برای مشاوره اطلاع از شرایط و هزینه مجوز صرافی
برای مشاوره اطلاع از شرایط و هزینه مجوز صرافی


صرافی های مجاز مکانی امن و قابل اعتماد برای خرید و فروش، تبدیل و جا به جایی ارزها می باشند. با توجه به حاشیه سود بالایی که این مشاغل برای موسسان ایجاد می کنند، اشخاص و مجموعه های بسیاری علاقه مند به تاسیس این واحد صنفی می باشند. از اشخاص حقیقی گرفته تا اشخاص حقوقی، همگی با داشتن شرایط لازم می توانند صرافی تاسیس نمایند.
متقاضیان برای ثبت و تاسیس صرافی در ابتدا نیازمند مهیا کردن شرایط و آماده سازی مدارک مربوطه می باشند و باید توجه داشته باشند که به دلیل حساسیت های این حرفه، قوانین موجود الزاماتی را برای اخذ مجوزات تاسیس صرافی ایجاد کرده اند. در نتیجه به متقاضیان توصیه می شود؛ پیش از اقدام برای تاسیس صرافی، اطلاعات جامعی در مورد روش تاسیس آن اخذ نمایند.
لذا؛ در ابتدا، در رابطه با شرایط دریافت مجوز صرافی جانبازان و سایر افراد و مدارک لازم برای اخذ مجوز صرافی اطلاعات جامعی مطرح خواهد شد. سپس سایت ثبت نام مجوز صرافی آنلاین بررسی می گردد. در ادامه به مراحل و نحوه اخذ مجوز صرافی از بانک مرکزی و هزینه گرفتن جواز صرافی پرداخته می شود. پس از آن، روش استعلام مجوز صرافی معرفی می گردد. همچنین متقاضیان می توانند در این بخش، در رابطه با خرید و فروش مجوز صرافی اطلاعاتی کسب کنند. در ادامه نمونه دستورالعمل جدید اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها و موضوع اخذ مجوز صرافی برای جانبازان مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
شرایط دریافت مجوز صرافی
یکی از مشاغل و مجموعه هایی که برای خرید و فروش و مبادله ارز از سوی اشخاص حقوقی یا حقیقی قابل تاسیس است، صرافی می باشد. یکی از موارد حائز اهمیت در این مورد، شرایط دریافت مجوز صرافی می باشد که در ادامه این شرایط بیان شده است. این شرایط عبارتند از:
ارائه درخواست تاسیس صرافی توسط متقاضی
تابعیت ایران و سکونت در ایران برای موسسین
پیروی از یکی از ادیان رسمی کشور
داشتن حداقل 25 سال تمام برای سهامداران، شرکاء و اعضای هیات مدیره شرکت و حداقل 30 سال تمام و حداکثر 70سال تمام برای مدیرعامل صرافی
ارائه گواهی عدم سوء پیشینه کیفری مدیرعامل، اعضای هیات مدیره و شرکاء صرافی
ارائه تاییدیه اداره حراست به منظور بررسی صلاحیت فردی
نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده در شبکه بانکی کشور
نداشتن بدهی غیرجاری به موسسات اعتباری
تعیین تکلیف بدهی قطعی مالیاتی (در اجرای ماده 186 قانون مالیات های مستقیم)
نداشتن سابقه سلب صلاحیت متقاضی در صورت دارا بودن سمت عضویت در هیأت مدیره یا مدیرعامل در سایر صرافی ها طی دو سال قبل از تاریخ ارائه درخواست توسط وی
ارائه تاییدیه کدپستی به روز محل فعالیت صرافی
دارا بودن حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته های (مدیریت،اقتصاد، حسابداری و حقوق) برای مدیرعامل
دارا بودن حداقل پنج سال تجربه کاری دارای سوابق بیمهای در موسسات اعتباری و سایر موسسات تحت نظارت بانک مرکزی و یا نهادهای مالی برای مدیرعامل
دارا بودن تاییدیه صلاحیت برای مدیرعامل صرافی از طریق مصاحبه در کمیته تخصصی مطابق فرم پیوست
داشتن تاییدیه اولیه و یا نهایی مکان فعالیت صرافی از پلیس اماکن
ارائه گواهی مسدودی سرمایه
ارائه تاییدیه اداره مبارزه با پولشویی درخصوص شفاف بودن آورده سهامدارن و شرکا از نظر منشا
افرادی که قصد تاسیس این واحد صنفی را دارند؛ بایستی واجد شرایط بیان شده باشند. پس از تایید شرایط باید مراحل ثبت درخواست طی شود تا متقاضیان بتوانند اقدام به تاسیس صرافی خود نمایند. در بخش های دیگر مقاله، در رابطه با روند ثبت صرافی و نحوه تاسیس آن مطالبی بیان خواهد شد.
مدارک لازم برای اخذ مجوز صرافی
صرافی ها مراکزی برای تبدیل و خرید و فروش انواع ارز ها مانند یورو، دلار، پوند، لیر و ... می باشند. افراد یا مجموعه هایی که تمایل به تاسیس صرافی دارند، می بایست در ابتدای امر شرایط لازم را فراهم کنند. پس از فراهم کردن شرایط، نوبت به آماده سازی مدارک لازم برای اخذ مجوز صرافی می رسد. این مدارک عبارتند از:
درخواست تاسیس صرافی حاوی اطلاعات شرکاء
تصویر مدرک تحصیلی (صرفا مدیرعامل)
گواهی عدم سوء پیشینه
تاییدیه کدپستی به روز محل فعالیت صرافی
اساسنامه شرکت صرافی مورد تایید بانک مرکزی
صورتجلسه مجمع عمومی موسس
تعهد نامه
تاییدیه صلاحیت فردی از حراست سازمان
گواهی مسدودی سرمایه
تاییدیه اولیه و یا نهایی محل فعالیت شرکت تضامنی از پلیس اماکن
گواهی سابقه کاری بیمه
تاییدیه عدم بدهی غیرجاری اداره اطلاعات بانکی
گواهی ماده 186 قانون مالیات های مستقیم
تاییدیه مدرک تحصیلی کارشناسی مدیرعامل از وزارت علوم
تاییدیه مرکز مبارزه با پولشویی (ماخوذه توسط سازمان)
متقاضیان تاسیس صرافی پس از اینکه شرایط لازم را فراهم کرده و مدارک مورد نیاز را آماده نمودند، بایستی مراحل قانونی مربوطه را طی کنند و درخواست مجوز صرافی خود را به ثبت برسانند. این مدارک به شیوه غیرحضوری و کاملا اینترنتی در اختیار متقاضی قرار می گیرد.
سایت ثبت نام آنلاین مجوز صرافی
تاسیس صرافی همانند تاسیس بسیاری از واحد های صنفی دیگر، نیازمند گرفتن و اخذ مجوز می باشد. برای این امر دو حالت وجود دارد. به طور کلی هم اشخاص حقیقی و هم اشخاص حقوقی می توانند اقدام به تاسیس صرافی نمایند. به جهت اطلاع علاقمندان، در این قسمت از مقاله، به سایت ثبت نام آنلاین مجوز صرافی پرداخته شده است.
متقاضیان برای گرفتن و اخذ مجوز تاسیس صرافی، باید به سایت ثبت نام مجوز صرافی آنلاین و یا سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir مراجعه نمایند. در سامانه مذکور افراد، با درخواست صدور مجوز تاسیس صرافی؛ می توانند مجوز مورد نظر خود را پس از گذراندن مراحل قانونی؛ دریافت کنند.
البته این نکته حائز اهمیت است که متقاضیان تاسیس صرافی علاوه بر این که برای گرفتن و اخذ مجوز آن از طریق سامانه درگاه ملی مجوز ها اقدام می کنند، باید به سامانه های دیگری نیز برای ثبت شرکت صرافی؛ رجوع کنند. سامانه ثبت شرکت صرافی، در واقع همان سایت جامع شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir می باشد که متفاوت از سایت درگاه ملی مجوزهاست.
مراحل و نحوه اخذ مجوز صرافی از بانک مرکزی
همانطور که بیان شد؛ متقاضیان تاسیس صرافی باید پس از ایجاد شرایط و آماده سازی مدارک مورد نیاز، اقدام به اخذ مجوز صرافی مورد نظر نمایند. برای دریافت مجوز صرافی، متقاضیان ابتدا وارد درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir می شوند. این سامانه از سوی دبیرخانه هیات مقررات زدایی و بهبود کسب و کارها؛ اداره و پشتیبانی می گردد. مراحل و نحوه اخذ مجوز صرافی از بانک مرکزی به شرح زیر است:
متقاضیان بایستی پس از ورود به سامانه در قسمت جست و جو عبارت مجوز صرافی را سرچ کنند.
در صفحه باز شده، شخص باید نوع مجوز خود را انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، فرد با کلیک بر روی مجوز مورد نظر، به صفحه شرایط و مدارک مورد نیاز آن هدایت می شود.
در ادامه متقاضیان می توانند پس از انتخاب مجوز مورد نظر، در انتهای صفحه، بر روی گزینه درخواست مجوز کلیک کنند.
شخص متقاضی درخواست مجوز می بایست از قبل در این سامانه ثبت نام کرده باشد. پس از طی مراحل فوق شخص می تواند با ورود به پنل کاربری خود درخواست صدور مجوز خود را ثبت نماید. اخذ سریع مجوز صرافی از بانک مرکزی برای صرافی ها از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا به آن ها اطمینان از الزامات نظارتی را می دهد. مجوز مذکور در ابتدا اعتباری دو ساله دارد؛ اما پس از صدور اولیه توسط سازمان مربوطه، تا مدت زمان پنج سال قابلیت تمدید خواهد داشت.
هزینه گرفتن مجوز صرافی
اخذ مجوز ثبت و تاسیس صرافی نیز همانند اخذ جواز ثبت و تاسیس هر واحد صنفی و شرکت دیگری نیازمند پرداخت هزینه هایی است که موسسان باید در حین طی کردن مراحل دریافت مجوز، آن را پرداخت کنند. در مورد تاسیس صرافی باید این گونه گفت که هزینه گرفتن مجوز صرافی در سایت درگاه ملی مجوزهای کشور اطلاع رسانی می گردد.
بنابر مندرجات این سایت، هزینه اخذ مجوز صرافی، مبلغ ۱۰۰٬۰۰۰ ریال می باشد. توجه به این نکته ضروری است که هزینه اخذ مجوز تاسیس صرافی و نیز فعالیت آن به طور جداگانه از متقاضی اخذ شده و به طور کل، برای هر کدام مبلغ ۱۰۰٬۰۰۰ ریال است که جمعا به میزان بیست هزار ریال خواهد شد.
البته این نکته قابل توجه است که متقاضیان تاسیس صرافی باید علاوه بر هزینه های بیان شده، برای تاسیس مکان صرافی مورد نظر، امنیت مکان صرافی، هزینه خریداری وسایل و امکانات مورد نیاز، حقوق پرسنل و ... نیز مبالغی را در نظر بگیرند. البته این مبالغ بسته به وسعت و موقعیت جغرافیایی صرافی مورد نظر متغیر می باشد.
استعلام مجوز صرافی
در قسمت های پیشین در رابطه با نحوه صدور مجوز صرافی و ثبت و تاسیس آن مطالبی بیان شد؛ حال یکی از سوالاتی که وجود دارد، در مورد نحوه استعلام مجوز صرافی می باشد. افراد برای اطمینان از قانونی بودن فعالیت صرافی های مورد نظری که قصد فعالیت با آن ها را دارند، می توانند مجوز آن ها را از بانک مرکزی استعلام بگیرند.
از آن جایی که بانک مرکزی بر فعالیت و قیمت گذاری های صرافی های مجوز دار نظارت می کند، در نتیجه افراد با استعلام از مجوز صرافی مورد نظرشان می توانند از منصفانه بودن قیمت ها و عادلانه بودن مبلغ ارزها اطمینان حاصل کنند؛ زیرا طبق قوانین بانک مرکزی ایران تمامی صرافی های مجاز ملزم به رعایت قوانین و مقررات مرتبط با حقوق مشتریان می باشند. حال متقاضیان برای استعلام از مجوز صرافی مورد نظرشان باید طبق مراحل زیر عمل کنند:
متقاضیان ابتدا به وب سایت بانک مرکزی به نشانی cbi.ir مراجعه کنند و با کلیک بر روی گزینه نظارت بانکی به بخش بانک ها و نهاد های مالی وارد شوند.
در این مرحله با کلیک بر روی گزینه صرافی و پر کردن اطلاعات مورد نیاز (مانند نشانی، استان، شهر و... ) بر روی گزینه جستجو کلیک می کنند. در این مرحله اطلاعات ثبت شده صرافی مورد نظر نمایش داده می شود.
چنانچه اطلاعات نمایش داده شده در صفحه وب سایت بانک مرکزی مطابق با اطلاعات صرافی مورد نظر متقاضیان باشد، آن ها با اطمینان خاطر می توانند از امنیت مالی خود اطمینان حاصل کنند. همانطور که بیان شد؛ افراد برای حفظ سرمایه خود و جلوگیری از تقلب های مالی بهتر است پیش از کار کردن با صرافی مورد نظرشان، استعلام آن را انجام دهند.
خرید و فروش مجوز صرافی
وقتی شخصی متقاضی دریافت مجوز تاسیس صرافی می باشد، حتما باید واجد شرایط بوده تا بتواند تمامی مجوزات و مدارک مورد نیاز را برای این امر فراهم کند؛ در غیر این صورت، اجازه تاسیس صرافی را نخواهد داشت. حال سوالی که برای برخی از افراد ایجاد می شود؛ این است که آیا شخصی که نمی تواند به هر دلیلی مجوز تاسیس صرافی را اخذ نماید، امکان خرید مجوز مذکور را دارد؟
در خصوص موضوع خرید و فروش مجوز صرافی در بند "ب" ماده 14 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اطلاعاتی بیان شده است. طبق این قانون: «انجام هرگونه عملیات بانکی، واسپاری (لیزینگ)، صرافی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و مشارکت بانک ها و موسسات اعتباری و اشخاص حقوقی تابعی که بانک ها بیش از پنجاه درصد (۵۰%) سهام آن ها را دارند و یا در تعیین هیات مدیره آن ها موثرند؛ در تاسیس صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های تامین سرمایه بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی ممنوع است و مرتکب حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازات های تعزیری درجه شش ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ به جز حبس و شلاق محکوم می شود.»
بنابراین؛ متقاضیانی که قصد تاسیس صرافی را دارند؛ اما شرایط اخذ مجوز آن را ندارند و یا در طرف مقابل صاحبان امتیاز مجوز تاسیس صرافی که قصد فروش این مجوز را به غیر دارند، به هیچ وجهی نمی توانند مجوز مذکور را از شخص دیگری دریافت و یا به شخص دیگری انتقال دهند.
اخذ مجوز صرافی برای جانبازان و خانواده شهدا
افرادی که قصد اخذ مجوز صرافی برای جانبازان را دارند؛ باید بدانند قانون گذار برای حمایت از جانبازان و خانواده شهدا در تاریخ ۱۳۶۸/۱۲/۱۳ اقدام به تصویب قانونی با عنوان قانون ایجاد تسهیلات لازم جهت صدور پروانه کسب برای جانبازان اسرای آزاد شده و خانواده محترم شهدا و مفقودین و اصلاح موادی از قانون نظام صنفی نموده است.
بر اساس ماده 79 قانون نظام صنفی: «وزارت بازرگانی مکلف است بارعایت بند (هـ) ماده (۵۵) این قانون؛ نسبت به صدور پروانه کسب برای افرادی که نام برده می شوند، در صورتی که دارای محل کسب ملکی یا اجاره ای باشند، اقدام کند....» که از جمله موارد نام برده شده در این ماده، جانبازان، همسران آن ها، خانواده شهدا و ... می باشند.
صدور پروانه کسب پس از دریافت معرفی نامه از نهاد ذی ربط و احراز شروط لازم تنها برای یک بار خواهد بود. همچنین در اتحادیه ها دارنده پروانه کسب به عنوان فرد صنفی پذیرفته می شوند. مضافا این که تمامی سازمان های مربوطه باید نسبت به اعطای تسهیلات و امکانات مشابه سایر افراد صنفی آن اتحادیه اقدام کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و هزینه مجوز صرافی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط و هزینه مجوز صرافی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. چنین شرطی در درگاه ملی مجوزها ذکر نشده است.