرگانی
افراد برای ابطال کارت بازرگانی خود می بایست مدارکی را تهیه کنند. در این میان، ممکن است برخی دارندگان کارت بازرگانی از لیست اسناد ضروری در این خصوص اطلاع نداشته؛ به همین دلیل، در این قسمت از مقاله، فهرست مدارک لازم برای ابطال کارت بازرگانی ارائه گردیده که به شرح زیر می باشد:
در این مورد باید بین اشخاص حقیقی و حقوقی تفکیک قائل شد. در واقع مدارک لازم جهت باطل کردن کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی شامل اسنادی مانند مدارک مربوط به اطلاعات هویتی فرد نظیر شناسنامه، کارت ملی و....، تسلیم نمودن اصل کارت بازرگانی، اظهارنامه ابطال کارت بازرگانی، ثبت دفاتر تجاری و فرم تقاضای شخص می شود. همچنین تسلیم گواهی اظهارنامه مالیاتی آخرین سالی که تا آن زمان اظهارنامه مالیاتی پذیرفته شده است؛ برای ابطال کارت بازرگانی ضروری می باشد.
اشخاص حقوقی هم برای ابطال کارت بازرگانی باید مدارکی مانند فرم تقاضای شرکت، گواهی مفاصا حساب دارایی آخرین سال مالیاتی، گواهی مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی، اظهارنامه ابطال ثبت دفاتر تجاری، صورت جلسه مجمع عمومی و هیات مدیره و در صورت انحلال نیز باید تصویر روزنامه رسمی اعلام انحلال شرکت را تهیه و به مرجع مربوطه ارائه دهند. برای ابطال کارت بازرگانی به صورت اجباری، نیازی به ارائه مدارک از جانب صاحب کارت نیست.
مراحل و نحوه ابطال کارت بازرگانی
شخص پس از این که درخواست ابطال کارت بازرگانی را به همراه مدارک مورد نیاز به مرجع مربوطه ارائه داد، می بایست آن درخواست را در سامانه جامع تجارت به ثبت برساند. به جهت آشنایی علاقمندان با مراحل و نحوه ابطال کارت بازرگانی به صورت اختیاری، در این بخش از مقاله راهنمای تصویری چگونگی ثبت درخواست ابطال کارت بازرگانی آورده شده است که به شرح زیر است:
دارنده کارت در ابتدا می بایست به آدرس سامانه جامع تجارت به نشانی ntsw.ir مراجعه کرده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن شخص می بایست نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کرده و با درج نمودن عبارت امنیتی به حساب کاربری خود وارد شود.
در مرحله بعدی، نوبت به انتخاب نقش می رسد. در این صفحه، متقاضیان ابطال کارت بازرگانی حقیقی، می بایست نقش پایه حقیقی را انتخاب نمایند و کلیه شرکت ها نیز باید گزینه نقش پایه حقوقی را انتخاب نموده و بر روی گزینه ورود کلیک نمایند.
سپس شخص وارد صفحه جدیدی می شود که باید از منوی سمت راست گزینه "عملیات پایه" و سپس بر روی "بارگذاری صلاحیت ها" کلیک کند.
در مرحله بعد لازم است که شخص بر روی درخواست ابطال کارت کلیک کند.
در مرحله بعدی شخص لازم است که تعهد نامه کارت بازرگانی را مطالعه نموده و گزینه مرحله بعد را انتخاب نماید.
از آن شخص وارد فرم ابطال کارت بازرگانی می شود که لازم است اطلاعات مورد نیاز از قبیل نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، شماره موبایل، علت درخواست را وارد کند و بر روی گزینه ثبت درخواست کلیک نماید.
در نهایت بعد از انجام مراحل فوق، درخواست وی برای بررسی به کارشناس مربوطه ارسال می شود. در صورت تایید کارشناس، درخواست ابطال کارت به اتاق بازرگانی ارسال و پس از تایید اتاق بازرگانی، کارت بازرگانی ابطال خواهد شد. همچنین ابطال کارت بازرگانی به صورت کتبی به اداره گمرک اطلاع داده می شود تا کارت در سامانه های مربوط به گمرک کشور نیز غیر فعال شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه ابطال کارت بازرگانی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط و نحوه ابطال کارت بازرگانی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: ثبت درخواست ابطال کارت بازرگانی در سامانه جامع تجارت از جمله شرایط ابطال کارت بازرگانی می باشد که توضیحات بیشتر در متن مقاله بیان شده است.