برای مشاوره نحوه ثبت عدم فعالیت شرکت
برای مشاوره نحوه ثبت عدم فعالیت شرکت
شرکت ها پس از تاسیس و به ثبت رسیدن ممکن است بنا به دلایلی مانند ایجاد مشکلات مالی، عدم شناخت بازار هدف، عدم برنامه ریزی مناسب، نرسیدن به اهداف خود و... تصمیم بگیرند؛ مدت زمانی را بدون فعالیت باقی بمانند. در این حالت اقدام به تنظیم نامه عدم فعالیت شرکت می نمایند.
از مهم ترین مزیت های نامه عدم فعالیت، جلوگیری از تعلق مالیات به شرکت است؛ اما در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی افراد مطرح شود که نامه عدم فعالیت شرکت چیست و از کدام سامانه و به چه طریق می توان نامه عدم فعالیت شرکت را ثبت نمود؟
از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به پرسش که نامه عدم فعالیت شرکت چیست؛ سامانه ثبت درخواست عدم فعالیت شرکت معرفی می شود و سپس به پرسش چگونه نامه عدم فعالیت رد کنیم؛ پاسخ داده می شود و بعد از آن، اظهارنامه عدم فعالیت شرکت اشخاص حقوقی و همچنین استعلام عدم فعالیت شرکت بررسی می شود. سپس هزینه عدم فعالیت شرکت و نامه عدم فعالیت شرکت به تامین اجتماعی مورد بررسی قرار می گیرد و پس از بیان این مطالب، نکات مهم راجع به شرکت هایی که فعالیت ندارند؛ بیان شده و در نهایت نمونه متن نامه اعلام عدم فعالیت اشخاص حقوقی ارائه خواهد شد.
نامه عدم فعالیت شرکت چیست
شرکت ها از زمان تاسیس، پستی ها و بلندی ها و شرایط متفاوتی را تجربه می کنند. یک شرکت ممکن است در طول حیات خود، مدت زمانی را فعالیت نداشته باشد. در این حالت این شخصیت حقوقی می تواند با اخذ و ارائه نامه عدم فعالیت شرکت از پرداخت مالیات معاف شود، اما سوالی که در این قسمت مطرح می شود آن است که نامه عدم فعالیت شرکت چیست؛ که در ادامه یه این سوال پاسخ داده می شود.
چنانچه حساب بانکی شرکت تاسیس شده در طول مدت زمان یک سال هیچ گونه گردش و تراکنش مالی نداشته باشد؛ شرکت می تواند با اخذ نامه ای مبنی بر عدم فعالیت شرکت و ارائه آن به سازمان امور مالیاتی کشور از تعلق گرفتن مالیات به خود جلوگیری نماید. در واقع نامه عدم فعالیت شرکت، نامه ای است که بیانگر عدم فعالیت و گردش مالی شرکت است و بر مبنای این نامه شرکت می تواند از پرداخت مالیات معاف شود.
به طور کلی شرکت ها بنا به دلایلی مانند عدم برنامه ریزی مناسب، عدم شناخت دقیق از بازار هدف، مواجهه با مشکلات مالی، ایجاد اختلاف بین شرکا، عدم توانایی شرکت در پیشبرد اهداف خود و مسائلی از این قبیل ممکن است برای مدتی تصمیم به عدم فعالیت خود بگیرند.
در صورتی که عدم فعالیت شرکت ادامه پیدا کند؛ گواهی عدم فعالیت شرکت می بایست در پایان هر سال مالی تمدید شود. همچنین شرکت ها تا 5 سال از طریق دریافت مفاصا حساب از اداره مالیات می توانند بدون فعالیت باقی بمانند. لازم به ذکر است ورشکستگی شرکت با عدم فعالیت آن دو موضوع متفاوت است که نباید این دو را با هم اشتباه گرفت.
اداره مالیات در صورت عدم ثبت، هیچ گونه حسابداری در دفاتر تجاری شرکت، عدم تراکنش حساب بانکی شرکت، عدم وجود هیچگونه خرید و فروش در قالب هر یک از عقود و عدم وجود اطلاعات مالی و فاکتورهای خرید و فروش اقدام به پذیرش درخواست عدم فعالیت شرکت می نماید.
سامانه ثبت درخواست عدم فعالیت شرکت
همانطور که بیان شد؛ نامه عدم فعالیت شرکت، نامه ای است که بیانگر عدم فعالیت و گردش مالی شرکت است و بر مبنای این نامه، شرکت می تواند از پرداخت مالیات معاف شود، اما متقاضیان از چه طریق می توانند عدم فعالیت خود را به ثبت برسانند؟ و سامانه ثبت عدم فعالیت شرکت چیست؟
متقاضیان به منظور ثبت عدم فعالیت شرکت می توانند به سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرده و اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت نمایند. لازم به ذکر است جهت ثبت درخواست رد نمودن عدم فعالیت شرکت، شخص باید نامه عدم فعالیت شرکت را در سر برگ رسمی شرکت به صورت حضوری به اداره مالیات تحویل داده و اظهارنامه مالیاتی نیز در سامانه فوق الذکر به ثبت برسد. در نهایت پس از پذیرش درخواست عدم فعالیت از سوی اداره مالیات برای شرکت، گواهی عدم فعالیت صادر می شود.
ذکر این نکته ضروری است مطابق ماده 184 قانون مالیات های مستقیم، ادارات ثبت مکلفند در آخر هر ماه فهرست کامل شرکت ها و موسساتی را که در طول ماه به ثبت میرسند و تغییرات حاصله در مورد شرکت ها و موسسات موجود و نیز نام اشخاص حقیقی یا حقوقی را که دفتر قانونی به ثبت رسانده اند؛ با ذکر تعداد دفاتر ثبت شده و شماره های آن به اداره امور مالیاتی محل اقامت موسسه ارسال دارد.
چگونه نامه عدم فعالیت رد کنیم
پس از شناخت سامانه عدم فعالیت شرکت، اکنون این سوال مطرح می شود که اصلا چگونه نامه عدم فعالیت رد کنیم؟ برای پاسخ به این سوال باید بیان کرد به منظور اعلام عدم فعالیت اشخاص حقوقی لازم است مدیر شخص حقوقی یا نماینده قانونی او نامه ای تنظیم نماید.
نامه عدم فعالیت شرکت باید به اطلاع اداره مالیات برسد. مطابق قانون پس از پایان هر سال مالی، شرکت 4 ماه فرصت دارد تا اظهارنامه مالیاتی مبنی بر عدم فعالیت خود را به همراه درخواست نامه عدم فعالیت شرکت و دفاتر قانونی سفید و اظهارنامه صفر مالیاتی به اداره مالیات تقدیم نماید.
شایان ذکر است نامه عدم فعالیت شرکت باید در سر برگ رسمی شرکت به همراه مهر و امضا تقدیم شود. همچنین در صورت عدم انجام اقدامات فوق الذکر، ممکن است به شخص حقوقی جریمه تعلق گیرد یا با درخواست عدم فعالیت او موافقت نشود. نماینده شخص حقوقی باید پس از ارائه نامه عدم فعالیت به اداره مالیات، اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir ثبت نماید. با مراجعه به این سامانه، صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود. متقاضی می بایست پس از کلیک بر گزینه ذالکترونیک، گزینه اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی را انتخاب نماید.
سپس شخص باید با وارد کردن شناسه ملی، کلمه عبور و تصویر امنیتی وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شود.
پس از انجام مراحل فوق الذکر متقاضی باید اظهارنامه عدم فعالیت شخص حقوقی را در سامانه فوق الذکر به ثبت برساند. اداره مالیات در صورت عدم ثبت هیچ گونه حسابداری در دفاتر تجاری شرکت، عدم تراکنش حساب بانکی شرکت، عدم وجود هیچ گونه خرید و فروش در قالب هر یک از عقود و عدم وجود اطلاعات مالی و فاکتور های خرید و فروش اقدام به پذیرش درخواست عدم فعالیت شرکت می نماید. در نهایت پس از پذیرش درخواست عدم فعالیت از سوی اداره مالیات برای شرکت گواهی عدم فعالیت صادر می شود.
اظهارنامه عدم فعالیت شرکت اشخاص حقوقی
همانطور که بیان شد؛ نماینده نماینده شخص حقوقی باید پس از ارائه نامه عدم فعالیت به اداره مالیات، اظهارنامه عدم فعالیت خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نماید. لذا در این قسمت از مقاله مطالبی راجع به اظهارنامه عدم فعالیت شرکت اشخاص حقوقی بیان می شود.
اطلاعاتی مانند نام شرکت، نوع شرکت، شماره ثبت شرکت، محل فعالیت شرکت و دلایل عدم فعالیت شرکت باید در اظهارنامه مالیاتی درج شود. یکی از نکات پر اهمیتی که راجع به اظهارنامه عدم فعالیت شرکت اشخاص حقوقی باید به آن توجه داشت، آن است که چنانچه شرکت فعالیت اقتصادی هم نداشته باشد؛ موظف است حتما پرونده مالیاتی برای خود تشکیل دهد و عدم فعالیت خود را اعلام نماید. در واقع این تصور اشتباه است که اگر شرکت پرونده مالیاتی تشکیل ندهد، مالیات نیز به وی تعلق نمی گیرد.
همچنین متقاضیان باید توجه داشته باشند چنانچه فاکتور های خرید و فروش با مدارکی که شرکت های بدون فعالیت به اداره مالیات ارائه می دهند؛ مطابقت نداشته باشد، جریمه های سنگینی به شرکت تعلق خواهد گرفت. علاوه بر این موارد؛ در صورتی که در اساسنامه شرکت آورده نقدی وجود داشته باشد، این آورده باید در اظهارنامه شرکت ارائه شود.
استعلام عدم فعالیت شرکت
پس از مطالعه اظهارنامه عدم فعالیت شرکت اشخاص حقوقی در بخش قبل، در این بخش، درباره استعلام عدم فعالیت شرکت بحث می شود. پس از تقدیم نامه عدم فعالیت و ارائه اظهارنامه مالیاتی شرکت؛ کارشناسان اداره مالیات اقدام به بررسی صحت درخواست می نمایند. استعلام عدم فعالیت شرکت توسط کارشناسان اداره مالیات و تایید عدم فعالیت آن منوط به رعایت شرایط ذیل می باشد:
عدم ثبت هرگونه حسابداری در دفاتر قانونی شرکت
عدم هرگونه تراکنش بانکی به حساب شرکت در بازده زمانی مشخص
عدم انجام هرگونه معامله و خرید و فروش به حساب شرکت
عدم ثبت هرگونه فاکتورهای مالی و خرید و فروش به حساب شرکت
لازم به ذکر است اظهارنامه عملکرد باید به صورت صفر ارائه شود و وجود هرگونه معامله و خرید و فروش حتی جزئی منجر به رد شدن درخواست شرکت می شود. همچنین، همانطور که بیان شد؛ اعلام عدم فعالیت شرکت تنها نسبت به آینده قابل پذیرش است و نسبت به گذشته هیچ اثری ندارد.
هزینه اعلام عدم فعالیت شرکت
در قسمت های قبلی این مقاله بیان شد که در صورتی که شرکت هیچ گونه فعالیت و گردش مالی نداشته باشد، باز هم موظف است اظهارنامه مالیاتی خود را تقدیم نماید و عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی به منزله معافیت از مالیات نمی باشد. در این قسمت از مقاله راجع به این موضوع بحث می شود که شرکت در صورت عدم فعالیت چه هزینه هایی را باید بپردازد. به عبارت دیگر هزینه عدم فعالیت شرکت چیست.
باید توجه داشت شرکت ها پس از ثبت و در طول حیات خود نمی توانند برای سال ها، به صورت غیر فعال، بدون فعالیت و گردش مالی رها شود و حتما لازم است عدم فعالیت شرکت یا انحلال آن اعلام شود. در غیر این صورت؛ شرکت مشمول جریمه های مالیاتی خواهد شد. استنکاف از ارسال اظهارنامه در شرکت های غیر فعال؛ جریمه ای معادل 10 درصد مالیات متعلقه به همراه خواهد داشت که این مالیات غیر قابل بخشش است.
هزینه ثبت عدم فعالیت شرکت در اداره مالیات، هیچ گونه هزینه ای برای متقاضی نداشته و وی می تواند به صورت رایگان عدم فعالیت خود را در سامانه و اداره به ثبت رساند. محاسبه مالیات بر مبنای درآمد شرکت است و چنانچه شرکت در این مدت درآمدی نداشته مالیاتی متوجه او نخواهد بود؛ اما در هر حال به متقاضیان توصیه می شود در صورت عدم فعالیت شرکت نیز اظهارنامه عملکرد را به صورت صفر ارسال نمایند تا در آینده دچار مشکل نشوند.
نامه عدم فعالیت شرکت به تامین اجتماعی
نامه عدم فعالیت شرکت به تامین اجتماعی نیز لازم است در سربرگ به همراه مهر و امضا شرکت و خطاب به ریاست سازمان تامین اجتماعی نگاشته و در نهایت به کارشناسان مربوطه این سازمان تحویل داده شود. در ذیل نمونه نامه عدم فعالیت شرکت به تامین اجتماعی ارائه شده است.
ریاست محترم سازمان تامین اجتماعی
با سلام احتراما بدین وسیله اعلام می دارد شرکت ………………….. به شماره ثبت …………… و کلاسه پرونده……………….. و شماره کارگاه …………………….. از تاریخ……………… تا تاریخ ……………… هیچ گونه فعالیت اقتصادی نداشته و عدم فعالیت خود را اعلام می دارد. مراتب جهت اطلاع و درج در پرونده مالیاتی حضورتان ایفاد می گردد.
مهر و امضاء
شایان ذکر است عدم فعالیت شرکت باید به اطلاع سازمان تامین اجتماعی برسد و در صورت عدم آگاهی سازمان تامین اجتماعی از این موضوع، شرکت مجبور به پرداخت جرایم مرتبط با عدم پرداخت بیمه کارکنان خواهد بود. همچنین نکته قابل توجه در این بخش آن است که شرکت تا زمانی که حق بیمه یا حقوق کارمندان خود را پرداخت می کند؛ نمی تواند نمونه نامه ای مبنی بر عدم فعالیت خود ارائه دهد و در صورت ارائه چنین نامه ای با عدم پذیرش مواجه می شود.
نکات مهم راجع به شرکت هایی که فعالیت ندارند
در قسمت های قبلی این مقاله؛ مطالبی راجع به عدم فعالیت شرکت بیان شد و گفته شد که شرکت ها بنا به دلایلی مانند عدم برنامه ریزی مناسب، عدم شناخت دقیق از بازار هدف، مواجهه با مشکلات مالی، ایجاد اختلاف بین شرکا، عدم توانایی شرکت در پیشبرد اهداف خود و مسائلی از این قبیل ممکن است برای مدتی تصمیم به عدم فعالیت خود بگیرند. در ادامه در این قسمت از مقاله نکات مهم راجع به شرکت هایی که فعالیت ندارند؛ برای متقاضیان شرح داده می شود.
دریافت نمونه نامه عدم فعالیت منوط به تشکیل پرونده مالیاتی است به عبارت دیگر تا زمانی که پرونده مالیاتی برای شرکتی تشکیل نشده باشد، آن شرکت نمی تواند نامه عدم فعالیت دریافت نماید.
اظهارنامه عدم فعالیت شرکت تنها نسبت به گذشته قابل قبول است و نمی توان نسبت به آینده اظهارنامه عدم فعالیت شرکت را تقدیم نمود.
در صورتی که عدم فعالیت شرکت ادامه پیدا کند؛ گواهی عدم فعالیت شرکت می بایست در پایان هر سال مالی تمدید شود.
شرکت هایی که عدم فعالیت خود را اعلام کرده اند نیز لازم است در پایان هر سال مالی نسبت به پلمپ دفاتر قانونی خود اقدام نماید و حتی در صورتی که شرکت هیچ گونه فعالیت مالی نداشته باشد؛ هم لازم است دفاتر مالیاتی سفید و یا صفر خود را به سازمان امور مالیاتی تقدیم نماید.
در صورتی که شرکت در مدت زمان زیادی فعالیت نداشته باشد؛ به طور کلی منحل می شود.
شایان ذکر است هنگامی که شرکت تاسیس می شود مشخصات آن از طریق اداره ثبت شرکت ها به سازمان امور مالیاتی گزارش می شود. همچنین حوزه مالیاتی شرکت باید حتما تعیین شود تا شرکت در پایان سال مالی بتواند فعالیت یا عدم فعالیت خود را به اداره دارایی گزارش دهد.
نمونه متن نامه عدم فعالیت اشخاص حقوقی
پس از شناخت نامه عدم فعالیت شرکت و سامانه ثبت آن و بررسی چگونگی رد نامه و اظهارنامه عدم فعالیت اشخاص حقوقی و استعلام آن همچنین مطالعه هزینه عدم فعالیت شرکت و بحث در رابطه با نامه عدم فعالیت شرکت به سازمان تامین اجتماعی و در نهایت بیان نکاتی راجع به شرکت هایی که فعالیت ندارند؛ در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در قسمت پایانی این مقاله نمونه متن نامه عدم فعالیت اشخاص حقوقی برای متقاضیان ارائه می شود.
ریاست محترم سازمان امور مالیاتی
با سلام
احتراما بدین وسیله اعلام می دارد شرکت ………………….. به شماره ثبت ……………. و کلاسه پرونده……………….. و شناسه ملی …………………….. از تاریخ……………… تا تاریخ ……………… هیچ گونه فعالیت اقتصادی نداشته و عدم فعالیت خود را اعلام می دارد. مراتب جهت اطلاع و درج در پرونده مالیاتی حضورتان ایفاد می گردد.
مهر و امضاء
در نهایت باید بیان کرد که مطابق قانون، اشخاص حقوقی و شرکت ها مکلف به پرداخت مالیات می باشند و در صورتی که به هر دلیل مانند ایجاد مشکلات مالی، عدم شناخت بازار هدف، عدم برنامه ریزی مناسب و ... تصمیم به عدم فعالیت خود برای مدتی بگیرند؛ لازم است نامه عدم فعالیت شرکت همراه با اظهارنامه مالیاتی را ارئه دهند تا از پرداخت مالیات معاف شوند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه ثبت عدم فعالیت شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه ثبت عدم فعالیت شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. از سامانه شناسه ملی اشخاص حقوقی