برای مشاوره شرایط و مراحل اخذ گواهینامه CE
برای مشاوره شرایط و مراحل اخذ گواهینامه CE
بازرگانان و شرکت های تجاری برای صادر کردن محصولات خود به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، نیاز دارند تا تاییدیه اتحادیه اروپا را برای ورود محصول اخذ نمایند. بنابراین می توان گفت اخذ نشان و درج نماد CE بر روی محصولات مختلف، به معنای جواز صادرات و ورود آن کالا به کشورهای اتحادیه اروپا می باشد.
کشورهای اروپایی، علی الخصوص کشورهای عضو اتحادیه اروپا از اقتصاد قدرتمندی برخوردار هستند و واحد پولی اتحادیه اروپا یعنی یورو از ارزشمند ترین واحد های پولی دنیاست. به همین علت تجارت با کشورهای اتحادیه اروپا برای تجار مختلف می تواند بسیار سود آور باشد. از آنجایی که صادرات محصولات به اروپا نیازمند دریافت این نشان می باشد، بنابراین آگاهی از شرایط و مدارک و هزینه های آن می تواند به متقاضیان کمک کند.
لذا، در این مقاله، ابتدا به این سوالات پاسخ داده خواهد شد که گواهینامه CE اروپا چیست و گواهینامه یا مجوز استانداردCE برای کدام محصولات کاربرد دارد. سپس شرایط و الزامات دریافت استاندار و گواهینامه CE و مدارک لازم برای اخذ استاندارد و گواهینامه CE بیان می شود. در ادامه مراحل و نحوه اخذ نشان و گواهینامه CE و هزینه اخذ علامت و نشان CE مورد بررسی قرار خواهد گرفت. انتهای مقاله نیز به استعلام استاندارد و مجوز CE اروپا و تمدید آن اختصاص یافته است.
گواهینامه ce اروپا چیست
نماد CE که بر روی بسیاری از کالاها و محصولات مشاهده می شود. علامت اختصاری عبارت فرانسوی Conformité Européene می باشد که به معنی سازگاری اروپایی است. در پاسخ به این سوال که گواهینامه CE اروپا چیست؛ باید گفت وجود علامت و نشان CE بر روی یک کالا به این معنی است که محصول تولیدی با الزامات اساسی پروتکل های مربوط به ایمنی و حفاظت و سلامت اتحادیه اروپا مطابقت دارد و فرد می تواند با داشتن انواع کارت بازرگانی، اقدام به صدور کالاهای خود به اروپا نماید.
این قوانین که در اصطلاح به آن ها Product Directives گفته می شود، قوانین اصلی و استانداردهای یکپارچه را در بر می گیرد. این استانداردها دارای مشخصات فنی هستند که توسط چندین سازمان استاندارد ایزو اروپا مانند CEN ،CENELEC و ... تعیین شده اند. تولید کننده محصول، با درج این علامت بر روی کالای خود این نکته را نشان می دهد که در تولید کالا، قوانین استاندارد اتحادیه اروپا رعایت کرده است.
دولت ها نیز از وجود علامت CE چنین برداشت می کنند که احتمالا کالای مورد نظر به طور قانونی و مجاز در بازار کشورشان قرار گرفته است. همچنین، درج نشان CE بر روی یک کالا این امکان را می دهد که محصول مورد نظر بتواند در بازار مشترک EFTA و اتحادیه اروپا مورد معامله قرار بگیرد. همچنین علامت CE می تواند موجب حذف کالاهای غیرمجاز از بازار گردد.
گواهینامه یا مجوز استاندارد CE برای کدام محصولات کاربرد دارد
پیش تر به این موضوع اشاره شد که کالاها و محصولاتی به کشور های عضو اتحادیه اروپا صادر می شوند؛ باید گواهینامه CE داشته باشند. داشتن استاندارد CE برای همه کالاها و محصولات صادراتی الزامی نیست و فقط دسته های به خصوصی از این محصولات برای ورود به بازار اتحادیه اروپا باید علامت CE را داشته باشند. در این بخش از مقاله بررسی می شود گواهینامه یا مجوز استاندارد CE برای کدام محصولات کاربرد دارد. برخی از این محصولات عبارتند از :
لوازم خانگی با سوخت گازی
محصولات ساختمانی
تاسیسات راه آهن طراحی شده برای حمل افراد
دستگاه های پزشکی ایمپلنت فعال
طراحی محصولات محیط زیستی مرتبط با انرژی
لوازم سازگاری الکترومغناطیسی
تجهیزات و سیستم های حفاظتی در نظر گرفته شده برای استفاده از جو پتانسیل انفجاری
مواد منفجره برای کاربردهای مدنی
دیگ های آب گرم
دستگاه های تشخیصی in vitro
آسانسور
تجهیزات ولتاژ پایین
دستگاه
ابزار اندازه گیری
دستگاه های پزشکی
انتشار نور در محیط زیست
تجهیزات حفاظتی شخصی
ابزار و تجهیزات فشار
انواع تجهیزات رادیویی
صنایع تفریحی مختلف
محدودیت مواد خطرناک در تجهیزات برق و الکترونیک
ایمنی اسباب بازی ها و لوازم کودکان
مسئله بسیار مهم در مورد محصولاتی که نیازمند نشان CE می باشند، این است که هر کدام از این دسته ها برای اجرای استاندارد CE رویکرد مختص خود را دارند. البته باید اضافه کرد که رویکرد این استانداردها ممکن است در زمان هایی تجدید و به روز رسانی شوند. سازمان ها و نهادهای ذی ربط وظیفه دارند تا جدید ترین استانداردها را تهیه نموده و با آن هماهنگ شوند.
شرایط و الزامات دریافت استاندار و گواهینامه CE
یکی از قوانین مهم اتحادیه اروپا این است که کالاها و محصولاتی که به کشور های عضو اتحادیه اروپا صادر می شوند دارای استانداردهای بهداشتی و ایمنی و سلامت CE باشند. اخذ این نشان نیازمند وجود شرایطی است و در این بخش از مقاله شرایط و الزامات دریافت استاندار و گواهینامه CE بیان خواهد شد. برخی از این الزامات و شرایط به شرح ذیل است:
کسب نشان استاندارد CE مانع از دریافت سایر استانداردها نمی شود، البته به شرط این که اعتبار نشان استاندارد CE را از بین نبرد.
تعیین این که کدام یک از بخشنامه های نشان استاندارد CE با محصول مورد نظر مرتبط است با تولیدکنندگان آن محصول است.
درصورتی که محصولات و کالاهای مرتبط با بخشنامه های خاصی باشند؛ باید پیش از وارد شدن به بازار اروپا نشان استاندارد CE را دریافت کرده باشند.
محصولات و کالاها وقتی که تمامی قوانین و بخشنامه های دریافت نشان استاندارد CE را دارا باشند؛ قابل عرضه در اروپا هستند.
به همین علت اگر کالاها و محصولات دارای این استانداردهای تعیین شده نباشند، تولید کنندگان باید پس از انجام تجزیه و تحلیل و ارزیابی خطرات آن کالا، نتیجه را در گزارش های فنی خود درج کنند. توجه به این نکته ضروری است که برای درج علامت CE هم، شرایط و ضوابط خاصی وجود دارد. علامت CE باید قابل مشاهده، خوانا و غیر قابل حذف باشد. علامت CE باید از حروف اول "CE" تشکیل شده باشد، هر دو حرف باید همان ابعاد عمودی را داشته و کوچکتر از 5 میلی متر نباشند.
مدارک لازم برای اخذ استاندارد و گواهینامه CE
برای اخذ نشان استاندارد CE لازم است تا متقاضی مدارکی را ارائه دهد. مدارک لازم برای اظهارنامه انطباق اتحادیه اروپا شامل اطلاعات کامل مرتبط با محصول مورد نظر، تولید کننده آن محصول یا نماینده آن، شرکت NB و استانداردهای هماهنگ می باشد. مدارک لازم برای اخذ استاندارد و گواهینامه CE به شرح ذیل است:
اطلاعات شناسایی مختص به محصول مورد نظر
نام و نشانی تولیدکننده یا نماینده رسمی آن
نامه پذیرش مسئولیت تولیدکننده
مدارکی از کالای مورد نظر با قابلیت ردیابی صحت آن ها و در صورت لزوم تصویر محصول با وضوح مناسب
دایرکتیو اتحادیه اروپا برای کالای مورد نظر
استاندارد هماهنگ مرجع و یا مشخصات مرجع صدور گواهی
نام و شماره شناسه شرکت NB
امضاء، نام و سمت امضاء کننده مدارک و مکان و تاریخ صدور آن
پس از اینکه مدارک مربوط به محصول مورد نظر تکمیل شد، پروتکل های مربوط به آن محصول تعیین می شود. پس از آن که تمامی مدارک و مستندات برای مرجع صدور گواهینامه CE تهیه گردید، انطباق یا خوداظهاری ارسال خواهد شد.
مراحل و نحوه اخذ نشان و گواهینامه CE
تولید کننده های محصولات و یا تجاری که قصد صادر کردن کالاهای خود به کشور های عضور اتحادیه اروپا را دارند؛ باید برای اخذ نشان استاندارد CE اقدام نمایند. دریافت نشان استاندارد CE مستلزم این است که شخص متقاضی مراحل مختلف اخذ این نشان را انجام دهد. به طور کلی مراحل و نحوه اخذ نشان و گواهینامه CE به شرح ذیل است:
دستورالعمل ها و استانداردهای مربوط با محصول بررسی شود.
الزامات مربوط به هر دسته از فعالیت ها تایید شود.
یک سازمان برای انجام کارهای اداری تعیین گردد.
تست محصول و مطابقت آن با استاندارد.
بررسی محصول از نظر ایمنی، سلامت و سازگاری با محیط زیست.
درج نشان CE بر روی محصول و اعلامیه انطباق .
برای واردات محصولات به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، وظیفه برآورده کردن الزامات بر عهده وارد کننده خواهد بود. همچنین تولید کننده هم باید دارای شرایط سازگاری لازم باشد. اگر تولید کننده با الزامات موجود در گواهینامه CE مطابقت نداشته باشد؛ شخص وارد کننده مسئولیت را بر عهده خواهد گرفت. در این حالت وارد کننده علاوه بر پرداخت جریمه نقدی موظف است هزینه های مورد نیاز برای بازسازی فرآیندها را نیز بپردازد.
هزینه اخذ علامت و نشان CE
یکی از موارد پرچالش اخذ استاندارد CE برای صادرکنندگان و متقاضیان در امر صادرات محصولات به کشورهای عضو اتحادیه اروپا، تامین هزینه اخذ علامت و نشان CE می باشد. لذا پیش از اقدام برای دریافت آن، بهتر است افراد اطلاعاتی در این مورد کسب کنند. دلیل این امر نیز الزام داشتن نشان اورجینال CE برای صادرکنندگان محصولات به کشورهای اروپایی است.
صدور گواهی استاندارد CE باید توسط نهادی انجام شود که مورد تایید و اعتبار سنجی انجمن ناندو باشد. هزینه های آن نیز ثابت و مشخص نیست و به مواردی همچون نوع کاربری، ساختار، دایرکتیو محصول و... بستگی دارد، اما به طور نسبی و حدودی هزینه اخذ این گواهینامه حدود 5 تا 6 هزار یورو می باشد.
هم چنین، افراد می توانند اخذ نشان CE برای محصولات خود را به شرکت هایی که در این زمینه فعالیت می نمایند واگذار کنند. بدیهی است که این شرکت ها، علاوه بر هزینه های اخذ علامت CE، مبلغی را به عنوان دستمزد خود دریافت می نمایند.
استعلام استاندارد و مجوز ce اروپا
یکی از الزامات صادرات و واردات محصولات و کالاها به اتحادیه اروپا؛ داشتن نشان استاندارد CE می باشد. این نشان را شرکت هایی اخذ می کنند که در کشورهای عضو اتحادیه اروپا مشغول فعالیت هستند و اجناسی را وارد می کنند. البته علاوه بر آن ها، صادر کنندگان محصولات به اروپا نیز نیازمند داشتن این گواهینامه هستند.
حال که شرکتی موفق به اخذ نشان استاندارد CE شده است، می تواند آن را بر روی محصولات خود درج نماید. کاربران، خریداران یا هر شخص، برای اطمینان از صحت و اورجینال بودن گواهینامه، می تواند استعلام استاندارد و مجوز CE اروپا را به انجام رساند. روند استعلام آن تا حد زیادی با روند استعلام ایزو مشابه است و نیازمند طی کردن همان مراحل می باشد. توجه به این نکته ضروری است که دریافت CE به منزله مجوز فعالیت شرکت نیست.
برای این امر متقاضیان باید در ابتدا به وبسایت ناندو به نشانی webgate.ec.europa.eu مراجعه کرده و کشوری که NB در آن گواهینامه را صادر کرده است، انتخاب نمایند. سپس با در نظر گرفتن کد اعلام شده، از اعتبار نهاد صادر کننده اطمینان حاصل کنند.
تمدید علامت و گواهینامه CE اروپا
یکی از موارد مورد توجه شرکت های صادر کننده محصولات به اروپا، داشتن نشان استاندارد CE می باشد. متقاضیان پس از اخذ این نشان می توانند ظرف مدت سه سال از آن بهره ببرند، اما بعد از این 3 سال، باید گواهینامه را تمدید نمایند. تمدید گواهینامه CE به صورت دریافت مجددا و صدور دوباره آن است.
مراحل تمدید علامت و گواهینامه CE اروپا به این صورت است که در ابتدا بررسی شود که شرکت صادر کننده گواهی CE کدام مجموعه می باشد. مرجع صادر کننده نشان استاندارد CE متقاضی، باید جزو دسته بندی های NB مورد تایید اتحادیه اروپا باشد. برای تمدید، طی کردن مراحل زیر ضروری است:
بررسی شود محصول چه سطح خطری دارد. چنانچه سطح خطر آن بالا باشد، مانند تجهیزات پزشکی و... نیازمند تمدید سالیانه است.
مشخص شود آیا محصول انتخابی با دستورالعمل های اتحادیه اروپا مطابقت دارد یا ندارد.
طبقه بندی محصول طبق نمودار اتحادیه اروپا مشخص شود.
اجرای سیستم مدیریت کیفیت طبق قوانین و اصول سازمان ISO
به روز رسانی تکنیکال فایل فنی محصول
تهیه گزارش فنی مبنی بر تطابق ساخت محصول طبق استانداردهای اتحادیه اروپا
ارسال مدارک و مستندات برای مراجع قانونی و صادر کننده CE
بعد از تهیه و ارسال مدارک لازم برای مراجع قانونی و صادر کننده CE گواهی نامه برای دوره بعدی فعال و صادر می گردد. همانطور که گفته شد؛ گواهینامه CE به طور معمول اعتباری سه ساله دارد که پس از پایان زمان اعتبار، متقاضیان می توانند اقدام به دریافت مجدد آن نمایند، زیرا امکان تمدید گواهینامه مذکور وجود ندارد و تنها می توان آن را مجدد دریافت کرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل اخذ گواهینامه CE در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از شرایط و مراحل اخذ گواهینامه CE پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. از جمله شرایط این هست که اگر محصولات و کالاهای مرتبط با بخشنامه های خاصی باشند؛ باید پیش از وارد شدن به بازار اروپا نشان استاندارد CE را دریافت کرده باشند.