برای مشاوره اطلاع از نرخ صفر مالیاتی
برای مشاوره اطلاع از نرخ صفر مالیاتی
از گذشته تاکنون مالیات به عنوان یکی از مهم ترین منابع درآمدی حکومت ها در نظر گرفته شده و مودیان موظف اند که نرخ آن را به سازمان امور مالیات پرداخت نمایند. با این حال، به منظور حمایت از برخی مشاغل و کسب و کارها ، قانون گذار نرخ مالیات را به صفر رسانده است.
همواره پرداخت مالیات یکی از دغدغه های اصلی صاحبان کسب و کار و فعالان اقتصادی بوده است. به همین علت، برخوردار بودن از شرایط نرخ صفر مالیاتی می تواند برای صاحبان کسب و کار بسیار مفید باشد و بهبود درآمدی آن ها کمک فراوان نماید.
لذا؛ ابتدا به پاسخ دو سوال نرخ صفر مالیات چیست و مالیات کدام مشاغل مشمول نرخ صفر مالیاتی است؛ پرداخته خواهد شد. سپس شرایط نرخ صفر مالیات بررسی می شود. در ادامه اطلاعاتی در مورد اظهارنامه مالیاتی صفر بیان خواهد شد و تفاوت نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی بررسی می گردد. در ادامه مطالب نیز، موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات ذکر شده و در انتها؛ نرخ صفر در نظام مالیات بر ارزش افزوده مورد مطالعه قرار خواهد گرفت.
نرخ صفر مالیات چیست
نرخ صفر مالیات برای حمایت از تولید کنندگان و جلوگیری از ضررهای مالی و ورشکستگی اقتصادی آن ها در نظر گرفته شده است. در واقع قانون گذاران برای پیشگیری از ضررهای مالی و بهبود شرایط اقتصادی و حمایت از مشاغل مختلف و تولید کنندگان، طرح هایی را در نظر گرفته است تا از طریق آن، این افراد در زمانی مشخص، معاف از مالیات شوند.
در پاسخ به این سوال که نرخ صفر مالیات چیست؛ باید گفت که قانون گذار برای مدت زمان مشخصی نرخ مالیات اشخاص را به صفر می رساند و از آن ها مالیاتی دریافت نمی کند. دلیل اصلی این موضوع حمایت از تولید کنندگان و صاحبان مشاغل و به طور کلی بخش خصوصی عنوان شده است.
در همین راستا و بر اساس ماده 132 قانون مالیات های مستقیم: «منظور از مالیات با نرخ صفر روشی است که مودیان مشمول آن مکلف به تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری حسب مورد، برای درآمدهای خود به ترتیب مقرر در این قانون و در مواعد مشخص شده به سازمان امور مالیاتی کشور می باشند و سازمان مذکور نیز مکلف به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مستندات، مدارک و اظهارنامه مذکور است و پس از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان، مالیات آن ها با نرخ صفر محاسبه می شود.»
مالیات کدام مشاغل مشمول نرخ صفر مالیاتی است
برای بررسی این موضوع که مالیات کدام مشاغل مشمول نرخ صفر مالیاتی است، بند "ب" ماده 132 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص بیان می دارد: «مالیات با نرخ صفر برای واحدهای تولیدی و خدماتی و سایر مراکز موضوع این ماده که دارای بیش از پنجاه نفر نیروی کار شاغل باشند؛ چنانچه در دوره معافیت، هر سال نسبت به سال قبل نیروی کار شاغل خود را حداقل پنجاه درصد (50%) افزایش دهند، به ازای هر سال افزایش کارکنان یک سال اضافه میشود.
تعداد نیروی کار شاغل و همچنین افزایش اشتغال نیروی کار در هر واحد با تایید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ارائه اسناد و مدارک مربوط به فهرست بیمه تامین اجتماعی کارکنان محقق می شود. در صورت کاهش نیروی کار از حداقل افزایش مذکور در سال بعد که از مشوق مالیاتی این بند استفاده کرده باشند، مالیات متعلق در سال کاهش، مطالبه و وصول می شود. افرادی که بازنشسته، بازخرید و مستعفی می شوند، کاهش محسوب نمی گردد. » بر اساس ماده 132 قانون مالیات های مستقیم، مشاغل زیر شامل نرخ صفر مالیاتی می باشند:
واحد های تولیدی با بیش از 50 نفر پرسنل
سازمان ها و موسسات مربوطه به شهرداری ها
دفاتر خدمات گردشگری و زیارتی
بیست درصد از درآمد صادرات مواد خام
محصولات و تولیدات کشاورزی و کالاهای غیر نفتی تولید داخل
فعالیت های تولیدی، خدماتی و معدنی
صد درصد (۱۰۰ %) درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی و بیست درصد (۲۰%) درآمد حاصل از صادرات مواد خام و کالاهای واسطه ای نیمه خام
درآمد حاصل از صادرات کالاهای مختلف که بهصورت عبوری (ترانزیت) به ایران
سرمایهگذاری های اقتصادی در واحدهای کم تر توسعه یافته
چنانچه شرکت ها و مراکز تجاری در مناطق ویژه اقتصادی مشغول به فعالیت باشند، این امتیاز به آن ها داده می شود تا برای مدت زمان دو سال مشمول نرخ صفر مالیاتی شوند. این امتیاز برای بهبود روند کاری و کسب موقعیت های شغلی مناسب و به طور کلی توسعه بیشتر فعالیتشان به آن ها اعطا می شود.
شرایط نرخ صفر شدن مالیات
همانطور که بیان شد؛ دولت برای حمایت از تولید کنندگان و مشاغل و جلوگیری از ورشکستگی آن ها، طی شرایط خاصی برای برخی از اصناف نرخ صفر مالیاتی تعریف کرده است. اولین شرط از شرایط نرخ صفر شدن مالیات تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان مشخص شده می باشد. برای بهره مندی از نرخ صفر مالیات، متقاضیان موظف به ارائه مدارکی به دولت هستند. این مدارک عبارتند از:
اظهارنامه و اسناد مالیاتی مانند حساب های سود و زیان و ترازنامه
تحویل دفاتر قانونی به اداره مالیات
ارائه مدارک حسابداری کسب و کار
لازم به ذکر است در موارد مرتبط با صادرات کالا، به شرطی نرخ صفر مالیات اعمال می گردد که ارز حاصل از صادرات به کشور بازگردد. در این صورت صادرکنندگان می توانند از نرخ صفر مالیات بهره مند شوند. البته واحد های کشاورزی و فنی و مهندسی از این قائده مستثنی هستند. لازم به ذکر است در واحد های تولیدی و خدماتی شرایط مشمول شدن از نرخ صفر مالیاتی، داشتن بیش از 50 نیروی کار می باشد. البته علاوه بر این، در مناطق ویژه اقتصادی نیز مراکز تولیدی و خدماتی می توانند تا دو سال شامل مالیات نرخ صفر باشند.
اظهارنامه مالیاتی صفر
یکی از ملزوماتی که دولت برای دریافت مالیات با نرخ صفر در نظر گرفته است، به کار گیری اظهارنامه مالیاتی صفر توسط مشاغل و تولید کنندگان می باشد. خود این اظهارنامه دلیل مطلقی برای دریافت مالیات با نرخ صفر نیست، منتهی وجود آن برای سازمان امور مالیاتی کشور و صاحبان مشاغل دارای اهمیت بالایی است.
در صورتی که متقاضیان مالیات با نرخ صفر اظهارنامه مربوطه را ارائه نکنند، نه تنها شامل نرخ صفر مالیاتی نخواهند شد، بلکه جریمه نیز می شوند، زیرا زمانی نرخ صفر مالیاتی برای کسب و کار ها و تولید کنندگان اعمال می شود که طبق ماده 132 قانون مالیات های مستقیم، اظهارنامه مذکور تسلیم شده باشد.
طبق مطالب بیان شده مالیات نرخ صفر برای مراکزی همچون بیمارستان ها، بنگاه های خصوصی، مراکز گردشگری و زیارتی برای بازه زمانی پنج سال در نظر گرفته می شود. سازمان امور مالیات نیز مکلف به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مستندات، مدارک و اظهارنامه مذکور است و پس از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان، مالیات آن ها با نرخ صفر محاسبه می شود.
تفاوت نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی
میان دو موضوع نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی تفاوت هایی وجود دارد، اما برخی از افراد به اشتباه این دو موضوع را یکی می پندارند. برای درک بهتر تفاوت نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی باید گفت تمامی مشاغل دارای کد اقتصادی، در هر صورتی، چه فعالیتی داشته باشند چه نداشته باشند، ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی خود به دولت می باشند.
در نتیجه نداشتن فعالیت اقتصادی لزوما به معنای مالیات با نرخ صفر نخواهد بود، زیرا همانطور که بیان شد، حتی در صورت عدم فعالیت، کسب و کارها موظفند سالیانه اظهارنامه مالیاتی خود را برای سازمان مالیاتی کشور ارسال کنند. هدف از ایجاد این سیاست حمایت از برخی مشاغل شخصی و خصوصی بیان شده است.
تفاوت اصلی بین نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی در این است که در نرخ صفر مالیاتی، غالبا درآمد یا محصول مورد نظر تولید کننده به صورت کامل معاف از پرداخت هرگونه مالیاتی هستند، در حالی که در معافیت مالیاتی، بخشی از درآمد یا محصولات مورد نظر از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.
موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات
مودیان مالیاتی پیش از بررسی موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات، ابتدا باید با تعریف درآمد مشمول مالیات آشنا شوند. درآمد مشمول مالیات به درآمدی می گویند که بر اساس قانون بر روی آن مالیات وضع شده است. موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات نیز، شامل هزینه هایی هستند که در زمان محاسبه میزان مالیات قابل پرداخت مالیات دهنده، از آن میزان کم می شود.
بر اساس قوانین مالیاتی به خصوص قانون مالیات های مستقیم و قانون برنامه سوم توسعه، ماموران می توانند بخشی از هزینه های مودیان مالیاتی را از میزان کل مالیات پرداختی کسر کنند. برخی از این هزینه ها عبارتند از :
هزینه های درمان (طبق ماده 137 قانون مالیات های مستقیم از کل مبلغ مالیات کسر می گردد)
هزینه های حوادث و سوانح مانند سیل، زلزله، آتش سوزی و... (طبق ماده 165 قانون مالیات های مستقیم از کل مبلغ مالیات کسر می گردد)
مبالغ واریزی به حساب های تعیین شده از سوی دولت برای بازسازی و یا کمک (طبق ماده 172 قانون مالیات های مستقیم از کل مبلغ مالیات کسر می گردد)
مبالغ پرداختی بابت ساخت یا تعمیر و تجهیز مدارس ، بهزیستی و...
اجاره تجهیزات و امکانات مربوط به موسسه
هزینه های مربوط به حمل و نقل
هزینه های جا به جایی و ایاب و ذهاب پرسنل
هزینه های مربوط به استخدام در موسسه
هزینه های حق عضویت و اشتراک های موسسه
متقاضیان باید به این نکته توجه داشته باشند که چنانچه برای منزل مسکونی خود وامی دریافت نکرده باشند، طبق ماده 139 قانون برنامه توسعه کشور، بار اول برای هر خانوار در پروسه پرداخت اقساط نرخ مالیات صفر خواهد بود، اما در دفعات بعدی نرخ مالیات به نسبت تسهیلات بر عهده مودیان مالیاتی است.
نرخ صفر در نظام مالیات بر ارزش افزوده
یکی از انواع مالیات های موجود در کشور، مالیات بر ارزش افزوده می باشد که همانطور که از نامش پیداست، بر روی قیمت محصولات روزمره عموم مردم قرار می گیرد. منظور از مالیات بر ارزش افزوده، ما به التفاوت مالیات و عوارض فروش با مالیات و عوارض خرید در یک دوره معین است.
با ترکیب مالیات با نرخ صفر و مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر ارزش افزوده با نرخ صفر ایجاد می شود. مالیات با ارزش افزوده با نرخ صفر برای افرادی کاربردی است که روند کاری خود را برای یک بازه زمانی مشخص متوقف کرده اند.
پس می توان اینگونه نتیجه گرفت چنانچه کسب و کاری برای مدتی مشخص، هیچ فعالیت اقتصادی نداشته باشد، می تواند با اعلام درآمد به سازمان مالیاتی کشور نرخ صفر در نظام مالیات بر ارزش افزوده را تجربه کند، اما اگر درآمد مذکور توسط مدیر کسب و کار به سازمان مربوطه اعلام نگردد، بنگاه اقتصادی جریمه می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نرخ صفر مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نرخ صفر مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. موارد قابل کسر از درآمد مشمول مالیات نیز، شامل هزینه هایی هستند که در زمان محاسبه میزان مالیات قابل پرداخت مالیات دهنده، از آن میزان کم می شود