برای مشاوره نحوه ثبت سند حسابداری فروش
برای مشاوره نحوه ثبت سند حسابداری فروش
حسابداری فروش یکی از مهم ترین قسمت های یک شرکت یا کسب و کار محسوب می شود. به طور کلی امور مالی مرتبط با فروش مجموعه و برگشت کالا در این نوع از حسابداری بررسی می شود و ساماندهی، نظارت و ثبت اسناد مرتبط با فروش از جمله وظایف حسابداری فروش محسوب می شود.
استفاده از حسابداری فروش در کسب و کارها و شرکت هایی که فروش کالا و خدمات بالایی دارند؛ ضروری است، چرا که شرکت ها به واسطه این قسم از حسابداری می توانند به طور دقیق فاکتورهای مرتبط با فروش را آنالیز و به طور کلی، گزارشی صحیحی از سود و زیان خود به دست آورند.
از این رو، در این مقاله، پس پاسخ به این پرسش حسابداری فروش چیست؛ درباره انواع ثبت سند حسابداری فروش بحث می شود. سپس صفر تا صد آموزش و ثبت سند حسابداری فروش موجودی کالا بیان می شود و پس از مطالعه ثبت سند حسابداری خرید و فروش در حسابداری بازرگانی، نمونه سند حسابداری فروش کالا pdf ارائه می شود.
حسابداری فروش چیست
به طور کلی، حسابداری شرکت زیر مجموعه ای از علم اقتصاد محسوب می شود که در آن اطلاعات مالی یک واحد تجاری شناسایی، اندازه گیری و ثبت می شود. حسابداری علم گسترده ای است که خود به بخش های مختلف تقسیم می شود. یکی از این بخش ها، حسابداری فروش می باشد. لذا در این قسمت از مقاله، درباره حسابداری فروش صحبت و به این سوال پاسخ داده می شود که حسابداری فروش چیست؟
در تعریف حسابداری فروش می توان بیان کرد به کلیه عملیات حسابداری که در آن تمام اسناد و مدارک مرتبط با فروش و برگشت فروش کالا دسته بندی می شود و پس از تجزیه و تحلیل، تبدیل به سند حسابداری می گردد؛ حسابداری فروش گفته می شود. به عبارت ساده تر به آن بخش از حسابداری که مربوط به فروش کالا و خدمات می باشد؛ حسابداری فروش گفته می شود.
حسابداری فروش اغلب در شرکت هایی استفاده می شود که فروش بالایی دارند. این فروش می تواند در رابطه با کالا یا خدمات باشد. در گزارش های حسابداری فروش، نتیجه سود و زیان فروش در یک دوره مالی مشخص می شود. تمام گزارش های مرتبط با فروش اعم از نقد و نسیه و اقساطی و... باید در گزارش های این قسم از حسابداری قید شود.
بررسی صفر تا صد فاکتور های فروش در روز، به روز رسانی و پیگیری دریافت و تحویل فاکتورهای فروش، وارد کردن اطلاعات فروش، ثبت قیمت جدید محصولات، ارائه لیستی از فاکتورهای فروش و مدیریت و نظارت بر آن ها و... از جمله وظایف یک حسابدار فروش محسوب می شود.
انواع ثبت سند حسابداری فروش
همانطور که در قسمت پیشین مقاله بیان شد؛ به کلیه عملیات حسابداری که در آن تمام اسناد و مدارک مرتبط با فروش و برگشت فروش کالا دسته بندی می شود و پس از تجزیه و تحلیل، تبدیل به سند حسابداری می گردد؛ حسابداری فروش گفته می شود، اما ثبت سند در حسابداری فروش، خود، انواعی دارد. از این رو، در بخش از مقاله، انواع ثبت سند حسابداری فروش بررسی می شود.
به طور کلی، در حسابداری فروش، پنج سند مهم وجود دارد که این اسناد باید در سند حسابداری فروش به ثبت برسد. درخواست فروش، پیش فاکتور فروش، قرارداد فروش، فاکتور فروش و فاکتور برگشت از فروش از مهم ترین اسناد در حسابداری فروش محسوب می شود که در ادامه راجع به هر کدام توضیح داده می شود.
درخواست فروش: هر گاه خریدار درخواست خرید خود را به شرکت اعلام کند؛ واحد فروش این درخواست را به واحد تولید و سفارشات اعلام می کند. لازم به ذکر است درخواست فروش جزو اسناد ضروری جهت بایگانی محسوب می شود، اما در زمره اسناد مثبته حسابداری به شمار نمی آید.
پیش فاکتور فروش: به برگه ای که خریدار از فروشنده دریافت می کند و در آن مشخصات کامل کالا و قیمت دقیق آن نوشته شده پیش فاکتور فروش گفته می شود. چنانچه خریدار مبلغی مطابق پیش فاکتور مبلغی را پرداخت کند، این سند جزو اسناد حسابداری محسوب می شود. در غیر این صورت، پیش فاکتور تنها جهت بایگانی ضروری است.
قرارداد فروش: مواردی مانند موضوع قرارداد، مدت قرارداد، مبلغ قرارداد، اطلاعات و تعهدات طرفین و ... در قرارداد فروش ذکر می شود. قرارداد فروش نیز همانند پیش فاکتور در صورتی جزو اسناد و ثبت های حسابداری محسوب می شود که مبلغی پرداخت شده باشد؛ در غیر این صورت تنها جهت بایگانی ضروری است.
فاکتور فروش: فاکتور فروش از مهم ترین رویدا های سند حسابداری فروش و اسناد مثبته حسابداری محسوب می شود.
برگشت از فروش: فاکتور برگشت از فروش زمانی صادر می شود که کالا توسط مشتری مرجوع شود. فاکتور برگشت از فروش نیز جزو اسناد مثبته حسابداری محسوب می شود.
فروش نقدی، فروش نسیه، فروش اقساطی، فروش از طریق پیش دریافت و فروش امانی از روش های معمول فروش در شرکت و کسب و کارها محسوب می شود که در ادامه راجع به هر یک از این روش ها توضیحاتی ارائه می شود. لازم به ذکر است؛ فروش تنها به یکی از این روش ها محدود نمی شود و ممکن است به صورت ترکیبی مثلا ترکیبی از نقد و نسیه انجام شود:
فروش نقدی: در این روش در همان زمان که مشتری کالا را تحویل می گیرد قیمت آن را پرداخت می کند.
فروش نسیه: در فروش نسیه مشتری کالا را دریافت می کند و با فروشنده توافق می کند قیمت را بعدا و در زمانی مشخص بپردازد.
فروش اقساطی: در این روش، خریدار قیمت کالا را به صورت اقساط پرداخت می کند.
فروش از طریق پیش دریافت: در این روش از فروش، قسمتی از قیمت کالا یا تمام آن قبل از تحویل از مشتری دریافت می شود. به مبلغ دریافت شده، پیش دریافت گفته می شود.
فروش امانی: در فروش امانی، مالک، کالا را برای فروش به شخص دیگری می دهد و آن شخص به نام خودش و به حساب صاحب کالا، مال را می فروشد و دستمزد دریافت می کند. به صاحب کالا آمر و به شخص فروشنده حق العمل کار گفته می شود.
شایان ذکر است ثبت سند فروش بسته به نوع فروش متفاوت می باشد. به طور کلی حساب های دریافتنی و برگشت از فروش و تخفیفات جزو حساب هایی است که بدهکار می شوند و مالیات و عوارض ارزش افزوده و درآمدها جزو حساب هایی محسوب می شود که بستانکار می شوند.
صفر تا صد آموزش و ثبت سند حسابداری فروش موجودی کالا
موجودی کالا یکی از موارد بسیار مهمی است که در وضعیت صورت مالی شرکت؛ نقش به سزایی دارد تا آنجا که می تواند یک شرکت یا کسب و کار را از اهداف مالی خود دور یا به آن نزدیک کند. لذا با توجه به اهمیت حسابداری فروش موجودی کالا در این قسمت از مقاله، صفر تا صد آموزش و ثبت سند حسابداری فروش موجودی کالا ارائه می شود.
در سند حسابداری فروش موجودی کالا با توجه به قوانین حسابداری آن شرکت و نیز استانداردهای حسابداری، اطلاعاتی نظیر تاریخ فروش، نوع فروش، مبلغ فروش، هزینه ارسال و... حسب مورد باید درج شود. به طور کلی حساب های مورد نیاز برای سند حسابداری فروش به شرح ذیل می باشد:
حساب هایی که بدهکار می شوند؛ شامل حساب های دریافتنی (بدهکاران تجاری) و برگشت از فروش و تخفیفات است. حساب هایی که بستانکار می شوند نیز شامل مالیات و عوارض ارزش افزوده و درآمد ها است. ذکر این نکته ضروری است اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند به عنوان بدهکار شرکت در سند فروش حساب های دریافتنی قرار گیرند و همچنین بستانکار درآمدها می تواند مرتبط با تفصیل کالاها یا گروه کالا یا تامین کننده کالا باشد. به طور کلی به طبقه بندی کردن فرآیند های حسابداری، کدینگ حسابداری گفته می شود. در جدول ذیل نمونه ای از کدینگ حسابداری مرتبط با فاکتور فروش ثبت سند فروش کالا ارائه شده است.
ردیف | شرح | بدهکار | بستانکار |
1 | حساب های دریافتنی | *** | |
2 | فروش | *** |
همچنین در این جدول نمونه از کدینگ ثبت سند حسابداری برگشت از فروش ارائه شده است.
ردیف | شرح | بدهکار | بستانکار |
1 | برگشت از فروش و تخفیفات | *** | |
2 | حساب های پرداختنی | *** |
همانطور که در قسمت های قبلی این مقاله ذکر شد، فاکتور برگشت از فروش مختص کالا هایی است که به هر دلیل مرجوع شده اند. همچنین برای این که فاکتورهای برگشت از فروش مورد تایید سازمان امور مالیاتی قرار گیرد؛ لازم است برای فاکتورهایی که به عنوان فروش کالا صادر شده اند و مرجوعی داشته اند؛ مجددا فاکتورهایی با عنوان صورت حساب برگشت از فروش صادر و به سازمان امور مالیاتی ارائه شود.
ثبت سند حسابداری خرید و فروش در حسابداری بازرگانی
حسابداری بازرگانی با ثبت کل هزینه ها و درآمدهای شرکت، سود و زیان وارده بر آن شرکت را بررسی می کند. مطابق قانون تجارت، شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت مختلط سهامی، شرکت مختلط غیر سهامی و شرکت تعاونی تولید و مصرف در شمار شرکت های تجاری و بازرگانی محسوب می شوند. ثبت سند حسابداری خرید و فروش در حسابداری بازرگانی یکی از موارد مهم در حسابداری شرکت های تجاری محسوب می شود. از این رو، در این بخش از مقاله، درباره ثبت سند حسابداری خرید و فروش در حسابداری بازرگانی بحث می شود.
به ثبت رویدادها و اطلاعات مالی مربوط به یک شرکت تجاری، ثبت حسابداری بازرگانی گفته می شود. در حسابداری بازرگانی نیز موجودی کالا یکی از بخش های مهم در وضعیت صورت های مالی شرکت محسوب می شود. حساب خرید و حساب فروش از انواع حساب ها در حسابداری بازرگانی محسوب می شود که در ادامه توضیحاتی راجع به هر کدام بیان خواهد شد.
حسابداری خرید: در حسابداری خرید، قیمت کالاهایی که در طی مدت زمان یک سال خریداری شده ثبت می شوند. ماهیت حساب هر خرید، بدهکاری است و با هر خرید و ثبت بدهکار، مقدار بدهکاری افزایش و با ثبت هر بستانکار، مقدار آن کاهش می یابد. حساب برگشت از خرید را می توان زیر مجموعه حساب خرید تلقی کرد. در ثبت حساب برگشت از خرید، مشتری کالای خریداری شده را برگشت می زند و مبلغ خرید مشتری به او عودت داده می شود و در نهایت مبلغ حساب برگشت از خرید از بدهکاری وارد بستانکاری می شود.
حسابداری فروش: حساب فروش بر خلاف حساب خرید ماهیت بستانکاری دارد. در حساب فروش، درآمد حاصل از فروش چه به صورت نقدی و چه به صورت نسیه در قسمت بستانکار به ثبت می رسد. حساب برگشت از فروش را می توان زیر مجموعه حساب فروش تلقی کرد و در آن مبلغی که به علت برگشت کالا به مشتری پرداخت می شود؛ در قسمت بدهکار به ثبت می رسد.
نمونه سند حسابداری فروش کالا pdf
پس از شناخت حسابداری فروش و انواع ثبت سند این قسم از حسابداری و همچنین، صفر تا صد آموزش و ثبت سند حسابداری فروش موجودی کالا و مطالعه ثبت صفر تا صد سند حسابداری خرید و فروش در حسابداری بازرگانی؛ در قسمت های پیشین این مقاله، اکنون در قسمت پایانی مقاله، نمونه سند حسابداری فروش کالا pdf ارائه می شود تا متقاضیان با دانلود و مطالعه این فایل pdf، با جزئیات سند حسابداری فروش آشنا شوند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 590 KB
- منبع: آشاثبت
همانطور که بیان شد؛ به کلیه عملیات حسابداری که در آن تمام اسناد و مدارک مرتبط با فروش و برگشت فروش کالا دسته بندی می شود؛ حسابداری فروش گفته می شود. در این نوع از حسابداری، درآمد حاصل از فروش چه به صورت نقدی و چه به صورت نسیه در قسمت بستانکار به ثبت می رسد و بر خلاف حسابداری خرید، ماهیت بستانکاری دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت سند حسابداری فروش در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه ثبت سند حسابداری فروش پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به برگه ای که خریدار از فروشنده دریافت می کند و در آن مشخصات کامل کالا و قیمت دقیق آن نوشته شده پیش فاکتور فروش گفته می شود. چنانچه خریدار مبلغی مطابق پیش فاکتور مبلغی را پرداخت کند، این سند جزو اسناد حسابداری محسوب می شود. در غیر این صورت، پیش فاکتور تنها جهت بایگانی ضروری است.