برای مشاوره اطلاع از علامت های تجاری ممنوع
برای مشاوره اطلاع از علامت های تجاری ممنوع
یکی از مسائل مهم در حوزه مالکیت معنوی، علائم تجاری است و به دلیل این که، علائم تجاری منجر به تمیز دادن محصولات از محصولات رقبای یک شرکت می شود، اهمیت ویژه ای دارد. از همین رو بسیاری از افراد به دنبال این هستند که علائم تجاری خود را به ثبت برسانند.
حال افراد باید توجه داشته باشند که برخی از علائم تجاری در ایران قابل ثبت نبوده و به عنوان علائم تجاری ممنوع شناخته می شوند و ضروری است که اشخاص اطلاعات کافی در مورد این دسته از علائم تجاری داشته باشند؛ زیرا در این صورت می توانند به درستی علائم تجاری خود را انتخاب کنند.
از همین رو، در این مقاله، سعی شده که در ابتدا به این سوال که علامت های تجاری ممنوع در ایران چیست، پاسخی مفصل داده شود. سپس، پیرامون این پرسش که ثبت کدام برند و علائم تجاری دارای ممنوعیت است، توضیحاتی ارائه می گردد و در نهایت کاربران با قانون علامت صنعتی و تجارتی آشنا می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
علامت های تجاری ممنوع در ایران چیست
اشخاص برای حفظ یا بهبود کیفیت محصولات خود اقدام به ثبت علائم تجاری می کنند، اما ممکن است که اداره مالکیت معنوی از ثبت برند و علائم تجاری به دلیل ممنوعیت خودداری کند و این سوال برای افراد مطرح شود که علامت های تجاری ممنوع در ایران چیست. لذا در این بخش قصد داریم توضیحاتی در خصوص علائم تجاری ممنوعه ارائه دهیم.
در ابتدا باید گفت که علامت تجاری علامتی است که شامل نقش، تصویر، رقم، حرف، عبارت، مهر می شود و برای تشخیص محصول صنعتی، تجاری از محصولات مشابه دیگر استفاده می شود. همچنین زمانی علائم تجاری قابل ثبت هستند که دو ویژگی اصلی یعنی تازگی و اصالت را داشته باشند؛ یعنی باید آن علائم ابتکار خود شخص بوده و از جای دیگری تقلید نشده باشد. همچنین برای این که شخص بتواند مالک انحصاری علامت تجاری شود و از حمایت دولت استفاده کند، لازم است که آن را به ثبت برساند.
اگر علامت تجاری ثبت نشود، شرکت های رقیب از همان علامت یا علامتی که شباهت آن، با علامت مزبور به اندازهای است که موجب گمراهی خواهد شد؛ برای همان کالا یا کالاهای مشابه استفاده خواهند کرد و در نتیجه سرمایه گذاری در بازاریابی یک محصول ممکن است به هدر رود. اگر یکی از رقیبان از علامت تجاری یکسان یا مشابه علامت تجاری استفاده کند، ممکن است مشتریان تصور کنند آن محصول متعلق به همان شرکت است و در نتیجه کالای رقیب را خریداری کنند.
اما باید توجه داشت که همه علائم تجاری قابل ثبت نیستند و قانون گذار در برخی از موارد محدودیت هایی را برای ثبت آن در نظر گرفته است. به عبارتی اگر علائم بر خلاف عرف، قوانین، اخلاق حسنه و شرع یک جامعه باشد؛ باید آن را جز علائم تجاری ممنوع دانست و قانون گذار هیچ اعتباری برای این علائم قائل نیست.
ثبت کدام برند و علائم تجاری دارای ممنوعیت است
در بخش قبلی با مفهوم علائم تجاری که در ایران ممنوع هستند؛ آشنا شدیم و توضیحاتی در این خصوص ارائه گردید. حال پرسش اساسی این است که ثبت کدام برند و علائم تجاری دارای ممنوعیت است. به عبارتی علائم تجاری غیر قابل ثبت، مطابق با ماده 32 اختراعات، طرح های صنعتی و علایم تجاری در اداره ثبت علائم تجاری شامل موارد زیر می باشد:
الف - علائم به گونه ای باشد که نتوان آن را از كالاها یا خدمات موسسات دیگر تفکیک کرد.
ب - خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد (مانند استفاده از عکس مشروبات الکی یا عبارت نژاد پرستانه)
ج ـ از علائم تجاری که مصرف کننده را نسبت به ماهیت، کیفیت یا مبداء جغرافیایی محصول گمراه می کند یا فریب می دهد نمی توان استفاده کرد.
د ـ عین یا تقلید نشان نظامی، پرچم، یا سایر نشان های مملكتی یا نام یا نام اختصاری یا حروف اول یك نام یا نشان رسمی متعلق به كشور، سازمان های بین الدولی یا سازمان هایی كه تحت كنوانسیون های بین المللی تاسیس شده اند، بوده یا موارد مذكور یكی از اجزاء آن علامت باشد، مگر آن كه توسط مقام صلاحیتدار كشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده از آن صادر شود. (استفاده از پرچم به این دلیل ممنوع است که موجب گمراه کردن افراد می شود؛ زیرا در این صورت تصور می کنند که این محصول تولید آن کشور است.)
هـ - نمی توان از علائم مشهور و شناخته شده استفاده کرد.
و ـ عین یا شبیه آن قبلا برای خدمات غیرمشابه ثبت و معروف شده باشد؛ مشروط بر آن كه عرفا میان استفاده از علامت و مالك علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالك علامت قبلی لطمه وارد سازد.
ز ـ عین علامتی باشد كه قبلا به نام مالك دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان كالا و خدمات و یا برای كالا و خدماتی است كه به لحاظ ارتباط و شباهت موجب فریب و گمراهی شود. (یعنی این که آن علامت از قبل توسط دیگری به ثبت رسیده و در این فرض شخص نمی تواند علامت تجاری را به نام خود ثبت نماید.)
افراد باید توجه داشته باشند که موارد ذکر شده در ماده 32 قانون علائم ثبت علائم و اختراعات مصوب 1382 جنبه تمثیلی دارد و محدود به این موارد نمی باشد. علاوه بر این لازم به ذکر است که علامت نباید دارای واژه های عام باشد مثلا شخص قصد دارد که علامت تجاری «کیف» را برای فروش کیف ثبت کند.
در این صورت درخواست او از طرف سازمان مالکیت معنوی رد می شود؛ چون "کیف" واژه ای عام برای این محصول است. واژه های توصیف کننده را نیز نمی توان به ثبت رساند. منظور از واژه توصیف کننده، واژه هایی است که برای توضیح یک محصول به کار گرفته می شود؛ مثلا ثبت کلمه ترش برای لواشک قابل قبول نخواهد بود، چون محصول را توصیف می کند.
قانون علامات صنعتی و تجارتی
قانون علامات صنعتی و تجاری نخستین قانون مالکیت فکری در ایران است که در دوره پنجم مجلس شورای ملی به تصویب رسیده و مشتمل بر ۱۸ ماده، ۶ تبصره و ۱۱ بند است. حال به جهت آشنایی علاقمندان فایلی از این قانون در قسمت زیر بارگذاری شده که اشخاص در صورت تمایل می توانند مواد این قانون را مطالعه نمایند.
- نویسنده: مجلس قانونگذاری
- حجم: 108 KB
- منبع: سایت مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی
البته افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که این قانون به موجب قانون مصوب اول تیر ماه ۱۳۱۰ نسخ شده و دیگر کارایی ندارد. همچنین در حال حاضر؛ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علایم تجاری مصوب 1386 حاکم است و در خصوص علائم تجاری باید به همین قانون مراجعه شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اطلاع از علامت های تجاری ممنوع در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از علامت های تجاری ممنوع پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. علامت هایی که خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد جزو علامت های تجاری ممنوع در ایران محسوب می شوند که توضیحات بیشتر در این خصوص در متن مقاله بیان شده است.