برای مشاوره نحوه استعلام و مشاهده پرونده مالیاتی
برای مشاوره نحوه استعلام و مشاهده پرونده مالیاتی


مالیات، هزینهای اجباری است که باید توسط افراد و موسسات به صورت بلاعوض به دولت پرداخت شود تا هزینه های عمومی جامعه را تامین کند و انواع مختلفی دارد. به همین خاطر افراد موظف به تشکیل پرونده مالیاتی بوده و در غیر این صورت ممکن است که با پرداخت جریمه مالیاتی مواجه شوند.
تشیکل پرونده مالیاتی مستلزم طی کردن مراحلی می باشد و اطلاع از مراحل و سامانه تشکیل پرونده امری ضروری به نظر می رسد. همچنین برای این که شخص مشمول جرائم مالیاتی نشود، لازم است که از نحوه استعلام این پرونده شناخت کافی داشته باشد تا از این طریق بتواند از جزئیات پرونده و میزان بدهی خود مطلع گردد.
از همین رو، در این مقاله، سعی شده است که پس از معرفی پرونده مالیاتی من؛ با نحوه ورود به سامانه پرونده مالیاتی سازمان مالیات tax.gov.ir و مراحل استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی آشنا شویم. در ادامه توضیحاتی در خصوص مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی و استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی ارائه می گردد. سپس چیستی پرونده مالیاتی و مراحل و نحوه ثبت نام پرونده مالیاتی آورده شده و درنهایت به امکان ویرایش پرونده مالیاتی با کد ملی و کارتخوان اشخاص حقیقی می پردازیم و گفته می شود که وضعیت 44 پرونده مالیاتی به چه صورت بوده و چگونه می توان با کد رهگیری، پرونده مالیاتی را پیگیری نمود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با همراه باشید.
پرونده مالیاتی من
امروزه تشکیل پرونده مالیاتی به صورت اینترنتی انجام می شود. یکی از سوالات متداولی که حال ممکن است که برای برخی از اشخاص مطرح شود؛ این است که فهرست پرونده مالیاتی من در سامانه کجاست و چگونه می توان آن ها را مشاهده کرد که مراحل مشاهده پرونده مالیاتی من به شرح زیر می باشد:
شخص برای مشاهده پرونده مالیاتی خود می بایست آدرس سایت درگاه ملی مالیات به نشانی my.tax.gov.ir را درمرورگر خود جستجو کرده و سپس وارد حساب کاربری خود شود.
سپس شخص باید از سمت راست صفحه گزینه "فهرست پرونده های مالیاتی" را انتخاب کرده و در نهایت می تواند پرونده مالیاتی خود را مشاهده کند
بنابراین افراد باید بدانند که امکان دسترسی سریع به پرونده مالیاتی من از طریق سامانه وجود دارد و اطلاعاتی مانند شماره رهگیری، نوع پرونده، نام کسب و کار، اداره کل، اطلاعات واحد مالیاتی، شماره پستی محل کسب و کار و . . . قابل مشاهده می باشد. توجه به این نکته ضروری است که بنابر بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور، محاکم قضایی از ورود به پرونده های مالیاتی منع شده اند.
ورود به پرونده مالیاتی
اشخاص حقیقی یا حقوقی برای تشکیل پرونده مالیاتی باید به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir مراجعه نمایند. حال ممکن است که برخی از اشخاص با نحوه ورود به این سامانه آشنا نباشند و به همین خاطر در این بخش؛ نحوه ورود به پرونده مالیاتی سازمان مالیات tax.gov.ir مورد مطالعه قرار می گیرد.
شخص در ابتدا باید در مرورگر خود سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را جستجو کرده و گزینه اول را انتخاب نماید و مطابق با تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود.
سامانه سازمان امور مالیاتی به منظور ارائه خدماتی مالیاتی تشکیل شده است و خدمات و امکانات مختلفی را به کاربران خود ارائه می دهد که شامل استعلام بدهی مالیاتی، استعلام اظهارنامه مالیاتی ارسال شده، استعلام پرونده مالیات بر ارزش افزوده، گزارش مالیات بر نقل و انتقال خودرو، پرداخت قبض های مالیات و . . . می شود. همچنین افراد باید بدانند که برای استفاده از خدمات این سامانه لازم است که از قبل در آن، ثبت نام کرده باشند.
استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی
بدهی مالیاتی به معنای مجموعه بدهی هایی است که شخص یا شرکت در قبال مالیات های خود به دولت دارد. این بدهی ها ممکن است ناشی از عدم پرداخت مالیات های معوقه، تخلفات مالیاتی، عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی و . . . باشد. لذا استعلام پرونده مالیاتی و بررسی میزان بدهی اهمیت به سزایی دارد و از همین رو، در این بخش، نحوه استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی مورد بررسی قرار می گیرد.
به منظور طی کردن مراحل استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی، شخص می بایست آدرس سامانه میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن، متقاضی می بایست بخش "سایر خدمات مالیاتی" را انتخاب نموده و از فهرست نمایش داده شده، بر روی گزینه "استعلام بدهی مالیاتی" کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص به درگاه ملی خدمات الکترونیک مالیات هدایت گردیده که لازم است در این قسمت، فرد شناسه ملی شرکت، کلمه عبور حساب کاربری و همچنین، تصویر امنیتی را در قسمت های مشخص شده وارد نموده و سپس گزینه "ورود به درگاه ملی" را انتخاب نماید.
پس از آن شخص می بایست رمز یک بار مصرفی را که به شماره همراه ثبت شده در سامانه پیامک می گردد را در این قسمت وارد نموده و سپس گزینه ورود به سایت را انتخاب نماید.
پس از ورود به حساب کاربری در سامانه سازمان امور مالیات، داوطلب باید از منوی سمت راست گزینه درخواست را انتخاب نماید.
در مرحله بعد و برای مشاهده سوابق بدهی های مالیاتی، داوطلب باید گزینه مشخص شده در تصویر یعنی گزینه "استعلام بدهی مالیاتی" را انتخاب کند.
پس از انتخاب این گزینه، صفحه ای بر روی نمایشگر برای داوطلب نمایش داده می شود که وی، از طریق آن می تواند بدهی های مالیاتی خود را به سازمان امور مالیات مشاهده نموده و نسبت به پرداخت آن اقدام نماید. مطابق با ماده 277 قانون مالیات های مستقیم، مرتکب یا مرتکبان جرائم مالیاتی علاوه بر مجازات های مقرر در مواد این قانون، مسئول پرداخت اصل مالیات و جریمه های متعلق قانونی که تا مهلت مقرر، مطالبه نشده باشد و همچنین ضرر و زیان وارده به دولت با حکم مراجع صالح قضایی می باشند.
مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی
امروزه اشخاص می توانند بدون مراجعه حضوری از وضعیت پرونده مالیاتی خود مطلع و خلاصه ای از آن را مشاهده می کنند. لذا این بخش به بیان نحوه و مراحل مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی همراه با راهنمای تصویری اختصاص پیدا کرده است که به شرح زیر می باشد:
شخص برای مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی می بایست در مرورگر خود درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir را جستجو نموده و سپس شماره یا شناسه ملی همراه با کلمه عبور خود را وارد کند و بر روی گزینه ورود به درگاه ملی کلیک کند.
پس از ورود به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی، مطابق تصویر از قسمت بالای صفحه امکان مشاهده خلاصه پرونده مالیاتی وجود دارد.
همچنین، از قسمت راست صفحه می توان گزینه فهرست پرونده های مالیاتی را انتخاب کرد و جزئیات پرونده هایی که تاییدیه ثبت اطلاعات در سازمان مالیاتی آن ها وجود دارد را مطالعه کرد.
لازم به ذکر است که افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که زمانی می توانند خلاصه پرونده مالیاتی خود را مشاهده کنند که دارای یک حساب کاربری در سامانه سازمان امور مالیاتی باشند. همچنین این سامانه خدمات دیگری مانند اطلاع از پرونده های ارزش افزوده، استعلام ممنوع الخروجی و استعلام بدهی مالیاتی را در اختیار کاربران خود قرار می دهد.
استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی
در قسمت های پیشین مقاله، به توضیح جزئیات پرونده مالیاتی پرداخته و مراحل و نحوه ورود به پرونده مالیاتی، استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی و مشاهده سوابق مالیاتی با کد ملی ارائه گردید. در این قسمت از مقاله قصد داریم تا به توضیح استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی بپردازیم.
به منظور استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی، شخص می بایست آدرس سامانه میز خدمت عملیات الکترونیک مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود.
پس از آن، متقاضی می بایست بخش "سایر خدمات مالیاتی" را انتخاب نموده و از فهرست نمایش داده شده، بر روی گزینه "وجود و یا عدم وجود پرونده مالیاتی" کلیک نماید.
در این قسمت شخص باید نسبت به درج یکی از اطلاعات خواسته شده اقدام نموده و گزینه استعلام را برگزیند.
مطابق با ماده 277 قانون مالیات های مستقیم، مرتکب یا مرتکبان جرائم مالیاتی علاوه بر مجازات های مقرر در مواد این قانون، مسئول پرداخت اصل مالیات و جریمه های متعلق قانونی که تا مهلت مقرر، مطالبه نشده باشد و همچنین ضرر و زیان وارده به دولت با حکم مراجع صالح قضایی می باشند.
پرونده مالیاتی چیست
در ابتدا باید گفت که اشخاص حقیقی پس از این که پروانه کسب و کار خود را دریافت کردند؛ موظف به تشکیل پرونده مالیاتی هستند. حتی این تکلیف برای اشخاص حقوقی هم وجود دارد؛ یعنی شرکت ها باید تا دو ماه پس از ثبت شرکت، برای تشکیل پرونده مالیاتی اقدام کنند. بنابراین در پاسخ به این سوال که پرونده مالیاتی چیست؛ می توان گفت که پرونده ای می باشد که اشخاص در سامانه سازمان امور مالیاتی تشکیل می دهند و از این طریق، سازمان مالیاتی می تواند از وجود و شروع چنین کسب و کار یا شرکتی مطلع شود.
تبصره 1 ماده 48 قانون مالیات های مستقیم در این خصوص مقرر می دارد: «حق تمبر سهام و سهم الشرکه شرکت ها باید ظرف دو ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت و در مورد افزایش سرمایه و سهام اضافی از تاریخ ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکت ها از طریق ابطال تمبر پرداخت شود. افزایش سرمایه در مورد شرکتهایی که قبلا سرمایه خود را کاهش داده اند تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده است؛ مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود.»
همچنین ماده 51 این قانون نیز بیان می کند: «در صورت تخلف از مقررات این فصل، متخلف علاوه بر اصل حق تمبر معادل دو برابر آن جریمه خواهد شد.» بنابراین اگر شرکت ها پرونده مالیاتی خود را تشکیل ندهند و یا حق التمبر خود را پرداخت نکنند مشمول جریمه می شوند و این جریمه معادل دو برابر مبلغ اولیه خواهد بود.
هم چنین، یکی از دلایل اصلی تشکیل پرونده مالیاتی، دریافت کد اقتصادی است. کد اقتصادی یک عدد 12 رقمی برای شناسایی یک واحد اقتصادی می باشد و اگر شخص پرونده مالیاتی تشکیل ندهد، این کد را نمی تواند دریافت کند. به عبارتی عدم داشتن کد اقتصادی برای یک شرکت می تواند عواقب جدی مالی و قانونی داشته باشد. همچنین در صورت عدم تشکیل پرونده، شرکت ها قادر به پرداخت مالیات و ارائه اظهارنامه مالیاتی نخواهند بود.
مراحل و نحوه ثبت نام و ایجاد پرونده مالیاتی
همانطور که در بخش قبلی نیز گفته شد؛ استفاده از خدمات سامانه سازمان امور مالیاتی مستلزم ثبت نام شخص در این سامانه خواهد بود. بنابراین برای تشکیل پرونده مالیاتی دیگر نیاز به مراجعه حضوری نیست و از طریق سامانه های مالیاتی قابل انجام می باشد. به منظور آشنایی داوطلبان با نحوه ایجاد پرونده مالیاتی، در این بخش، مراحل و نحوه ثبت نام و ایجاد پرونده مالیاتی مورد اشاره قرار گرفته است.
در ابتدا، شخص باید در مرورگر خود سایت tax.gov.irجستجو کرده و وارد این سامانه شود.
سپس فرد باید گزینه پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک را انتخاب کند. نقطه شروع فرآیند ثبت نام الکترونیک مرحله پیش ثبت نام می باشد.
در گام بعدی، شخص به صفحه دیگری مانند شکل زیر وارد شده و توضیحات لازم در رابطه با نحوه تشکیل پرونده مالیاتی، برای شخص ارائه می شود. فرد این موارد را باید به شکل دقیق مطالعه کرده و سپس از قسمت انتهایی صفحه، بر روی گزینه «ورود به ثبت نام» کلیک کنید.
سپس متقاضی، باید بر روی دریافت اطلاعات کاربری کلیک نماید و اطلاعات خواسته شده اعم از شماره ملی یا شناسه ملی و نوع شخصیت، تاریخ تولد و شماره همراه خود را تکمیل کند. سپس تا حد امکان این اطلاعات به صورت برخط و سیستمی بررسی شده و در کمتر از سی دقیقه نام کاربری و کلمه عبور برای شخص متقاضی پیامک می گردد.
در مرحله بعد؛ فرد باید ورود به درگاه ملی را انتخاب کرده و رمزی که به تلفن همراه ارسال شده بود را در قسمت مربوطه وارد کند.
بعد از ورود به درگاه ملی لازم است که شخص گزینه "ایجاد پرونده مالیاتی جدید" را انتخاب نماید.
سپس متقاضی باید اطلاعات خواسته شده وارد و تکمیل کند تا شماره همراه وی تایید شود.
پس از این که فرد تلفن همراه خود را تایید کرد، وارد صفحه زیر می شود. در این صفحه فرد می بایست تاریخ تولد و تابعیت مودی مالیاتی را وارد کرده و بر روی استعلام اطلاعات و ادامه کلیک کند.
اطلاعاتی که شخص در مراحل قبل، وارد کرده است به صورت آنلاین بررسی می شود. در صورتی که در این امر مشکلی وجود نداشته باشد، فرد به صفحه زیر وارد می گردد. فرد باید در بخش نواقص اطلاعاتی که در بخش پایین صفحه قرار دارد را تکمیل کند.
سپس شخص باید مواردی مانند تعیین وضعیت مشمولیت ارزش افزوده را نیز مشخص و ثبت کرده و دلیل ثبت نام، نوع مالکیت و سایر موارد اجباری را پر کند و سپس روی گزینه ثبت کلیک کند.
در مرحله بعد؛ متقاضی باید محل اقامتگاه قانونی خود را روی نقشه مشخص و ثبت کند.
در مرحله آخر، فرد پیغامی دال بر تکمیل بودن اطلاعات دریافت می کند. پس از آن، متقاضی باید روی گزینه تایید نهایی اطلاعات کلیک کرده که این امر سبب می شود، شخص به صفحه دیگری وارد شده که در صورت صحت اطلاعات، می بایست بر روی گزینه تایید اطلاعات و دریافت کد رهگیری کلیک کند تا کد رهگیری ۱۰ رقمی خود را دریافت نماید.
نکته دیگر این است که ثبت نام الکترونیک و در نهایت تشکیل پرونده مالیاتی، از طرف سازمان امور مالیاتی، کاملا رایگان صورت می پذیرد و هرگونه درخواست وجوه به عنوان این سازمان، از این بابت غیر قانونی است. توجه به این امر الزامی است که شماره تلفن همراهی که زمان ثبت نام در سایت وارد می شود؛ می بایست به نام خود شخص باشد. به بیان دیگر شماره ملی و شماره تلفن همراه وارد شده، می بایست متعلق به یک شخص بوده، در غیر این صورت، فرد با پیغام خطا مواجه خواهد شد.
ویرایش پرونده مالیاتی
گاهی ممکن است که شخص در فرایند ایجاد پرونده مالیاتی اطلاعاتی را به اشتباه وارد کند و به همین خاطر قصد داشته باشد که آن را اصلاح کند. لذا در این بخش، به منظور آشنایی کاربران، نحوه ویرایش پرونده مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد و به شرح زیر می باشد:
برای ویرایش پرونده مالیاتی لازم است که در ابتدا شخص در مرورگر خود سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود و سپس مطابق تصویر آیکون آدمک را انتخاب کند.
پس از آن شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که لازم است نام کاربری و رمز عبور خود را وارد نماید.
سپس متقاضی باید از پرونده مالیاتی خود، گزینه "فهرست پرونده های مالیاتی" را انتخاب کند.
سپس فهرست پرونده های برای فرد به نمایش در می آید و شخص می بایست روی گزینه جزئیات پرونده کلیک نموده و پس از آن، اقدام به انتخاب گزینه "بروزرسانی و تکمیل اطلاعات" کند. امکان اصلاح اطلاعات پرونده مالیاتی، ویرایش کد پستی و شماره تلفن همراه وجود دارد. علاوه بر این توجه به این نکته ضروری است که اگر شخص رمز عبور خود را فراموش کرده باشد؛ می تواند آن را از طریق کد رهگیری و کد ملی بازیابی کند.
وضعیت 44 پرونده مالیاتی چیست
در بخش های قبلی گفته شد که، تمامی اشخاص پس از ثبت شرکت یا ایجاد کسب و کار خود ملزم به تشکیل پرونده مالیاتی هستند و این امر مستلزم طی کردن مراحلی در سامانه سازمان امور مالیاتی خواهد بود. حال ممکن است که برخی از اشخاص در میان مراحل تشکیل پرونده در وضعیت 44 قرار بگیرند و این سوال برای آن ها مطرح شود که وضعیت 44 پرونده مالیاتی چیست و پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
برای ایجاد پرونده مالیاتی لازم است که شخص 4 مرحله را طی کند و اولین مرحله مربوط پیش ثبت نام الکترونیکی است که شخص اطلاعات اولیه در خصوص فعالیت اقتصادی خود را در سیستم ثبت نموده و نام کاربری و رمز عبور خود را دریافت می کند. پس از آن شخص وارد مرحله دوم یعنی ثبت نام الکترونیکی می شود و اطلاعات تکمیلی در خصوص فعالیت وی اخذ خواهد شد و این اطلاعات شامل اطلاعات شعب، انبار، نمایندگی ها، مجوزها و . . . می شود.
مرحله سوم نیز مربوط به راستی آزمایی اطلاعات است و تمامی اطلاعات ثبت شده در سامانه توسط سازمان امور مالیاتی کشور مورد بررسی قرار می گیرد و در صورت صحت اطلاعات ثبتی، شخص وارد مرحله نهایی می شودو تاییدیه ثبت اطلاعات در سازمان مالیاتی را دریافت کرده و می تواند از همه خدمات سامانه سازمان امور مالیاتی استفاده کند.
حال در خصوص این پرسش که وضعیت 44 پرونده مالیاتی چیست؛ باید گفت که در واقع همان مرحله اعتبار سنجی می باشد؛ یعنی هنگامی که مودی مالیاتی، برای ثبت نام کد اقتصادی اقدام کرده و کلمه عبور خود را دریافت می کند با انتخاب کلید تایید نهایی پس از تکمیل اطلاعات، فرآیند ثبت نام به پایان می رسد و شخص در وضعیت 44 قرار می گیرد.
همچنین در مرحله بعد لازم است که شخص مدارکی را به صورت فیزیکی تحویل سازمان امور مالیاتی دهد که به آن وضعیت 45 می گویند البته طبق بخشنامه ای که سازمان امور مالیاتی منتشر کرده است بند 45 حذف شده و مرحله 44 کفایت می کند.
استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان اشخاص حقیقی
مالیات دستگاه پوز یا دستگاه کارتخوان به صورت سالیانه محاسبه می شود و ضروری است که اشخاص از میزان بدهی و پرونده مالیاتی کارتخوان مطلع باشند. به همین جهت در این بخش، نحوه استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان اشخاص حقیقی مورد بررسی قرار می گیرد.
نحوه استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان اشخاص حقیقی نیز هیچ تفاوتی با نحوه استعلام و مشاهده بدهی مالیاتی نداشته و افراد می بایست به این منظور، به سایت درگاه ملی مالیاتی کشور وارد شوند و گزینه استعلام بدهی مالیاتی را انتخاب نمایند. افراد برای مشاهده راهنمای تصویری نحوه استعلام، می توانند به مطالعه تیتر قبلی مقاله اقدام نمایند.
لازم به ذکر است که نحوه محاسبه مالیات کارتخوان به این صورت است که بر اساس مبلغ کل تراکنش های دستگاه کارتخوان و همچنین حساب های بانکی مربوطه انجام می شود. در واقع هر تراکنشی که با حساب بانکی اعلام شده در پرونده مالیاتی شخص انجام شده باشد، مشمول مالیات بر درآمد می شود.
پیگیری پرونده مالیاتی با کد رهگیری
کد رهگیری ثبت نام (و پیش ثبت نام) یک شماره عددی ده رقمی می باشد که در مرحله پیش ثبت نام و پس از اولین تایید اطلاعات به شخص ارائه خواهد شد و این کد تا انتهای فرآیند ثبت نام ثابت بوده و تغییر نمی نماید. همچنین از طریق این کد امکان پیگیری پرونده مالیاتی وجود دارد. از همین رو مراحل پیگیری پرونده مالیاتی با کد رهگیری به شرح زیر می باشد:
اول برای پیگیری پرونده مالیاتی با کد رهگیری این است که شخص در مرورگر خود آدرس سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir را جستجو کرده و وارد سایت شود.
سپس می بایست از منوی سایر خدمات مالیاتی گزینه " استعلام شماره اقتصادی" را انتخاب کند.
سپس در کادر مربوطه باید کد امنیتی و کد رهگیری را مطابق تصویر وارد کرده و بر روی گزینه استعلام کلیک کند.
علاوه بر کد رهگیری از طریق شماره فراگیر، شماره ملی و شماره اقتصادی نیز می توان پرونده مالیاتی را به صورت آنلاین پیگیری کرد و در این صورت دیگر نیازی به مراجعه حضوری نبوده و اشخاص می توانند در وقت و هزینه خود صرفه جویی کنند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه استعلام و مشاهده پرونده مالیاتی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه استعلام و مشاهده پرونده مالیاتی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: ورود به پرونده مالیاتی از tax.gov.ir است.