برای مشاوره نحوه ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی
برای مشاوره نحوه ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی
مجامع عمومی شرکت عالی ترین رکن شرکت محسوب می گردند و حداقل یک بار در سال و یا در ظرف مهلتی که در اساسنامه پیش بینی شده است، تشکیل می شوند. دعوت از اعضای مجامع عمومی نیازمند رعایت تشریفاتی است و اگر رعایت نشود، تشکیل جلسات مجامع رسمیت نداشته و تصیمات آن قابل ابطال خواهد بود.
برای دعوت از مجمع عمومی، می توان یک آگهی در این زمینه در روزنامه کثیر الانتشار منتشر نمود. همچنین، آگهی دعوت، مستلزم آشنایی با مراحل و نحوه ثبت، در سایت جامع ثبت شرکت ها می باشد و پاسخ به این سوال می باشد که چه کسانی حق دعوت مجمع عمومی را دارند. از این رو، پرداختن به جزئیات آگهی دعوت مجمع عمومی نظیر زمان آگهی امری ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که آگهی دعوت مجمع عمومی چیست؛ به زمان آگهی و چه کسانی حق دعوت مجمع عمومی را دارند؛ بپردازیم. سپس یک نمونه متن آگهی و دعوت نامه به مجمع عمومی عادی و فوق العاده شرکت ارائه می دهیم و در انتها، مراحل و نحوه ثبت آن را بیان خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
آگهی دعوت مجمع عمومی شرکت چیست
در خصوص این پرسش که آگهی دعوت مجمع عمومی شرکت چیست؛ در ابتدا، باید گفت که مجمع عمومی شرکت، مجمعی است که به تصمیم گیری در موضوعات کلی شرکت مبادرت می ورزد و بر حسب نوع تصمیمی که قرار است، اخذ شود به سه شکل مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده تقسیم می شود. در واقع مجمع عمومی موسس تکمیل کننده فرآیند تشکیل شرکت می باشد. این مجمع صلاحیت رسیدگی تصویب طرح اساسنامه، انتخاب اولین مدیر و بازرسان شرکت، تعیین روزنامه کثیر الانتشار و . . . را دارد.
به طور کلی؛ مجمع عمومی عادی برای انتخاب و عزل مدیران و بازرسان و تصویب گزارش های مالی حداقل سالی یک بار تشکیل می شود. از طرف دیگر مجمع عمومی فوق العاده به امور و حیاتی در شرکت رسیدگی می کند و موارد صلاحیت آن شامل تصویب کاهش اجباری سرمایه، تغییر در موارد اساسنامه شرکت، اعلام و ثبت انحلال شرکت و . . . می شود.
حال در خصوص این پرسش که ضرورت انتشار نمونه آگهی دعوت مجمع عمومی چیست؛ می توان گفت که اگر همه اعضای مجمع در جلسه مجمع حضوری نداشته باشند، دعوت از اعضای مجمع و آگهی آن در روزنامه ضروری است و اگر همه اعضا در جلسه مجمع حضور داشته باشند، دیگر نیازی به دادن آگهی دعوت نیست.
ماده 97 لایحه اصلاحی قانون تجارت در این خصوص بیان می کند: «در کلیه موارد دعوت صاحبان سهام برای تشکیل مجامع عمومی باید از طریق نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن نشر می گردد؛ به عمل آید. هر یک از مجامع عمومی سالیانه باید روزنامه کثیرالانتشاری را که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای سهامداران تا تشکیل مجمع عمومی سالانه بعد در آن منتشر خواهد شد، تعیین نمایند.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
این تصمیم باید در روزنامه کثیرالانتشاری که تا تاریخ چنین تصمیمی جهت نشر دعوت نامه ها و اطلاعیه های مربوط به شرکت قبلا تعیین شده، منتشر گردد.» بنابراین اصولا یکی از تشریفات الزامی برای تشکیل مجامع عمومی، انتشار آگهی دعوت باشد، مگر این که صاحبان سهام در مجمع حاضر باشند که در این صورت نشر آگهی و تشریفات دعوت الزامی نیست. همچنین سهامداران از این طریق می توانند از تاریخ، ساعت و محل تشکیل مجمع عمومی مطلع شوند.
زمان آگهی دعوت به مجمع عمومی شرکت
در بخش قبلی با مفهوم و تعریف نمونه آگهی دعوت مجمع عمومی آشنا شدیم و بیان کردیم که برای دعوت از مجامع عمومی، انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار الزامی باشد. حال در این بخش از مقاله، به بیان زمان آگهی دعوت به مجمع عمومی شرکت اختصاص پیدا کرده است.
همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد؛ برای تشکیل مجمع عمومی لازم است که تشریفاتی رعایت شود، از جمله این که دعوت از سهامداران و اعضای شرکت می باشد که باید از طریق نشر آگهی در روزنامه کثیر الانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن نشر می شود، به عمل آید.
حال زمان آگهی دعوت به مجمع عمومی شرکت به موجب ماده 98 لایحه اصلاحی قانون تجارت بدین صورت است که فاصله بین نشر دعوت نامه مجمع عمومی و تاریخ تشکیل آن باید حداقل ده روز و حداکثر چهل روز باشد. همچنین باید توجه شود که نسبت به جلسه دوم و سوم مجمع عمومی موسس، این فاصله حداقل 20 روز است. همچنین توجه به این نکته ضروری است که مجمع عمومی باید حداقل یک بار در سال برگزار شود.
چه کسانی حق دعوت مجمع عمومی را دارند
مجمع عمومی شرکت ها می تواند توسط شخص یا اشخاصی دعوت شود. در این میان ممکن است که برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود که چه کسانی حق دعوت مجمع عمومی را دارند که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
در این مورد باید بین 3 مجمع عمومی تفکیک قائل شد. به عبارتی مجمع عمومی موسس فقط توسط موسسین و مجمع عمومی فوق العاده توسط هیات مدیره دعوت می شوند، اما باید توجه داشت که در مورد مجمع عمومی عادی وضعیت کمی متفاوت تر است.
به موجب ماده 91 لایحه اصلاحی قانون تجارت اگر هیات مدیره مجمع عمومی عادی را در موعد مقرر دعوت نکند، بازرسان شرکت موظف هستند که راسا اقدام به دعوت مجمع مزبور نمایند. در واقع برای دعوت از مجمع عمومی عادی، ابتدا هیات مدیره باید در موعد مقرر در اساسنامه شرکت این مجمع را دعوت کند و اگر هیات مدیره این وظیفه خود را انجام ندهد، بازرس یا بازرسان شرکت موظف هستند که راسا اقدام به دعوت مجمع مزبور نمایند.
همچنین اگر هیات مدیره از دعوت مجمع عمومی عادی برای انتخاب مدیری که سمت او بر اثر فوت، سلب شرایط یا استعفا بلامتصدی مانده خودداری کند، هر ذی نفع حق دارد از بازرس شرکت بخواهد که به دعوت مجمع عمومی عادی جهت تکمیل عده مدیران با رعایت تشریفات لازم اقدام کنند و بازرس مکلف به انجام چنین درخواستی است. بنابراین در موارد ذکر شده، قاعده اصلی این است که اول هیات مدیره باید دعوت کند و بازرس همان ابتدا؛ حق دعوت ندارد، ولی اگر از انجام وظیفه امتناع کنند، آن وقت بازرس می تواند که اقدام کند.
همچنین گاهی اوقات لازم نیست که اول هیات مدیره و سپس بازرس دعوت کند. یعنی در مواردی بازرس می تواند که همان بار اول دعوت کند که این موارد شامل دعوت از مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده و دعوت از مجمع عمومی برای بطلان معاملات می باشد.
از طرف دیگر سهامداران نیز می توانند مجمع عمومی را دعوت کنند. ماده 95 لایحه اصلاحی قانون تجارت در این خصوص مقرر می دارد: «سهامدارانی که اقلا یک پنجم سهام شرکت را مالک باشند؛ حق دارند که دعوت صاحبان سهام را برای تشکیل مجمع عمومی از هیات مدیره خواستار شوند و هیات مدیره باید حداکثر تا بیست روز مجمع مورد درخواست را با رعایت تشریفات مقرره دعوت کند.
در غیر این صورت، درخواست کنندگان می توانند دعوت مجمع را از بازرس یا بازرسان شرکت خواستار شوند و بازرس یا بازرسان مکلف خواهند بود که با رعایت تشریفات مقرره مجمع مورد تقاضا را حداکثر تا ده روز دعوت نمایند، وگرنه آن گونه صاحبان سهام حق خواهند داشت، مستقیما به دعوت مجمع اقدام کنند به شرط آن که کلیه تشریفات راجع به دعوت مجمع را رعایت نموده و در آگهی دعوت به عدم اجابت درخواست خود توسط هیات مدیره و بازرسان تصریح نمایند.»
بنابراین، مطابق ماده فوق سهامدارانی که حداقل یک پنجم سرمایه شرکت را دارا باشند؛ می توانند مجمع عمومی عادی را دعوت کنند. البته ابتدا باید از هیات مدیره شرکت درخواست کنند و اگر هیات مدیره حداکثر تا 20 روز مجمع را دعوت نکرد، از بازرس باید درخواست کنند. اگر بازرس هم حداکثر تا 20 روز اقدامی نکرد، آن وقتس سهامداران می توانند که مجمع را مستقیما دعوت کنند.
علاوه بر این، فرضی وجود دارد که ممکن است دعوت از مجمع عمومی عادی توسط اداره ثبت شرکت ها انجام شود. در واقع اگر مدت مدیریت مدیران منقضی شود و هیات مدیره و بارزسان اقدام به دعوت از مجمع عمومی عادی برای نصب جایگزین نکنند، هر ذی نفع می تواند از مرجع ثبت شرکت ها بخواهد که مجمع عمومی عادی را برای انتخاب مدیران دعوت کند.
موردی بعدی این است که به موجب ماده 231 لایحه اصلاحی قانون تجارت، در صورت فوت، حجر یا ورشکستگی مدیر تصفیه واحد که توسط مجمع عمومی عادی انتخاب شده باشد، می توان از مرجع ثبت شرکت ها درخواست دعوت از مجمع عمومی عادی را نمود. همچنین در دوران تصفیه دعوت از مجمع عمومی عادی بر عهده مدیر تصفیه است، اگر مدیر تصفیه امتناع کند، ناظر راسا اقدام به دعوت می کند و اگر ناظر هم این وظیفه را انجام ندهد، هر ذینفع می تواند از دادگاه تقاضای حکم به تشکیل مجمع عمومی را بخواهد و در این مورد دادگاه از مجامع عمومی دعوت می کند.
نمونه متن آگهی و دعوت نامه به مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده شرکت
دعوت از مجامع عمومی نیازمند طی یک سلسله تشریفاتی خواهد بود. به عبارت دیگر دعوت از مجامع عمومی باید از طریق انتشار آگهی در روزنامه کثیر الانتشار باشد. به جهت آشنایی علاقمندان، نمونه متن آگهی و دعوت نامه به مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده شرکت در قسمت زیر بارگذاری شده است:
همانطور که مشاهده می شود؛ مفاد نمونه آگهی دعوت صاحبان سهام برای تشکیل مجمع عمومی شامل دستور جلسه، تاریخ، محل تشکیل مجمع، قید ساعت و نشانی کامل می شود. لازم به ذکر است که اگر موارد ذکر شده در دستور جلسه کم یا اضافه شود، تصمیمات جلسه قابل ابطال خواهد بود.
مراحل و نحوه ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی شرکت
همانطور که در بخش های قبلی نیز گفته شد، آگهی دعوت مجمع عمومی در روزنامه های کثیرالانتشار به چاپ می رسد. به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی شرکت ارائه گردیده و فرآیند آن توضیح داده می شود.
به منظور ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی شرکت، متقاضی می بایست به سایت روزنامه کثیرالانتشار شرکت (که نام روزنامه در اسناسنامه شرکت درج می گردد) مراجعه نموده و درخواست خود را به منظور ثبت آگهی دعوت، در آن به ثبت برساند. پس از ثبت درخواست و پرداخت هزینه و هم چنین، طی شدن مهلت مقرر؛ آگهی متقاضی در روزنامه کثیرالانتشار آگهی می گردد. ممکن است که روزنامه کثیرالانتشار شرکت، سایتی برای ثبت درخواست نداشته باشند، که در این صورت، متقاضی می بایست به صورت حضوری یا با برقراری تماس تلفنی با دفتر روزنامه، برای ثبت درخواست آگهی خود اقدام نماید.
شایان ذکر است که هزینه انتشار آگهی دعوت مجمع، بسته به نوع روزنامه و تعداد کاراکترها می تواند که متفاوت باشد. از آن جایی که ممکن است، در طی سال، شرکت برای دفعات متمادی، نیاز به ثبت آگهی دعوت داشته باشد، روزنامه شرکت، از میان روزنامه هایی انتخاب گردد که هزینه ثبت آگهی در آن پایین است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت آگهی دعوت مجمع عمومی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. زمان آگهی دعوت به مجمع عمومی شرکت به موجب ماده 98 لایحه اصلاحی قانون تجارت بدین صورت است که فاصله بین نشر دعوت نامه مجمع عمومی و تاریخ تشکیل آن باید حداقل ده روز و حداکثر چهل روز باشد. همچنین باید توجه شود که نسبت به جلسه دوم و سوم مجمع عمومی موسس، این فاصله حداقل 20 روز است. همچنین توجه به این نکته ضروری است که مجمع عمومی باید حداقل یک بار در سال برگزار شود.