برای مشاوره نحوه تغییر حق امضا شرکت
برای مشاوره نحوه تغییر حق امضا شرکت
شرکت ها دارای شخصیت حقوقی مستقل می باشند، اما قادر به امضا نیستند. تعیین دارندگان حق امضا در شرکت یکی از مهم ترین اقدامات شرکت محسوب می شود. در واقع دارندگان حق امضا در شرکت، افرادی هستند که مسئولیت امضاء اسناد تجاری، اوراق تعهد آور شرکت، قراردادها و سایر اسناد مربوط به شرکت را برعهده دارند.
برای صاحبان حق امضا در شرکت مسئولیت هایی وجود دارد. همچنین این حق امضا می تواند به صورت منفردا یا متفقا باشد. علاوه بر این شرکت، بنا به دلایل مختلف نیازمند ایجاد تغییر در دارندگان حق امضا است که این تغییرات مستلزم وجود شرایط، مدارک و طی کردن مراحلی است که عدم رعایت آن موجب بطلان تغییر حق امضا شرکت می شود.
از همین رو، در این مقاله، پس از بیان این که شرایط و مدارک لازم برای تغییر حق امضا شرکت چیست؛ درخواست تغییر امضا به بانک و نمونه صورتجلسه تغییر و تفویض حق امضا شرکت مسئولیت محدود پرداخته می شود. سپس آموزش مراحل و نحوه تغییر حق امضا شرکت آورده شده و به این پرسش پاسخ داده می شود که حق امضا شرکت به صورت منفردا و متفقا چیست. در نهایت، مسئولیت صاحبان امضا در شرکت سهامی خاص، استعلام دارندگان حق امضا در شرکت و پاسخ سوال آیا تغییر حق امضا در شرکت تجاری ممکن است؛ ارائه می شود.
شرایط تغییر حق امضا شرکت
یکی از اقدامات متداولی که شرکت ها در طول حیات خود انجام می دهند، تغییر حق امضا است و این امر با منع قانونی مواجه نمی باشد. تغییر حق امضا شرکت مستلزم وجود شرایطی است؛ لذا در این قسمت از مقاله، شرایط تغییر حق امضا شرکت مورد بحث قرار می گیرد.
پس از ثبت شرکت، امکان ایجاد تغییرات در آن از جمله تغییر حق امضا وجود دارد. تغییر حق امضا در شرکت تجاری در صورتی که موجب تغییر در اسناسنامه شرکت بشود، نیازمند تصویب مجمع عمومی فوق العاده است. همچنین، چنانچه در اساسنامه شرکت ذکر شده باشد، تغییر حق امضا نیاز به تایید مجمع عمومی دارد؛ این امر باید به تصویب مجمع عمومی برسد.
شایان ذکر است از آنجا که تغییر حق امضا در شرکت جزو تغییرات مندرج در اساسنامه می باشد، این تغییر باید در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. همچنین به منظور ثبت صورت جلسه تغییر حق امضا شرکت نباید هیچ بدهی به روزنامه رسمی و کثیرالانتشاری که آگهی های شرکت در آن درج می شود و همچنین بدهی مالیاتی برای شرکت و مدیران قدیم و جدید تعیین سمت شده وجود داشته باشد.
مدارک لازم برای تغییر حق امضا شرکت
در قسمت پیشین مقاله، شرایط تغییر حق امضا شرکت مورد مطالعه قرار گرفت و بیان شد که تغییر حق امضا شرکت باید در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. برای ایجاد این تغییر و ثبت آن مدارکی لازم است. لذا در این قسمت از مقاله، مدارک لازم برای تغییر حق امضا شرکت مورد مطالعه قرار می گیرد. مدارک لازم برای تغییر حق امضا شرکت عبارت است از:
کپی مدارک شناسایی اعضای شرکت
کپی روزنامه رسمی
کپی آگهی آخرین تغییرات در صورت وجود تغییرات
کپی آگهی تاسیس
دو نسخه از فرم صورتجلسه شرکت که به امضا هیئت مدیره رسیده باشد
تغییر حق امضا شرکت نیز مانند ایجاد سایر تغییرات در اساسنامه مستلزم پرداخت هزینه هایی می باشد. هزینه ثبت تغییرات در اداه ثبت شرکت ها، هزینه انتشار آگهی، هزینه صورت جلسات، هزینه ارسال مدارک از طریق پست از جمله هزینه های لازم برای تغییر حق امضا شرکت می باشد.
درخواست تغییر امضا به بانک
در قسمت های پیشین مقاله راجع به شرایط موردنیاز و مدارک تغییر صاحب حق امضا شرکت بحث شد و بیان شد تغییر حق امضا در شرکت با منع قانونی مواجه نمی باشد. اکنون در این قسمت از مقاله درخواست تغییر امضا به بانک مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
از لحاظ قانونی تغییر امضا در بانک نیز با منع قانونی مواجه نمی باشد و متقاضیان می توانند درخواست تغییر امضا به بانک را داشته باشند. به این منظور لازم است متقاضی به بانک مد نظر مراجعه نماید و فرم درخواست تغییر امضا را پر کند. باید توجه داشت برای تغییر امضا حساب بانکی باید به همان شعبه افتتاح کننده حساب مراجعه و درخواست تغییر نمونه امضا تقدیم شود.
مسئول شعبه در بانک، پس از پر کردن فرم های مربوطه از متقاضی می خواهد که نمونه امضای جدید و قدیم خود را بر روی برگه ثبت نموده تا در سیستم درج شود. بعد از تغییر نمونه امضا، متقاضی می بایست از امضای جدید برای تایید اسناد و مدارک استفاده کند و امضای قدیم دیگر اعتباری نخواهد داشت.
نمونه صورت جلسه تغییر و تفویض حق امضا شرکت با مسئولیت محدود
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد، به منظور تغییر و تفویض نمونه حق امضا در شرکت ها لازم است مجمع عمومی فوق العاده تشکیل و در این مجمع صورت جلسه ای تنظیم و این نمونه صورت جلسه به امضا اعضا برسد. از این رو در این قسمت از مقاله نمونه صورت جلسه تغییر و تفویض حق امضا شرکت با مسئولیت محدود ارائه می شود.
نمونه صورت جلسه تغییر و تفویض حق امضا شرکت با مسئولیت محدود
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 378 KB
- منبع: آشاثبت
مطابق قانون، ثبت تمام تغییرات شرکت الزامی نمی باشد، اما برخی از این تغییرات مانند تغییر در اساسنامه می بایست در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد. لذا برای شرکا و اشخاص ثالث که قصد معامله با شرکت را دارند؛ آگاهی از این تغییرات و همچنین آشنایی با نحوه استعلام تغییرات شرکت، ضروری و حائز اهمیت می باشد که جهت کسب اطلاعات بیشتر مطالعه مقاله زیر توصیه می شود.
مراحل قانونی و نحوه تغییر حق امضا شرکت
پس از بررسی شرایط و مدارک لازم جهت تغییر امضا شرکت، اکنون در این قسمت از مقاله درباره مراحل و نحوه تغییر حق امضا شرکت بحث می شود و به این سوال پاسخ داده می شود که برای تغییر حق امضای شرکت چه باید کرد. به منظور تغییر حق امضا شرکت ابتدا می بایست مجمع عمومی فوق العاده برگزار شود و در این مجمع صورت جلسه ای تنظیم شود و این صورت جلسه به امضا همه اعضای حاضر برسد.
پس از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده و تنظیم صورت جلسه، لازم است درخواست تغییر در حق امضای شرکت در سامانه ثبت شرکتها به نشانی irsherkat.ssaa.ir به ثبت برسد. به منظور ثبت تغییر حق امضا شرکت، فرد در ابتدا می بایست به آدرس سامانه ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه کرده و گزینه "صورت جلسه تغییرات" را انتخاب نماید. در این قسمت می توان به دو روش یعنی، با شناسه ملی یا بدون شناسه ملی به ثبت تغییر حق امضا شرکت اقدام نمود.
در مرحله بعدی، شخص می بایست اداره کل استان و واحد ثبتی آن را از میان گزینه های نمایش داده شده، انتخاب نماید. پر کردن فیلد های دارای ستاره قرمز رنگ، برای ورود به بخش بعدی کافی می باشد.
در مرحله بعد، کاربر لازم است که اطلاعات مربوط به جلسه مثل نوع فرم صورتجلسه شرکت، ساعت، تاریخ و ... را مطابق صورت جلسه در قسمت مربوطه وارد نماید.
پس از آن، شخص می بایست تک تک دستور جلسات را در این قسمت اضافه نماید. توجه به این نکته ضروری است که لازم نیست که برای هر تغییر یک درخواست جداگانه ثبت نمود و می توان تمام دستور جلسات یک صورت جلسه را به طور یک جا در این قسمت وارد نمود.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست اطلاعات اشخاص حاضر در جلسه و سمت آن ها را وارد نماید و بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
پس از آن، شخص لازم است که نوع ارتباط افرادی که در جلسه دارای سمت بوده اند و فرد در مرحله پیشین، اسامی آن ها را ثبت نموده است، مشخص کند.
در این مرحله، شخص می بایست اطلاعات وارد کرده را مجددا کنترل نموده و در صورت اطمینان گزینه پذیرش نهایی را انتخاب کند.
پس از تایید و ارسال درخواست، سامانه یک رسید پذیرش را در اختیار فرد قرار می دهد. پس از آن لازم است که شخص، مدارک لازم در این زمینه را تهیه نموده و به اداره ثبت شرکت ها پست نماید. پس از رسیدن مدارک به دست بخش داده آمایی اداره ثبت، این قسمت، مدارک متقاضی را بررسی نموده و در صورت کامل بودن مدارک آن را به کارشناسان مربوطه ارجاع می دهد.
کارشناس با توجه به اطلاعات درج شده در درخواست و مدارک و اسناد ارسالی، به رد یا تایید یا دادن اخطار رفع نقص به متقاضی اقدام می نماید. در صورت تایید کارشناس و امضای رئیس اداره، درخواست تغییرات باید در روزنامه رسمی آگهی شود. پس از روزنامه نمودن آگهی و دریافت شماره مکانیزه آن، فرآیند ثبت تغییر حق امضا شرکت به پایان می رسد.
حق امضا شرکت به صورت منفردا و متفاقا چیست
گرچه قانون گذار در قانون تجارت، تعریف دقیقی از شرکت تجاری ارائه نکرده است، اما با توجه به مفاد این قانون، شرکت تجاری شرکتی است که از اجتماع دو یا چند شخص به قصد انجام فعالیتی معین تشکیل می شود. هر کدام از این اشخاص آورده ای می آورند و در سود و زیان شرکت با یکدیگر شریک می شوند. مطابق قانون تجارت، هفت قسم شرکت تجاری وجود دارد که هر کدام از آن ها دارای شخصیت حقوقی مستقل می باشند.
در شرکت های تجاری افرادی به نمایندگی دارای حق امضا هستند، اما این افراد چه کسانی هستند و حق امضا شرکت به صورت منفردا و متفاقا چیست؟ دارندگان حق امضا در شرکت افرادی هستند که مسئولیت امضاء اسناد تجاری، اوراق تعهد آور شرکت، قراردادها و سایر اسناد مربوط به شرکت را برعهده دارند. همه یا برخی از اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل، شرکا یا سهامداران شرکت می توانند دارنده حق امضا در شرکت باشند.
در شرکت ها ممکن است یک نفر دارنده حق امضا باشد و تمام اوراق و اسناد توسط او امضا شود؛ مثلا تنها مدیر عامل در شرکت به عنوان دارنده حق امضا انتخاب شود. همچنین امکان دارد چند نفر در شرکت به عنوان دارنده حق امضا انتخاب شده باشند که در این حالت بحث حق امضا شرکت به صورت متفقا پیش می آید.
اگر چند نفر در شرکت به عنوان دارنده حق امضا انتخاب شده باشند؛ چنانچه حق امضا آن ها به صورت منفردا باشد، امضا هر کدام از آن ها کافی است و موجب تعهد شرکت می شود، اما در صورتی که حق امضا آن ها به صورت متفقا باشد، امضا یکی از دارندگان حق امضا بر اوراق و اسناد کفایت نمی کند و لازم است تمام آن ها امضا نمایند.
لازم به ذکر است می توان امضا برخی از اسناد را به صورت منفردا و امضا برخی دیگر را به صورت متفقا در نظر گرفت. به عنوان مثال؛ می توان تصویب کرد برای اسناد عادی، امضا به صورت منفردا کفایت کند، اما برای اسناد تعهد آور شرکت امضا به صورت متفقا صورت گیرد.
مسئولیت صاحبان امضا در شرکت سهامی خاص
سهامی خاص شرکتی است که سرمایه آن به قطعات سهم تقسیم شده است. تمام سرمایه شرکت توسط موسسان تامین می شود. سهام شرکت سهامی خاص قابلیت معامله و خرید و فروش در بورس اوراق بهادار را ندارد. حداقل تعداد شرکا در این شرکت 3 نفر و حداقل سرمایه برای تاسیس 100 هزار تومان می باشد.
همانطور که بیان شد؛ دارندگان حق امضا در شرکت افرادی هستند که مسئولیت امضا اسناد تجاری، اوراق تعهد آور شرکت، قراردادها و سایر اسناد مربوط به شرکت را برعهده دارند. همه یا برخی از اعضای هیئت مدیره، مدیر عامل، شرکا یا سهامداران شرکت می توانند دارنده حق امضا در شرکت باشند. مسئولیت هایی برای صاحبان امضا در شرکت وجود دارد که در این قسمت از مقاله مسئولیت صاحبان امضا در شرکت سهامی خاص مورد بررسی قرار می گیرد. از جمله مسئولیت های مدنی و کیفری صاحبان حق امضا در شرکت سهامی خاص عبارت است از:
مسئولیت کیفری دارنده حق امضا مطابق ماده 143 قانون مجازات اسلامی، بر اساس این ماده، در مسئولیت کیفری اصل بر مسئولیت شخص حقیقی است و شخص حقوقی در صورتی دارای مسئولیت کیفری است که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام یا در راستای منافع آن مرتکب جرمی شود. مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی مانع مسئولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست.
مسئولیت تضامنی دارنده حق امضا با شرکت نسبت به پرداخت مبلغ چک
مسئولیت تضامنی دارنده حق امضا با شرکت در خصوص مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده متعلق به شرکت
مسئولیت مدنی و کیفری دارنده حق امضا در برابر شرکاء و سهامداران نسبت به تعهدات، قراردادها و اسناد امضا شده متعلق به شرکت
پاسخگویی نسبت به اسناد، اوراق، تعهدات و قراردادهای امضا شده در مراجع قضایی در صورت شکایت
دارندگان حق امضا در شرکت می توانند یک یا چند نفر باشند. همچنین می توان صاحبان حق امضا در قسمت های مختلف شرکت متفاوت باشند. به طور کلی دو دسته از اسناد لازم است توسط صاحبان حق امضا در شرکت به امضا برسند که شامل اسناد و اوراق عادی و اداری و اسناد تعهد آور شرکت مانند چک، سفته، برات و... می شود.
استعلام دارندگان حق امضا در شرکت
شناخت دارندگان حق امضا امری بسیار مهم برای افرادی است که با شرکت معامله یا قراردادی را منعقد می کنند تا آنجا که اگر امضا کننده اوراق و اسناد تعهد اور شرکت، صاحب حق امضا نباشد، برای طرف مقابل شرکت دردسر هایی ایجاد می شود و در بسیاری از موارد آن معامله و قرارداد در برابر شرکت قابل استناد نمی باشد. از همین رو در این قسمت از مقاله، نحوه استعلام دارندگان حق امضا در شرکت آموزش داده می شود.
به منظور استعلام دارندگان حق امضا شرکت، متقاضیان می توانند به سامانه روزنامه رسمی کشور به نشانی rrk.ir مراجعه نمایند. پس از مراجعه به این سامانه صفحه ای مطابق تصویر ذیل، برای کاربر نمایش داده می شود که می بایست قسمت آگهی های قانونی انتخاب گردد.
پس از کلیک بر قسمت آگهی های قانونی لازم است اطلاعات خواسته شده در این قسمت مطابق تصویر وارد شود. این اطلاعات شامل نام شرکت، شماره ثبت یا شناسه ملی شرکت، تاریخ روزنامه و.... می شود.
لازم به ذکر است پر کردن یکی از فیلدهای نام شرکت یا متن آگهی کافی است و پر کردن تمام فیلدها ضروری نیست. پس از وارد کردن این اطلاعات متقاضی می بایست بر قسمت جستجو کلیک نماید تا بتواند دارندگان حق امضا در شرکت را استعلام بگیرد و همچنین آگهی های شرکت مورد نظر را مشاهده نماید.
آیا تغییر حق امضا در شرکت تجاری ممکن است؟
پس از شناخت دارندگان حق امضا، مطالعه حق امضا شرکت به صورت منفردا و متفقا و همچنین آگاهی از مسئولیت صاحبان امضا در شرکت سهامی خاص، اکنون در این قسمت از مقاله به این پرسش پاسخ داده می شود که آیا تغییر حق امضا در شرکت تجاری ممکن است؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت یکی از اقدامات متداولی که شرکت ها در طول حیات خود انجام می دهند، تغییر حق امضا است و این امر با منع قانونی مواجه نمی باشد. پس از ثبت شرکت، اعضای هیئت مدیره می توانند حق امضا در شرکت را تغییر دهند و این حق را برای شخص دیگری در نظر بگیرند.
تغییر حق امضا لازم مطابق تشریفات قانونی در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد و در صورت عدم ثبت، اثر قانونی بر آن مترتب نمی باشد. همچنین این تغییر مستلزم وجود شرایط، انجام مراحل، تهیه مدارک و تنظیم صورت جلسه می باشد که در ادامه مقاله تمام این موارد مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تغییر حق امضا شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از نحوه تغییر حق امضا شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. با مراجعه به سایت روزنامه رسمی