برای مشاوره زمان ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی 1404
برای مشاوره زمان ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی 1404
یکی از روش های تامین هزینه های مختلف عمومی و دولتی در همه کشورها، اخذ مالیات از مودیان می باشد. در این راستا، مالیات در ایران نیز به دو نوع مالیات مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی گردیده که هر یک به نوبه خود، شامل اقسام مختلفی می گردند. یکی از روش های پرداخت انواع مالیات، از طریق خود اظهاری و با تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی صورت می پذیرد.
در صورت عدم تکمیل و ارسال اظهارنامه در مهلت مقرر، شخص متخلف ضمن پرداخت مالیات، به تادیه جریمه آن نیز اجبار می گردد. بنابراین، کلیه مودیان (اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی) باید اطلاعات کاملی از زمان و مهلت ثبت نام اظهار نامه مالیاتی داشته و علاوه بر آن، از نحوه و مراحل نام نویسی آن نیز آگاهی داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که اظهارنامه مالیاتی 1404 چیست؛ به تاریخ ثبت نام این اظهارنامه بپردازیم. سپس در خصوص مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ صحبت خواهیم کرد و آموزش نحوه ثبت نام و مراحل ارسال اظهارنامه مالیاتی در سایت و سامانه آن را بیان خواهیم نمود. در انتها نیز، لیست مدارک لازم در این زمینه و نحوه پر کردن فرم را ارائه خواهیم کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
اظهارنامه مالیاتی 1404 چیست
در کشور ایران، مالیات به دو شیوه خوداظهاری یا علی الراس محاسبه می گردد. در شیوه خود اظهاری، مودی مالیاتی، درآمد خود را بیان نموده و به این ترتیب، مشخص می شود که وی، می بایست چه مقدار مالیات بپردازد. این خوداظهاری، از طریق تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی، صورت می گیرد. در شیوه علی الراس، فرد از خوداظهاری برای پرداخت مالیات خودداری نموده و مالیات به وسیله کارشناس اداره مالیات محاسبه می شود که غالبا با اعمال جریمه همراه است. یکی از سوالات متداولی که در این میان مطرح می شود این است که، اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ چیست و ماهیت و تعریف آن چه می باشد.
در پاسخ به این پرسش می توان بیان نمود که اظهارنامه مالیاتی 1404 در واقع فرمی است که از سوی سازمان امور مالیاتی کشور تهیه گردیده و مودیان مالیاتی می بایست آن را تکمیل کرده و میزان سود و زیان، هزینهها، استهلاک و… را به اداره مالیاتی اعلام کنند تا مبلغ مالیاتی آن ها مشخص شود. به عبارت دیگر، می توان بیان داشت که اظهار نامه مالیاتی ۱۴۰۴، کارنامه مالی یک سال کاری اشخاص حقیقی یا حقوقی بوده که جهت محاسبه مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه می شود.
آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ اصلاحی قانون مالیات های مستقیم، در رابطه با تعریف اظهارنامه مالیاتی من جمله اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی بیان می دارد: «اظهارنامه مالیاتی فرمی است به منظور اظهار درآمدها، هزینه ها، دارایی ها، بدهی ها، سرمایه، معافیت ها، درآمد مشمول مالیات، مالیات، بخشودگی مالیاتی و همچنین اطلاعات هویتی و مکانی حسب مورد که برای صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی موضوع قانون مالیات های مستقیم، برحسب نوع و حجم فعالیت اشخاص مذکور مطابق نمونه هایی که توسط سازمان، تهیه و اعلام می شود.»
در صورت صحت مطالب درج شده در اظهارنامه و کامل بودن مدارک آن، سازمان امور مالیات، اظهارنامه مربوط را مورد پذیرش قرار داده و با توجه به آن، مبلغ مالیات را از مودی آن دریافت می نماید. ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت می باشد، در صورتی که مودی از تکمیل اظهارنامه مالیاتی خودداری نماید یا این که اظهارنامه خلاف قانون را به ثبت رساند، اداره مالیات خود به تنظیم اظهارنامه اقدام نموده که به آن اظهارنامه برآوردی گفته می شود.
ماده 97 قانون مالیات های مستقیم در این رابطه بیان می دارد: «در صورتی که مودی از ارائه اظهارنامه مالیاتی در مهلت قانونی و مطابق با مقررات خودداری کند، سازمان امور مالیاتی کشور نسبت به تهیه اظهارنامه مالیاتی برآوردی بر اساس فعالیت و اطلاعات اقتصادی کسب شده مودیان از طرح جامع مالیاتی و مطالبه مالیات متعلق به موجب برگ تشخیص مالیات اقدام می کند.»
زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴
با توجه به آنچه تاکنون بیان شد، کلیه مودیان مشمول پرداخت مالیات مکلف بوده که در زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی 1404 به تکمیل فرم ثبت نام اقدام نموده و آن را به سازمان امور مالیاتی کشور تسلیم نمایند. بنابراین، اطلاع از تاریخ ثبت نام اظهارنامه امری ضروری می باشد. به همین دلیل، در این بخش، زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ برای اشخاص حقیقی و حقوقی به طور جداگانه ارائه گردیده، که به شرح زیر می باشد:
بر طبق رویه سازمان امور مالیاتی کشور در سنوات قبل، زمان ثبت نام اظهار نامه مالیاتی الکترونیکی 1404 نیز برای اشخاص حقیقی تا سی و یکم خردادماه تعیین گردیده است. ماده 100 قانون مالیات های مستقیم در این باره بیان می دارد: «مودیان موضوع این فصل مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت های شغلی خود را در سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونه ای که وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده ۱۳۱ این قانون پرداخت نمایند.»
براساس لایحه بودجه سال 1404؛ مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال گذشته صاحبان مشاغل حداکثر تا تاریخ ۳۰ مرداد ۱۴۰۴ تمدید شده است. این لایحه باید به تصویب شورای نگهبان رسیده و از مجلس به رئیس جمهور ابلاغ شود.
زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ برای اشخاص حقوقی نیز حداکثر تا چهار ماه پس از اتمام سال مالیاتی آن ها می باشد. ماده 110 قانون مالیات های مستقیم این چنین شرح می دهد: «اشخاص حقوقی مکلفند اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر و اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکاء و سهام داران و حسب مورد میزان سهم الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آن ها را به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص حقوقی در آن واقع است، تسلیم و مالیات متعلق را پرداخت نمایند.»
توجه به این نکته ضروری است که مطابق تبصره ماده 110 همین قانون، اشخاص حقوقی نسبت به درآمدهایی که طبق مقررات این قانون، نحوه دیگری برای تشخیص آن مقرر شده، مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی جداگانه نیستند. همچنین، در مواردی که دوره و سال مالی اشخاص حقوقی، متفاوت از سال مالیاتی آن ها باشد، در مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی، سال مالی ملاک خواهد بود. تفاوت سال مالی با سال مالیاتی در این است که سال مالی توسط اعضا شرکت و در اساسنامه مشخص می شود، اما سال مالیاتی از سوی سازمان امور مالیاتی تعیین شده و لزوما از 1 فروردین ماه تا پایان اسفند ماه می باشد.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1404، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
مهلت اظهارنامه مالیاتی 1404 در سامانه مالیات
در قسمت های گذشته پیرامون تعریف و ماهیت اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ و زمان ثبت نام آن در سال جاری، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که مشمولان ارائه اظهارنامه مکلفند که در زمان ثبت نام برای تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود اقدام نمایند. در این میان، ممکن است عده ای از افراد از مهلت اظهارنامه مالیاتی 1404 اطلاع نداشته و از خود سوال نمایند که مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی در سال ۱۴۰۴ تا چه تاریخی تعیین شده است.
در پاسخ به این پرسش باید بیان نمود که مهلت ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی 1404 برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت بوده و مطابق زمان ثبت نام آن، تعیین می شود. مطابق این امر، مهلت اظهار نامه مالیاتی برای اشخاص حقیقی تا آخرین روز خردادماه سال بعد (سی و یکم خرداد)، تعیین شده است. بنابراین چنانچه کسی بخواهد که اظهارنامه مالیاتی سال گذشته خود را به سازمان امور مالیات تحویل دهد، تنها تا 31 خردادماه 1404 برای انجام این امر فرصت دارد.
اشخاص حقوقی نیز مکلف بوده که تا چهارماه پس از اتمام سال مالی (عموما سی و یکم تیرماه)، اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند. بنابراین انواع شرکت هایی که سال مالی آن ها در 29 اسفند ماه سال گذشته، به پایان رسیده است تنها تا 31 تیرماه سال ۱۴۰۴ فرصت دارند که اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی خود را تکمیل و ارسال نمایند.
با توجه به مطالب فوق می توان چنین نتیجه گیری نمود که آخرین مهلت ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی اشخاص حقیقی تا 31 خردادماه و آخرین مهلت ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی تا 31 تیرماه سال ۱۴۰۴ می باشد. هم چنین، ممکن است بنابر شرایطی، مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی 1404 تمدید شود. به طور مثال در دوره گذشته، این مهلت برای اشخاص حقیقی تا 15 تیر ماه و برای اشخاص حقوقی تا 31 مرداد ماه تمدید گردید.
همچنین، مطابق ماده 88 قانون مالیات های مستقیم، در مواردی که از اشخاص مقیم خارج که در ایران شعبه یا نمایندگی ندارند، حقوق دریافت شود؛ دریافت کنندگان حقوق مکلفند ظرف سی روز از تاریخ دریافت حقوق، مالیات متعلق را طبق مقررات این فصل به اداره امور مالیاتی محل سکونت خود پرداخت و تا آخر تیر ماه سال بعد، اظهارنامه مالیاتی مربوط به حقوق دریافتی خود را به اداره امور مالیاتی مزبور تسلیم نمایند.
علاوه بر این، به موجب ماده 110 همین قانون، محل تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج از ایران که در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نمی باشند، تهران است. حکم این ماده در مورد کارخانه داران و اشخاص حقوقی، در دوران معافیت نیز جاری خواهد بود.
لازم به ذکر است موارد اعلام شده، بر اساس روال سال گذشته بوده و به محض تغییر و اعلام برای سال 1404، در متن مقاله اطلاع رسانی می گردد.
سامانه اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴
در تیترهای قبلی مقاله به سوال اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ چیست، پاسخ داده و زمان و مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ارائه گردید. در این میان، ممکن است که این سوال برای برخی از متقاضیان مطرح شود که آیا سامانه ای برای ارسال اظهارنامه مالیاتی طراحی شده است یا خیر؟ و اگر پاسخ به این پرسش مثبت است، آدرس اینترنتی این سایت چه می باشد؟
در پاسخ به این پرسش، می بایست بیان نمود که بله، سازمان امور مالیاتی، به منظور وصول و دریافت مالیات از مودیان، سامانه اظهارنامه مالیاتی 1404 به نشانی اینترنتی tax.gov.ir را راه اندازی نموده است. سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی در راستای ارائه خدمات الکترونیکی دستورالعمل اجرای موضوع ماده 169 قانون مالیاتی مستقیم و اجرای طرح جامع مالیاتی ایجاد شده است.
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند با ثبت نام در این سامانه، نسبت به تکمیل و ارسال اظهار نامه مالیاتی خود اقدام نمایند. سامانه اظهارنامه مالیاتی دارای امکانات متعددی می باشد که از جمله آن می توان به ثبت و ارسال صورت معاملات فصلی، استعلام ممنوع الخروجی، رسیدگی به اعتراضات و شکایات مودیان نسبت به امور مالیاتی و ... اشاره نمود.
ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ در سایت مالیات
به منظور تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی می بایست در ابتدا به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه نموده و در آن ثبت نام نمایند. پس از تکمیل مراحل ثبت نام در این سامانه و دریافت رمز عبور، داوطلب باید به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه نموده و پس از ورود به سامانه، نسبت به پرکردن فرم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن اقدام نمایند. به منظور آشنایی علاقمندان با آموزش نحوه و مراحل ثبت نام اظهار نامه مالیاتی 1404، در این قسمت به بیان فرآیند و چگونگی نام نویسی این اظهارنامه الکترونیکی پرداخته شده است.
در مرحله اول آموزش، شخص می بایست آدرس سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی tax.gov.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن لازم است که گزینه "پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک" از صفحه اصلی سایت انتخاب گردد.
پس از آن شخص می بایست از انتهای صفحه نمایش داده شده بر روی گزینه ورود به ثبت نام مطابق با راهنمای آموزشی کلیک نماید.
در مرحله بعدی، داوطلب می بایست کلمه امنیتی را در قسمت مربوطه درج نموده و با انتخاب نوع مودی و وارد کردن شماره ملی یا شناسه ملی شرکت، گزینه ورود به ثبت نام را انتخاب نماید.
در صورتی که شخص پیش از این در سامانه سازمان امور مالیاتی، ثبت نام ننموده است، لازم است که بر روی گزینه پیش ثبت نام جدید کلیک نماید.
در مرحله بعدی، شخص لازم است که کد پستی اقامتگاه قانونی و شماره همراه خود را در این قسمت وارد نموده و سپس با درج کد امنیتی، گزینه پیش ثبت نام جدید را انتخاب نماید.
پس از تکمیل مراحل ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی کشور، شخص می بایست به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه نموده و پس از وارد کردن اطلاعات درخواستی نظیر کدملی و کلمه عبور، به پنل کاربری خود وارد شود.
پس از ورود به پنل کاربری، شخص می بایست از طریق حساب کاربری خود برای تکمیل و ارسال اظهارنامه اقدام نماید. پس از ورود به حساب کاربری، شخص می بایست گزینه ثبت اظهارنامه جدید را انتخاب نموده و سپس اطلاعات خود را در سایت وارد نماید. توجه به این نکته ضروری است که ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی کشور برای پرکردن فرم اظهارنامه مالیاتی در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی ضروری می باشد و در صورت عدم ثبت نام، درگاه به طور اتوماتیک شخص را به آدرس سایت سازمان امور مالیاتی هدایت می نماید.
ذکر این نکته این در میان حائز اهمیت است که به موجب تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم، سازمان امور مالیاتی کشور می تواند برخی از مشاغل یا گروه هایی از آنان را که میزان فروش کالا و خدمات سالانه آن ها حداکثر ده برابر معافیت موضوع ماده 84 این قانون باشد، از انجام بخشی از تکالیف، از قبیل؛ نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارائه اظهارنامه مالیاتی معاف کند. مالیات مودیان مذکور به صورت مقطوع تعیین و وصول می گردد.
توجه به این نکته ضروری است که اداره امور مالیاتی مکلف است برابر مقررات قانون مالیات های مستقیم، به اظهارنامه مربوط به آخرین دوره عملیات اشخاص حقوقی خارج از نوبت رسیدگی نموده و در صورتی که به مندرجات آن اعتراض داشته باشد، حداکثر ظرف یک سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه، مالیات متعلق را به موجب برگ تشخیص تعیین و ابلاغ نماید.
مدارک لازم برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی 1404
به منظور تکمیل آموزش و مراحل ثبت نام اظهارنامه مالیاتی سال ۱۴۰۴، کاربر در ابتدا می بایست اسناد لازم در این زمینه را گرد آوردی نموده و بر طبق آن، اطلاعات لازم را در سایت بارگذاری نماید. به جهت آشنایی علاقمندان، در قسمت زیر، لیست اصلی ترین مدارک لازم برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی 1404 ارائه گردیده که به شرح زیر می باشد:
مدارک مربوطه به شرکت (نظیر اساسنامه، شرکت نامه، آخرین تغییرات شرکت و....)
اجاره نامه یا سند محل شرکت
اطلاعات هویتی فرد نظیر کپی کارت ملی و شناسنامه (برای ثبت نام اظهار نامه مالیاتی اشخاص حقوقی، وجود اطلاعات اعضای هیات مدیره و صاحبان امضای مجاز ضروری می باشد.)
ترازنامه اشخاص حقیقی یا حقوقی
کارت بازرگانی داطلب
سند مالیات های پرداخت شده پیشین که به تایید سازمان امور مالیاتی کشور رسیده باشد.
شماره ثبت دفاتر قانونی شخص
اطلاعات حساب های بانکی مربوط به فعالیت شغلی مورد نظر
مجوز فعالیت
اطلاعات مربوط به صادرات و واردات کالا
توجه به این نکته ضروری است که فرد برای تکمیل مراحل مختلف ثبت نام اظهارنامه مالیاتی به کلیه مدارک فوق نیاز داشته و نبود هر یک از این اسناد، سبب نقص در تکمیل بخش مربوطه در فرم نام نویسی اظهارنامه می گردد. لذا به افراد توصیه می شود که قبل از آغاز فرآیند ثبت نام اظهارنامه مالیاتی به تهیه مدارک فوق اقدام نموده تا در روند ثبت نام دچار مشکل نگردند.
نحوه پر کردن فرم اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴
در قسمت های گذشته در رابطه با نحوه و مراحل ثبت نام اظهارنامه مالیاتی 1404، توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که شخص، می بایست برای پرداخت مالیات خود، فرم اظهارنامه مالیاتی مربوطه را تکمیل نموده و به اداره مالیات ارسال نماید. یکی از سوالات متداولی که در این زمینه مطرح می شود، این است که داوطلب چگونه می بایست فرم اظهارنامه مالیاتی را تکمیل نماید، به همین دلیل، در این بخش، نحوه پر کردن فرم اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ برای مودیان ارائه گردیده است.
فرم اظهارنامه مالیاتی شامل جداول متعددی می شود که داوطلب می بایست با توجه به اطلاعات خود، به پر کردن بخش های مختلف آن اقدام نماید. جدول اول شامل اطلاعات هویتی داوطلب نظیر شماره شناسنامه، شماره ملی، آدرس و شماره تلفن می گردد که شخص می بایست با توجه به مدارک هویتی خود، به تکمیل قسمت های مختلف آن بپردازد.
در گام بعدی، شخص می بایست اطلاعات مرتبط با محل فعالیت خود (اقامتگاه قانونی) را درج نماید. این اطلاعات عموما شامل استان و شهرستان محل فعالیت، نشانی و کد پستی محل اقامت می گردد. پس از آن، نوبت به تکمیل اطلاعات بانکی شخص می رسد که برای تکمیل آن، داوطلب می بایست بر طبق حساب های بانکی مربوط به فعالیت های شغلی، به پر کردن قسمت های مربوطه در فرم اقدام کند.
پس از وارد کردن اطلاعات ضروری، نوبت به تکمیل قسمت اطلاعات اختصاصی می رسد. این قسمت شامل درج داده های فروش داخلی و خارجی و اطلاعات مربوط به سود و زیان می گردد. شخص در این قسمت لازم است که با توجه به فعالیت خود و دفاتر قانونی موجود، به تکمیل اطلاعات اقدام کند.
پس از تکمیل اطلاعات فوق، مالیات فرد، محاسبه شده و در جدولی برای کاربر به نمایش در می آید. در صورتی که اطلاعات نمایش داده شده مورد موافقت داوطلب می باشد، لازم است که با تایید نهایی، اظهارنامه ثبت نهایی گردد. پس از ثبت نهایی اظهارنامه، یک کد رهگیری به درخواست متقاضی اختصاص داده می شود که می بایست آن را نزد خود نگه دارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد زمان ثبت نام و ارسال اظهارنامه مالیاتی 1404 در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون زمان ارسال اظهارنامه مالیاتی ۱۴۰۴ پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. بله