برای مشاوره اطلاع از سقف وام و تسهیلات شرکت
برای مشاوره اطلاع از سقف وام و تسهیلات شرکت
شرکت های تجاری ثبت شده به منظور دستیابی به اهداف اقتصادی و تجاری خود و یا بهبود اوضاع نامناسب اقتصادی و جلوگیری از فروپاشی و انحلال شرکت به عنوان یک راهکار؛ می توانند برای دریافت وام و تسهیلات بانکی اقدام کنند. همچنین به خاطر افزایش تولید و توسعه اقتصادی، دولت هم از این شرکت ها با پرداخت وام حمایت می کند.
البته سقف وام پرداختی بانک ها به شرکت های تجاری مختلف با توجه به نوع و سرمایه آن شرکت متفاوت می باشد. بنابر این؛ شرکت های تجاری متقاضی دریافت وام می توانند با کسب اطلاعات در این زمینه از میزان سقف وام دریافتی خود مطلع گردند.
لذا در این مقاله، ابتدا به این سوال که سقف وام شرکت چیست؛ پاسخ داده خواهد شد. سپس سقف ریالی تسهیلات بانکی قابل اعطا به شرکت های دولتی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه سقف وام شرکت های خصوصی سهامی خاص و سایر شرکت ها بررسی خواهد شد. انتهای مقاله نیز به سقف وام قرض الحسنه و سرمایه در گردش اختصاص یافته است.
سقف وام شرکت چیست
تمام شرکت های تجاری و یا شرکت های دولتی به منظور دستیابی به اهداف مهم اقتصادی خود می توانند از بانک ها وام و تسهیلات دریافت نمایند. هدف شرکت های مختلف از دریافت وام ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند، به طور مثال یک شرکت تجاری برای جلوگیری از ورشکستگی اقدام به دریافت وام می کند و یک شرکت دولتی دیگر برای توسعه یک طرح اقتصادی درخواست وام و تسهیلات دارد.
نکته حائز اهمیت این است که وام و تسهیلاتی که به شرکت های تجاری پرداخت می شود؛ دارای مبالغ محدود است و سقف پرداخت دارد. این مبالغ با توجه بانک و نوع شرکت، متفاوت است. لذا در این بخش از مقاله به این مسئله که سقف وام شرکت چیست؛ پرداخته می شود.
سقف دریافت وام برای شرکت های تجاری مختلف با توجه به نوع شرکت، نوع وام و هم چنین نوع بانک ممکن است، متفاوت باشد. به عنوان مثال در شرکت های سهامی خاص به طور معمول سقف دریافت وام ، ۱۰ برابر سرمایه شرکت می باشد که مساعد حال شرکت سهامی خاص است. همینطور بانک های مختلف ممکن است سقف پرداخت وام متفاوتی داشته باشند. بنابراین، منظور از سقف وام شرکت، حداکثر مبلغی است که از جانب بانک به عنوان تسهیلات و وام به شرکت پرداخت می شود.
به عنوان مثال در طرح پویا برتر بانک تجارت سقف وام پرداختی به اشخاص حقوقی مبلغ 2 میلیارد تومان می باشد. همچنین در طرح های اعتبار سپهر، سپرده کوتاه مدت طرح 67 و حساب جاری طلایی بدون دسته چک بانک صادرات، مشتری می تواند تا ۸۰ درصد وجه موجود در حسابش تسهیلات دریافت کند. هم چنین، همچنین مبلغ تسهیلات قرض الحسنه شرکت های حقوقی (کسب و کارهای خرد و دانش بنیان) از مبلغ ۵ میلیارد ریال (500 میلیون تومان) به مبلغ 7.5 میلیارد ریال (750 میلیون تومان) افزایش یافته و متقاضیان با مراجعه به بانک های عامل از جمله بانک قرض الحسنه رسالت نسبت به دریافت این وام اقدام نمایند.
هم چنین، شورای پول و اعتبار همچنین به منظور تامین نقدینگی مورد نیاز شرکت های دارویی ناشی از طرح مردمی سازی یارانه ها سقف تسهیلات و تعهدات برای صنایع دارویی را از ۹۰ درصد به ۲۰۰ درصد فروش سال قبل افزایش داده است و این نوع شرکت ها می توانند از این تسهیلات استفاده نمایند.
سقف ریالی تسهیلات بانکی قابل اعطا به شرکت های دولتی
منظور از شرکت های دولتی، آن دسته از نهاد های سازمانی هستند که با اجازه قانون به شکل شرکت ایجاد گردیده و تمام یا دست کم بیش از ۵۰ درصد از سرمایه آن به دولت تعلق دارد. تفاوتی ندارد که این شرکت ها از ابتدا توسط دولت تشکیل شده باشند یا مانند شرکت ملی نفت ایران به خاطر ملی شدن، تمام سهام آن به دولت اختصاص یافته باشد.
هیات وزیران تنها یک بار، آن هم در تاریخ ۱۳۷۶/۲/۳۱ بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و به استناد بند ج تبصره ۲ قانون بودجه سال ۱۳۷۶ كل كشور، سقف ریالی تسهیلات بانكی قابل اعطا به شركت های دولتی را در سال 1376 با توجه به مفاد بند «ه» تبصره یاد شده و بازپرداخت اقساط سررسید وام های قبلی، تصویب نمود.
البته سقف ریالی تسهیلات بانکی قابل اعطا به شرکت های دولتی که در این مصوبه به آن اشاره شده؛ همانطور که از نامش پیداست، صرفا شامل شرکت های دولتی می شود و به هیچ عنوانی ارتباطی به شرکت های تجاری خصوصی پیدا نمی کند. حتی اگر شرکت دولتی سهام دار یک شرکت تجاری خصوصی باشد؛ ولی سهام آن کمتر از ۵۰ درصد باشد، آن شرکت، دولتی محسوب نمی شود و مشمول این مصوبه نیست. نکته دیگر در خصوص این تصویب نامه این است که است که تاریخ تصویب آن، مربوط به سالیان گذشته بوده؛ لذا در حال حاضر کاربردی ندارد و افراد باید در این خصوص، به بخشنامه بانک ها در خصوص سقف وام قابل اعطا به شرکت های دولتی مراجعه نمایند.
سقف وام شرکت های خصوصی سهامی خاص و سایر شرکت ها
همانطور که پیش تر هم بیان شد، شرکت های تجاری به منظور گسترش فعالیت اقتصادی یا حل و فصل مشکلات مالی می توانند برای دریافت وام و تسهیلات بانکی اقدام کنند. بانک ها برای پرداخت وام به شرکت های تجاری محدودیت هایی دارند. لذا در این قسمت از مقاله، در مورد سقف وام شرکت های خصوصی سهامی خاص و سایر شرکت ها مطالبی بیان می شود.
در مورد سقف دریافت وام برای شرکت سهامی خاص لازم به ذکر است که ابتدا به ساکن باید ۳۵ درصد از سرمایه لازم برای تاسیس شرکت در بانک سپرده شود. معمولا این امکان برای شرکت های سهامی خاص وجود دارد که تا ۱۰ برابر سرمایه خود وام بانکی اخذ کنند. به همین علت سهولت دریافت وام و تسهیلات بانکی در شرکت سهامی خاص از سایر شرکت ها بیشتر است.
نکته بسیار مهم دیگر در مورد سقف وام شرکت های سهامی خاص این است که سهامداران می توانند با ایجاد تغییرات در اساسنامه، سرمایه شرکت را افزایش دهند و به تبع افزایش سرمایه، سقف دریافت وام برای شرکت سهامی خاص افزایش خواهد یافت. معمولا تا سقف ده برابر سرمایه شرکت، امکان دریافت تسهیلات و وام از بانک ها یا موسسات مالی برای شرکت سهامی خاص ممکن است. البته ممکن است که با توجه به نوع بانک و نوع شرکت سهامی خاص، این مبلغ با افزایش و یا کاهش هایی مواجه شود.
به طور مثال در صورتی که شرکت سهامی خاص، از نوع شرکت های دانش بنیان باشد، با رعایت شرایطی می تواند از حمایت ها و امتیازات اعطا شده از جانب دولت استفاده کرده و وام 100 میلیارد تومانی را در سال جاری، از بانک های عامل دریافت نمایند. توجه به این نکته ضروری است که این تسهیلات به شرکت هایی اعطا می شود که هم در دسته «فناور» و هم «نوآور» قرار بگیرند.
سقف وام سرمایه در گردش تولیدی ها و قرض الحسنه شرکت ها
سرمایه در گردش روش محاسبه ای است که در آن کارآمد بودن و سلامت مالی یک شرکت در کوتاه مدت ارزیابی می شود. برای سنجش سرمایه در گردش؛ از فرمول بدهی جاری منهای دارایی جاری (بدهی جاری _ دارایی جاری = سرمایه در گردش) استفاده می شود. در این قسمت از مقاله به بیان سقف وام سرمایه در گردش تولیدی ها و قرض الحسنه شرکت ها پرداخته می شود.
با استفاده از سرمایه در گردش تعیین می شود که شرکت دارایی کافی دارد تا بدهی های خود را بپردازد یا فاقد آن است. در صورتی که نسبت سرمایه در گردش از یک پایین تر باشد، یعنی بدهی های شرکت از دارایی های آن بیشتر می باشد و اگر نسبت سرمایه در گردش بیشتر از یک باشد؛ یعنی میزان دارایی شرکت بیشتر از بدهی های آن می باشد.
سقف وام سرمایه در گردش برای پرداخت به شرکت های بازرگانی، خدماتی و پیمانکاری حداکثر ۶۰ درصد بالاترین میزان فروش در صورت های مالی شرکت، حسابرسی شده در ظرف سه سال قبل می باشد. همچنین سقف وام سرمایه در گردش شرکت های بازرگانی، خدماتی و پیمانکاری تازه تاسیس و غیرفعال، سقف تسهیلات سرمایه در گردش پرداختی برای سال اول شروع به کار، حداکثر معادل ۶۰ درصد احتمال فروش در آن سال خواهد بود.
در مورد واحدهای تولیدی فعال، سقف وام سرمایه در گردش قابل پرداخت حداکثر ۹۰ درصد فروش سال گذشته آن واحد می باشد. همچنین سقف وام سرمایه در گردش قابل پرداخت به واحدهای تولیدی جدید یا واحدهای تولیدی که طرح توسعهای اجرا کردهاند و یا واحدهای تولیدی غیرفعال برای سال اول ۹۰ درصد احتمال فروش در همان سال می باشد. مبلغ تسهیلات قرض الحسنه شرکت های حقوقی (کسب و کارهای خرد و دانش بنیان) نیز در سال جاری، 7.5 میلیارد ریال (750 میلیون تومان) است.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سقف وام و تسهیلات شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از سقف وام و تسهیلات شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. سرمایه در گردش روش محاسبه ای است که در آن کارآمد بودن و سلامت مالی یک شرکت در کوتاه مدت ارزیابی می شود