برای مشاوره نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
برای مشاوره نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
در حال حاضر سازمان امور مالیاتی کشور به منظور سهولت در فرآیندهای مالیاتی کشور، جلوگیری از پولشویی و تخلف های مالیاتی و مسائلی از این قبیل؛ برای هر مودی مالیاتی پس از ثبت نام و ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان یک شناسه یکتای حافظه مالیاتی در نظر می گیرد.
دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی برای مودیان مالیاتی امری حائز اهمیت محسوب می شود؛ چرا که در صورت عدم دریافت آن نه تنها این افراد، با محدودیت هایی نظیر عدم امکان ارسال صورت حساب الکترونیک مواجه می شوند؛ بلکه چنانچه در مهلت مقرر، اقدام به دریافت این شناسه ننمایند؛ مشمول جرایم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مالیاتی می شوند.
از این رو، در این مقاله؛ پس از پاسخ به پرسش شناسه یکتای حافظه مالیاتی و کاربرد آن چیست؛ مدارک لازم برای دریافت این شناسه بیان می شود. سپس صفر تا صد مراحل و صفر تا صد نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد و بعد از آن، غیر فعالسازی شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مودی آموزش داده می شود. در نهایت بعد از بیان ضمانت اجرای عدم دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی، درباره تفاوت این شناسه با شماره منحصر به فرد مالیاتی و همچنین استعلام شناسه یکتای حافظه مالیاتی بحث می شود.
شناسه یکتای حافظه مالیاتی و کاربرد آن چیست
سازمان امور مالیاتی کشور، پس از ثبت نام و ایجاد کارپوشه هر مودی مالیاتی در سامانه مودیان؛ یک کد منحصر به فرد به نام شناسه یکتای حافظه مالیاتی صادر می نماید. برای بسیاری از اشخاص مودی، این سوال مطرح می شود که شناسه یکتای حافظه مالیاتی و کاربرد آن چیست؛ لذا در ادامه به این سوال پاسخ داده می شود.
شناسه یکتای حافظه مالیاتی به صورت محرمانه برای هر مودی مالیاتی اعم از شخص حقیقی یا حقوقی پس از ثبت نام و ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان صادر می شود. این شناسه دارای 6 کاراکتر است که از اعداد و حروف انگلیسی تشکیل می شود و در ابتدای شماره تمام صورت حساب های الکترونیک صادر شده توسط سامانه سازمان امور مالیاتی درج می شود.
ارسال صورت حساب الکترونیک از طریق سامانه، نرم افزار یا از طرق دیگر تنها با اخذ شناسه یکتای مالیاتی امکان پذیر می باشد. در واقع مودیان تنها در صورتی می توانند صورت حساب الکترونیکی صادر نمایند که شناسه یکتای حافظه مالیاتی داشته باشند. علاوه بر این کاهش تخلفات مالیاتی، صدور صورت حساب به صورت الکترونیک، ثبت اطلاعات مالی و ارتباط بهتر مودیان با سازمان امور مالیاتی از دیگر کاربردهای شناسه یکتای حافظه مالیاتی محسوب می شود. شایان ذکر است مودیان می توانند در سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شناسه یکتای مالیاتی را دریافت نمایند.
مدارک لازم برای ثبت نام شناسه یکتای حافظه مالیاتی سامانه مودیان
در قسمت پیشین مقاله بیان شد که شناسه یکتای حافظه مالیاتی به صورت محرمانه برای هر مودی مالیاتی اعم از شخص حقیقی یا حقوقی پس از ثبت نام و ایجاد کارپوشه در سامانه مودیان صادر می شود. این شناسه دارای 6 کاراکتر است که از اعداد و حروف انگلیسی تشکیل می شود و در ابتدای شماره تمام صورت حساب های الکترونیک صادر شده توسط سامانه سازمان امور مالیاتی درج می شود.
همچنین بیان شد که ارسال صورت حساب الکترونیک تنها در صورتی امکان پذیر است که ابتدا شناسه یکتای حافظه مالیاتی اخذ شود، اما یکی از مسائل پر اهمیت برای دریافت شناسه یکتا، مدارک لازم برای دریافت این شناسه می باشد. لذا در این قسمت از مقاله، مدارک لازم برای ثبت نام شناسه یکتای حافظه مالیاتی سامانه مودیان مورد بررسی قرار می گیرد.
فایل کلید عمومی یا public key، تصویر کارت ملی مودی مالیاتی (تصویر کارت ملی مدیر عامل در صورتی که مودی شخص حقوقی باشد)، تصویر نامه درخواست صدور، آگهی تاسیس، آخرین آگهی تغییرات و گواهی الکترونیکی از جمله مدارکی است که برای دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی لازم است. شایان ذکر است گواهی الکترونیکی باید به صورت چاپی و روی سر برگ شرکت و به همراه مهر شرکت ارائه می شود.
صفر تا صد مراحل و نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
صفر تا صد نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی یکی از چالش هایی است که برای بسیاری از مودیان ایجاد می شود. از این رو، در این قسمت از مقاله، صفر تا صد مراحل و نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی به منظور دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی و طی صفر تا صد نحوه دریافت؛ می بایست به سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه نمایند و پس از پس از وارد کردن شماره ملی یا شناسه ملی یا کد فراگیر ملی حسب مورد و همچنین کلمه عبور و تصویر امنیتی؛ وارد درگاه ملی شوند.
پس از ورود به درگاه ملی، صفحه ای مطابق تصویر ذیل نمایش داده می شود که در این صفحه، متقاضیان می بایست مطابق تصویر ذیل، گزینه ورود به کارپوشه را انتخاب نمایند.
با ورود به کار پوشه، پرونده های مالیاتی شخص مودی متقاضی نمایش داده می شود که او می بایست پرونده ای را که می خواهد برای آن شناسه یکتای حافظه مالیاتی دریافت کند را انتخاب نماید.
در این صفحه ابتدا باید بر گزینه شناسه های یکتای حافظه مالیاتی در قسمت سمت راست صفحه و سپس بر گزینه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی در قسمت سمت چپ صفحه کلیک شود.
در این صفحه شخص باید روش ارسال صورت حساب الکترونیک را انتخاب کند. ارسال صورت حساب های الکترونیک به یکی از روش های ارسال مستقیم توسط مودی، ارسال توسط شرکت های معتمد و ارسال توسط سامانه های دولتی انجام می شود.
پس از انتخاب روش ارسال صورت حساب الکترونیک در قسمت قبل، در این قسمت می بایست فایل کلید عمومی بارگذاری شود. لازم به ذکر است فایل کلید عمومی را باید از قبل و از طریق نرم افزار دریافت نمود.
و در نهایت پس از تکمیل اطلاعات حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی در صورت لزوم، شناسه یکتای حافظه مالیاتی صادر می شود.
توجه به این نکته ضروری است که برای ورود به درگاه ملی خدمات مالیات، شخص باید در این سامانه ثبت نام کرده و نام کاربری و رمز عبور داشته باشد. بنابراین، افرادی که در این درگاه ثبت نام ننموده اند، ابتدا باید به نام نویسی در آن اقدام نمایند که داشتن شماره تلفن همراه، در این راستا ضروری است.
غیر فعالسازی شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مودی
پس از آموزش مراحل و نحوه دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی در قسمت قبل، در این قسمت از مقاله غیر فعالسازی شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مودی آموزش داده می شود. یاید توجه داشت با غیر فعالسازی شناسه یکتای حافظه مالیاتی، این شناسه به طور کلی از پرونده مودی حذف نمی شود و چنانچه مودی مجددا درخواست دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی را داشته باشد؛ شناسه غیر فعال شده دوباره فعال می شود.
مودیان مالیاتی به منظور غیر فعالسازی شناسه یکتای حافظه مالیاتی می بایست به سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه و پس از آن پرونده مالیاتی که قصد غیر فعالسازی شناسه یکتای آن را دارند، انتخاب نمایند. پس از انتخاب پرونده مالیاتی مورد نظر، متقاضی می بایست بر قسمت غیر فعالسازی یا ضربدر کلیک نماید. در نهایت با انتخاب گزینه تایید، شناسه یکتای حافظه مالیاتی غیر فعال می شود.
ذکر این نکته ضروری است که ابزار پرداختی متصل به شناسه مالیاتی با غیر فعالسازی شناسه غیر فعال می شود؛ مگر آن که به شناسه مالیاتی دیگری متصل شود. همچنین لازم به ذکر است اگر شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مودی مالیاتی پشتیبانی می شود با انتخاب گزینه حذف، شناسه یکتای مالیاتی غیر فعال می شود؛ اما در صورتی که پشتیبانی شناسه یکتا مالیاتی بر عهده شرکت معتمدی باشد؛ غیر فعالسازی آن نیز بر عهده همان شرکت می باشد.
ضمانت اجرای عدم دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی
بند ج ماده 1 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مقرر می کند که کلیه مشاغل (اعم از صنفی و غیر صنفی) و شرکت ها مشمول این قانون هستند و همچنین قانون گذار در ماده 2 قانون فوق الذکر بیان می کند، اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند؛ نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام نمایند.
اما در صورت عدم ثبت نام در این سامانه و عدم دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط افراد مشمول، چه اتفاقی می افتد و به عبارت دیگر؛ ضمانت اجرای عدم دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بیان نمود که قانون گذار فصل پنجم قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را به بحث ضمانت های اجرای عدم رعایت این قانون اختصاص داده است و در ماده 22 این قانون بیان می کند که مشاغل و شرکت ها در صورت عدم عضویت در سامانه مودیان یا عدم استفاده از حافظه مالیاتی باید مبلغ 10 درصد از فروشی که انجام داده اند یا مبلغ بیست میلیون ریال هر کدام که بیشتر باشد را به عنوان جریمه پرداخت نماید.
شایان ذکر است مبلغ جریمه های ثابت مندرج در این قانون متناسب با نرخ تورم سالانه بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی هر سال توسط سازمان اعلام می شود. همچنین از دست دادن مشوق های مالیاتی پیش بینی شده در قانون مالیات های مستقیم، نرخ صفر و معافیت مالیاتی از دیگر ضمانت اجراهایی است که در صورت عدم دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی برای مشاغل و شرکت ها اعمال می شود.
تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی
از آنجا که مودیان مالیاتی با دو کد یا شناسه مواجه می شوند و ممکن است این سوال برای آن ها مطرح شود که این دو شناسه یعنی شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؛ لذا در این قسمت از مقاله، تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی بیان می شود.
در راستای تفاوت های شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی، باید بیان کرد که شناسه منحصر به فرد مالیاتی در پایانه فروشگاهی ایجاد می شود. این شناسه دارای 22 کاراکتر است که به صورت انحصاری و یکتا برای هر صورت حساب یا پرونده مالیاتی به وجود می آید.
اما شناسه یکتای حافظه مالیاتی را سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد می کند. این شناسه دارای 6 کاراکتر می باشد که از آن برای تشخیص صورت حساب های الکترونیکی استفاده می شود. در واقع سازمان امور مالیاتی کشور از طریق شناسه یکتای حافظه مالیاتی، شخص مودی صادر کننده صورت حساب را شناسایی می کند.
استعلام شناسه یکتای حافظه مالیاتی
در قسمت های قبلی این مقاله؛ راجع به شناسه حافظه مالیاتی و کاربرد آن، مدارک لازم و نحوه دریافت شناسه مالیاتی و نحوه غیر فعالسازی این شناسه بحث شد و همچنین تفاوت آن با شماره منحصر به فرد مالیاتی بیان شد. اکنون در قسمت پایانی مقاله، به آموزش استعلام شناسه یکتای حافظه مالیاتی پرداخته می شود.
اشخاص به منظور استعلام شناسه یکتای حافظه مالیاتی لازم است به سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه و پس از درج شماره ملی یا شناسه ملی یا کد فراگیر ملی حسب مورد و همچنین رمز عبور و تصویر امنیتی وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی شوند. توجه به این نکته ضروری است که دسترسی به my.tax.gov.ir از طریق سامانه عملیات الکرونیکی امور مالیاتی نیز فراهم است.
با ورود به این درگاه و انتخاب گزینه ورود به کار پوشه، لیست پرونده های مالیاتی متعلق به شخص متقاضی نمایش داده می شود که او می تواند پرونده مد نظر خود را جهت استعلام شناسه یکتای حافظه مالیاتی انتخاب نماید. همانطور که در قسمت های قبل بیان شد؛ این شناسه دارای 6 کاراکتر می باشد که از اعداد و حروف انگلیسی تشکیل می شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی به منظور دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی می بایست به سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه نمایند که جزئیات بیشتر در متن مقاله آمده است.