برای مشاوره سامانه و نحوه ثبت نام اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی
برای مشاوره سامانه و نحوه ثبت نام اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی
به موجب ماده 6 قانون تجارت مصوب سال 1311، کلیه تاجران (به استثنای کسبه جزء) مکلف بوده که چهار دفتر را تهیه نمایند که شامل دفتر روزنامه، کل، دارایی و کپیه می گردد. در این دفاتر، کلیه نقل و انتقالات و فعالیت های مالی تاجر و شرکت ها نگاشته می شود. به این منظور، افراد می بایست از دفاتر پلمپ شده ای که در قانون در نظر گرفته شده است، استفاده نمایند.
مطابق ماده 139 قانون مالیات های مستقیم، در صورتی که تاجر از ثبت نام و ارائه دفاتر قانونی پلمپ شده خودداری نماید، مشمول جریمه ای معادل بیست درصد مالیات خواهد شد. از طرف دیگر، نام نویسی و تکمیل اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، مستلزم آشنایی با سامانه و مراحل ارسال این اظهارنامه می باشد. به همین دلیل، اطلاع از جزئیات پلمپ دفاتر قانونی، نظیر نحوه و چگونگی ثبت نام آن، امری ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که پلمپ دفاتر قانونی چیست؛ به معرفی سامانه و جزئیات آن بپردازیم. سپس در خصوص مراحل و نحوه ثبت نام پلمب دفاتر تجاری اشخاص حقوقی و چگونگی ارسال اظهارنامه صحبت خواهیم کرد و در نهایت نیز، فرآیند پیگیری درخواست دریافت را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
پلمپ دفاتر قانونی چیست
همانطور که پیش تر اشاره گردید، قانون تجارت کلیه تاجران (به استثنای کسبه جزء) را مکلف نموده که دفاتر قانونی را تهیه نموده و نقل و انتقالات مالی و معاملات خود را در آن ثبت نمایند. یکی از اصطلاحاتی که به طور مداوم در این رابطه مورد استفاده می گیرد، پلمپ دفاتر قانونی می باشد. در این میان، ممکن است عده ای از افراد با این اصطلاح آشنا نبوده و از خود سوال نمایند که پلمپ دفاتر قانونی چیست و به چه منظور به کار برده می شود.
در پاسخ به این پرسش که پلمپ دفاتر قانونی چه می باشد؛ می توان بیان نمود که پلمپ دفاتر قانونی فرآیندی است که در طی آن؛ این دفاتر، از سوی اداره ثبت شرکت ها مهر و شماره گذاری گردیده تا از هر گونه دستکاری، ثبت اطلاعات غلط و تقلب مصون بمانند. هر چند که بر طبق مواد قانون تجارت، تنها دفتر کپیه نیاز به پلمپ نداشته و باقی دفاتر (اعم از دفتر روزنامه، کل و دارایی) مستلزم پلمپ می باشند، اما مطابق رویه حال حاضر، تاجران و شرکت ها تنها به پلمپ دفاتر کل و روزنامه اقدام نموده و مرجع ثبت شرکت ها نیز اشکالی به این موضوع وارد ننموده است.
توجه به این نکته ضروری است که بنابر اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، در راستای اجرای بند ج ماده 4 قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، از این پس، نیاز به پلمب فیزیکی دفاتر تجاری و ثبت دفاتر به صورت الکترونیکی نمی باشد. این امر، به این معناست که در هنگام درخواست مودیان برای ثبت اظهارنامه پلمب دفاتر توسط سامانه اداره کل ثبت شرکت ها، این سامانه نسبت به استعلام وجود ثبت نام مالیاتی از سازمان اقدام نموده و در صورت تایید سازمان فرآیند در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تایید شده و نتیجه در قالب اطلاعات ثبتی مودی به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال می شود. هم چنین، این سازمان جهت دریافت فایل های اطلاعاتی از مودیان سامانه ای را طراحی خواهد نمود که در پایان آبان ماه سال جاری قابل بهره برداری است.
سامانه پلمب دفاتر قانونی اشخاص حقیقی و حقوقی irsherkat.ssaa.ir
اولین و مهم ترین مرحله در راستای دریافت دفاتر قانونی پلمپ شده، تکمیل و ارسال اظهارنامه در سامانه پلمپ دفاتر قانونی می باشد. به این منظور، متقاضی می بایست آدرس این سامانه را در مرورگر خود وارد نموده و به پرکردن فرم ثبت نام اقدام نماید. به منظور آشنایی علاقمندان با سایت پلمپ دفاتر قانونی، این قسمت به معرفی این سایت اختصاص داده شده است.
سامانه پلمپ دفاتر قانونی در واقع همان سایت اداره ثبت شرکتها به آدرس irsherkat.ssaa.ir می باشد. این سامانه هشت امکان را برای کاربران خود فراهم نموده است که شامل تاسیس شخصیت حقوقی، صورتجلسه تغییرات، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، اطلاعات عمومی شخصیت حقوقی، اظهارنامه دفتر ثبت تجارتی، پیگیری درخواست و انصراف از درخواست می گردد. این سامانه، زیر مجموعه سایت ثبت اسناد و املاک کشور بوده که خود زیر نظر قوه قضائیه فعالیت می نماید.
همانطور که در قسمت فوق مشاهده می شود، یکی از خدمات سامانه پلمب دفاتر قانونی اشخاص حقیقی و حقوقی irsherkat.ssaa.ir، پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی اشخاص حقوقی می باشد. به منظور دریافت دفاتر قانونی پلمپ شده، متقاضی می بایست در این سایت ثبت نام نموده و اظهارنامه خود را به اداره ثبت شرکتها ارسال کند.
توجه به این نکته ضروری است که کلیه افراد مشمول، موظف هستند در هر سال، دفاتر قانونی خود را پیش از پایان سال مالی پلمپ نمایند، حتی اگر در طول سال هیچ فعالیتی نداشته یا میزان فعالیت آن ها کم و محدود باشد؛ زیرا این دفاتر مبنای محاسبه مالیات آن ها خواهد بود و در صورت عدم تهیه، فرد مشمول جریمه مالیاتی می گردد.
مراحل و نحوه ثبت نام و دریافت پلمپ دفاتر تجاری
در قسمت های گذشته، پیرامون ماهیت پلمپ دفاتر قانونی و سامانه آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که شخص می بایست اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی خود در سایت اداره ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir تکمیل و ارسال نماید. توجه به این نکته ضروری است که با توجه به حذف فرآیند پلمب فیزیکی دفاتر در اداره ثبت شرکت ها و الکترونیکی شدن فرآیند آن، متقاضیان به منظور ثبت اظهارنامه در سایت irsherkat.ssaa.ir ابتدا می بایست در سایت سازمان مالیات به نشانی tax.gov.ir ثبت نام نموده و کد رهگیری مالیاتی دریافت کرده و سپس، به سایت ثبت شرکت ها مراجعه نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان با مراحل و نحوه ثبت نام و دریافت پلمپ دفاتر تجاری، در این بخش، چگونگی پلمپ این دفاتر به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است.
در اولین مرحله، شخص می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن لازم است که از میان گزینه های درج شده در قسمت فوق، بر روی گزینه "پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی" کلیک شود.
پس از آن تصویری مطابق صفحه زیر برای کاربر به نمایش در می آید که لازم است فرد اطلاعات خود را در آن وارد نماید. در این قسمت می بایست اطلاعاتی نظیر نوع شخص متقاضی، نوع تقویم مالی، تابعیت و شماره و.... وارد گردد. توجه به این نکته ضروری است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت احوال بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، کاربر با خطا مواجه خواهد شد.
در مرحله بعد، متقاضی باید اطلاعات شخص حقوقی را در قسمت های مشخص شده درج نماید که شامل شناسه ملی، نام، تاریخ ثبت و ... می شود. پس از آن لازم است که فرد، تیک تایید اطلاعات شخصیت حقوقی را که در قسمت پایین صفحه قرار گرفته را فعال نموده به مرحله بعدی راه یابد.
در گام بعدی، نوبت به درج اطلاعات درخواست کننده پلمپ می رسد. در این بخش، باید سمت تکمیل کننده اظهارنامه، تابعیت وی، شماره ملی و... درج شود. توجه به این نکته در این مرحله الزامی است که پر کردن تمام فیلد های قرمز رنگ برای ورود به مرحله بعدی ضروری بوده و بدون آن، امکان ورود به گام بعدی برای کاربر امکان پذیر نخواهد بود.
در مرحله بعد، شخص باید اطلاعات مربوط به اعضای هیئت مدیره را در قسمت های مشخص شده وارد نماید. کاربر در این بخش، می بایست اطلاعات هویتی تمام اعضا هیات مدیره شرکت را تک به تک وارد نموده و سپس با انتخاب گزینه "ثبت اطلاعات شخص" داده ها را در اظهارنامه ذخیره نماید.
در بخش بعدی، فرد لازم است که سمت اعضای هیئت مدیره ای را که در قسمت قبلی وارد نموده را مشخص نماید. همچنین، مدت تصدی، وضعیت حق امضا و تاریخ شروع سمت نیز می بایست در این قسمت مشخص شود.
در قسمت بعدی، نوبت به درج دفاتر مورد تقاضا می رسد. شخص می بایست نوع دفتر، تعداد برگ و تعداد آن را به طور اختصاصی برای هر دفتر وارد نموده و اطلاعات را ذخیره نماید. توجه به نکته الزامی است که در این مرحله، صرفا امکان انتخاب 2 جلد دفتر روزنامه و 2 دفتر کل میسر می باشد.
در مرحله بعدی، شخص می بایست صحت اطلاعات درج شده در قسمت فوق را تایید نموده و تیک "تایید اظهارنامه و پلمپ و مدارک مورد نیاز" را فعال نماید.
پس از بررسی و تایید نهایی درخواست، دفاتر مورد درخواست به آدرس قید شده در فرم اظهارنامه ارسال خواهد شد. توجه به این نکته ضروی است که تکمیل و ارسال اظهارنامه، به معنی موافقت با درخواست فرد نبوده، بلکه لازم است که این اطلاعات توسط کارشناس اداره ثبت بررسی شده و مورد تایید نیز قرار بگیرد.
در اولین مرحله، اشخاص حقیقی مانند شخص حقوقی، می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه ارسال درخواست وارد شوند. در این بخش، لازم است که فرد اطلاعات خود وارد نموده و وارد گام بعدی گردد.
پس از آن، شخص باید آدرس محل دریافت دفاتر پلمپ شده را وارد نموده و مشخصات آن را درج نماید. این آدرس، همان نشانی است که دفاتر قانونی به آن پست می گردند.
در مرحله بعدی، لازم است که اطلاعات سمت تکمیل کننده اظهارنامه وارد شود. این اطلاعات شامل شماره ملی، نام و نام خانوادگی، تابعیت و ... می گردد.
پس از آن می بایست، اطلاعات دفاتر قانونی مورد درخواست توسط متقاضی در این بخش وارد شود. همانطور که پیش تر بیان شد، در این مرحله نیز صرفا امکان انتخاب 2 جلد دفتر کل و 2 جلد دفتر روزنامه میسر می باشد.
در مرحله آخر نیز، کاربر باید با تایید اطلاعات و ارسال مدارک مورد نیاز، مراحل تکمیل اظهارنامه را به پایان رساند.
پس از ارسال اظهارنامه پلمب دفاتر قانونی اشخاص حقوقی، کارشناسان درخواست متقاضی را مورد بررسی قرار داده و در صورت صحت آن، با تایید اولیه اظهارنامه موافقت خواهند نمود و پس از طی سایر مراحل، فرآیند ثبت اظهارنامه پلمب دفاتر قانونی به پایان می رسد.
پیگیری درخواست پلمپ دفاتر قانونی
در قسمت گذشته، پیرامون مراحل و نحوه ثبت نام پلمب دفاتر قانونی اشخاص حقوقی وضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که در اولین مرحله، شخص می بایست اظهارنامه پلمپ اشخاص حقوقی را در سایت اداره ثبت شرکتها تکمیل نماید. یکی از سوالات پر تکراری که در این زمان مطرح می شود این است که آیا امکان پیگیری درخواست پلمپ دفاتر قانونی وجود دارد یا خیر.
در پاسخ به این پرسش می توان بیان داشت که پس از ثبت درخواست اظهارنامه در سامانه ثبت شرکت ها، یک کد اختصاصی نوزده رقمی به درخواست متقاضی اختصاص داده می شود که از طریق آن می تواند امور مربوط به پلمب دفاتر قانونی خود را پیگیری نماید. به این منظور شخص می بایست آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن کاربر باید بر روی گزینه پیگیری درخواست کلیک نموده و اطلاعات درخواستی را وارد نماید.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده می شود، برای پیگیری درخواست، شخص می بایست نوع درخواست، شماره پیگیری و کد امنیتی را وارد نموده تا اطلاعات مربوطه به پلمپ دفاتر قانونی برای وی به نمایش درآید. در صورتی که فرد شماره پیگیری خود را فراموش نموده یا در دسترس ندارد، می تواند از طریق گزینه "شماره پیگیری خود فراموش کرده ام" به روش دیگری پیگیری درخواست خود را صورت دهد.
کد رهگیری پلمپ دفاتر
در قسمت های پیشین مقاله، به سوال پلمپ دفاتر قانونی چیست، پاسخ داده و مراحل و نحوه ثبت نام و پیگیری آن توضیح داده شد. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از متقاضیان مطرح شود که کد رهگیری پلمپ دفاتر چیست و به چه منظوری مورد استفاده قرار می گیرد؟
در پاسخ به این پرسش؛ می بایست بیان نمود که کد رهگیری پلمپ دفاتر که به آن، شماره پگیری هم گفته می شود، در واقع کد نوزده رقمی است که پس از انجام مراحل ثبت اظهارنامه پلمپ دفاتر، به درخواست متقاضی تعلق می گیرد و وی می تواند از طریق آن، پیگیری های بعدی را از سازمان ثبت شرکت ها صورت دهد.
به این منظور، متقاضی می بایست نشانی اینترنتی irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و از منوی بالای صفحه گزینه پیگیری درخواست را برگزیند. پس از آن، شخص می بایست نوع درخواست، شماره پیگیری یا کد رهگیری، تصویر امنیتی را برگزیده و گزینه بازیابی درخواست را انتخاب نماید. (راهنمای تصویری این امر در قسمت پیشین مقاله ارائه گردیده است.)
پیگیری دفاتر قانونی از اداره پست
در گذشته، پس از این که متقاضی درخواست خود را مبنی بر تکمیل اظهارنامه پلمپ دفاتر در سامانه ثبت شرکتها، ثبت می نمود و مدارک موردنیاز را به این سازمان ارسال می کرد، کارشناس مربوطه درخواست وی را مورد بررسی قرار داده و در صورت تکمیل بودن مدارک، اقدام به پذیرش درخواست و ارسال دفاتر به آدرس معرفی شده از جانب متقاضی می نمود.
زمانی که دفاتر از سوی اداره ثبت شرکت ها، به آدرس متقاضی ارسال می شد و شماره مرسوله متقاضی در قسمت پیگیری درخواست در سایت ثبت شرکت ها، برای متقاضی درج می گشت. به کمک این شماره مرسوله، متقاضی می توانست اقدام به پیگیری دفاتر قانونی از اداره پست نماید. به این منظور متقاضی می بایست نشانی اینترنتی tracking.post.ir را در مرورگر خود درج نموده و با درج شماره مرسوله اقدام به پیگیری دفاتر خود از اداره پست نماید.
در مواردی که متقاضی دفاتر پلمپ شده خود را پس از ارسال درج کد مرسوله در سایت، به هر دلیلی دریافت ننماید؛ می تواند به همراه بارکد پستی و مهر شرکت یا موسسه خود، به اداره پست منطقه مراجعه کرده و اقدام به پیگیری حضوری دفاتر قانونی از این اداره نماید. در حال حاضر، صدور دفاتر فیزیکی از روند پلمپ دفاتر تجاری حذف شده و این فرآیند به صورت کاملا الکترونیکی صورت می گیرد. بنابر این، پیگیری دفاتر قانونی از اداره پست دیگر موضوعیت نخواهد داشت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه و نحوه ثبت نام اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه و نحوه ثبت نام اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام.بله.