برای مشاوره اطلاع از سرمایه غیرنقدی شرکت
برای مشاوره اطلاع از سرمایه غیرنقدی شرکت
وقتی موسسان برای تاسیس یک شرکت اقدام می کنند، بایستی موارد، شرایط و مدارکی را فراهم کنند. یکی از کلیدی ترین موارد در این بین، تعیین سرمایه نقدی و غیرنقدی شرکت می باشد. سرمایه غیرنقدی شامل تجهیزات، امکانات، مکان مورد استفاده شرکت و سایر موارد از این دست می باشد.
از آنجایی که سرمایه غیرنقدی در موارد متعددی می تواند موجب افزایش سرمایه شرکت باشد، موسسان شرکت های تجاری و غیرتجاری بهتر است پیش از اقدام برای تاسیس شرکت خود، به آن توجه ویژه ای داشته باشند و اطلاعات لازم در خصوص انواع و نحوه تقویم و تسلیم آن را کسب نمایند.
لذا در ابتدا؛ به این سوال که سرمایه یا آورده غیرنقدی شرکت چیست؛ پاسخ داده خواهد شد. سپس انواع آورده های غیرنقدی جهت تشکیل و ثبت شرکت های تجاری و روش های تقویم و تسلیم آورده های غیرنقدی برای تشکیل و ثبت شرکت مورد بررسی قرار خواهد گرفت. پس از آن، در رابطه با مراحل و نحوه تقویم آورده غیرنقدی در شرکت با مسئولیت محدود اطلاعاتی مطرح می شود. در ادامه به ثبت حسابداری آورده غیرنقدی شرکا در شرکت سهامی خاص پرداخته شده است. در انتها؛ یک نمونه صورتجلسه آورده غیرنقدی شرکا آورده شده و افزایش سرمایه شرکت از طریق آورده غیرنقدی بررسی خواهد شد.
سرمایه یا آورده غیرنقدی شرکت چیست
یکی از موارد حائز اهمیت و کلیدی که در تاسیس شرکت ها باید به آن توجه شود، وجود سرمایه اولیه یا آورده می باشد. به طور کلی سرمایه شرکت ها به دو صورت نقدی و غیرنقدی می باشد. سرمایه اولیه همان آورده ای است که عموما به صورت وجه نقد و یا غیرنقد در زمان تاسیس شرکت آورده می شود و قابل افزایش می باشد.
اما سوالی که ایجاد می شود؛ این است، سرمایه یا آورده غیرنقدی شرکت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید این گونه گفت که سرمایه غیرنقدی امتیاز، مال و یا عملی می باشد که سهامداران و شرکای شرکت در ازای ارزش و مبلغ سهام و سهم الشرکه خود می پردازند. در واقع اموال و املاک و زمینی که برای شرکت مورد استفاده قرار می گیرد، جزو سرمایه غیرنقدی به حساب می آید.
در مثال برای سرمایه غیرنقدی شرکت، می توان از یک شرکت فرضی تولید شمش آلومینیوم مثال زد. شخصی یک کارگاه تولید شمش آلومینیوم به ارزش ده میلیون ریال تسلیم و در مقابل سی صد سهم صد هزار ریالی قبول می کند. بنابراین؛ طبق تبصره 6 مواد الحاقی قانون تجارت، این مال و یا امتیاز ارزشمند بوده و جزو سرمایه غیرنقد شرکت محسوب می شود.
انواع آورده های غیرنقدی جهت تشکیل و ثبت شرکت های تجاری
معمولا آورده ها و سرمایه های شرکت به دو حالت نقدی و غیرنقدی وجود دارد. همانطور که بیان شد، سرمایه غیرنقدی موارد غیر از پول نقد که قابل تقویم به پول نقد باشند را شامل می شود. مواردی همچون تجهیزات و امکانات، زمین، ملک، اثاثیه و ... جزو این نوع سرمایه به حساب می آیند. انواع آورده های غیرنقدی جهت تشکیل و ثبت شرکت های تجاری عبارتند از:
اموال مادی: اموال مادی جزو آن دسته از اموالی هستند که وجود خارجی دارند و به دو دسته منقول و غیرمنقول تقسیم می شوند. طبق ماده 12 قانون مدنی، اموال غیرمنقول اینگونه تعریف می شود: «مال غیرمنقول آن است که از محلی به محل دیگر نتوان نقل نمود؛ اعم از این که استقرار آن ذاتی باشد یا به واسطه عمل انسان به نحوی که نقل آن مستلزم خرابی یا نقص خود مال یا محل آن شود.» و طبق ماده 19 همین قانون مال منقول این گونه تعریف می شود: «اشیایی که نقل آن از محلی به محل دیگر ممکن باشد بدون این که به خود مال یا محل آن خرابی وارد آید، منقول است.»
اموال غیر مادی: به اموالی می گویند که قابل لمس نبوده و وجود خارجی ندارند، ولی از سوی جامعه و قانون وجود آن ها تعریف شده و شناخته شده است. اموالی مانند حق اختراع، سرقفلی، حق کسب، نام تجاری، علامت تجاری و ... را اموال غیرمادی می نامند.
روش های تقویم و تسلیم آورده های غیرنقدی برای تشکیل و ثبت شرکت
یکی از اصول مهم تاسیس شرکت های تجاری این است که سهامداران جدید برای عضویت در مجمع سهامداران، بایستی آورده ای برای شرکت داشته باشند که به آن آورده اصطلاحا سرمایه نیز می گویند. سرمایه و آورده شرکت ها به دو صورت نقدی و غیرنقدی تعریف می شود. روش های تقویم و تسلیم آورده های غیرنقدی برای تشکیل و ثبت شرکت به دو صورت انجام می گیرد.
با مراجعه به کارشناسان دادگستری: یکی از روش های تقویم و تسلیم آورده های غیرنقدی شرکت، مراجعه به کارشناسان دادگستری می باشد. از این طرق شرکت های سهامی می توانند طبق ماده 76 لایحه قانونی اصلاح قانون تجارت و طبق روش گفته شده برای این امر اقدام نمایند.
این ماده در این خصوص بیان می دارد که: «هرگاه یک یا چند نفر از موسسین آورده غیرنقد داشته باشند؛ موسسین باید قبل از اقدام به دعوت مجمع عمومی موسس، نظر کتبی کارشناس رسمی وزارت دادگستری را در مورد ارزیابی آورده های غیرنقد جلب و آن را جزء گزارش اقدامات خود در اختیار مجمع عمومی موسس بگذارند. در صورتی که موسسین برای خود مزایایی مطالبه کرده باشند باید توجیه آن به ضمیمه گزارش مزبور به مجمع موسس تقدیم شود.»
از طریق شرکای شرکت: گاهی نیز تقویم و تسلیم آورده های غیرنقدی توسط خود شرکای شرکت انجام می گیرد. تقویم آورده های شرکت می تواند تاثیر مستقیم بر روی حقوق شرکای شرکت داشته باشد. در نتیجه نظر تمامی شرکا در انجام این امر ضروری است و همگی آن ها باید در این مورد هم نظر باشند.
ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت می باشد که به موجب رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری، شرکت های تجاری که متقاضی ثبت سرمایه غیرنقدی در زمان ثبت و تاسیس و یا افزایش سرمایه هستند، لازم است که تقویم و ارزش گذاری اموال غیرنقدی را به تایید کارشناس رسمی دادگستری رسانده و به مرجع ثبت شرکت ها ارائه نمایند. در مواردی که شرکا خود مبادرت به تقویم آورده غیرنقدی نمایند، ضرورتی به ارزش گذاری آورده غیرنقدی از سوی کارشناس رسمی وجود ندارد.
مراحل و نحوه تقویم آورده غیرنقدی در شرکت با مسئولیت محدود
همانطور که بیان شد، تقویم و تسلیم آورده های غیرنقدی به دو صورت انجام می گیرد. این امر، در برخی از شرکت ها، به صورت مراجعه به کارشناسان دادگستری و در برخی شرکت ها، نیز توسط خود شرکا این امر انجام می شود.
برای درک مراحل و نحوه تقویم آورده غیرنقدی در شرکت با مسئولیت محدود باید این گونه بیان کرد که با توجه به این نکته که تقویم آورده های غیرنقدی شرکت های با مسئولیت محدود؛ معمولا توسط شرکا انجام می گیرد، در شرکت نامه باید مبلغی که سهم الشرکه های غیرنقدی به آن تقویم شده اند، قید شود. در این روش، معمولا خود شرکا، قیمت آورده خود را بیان کرده و آن را در صورت جلسه شرکت قید می نمایند.
با توجه به این که مبلغ آورده غیرنقد در شرکت نامه درج می شود و با توجه به آن که شرکت نامه به امضای همه شرکا می رسد، اگر سهم الشرکه های غیرنقدی به مبلغی بیش از قیمت واقعی تقویم شده باشند، کلیه شرکا نسبت به مبلغ مزبور یا به عبارت بهتر، نسبت به مابه التفاوت قیمت واقعی و قیمت تقویم شده، مسئولیت تضامنی دارند. در صورت تغییر شرکا، شرکای جدید نسبت به بهای آورده غیرنقدی مسئول هستند و با خروج شرکا سابق شرکت، آن ها دیگر در این خصوص مسئولیتی ندارند.
ثبت حسابداری آورده غیرنقدی شرکا در شرکت سهامی خاص
یکی از موارد حائز اهمیت در رابطه با آورده های غیرنقدی شرکت های سهامی، ثبت حسابداری آورده غیرنقدی شرکا در شرکت سهامی خاص می باشد. ثبت حسابداری آورده غیرنقدی یکی از موارد مهم در امر حسابداری محسوب می شود که برای درک بهتر آن بهتر است موسسان با ماهیت حسابداری سرمایه در گردش آشنا شوند.
سرمایه در گردش نوعی دارایی محسوب می شود که شامل میزان پولی است که در تولید یک محصول دخیل می باشد. این نوع سرمایه ثابت نیست و جزو دارایی ها و آورده های غیرنقدی شرکت محسوب می شود. نحوه محاسبه آن نیز با کمک این فرمول قابل اندازه گیری است:
دارایی های جاری (پول نقد، حساب های دریافتی، موجودی انبار) _ بدهی های جاری (حقوق پرسنل، اجاره بها، مالیات)
در نتیجه موسسان باید در نظر داشته باشند؛ بهتر است سرمایه در گردش را در ترازنامه و یا صورت وضعیت های مالی لحاظ کنند. مبحث بیان شده در مجمع عمومی شرکت مطرح و در صورت تایید به تصویب خواهد رسید. لازم به ذکر است؛ این موضوع در ترازنامه و یا همان صورت وضعیت مالی ثبت خواهد شد. اگر در شرکت سهامی خاص، آورده خریداران سهام جدید غیرنقدی باشد، باید مجمع عمومی فوق العاده، آورده غیرنقدی را تصویب کند. پس از آن، باید برای ثبت حسابداری آورده غیرنقدی، دارایی ثابت به عنوان بدهکار و سرمایه به عنوان بستانکار ثبت شود.
نمونه فرم صورت جلسه آورده غیرنقدی شرکا
موسسان و شرکایی که موفق به ثبت شرکت تجاری شده اند، می توانند با کمک نمونه صورت جلسه آورده غیرنقدی شرکا شرکت های دیگر، اقدام به نوشتن یک صورتجلسه برای شرکت خود نمایند. به منظور آشنایی متقاضیان با محتویان این صورت جلسه، در قسمت زیر، نمونه فرم صورت جلسه آورده غیرنقدی شرکا بیان گردیده است.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 248
- منبع: آشاثبت
شرکت ها برای افزایش سرمایه از طریق ورود شریک جدید باید از قبل صورتجلسه ای بابت ورود شریک تنظیم نمایند و آن را در اداره ثبت شرکت ها ثبت نمایند. شریک جدید برای وارد کردن سرمایه به شرکت، ابتدا باید عضو شرکت باشد و سپس اقدام به این امر نماید.
شرکت های مسئولیت محدود برای تنظیم صورتجلسه ابتدا باید سهام کل شرکت و سپس میزان سهام هر عضو را مشخص نمایند. در پروسه ورود شریک جدید به اعضای شرکت، در پایان صورتجلسه باید سمت هر یک از اعضا و میزان سهام ایشان مشخص گردد و پس از آن سهام و مقام فرد متقاضی برای ورود به اعضای شرکت باید مشخص گردد
افزایش سرمایه شرکت از طریق آورده غیرنقدی
بر اساس ماده157 قانون تجارت، شرکت ها می توانند از طریق صدور سهام جدید یا بالا بردن مبلغ اسمی سهام موجود، سرمایه شرکت را افزایش دهند. افزایش سرمایه شرکت از طرق مختلف ممکن می باشد، اما موضوع قابل توجه افزایش سرمایه شرکت از طریق آورده غیرنقدی است.
اگر تمام یا قسمتی از افزایش سرمایه شرکت از طریق آورده های غیرنقدی سهامداران انجام شود، سرمایه های غیرنقدی آورده شده بایستی به یکی از روش های قید شده در قسمت قبل (یعنی توسط کارشناس یا خود شرکا) تقویم گردد و به تصویب مجمع عمومی شرکت (مجمع عمومی فوق العاده شرکت) برسد.
برای این امر لازم است پس از تصویب در مجمع مربوطه، مدارک لازم به اداره ثبت شرکت ها ارائه شود و این تغییر در سامانه این اداره ثبت برسد. در امر افزایش سرمایه از طریق آورده های غیرنقدی، میزان مجاز مبلغ افزایش سرمایه به میزان تعیین شده از سوی کارشناسان مربوطه می باشد و افزایش بیشتر از آن غیرمجاز است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سرمایه غیرنقدی شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از سرمایه غیرنقدی شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. برای درک مراحل و نحوه تقویم آورده غیرنقدی در شرکت با مسئولیت محدود باید این گونه بیان کرد که با توجه به این نکته که تقویم آورده های غیرنقدی شرکت های با مسئولیت محدود؛ معمولا توسط شرکا انجام می گیرد، در شرکت نامه باید مبلغی که سهم الشرکه های غیرنقدی به آن تقویم شده اند، قید شود. در این روش، معمولا خود شرکا، قیمت آورده خود را بیان کرده و آن را در صورت جلسه شرکت قید می نمایند.