برای مشاوره نحوه ثبت نام وام اشتغال زایی
برای مشاوره نحوه ثبت نام وام اشتغال زایی
آخرین اطلاعات منتشر شده از مرکز آمار ایران در خصوص نرخ بیكاری افراد ۱۵ ساله و بیش تر نشان می دهد كه ۸.۲ درصد از جمعیت فعال، بیكار می باشند. یکی از راه های کاهش نرخ بیکاری برای کسانی که سرمایه کافی برای راه اندازی کسب و کار خود را ندارند، استفاده از وام های کارآفرینی می باشد.
در واقع استفاده از وام کارافرینی و راه اندازی کسب و کار، می تواند فرصت های کاری جدیدی را ایجاد کرده و نرخ بیکاری را کاهش دهد. همچنین، دریافت این وام برای کسانی که سرمایه کافی برای راه اندازی کسب و کار خود را ندارند، راهکار مناسبی می باشد. لذا آگاهی یافتن از شرایط و نحوه ثبت نام این وام می تواند کمک شایانی به این افراد نماید.
لذا، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که وام اشتغال زایی چیست و به چه کسانی تعلق می گیرد؛ به مبلغ و شرایط و مدارک لازم برای دریافت این وام بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه ثبت نام و دریافت وام بانکی کارآفرینی صحبت خواهیم کرد و در انتها، جزئیات فرم وام کارآفرینی بانوان، وام کمیته امداد به مددجویان، وام اشتغال زایی سپاه و بنیاد برکت و نیز وام اشتغال دهیاری را بررسی خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
وام اشتغال زایی چیست
دولت برای حمایت از اشخاصی که قصد راه اندازی کسب و کار خود و ثبت شرکت را دارند، تسهیلات ویژه ای در نظر گرفته است که یکی از آن ها، اعطای وام کارآفرینی است. حال ممکن است که برای برخی از اشخاص، این سوال مطرح شود که منظور از وام اشتغال زایی چیست که پاسخ آن به شرح زیر است:
وام کارآفرینی یا وام اشتغال زایی یک نوع از تسهیلات است که به افرادی که قصد راه اندازی کسب و کار جدید دارند، اعطا می گردد. این وام ها معمولا با شرایط و نرخ سود پایین تری نسبت به وام های دیگر ارائه می شوند و می توانند به عنوان منبع مالی برای تامین بودجه و راه اندازی کسب و کار، مورد استفاده قرار بگیرند.
هدف اصلی وام اشتغال زایی حمایت از کارآفرینان جوان و پشتیبانی از رشد و مشاغل جدید است. به عبارت دیگر با دریافت وام خود اشتغالی می توان فرصت های جدید شغلی را ایجاد کرد. نکته دیگر این است که این وام از سوی نهادها و بانک های مختلفی اعطا می شود که هر کدام از آن نهادها، شرایط و ضوابط خاصی در مورد اعطای این وام دارند.
وام کارآفرینی به چه کسانی تعلق می گیرد
در بخش قبلی گفته شد که اعطای وام کارآفرینی به منظور حمایت از کارآفرینان جوان و پشتیبانی از رشد و مشاغل جدید است. حال ممکن است که برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود که آیا همه اشخاص می توانند این وام را دریافت کنند؟ به عبارت دیگر؛ وام کارآفرینی به چه کسانی تعلق می گیرد که پاسخ آن به شرح زیر است:
افرادی که از دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی فارغ التحصیل شده اند و در حال حاضر بیکار می باشند.
افرادی که مدرک دیپلم فنی و حرفه ای و کار و دانش را دارند.
افرادی که دارای مدرک فنیحرفه ای از مراکز آموزش دولتی یا آموزشگاه های آزاد می باشند.
پذیرفته شدگان مسابقات مهارت ملی
اشخاصی که برای ایجاد کارآفرینی ایده های مختلف دارند.
کسانی که در جشنواره خوارزمی به عنوان مخترع پذیرفته شده اند.
افرادی که ساکن مناطق محروم می باشند.
خانم های سرپرست خانوار (درصورتی که حداقل 20 درصد توانایی مشارکت در اجرای طرح خود اشتغالی را داشته باشند.)
همچنین یکی از مشاغلی که وام کارآفرینی به آن تعلق می گیرد؛ مشاغل خانگی است که از جمله مهم ترین مشاغل خانگی می توان به قالی بافی، فرش بافی، گلیم بافی، گلیم دوزی، تولید پوشاک، تولید چرم، تولید مصنوعات نمدی، پارچه بافی و غیره اشاره نمود. باید توجه کرد که این وام برای ایجاد مشاغل روستایی نیز اعطا می شود. از طرف دیگر هر نهاد، با توجه به ضوابط خود، ممکن است که وام اشتغال زایی را به دسته ای از افراد اختصاص دهد و افراد خاصی را در شمول یا عدم شمول این وام قرار دهد.
میزان و مبلغ وام اشتغال زایی
در بخش های قبلی؛ پیرامون وام اشتغال زایی و این که به چه کسانی تعلق می گیرد؛ توضیحاتی ارائه شد. یکی از مسائل مهمی که در خصوص این وام وجود دارد، اطلاع از میزان و مبلغ وام اشتغال زایی است که در این بخش از مقاله، توضیحات مفصلی در این خصوص، ارائه می گردد.
در خصوص میزان وام اشتغال زایی نمی توان یک مبلغ ثابتی را بیان نمود؛ زیرا بانک ها و نهادهای مختلفی از جمله بانک ملی، مسکن، سپه، ملت، رفاه کارگران، صادرات، مهر ایران و پست بانک این وام را ارائه می دهند که بسته به این که متفاضی به کدام یک از این بانک ها مراجعه کند؛ مبلغ وام نیز متفاوت خواهد بود.
اما به طور کلی، سقف فردی تسهیلات قرض الحسنه اشتغال زایی به 150 میلیون تومان و سقف کارفرمایی به ازای به کارگیری تعداد افراد مددجو متناسب با سقف فردی حداکثر تا 4 میلیارد تومان و مدت بازپرداخت تسهیلات موصوف ۷ سال می باشد. هم چنین، سقف فردی تسهیلات برای رسته های اعلامی مدنظر دستگاه های ذی نفع در صورت تایید رسته های شغلی توسط کمیسیون پولی و اعتباری بانک مرکزی، 300 میلیون تومان و سقف جمعی این رسته ها ۴۰ درصد از کل منابع اختصاص یافته به دستگاه تعیین شده است.
شرایط دریافت وام اشتغال زایی
وام کارآفرینی از سوی نهادها و بانک های مختلفی اعطا می شود. از طرف دیگر باید توجه داشت که دریافت این وام مستلزم وجود شرایطی است. به همین منظور، در این بخش از مقاله، به مهم ترین شرایط دریافت وام کارآفرینی اشاره شده که به شرح زیر می باشد:
لازم به ذکر است که سود و کارمزد وام اشتغال زایی اصولا 4 درصد بوده و مدت بازپرداخت آن در برخی از بانک ها از جمله بانک مسکن 84 ماه (7 سال) می باشد. البته ممکن است که برخی نهادهای وام دهنده، مهلت بازپرداخت وام را به گونه ای دیگر تعیین نمایند.
همچنین در برخی از بانک ها مانند بانک مسکن و سپه، شرطی تحت عنوان وجود سپرده برای شخص متقاضی دریافت این وام؛ وجود داشته، ولی در سایر بانک ها؛ مانند بانک ملی، صادرات، ملت، رفاه و غیره نیازی به سپرده نخواهد بود.
سایر شرایط برای دریافت وام اشتغال زایی این است که متقاضی از نهادهای دیگر، نباید وام خود اشتغالی دریافت کرده باشد و باید بیکار بوده و ۱۸ تا ۵۰ سال سن داشته باشد. همچنین وام گیرنده از قبل نباید به بانک مورد نظر بدهی داشته باشد و نداشتن چک برگشتی و معرفی ضامن رسمی هم در این مورد ضروری است. توجه به این نکته ضروری است که شرایط دریافت وام؛ ممکن است که با توجه به نهاد وام دهنده، دچار تغییراتی گردد.
همچنین مطابق با تصمیم کمیسیون عملیات پولی و اعتباری مورخ ۱۴۰۳/۰۲/۰۵ مقرر شد که بانک های عامل در خصوص دریافت تضامین به شرح ذیل اقدام نمایند: تا سقف یک میلیارد و پانصد میلیون ریال با اعتبار سنجی متقاضی و سفته و یا یک ضامن معتبر؛ تا سقف دو میلیارد ریال بر اساس ماده (۷) دستور العمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد. برای اعطای تسهیلات تا سقف (۳۰۰۰) میلیون ریال یکی از موارد اعتبار سنجی و سفته و یک ضامن و یا معرفی دو ضامن می بایست صورت گیرد. توجه به این نکته ضروری است که دریافت مجدد تسهیلات قرض الحسنه اشتغال زایی توسط یک فرد (ولو با معرفی طرح جدید) امکان پذیر نمی باشد.
مدارک لازم برای درخواست وام اشتغال زایی
افرادی که قصد ایجاد اشتغال و کارآفرینی را دارند؛ باید نسبت به تهیه و ارائه برخی از مدارک که برای دریافت این وام ضروری است، اقدام کنند. حال به جهت آشنایی علاقمندان در این بخش از مقاله، لیست برخی از مدارک لازم برای درخواست وام اشتغال زایی معرفی می شود که به شرح زیر است:
مدارک هویتی متقاضی و ضامنان از جمله کپی شناسنامه، کارت ملی و...
ارائه کارت پایان خدمت متقاضی و ضامنان
ارائه معرفی نامه از سازمان بهزیستی، بنیاد شهید و امور ایثارگران و کمیته امداد امام خمینی
داشتن مدرک فنی و حرفه ای
داشتن مدرک تحصیلی معتبر
طرح کسب و کار و یا بیزینس پلن شرکت
لازم به ذکر است که افراد باید در تهیه اسناد و مدارک فوق دقت کافی داشته باشند؛ زیرا در صورتی که مدارک شخص ناقص باشد، ممکن است که درخواست او برای دریافت وام اشتغال زایی رد شده و این وام به او تعلق نگیرد که در این صورت، لازم است که شخص، از ابتدا درخواست خود را ثبت نماید.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1403، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
مراحل و نحوه ثبت نام فرم و دریافت وام اشتغال زایی
اشخاص واجد شرایط برای دریافت وام کارآفرینی باید مراحلی را طی کرده و درخواست خود را برای دریافت وام به ثبت برسانند. حال به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت نام و دریافت وام اشتغال زایی ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
نحوه ثبت نام وام کارفرآینی با توجه به نهاد وام دهنده متفاوت است و ممکن است که به دو روش حضوری و اینترنتی صورت بگیرد. در روش حضوری، ابتدا شرایط شخص توسط بانک مورد نظر بررسی می شود و در صورت وجود شرایط، شخص باید مدارک مورد نیاز را تهیه و به صورت حضوری به یکی از شعب بانک های عامل نظیر بانک ملی، مسکن، سپه، صادرات، رفاه و ملت مراجعه کند. در نهایت پس ارزیابی درخواست و مدارک متقاضی و معرفی ضامن رسمی؛ این وام به حساب معرفی شده از جانب او پرداخت می شود.
همانطور که گفته شد؛ اشخاص به صورت اینترنتی هم می توانند درخواست خود را به ثبت برسانند و مراحل آن به صورت کلی به این صورت است که شخص باید به سایت بانک عامل مراجعه کرده و پس از تکمیل اطلاعات مورد نیاز و بارگذاری مدارک و طرح کسب و کار، درخواست خود را برای دریافت وام کارآفرینی دریافت نماید.
وام کارآفرینی بانوان
دولت به منظور حمایت از زنان کارآفرینی که سرپرست خانواده هستند و همسر خود را از دست داده اند، تسهیلات ویژه ای در نظر گرفته است. حال به جهت آشنایی علاقمندان، در این بخش از مقاله، به بیان وام کارآفرینی بانوان اختصاص پیدا کرده است که به شرح زیر می باشد:
همانطور که گفته شد؛ این وام به منظور حمایت از بانون است. در واقع بانوی سرپرست خانواری که قصد راه اندازی کسب و کار خود را دارد؛ می تواند برای دریافت وام کارآفرینی اقدام کند. البته، به شرط این که صلاحیت آن توسط مرجع ذی صلاح احراز شود.
باید به این نکته توجه شود که این وام به بانوانی تعلق می گیرد که جزو دهک های یک تا پنج درآمدی باشند. همچنین، دولت برای بانوانی که ناتون در معرفی ضامن هستند، تسهیلاتی در نظر گرفته است تا بتوانند به راحتی این وام را از بانک های رفاه کارگران و توسعه تعاون دریافت کنند.
ثبت نام وام کارآفرینی کمیته امداد به مددجویان
نیازمندان غیر پوشش کمیته امداد هم در صورت وجود شرایطی می توانند وام کارآفرینی دریافت کنند و در این مورد ثبت نام در سایت سها ضروری است. این وام قرض الحسنه با سود ۴ درصد و تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان از طریق بانک های عامل استان پرداخت می شود. به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، راهنمای ثبت نام وام کارآفرینی کمیته امداد به مددجویان ارائه شده است که به شرح زیر می باشد:
شخص ابتدا باید در مرورگر خود آدرس soha.emdad.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود. سپس اگر در این سامانه حساب کاربری نداشته باشد؛ لازم است که بر روی گزینه ثبت نام اشخاص حقیقی کلیک کند.
سپس شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که می بایست مطابق تصویر کد ملی، شماره موبایل و تاریخ تولد خود را وارد و نوع درخواست خود را مشخص کند. پس از مطالعه قوانین باید بر روی عبارت موافق هستم؛ کلیک کند.
در مرحله بعد یک کد فعال سازی به شماره موبایل شخص ارسال می شود که لازم است در قسمت مربوطه آن را وارد کند.
در مرحله سوم شخص باید کد پستی خود را وارد کند.
در مرحله بعد شخص مجاز است که برای حساب کاربری خود رمز تعیین کند.
سپس، اطلاعات وارد شده برای شخص به نمایش گذاشته می شود و باید آن را مطالعه کرده و در صورت صحت آن را تایید کند.
پس از آن، مراحل ثبت نام در سامانه سها به پایان می رسد.
در مرحله بعدی، شخص برای ثبت درخواست وام باید وارد حساب کاربری خود شده و نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کند.
پس از ورود به سامانه متقاضی باید بر روی گزینه درخواست های جدید کلیک کند.
در مرحله بعد متقاضی دریافت وام باید نوع درخواست خود را، درخواست عمومی اشتغال تعیین کند و نام مددجویی که قصد دریافت وام را دارد، می بایست وارد کند.
درنهایت شخص باید اطلاعات مربوط به سرپرست خانوار و مددجو را کنترل کرده و در صورت صحت بر روی گزینه ثبت کلیک کند.
لازم به ذکر است که امکان پیگیری درخواست وام اشتغال از طریق قسمت لیست درخواست ها وجود دارد. توجه به این نکته ضروری است که برای دریافت وام کارآفرینی کمیته امداد شخص باید تابعیت ایرانی داشته و سن متقاضی هم باید بین 18 تا 65 سال باشد.
وام کارآفرینی و اشتغال زایی سپاه
در بخش های قبلی گفته شد که وام کارآفرینی از سوی نهادها و بانک های مختلفی ارائه می شود که یکی از مهم ترین نهاد های اعطا کننده این وام مربوط به سپاه می شود. به جهت آشنایی علاقمندان در این بخش از مقاله، جزئیات وام کارآفرینی و اشتغال زایی سپاه مورد بررسی قرار می گیرد که به شرح زیر است:
یکی از نهادهای دیگری که برای اشتغال زایی نیازمندان، تسهیلاتی در نظر گرفته است، سپاه می باشد. باید توجه داشت که وام اشتغال زایی سپاه برای مشاغلی مانند پرورش دام و طیور، کشاورزی، صنایع، آموزش و دانش بنیان (تولید بسته های امنیتی و حفاظتی، تولید تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی و پالایشگاهی و. . .) خواهد بود.
مبلغ این وام نیز تا سقف 150 میلیون و تسهیلات کارفرمایی به ازای هر فرصت شغلی با بیمه تامین اجتماعی 150 میلیون تا سقف 4 میلیارد تومان می باشد. همچنین این وام به صورت قرض الحسنه بوده و کارمزد آن 4 درصد است که باید در طول 5 تا 7 سال قسط های آن پرداخت شود.
وام کارآفرینی بنیاد برکت
بنیاد برکت یکی از نهاد هایی است که در سال 1386 توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) تاسیس گردید تا به عنوان مجموعه ای برای محرومیت زدایی، توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و انجام امور عام المنفعه، فعالیت نماید. حال در این بخش از مقاله، به وام کارآفرینی بنیاد برکت پرداخته می شود که به شرح زیر است:
بنیاد برکت یکی از زیر مجموعه های ستاد اجرایی فرمان امام می باشد که در زمینه اشتغال زایی و اجرای پروژه های عمرانی فعالیت می کند. این نهاد به منظور ایجاد اشتغال زایی در مناطق روستایی و محروم، وام و تسهیلاتی را در نظر گرفته است. در واقع اشخاصی که در مناطق محروم زندگی می کنند؛ می تواند برای دریافت وام کارآفرینی از بنیاد برکت اقدام کنند.
مبلغ این وام با توجه به نوع مشاغلی که قصد راه اندازی آن را دارد؛ متفاوت خواهد بود. همچنین باید توجه داشت که شخص باید به صورت حضوری به بنیاد برکت محل زندگی خود مراجعه کرده و طرح کسب و کار خود را برای بررسی به کارشناسان مربوطه ارائه دهد که در صورت احراز شرایط وام کارآفرینی به شخص تعلق می گیرد.
وام اشتغال دهیاری
وام اشتغال روستایی که به آن وام اشتغال دهیاری نیز گفته می شود، توسط صندوق کارآفرینی امید و بنیاد علوی به ساکنان روستایی واجد شرایط اعطا می شود. کارمزد این وام ۴ درصد بوده و به صورت قرض الحسنه به متقاضیان داده می شود، این امر به این معنی است که بابت اعطای وام، سودی از دریافت کنندگان وام اخذ نمی شود.
از جمله مهم ترین شرایط گرفتن وام کارآفرینی روستایی ها و دهیاری ها این است که شخص ساکن در روستا بوده و همچنین، نباید از تسهیلات کارآفرینی بقیه بانک ها استفاده کرده باشد. متقاضیان به منظور اخذ این وام لازم است که به دهیاری روستا مراجعه کرده و با معرفی نامه به فرمانداری مراجعه نمایند. مدارک لازم برای دریافت این وام به شرح زیر است:
مدارک شناسایی متقاضی وام
مدارک مربوط به محل اجرای طرح
مدارک مربوط به ضامن و وثیقه
مجوزهای مربوط به هر فعالیت از مرجع مربوطه
دولت به منظور جلوگیری از افزایش سن ازدواج جوانان و نیز تسهیل در اجرایی شدن سیاست های مربوط به جوانی جمعیت و فرزند آوری زوجین و هم چنین، کمک در راستای توانمندسازی زنان از لحاظ اقتصادی، اقدام به ارائه تسهیلاتی تحت عنوان "وام اشتغال زوجین روستایی" نموده است که جهت کسب اطلاع در خصوص این وام، مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت نام وام اشتغال زایی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت نام وام اشتغال زایی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.