برای مشاوره مراحل دریافت شناسه یکتای مجوز
برای مشاوره مراحل دریافت شناسه یکتای مجوز
بسیاری از اشخاص فعالیت خود را در حوزه های مختلف اقتصادی مانند صنعت، خدمات، سیاحت و... متمرکز کرده اند و بدین ترتیب، علاوه بر ارائه خدمات و تسهیلات به مردم و کسب درآمد برای خود، باعث رشد و پیشرفت و گردش اقتصاد کشور خواهند شد. منتهی برخی اشخاص ممکن است، اقدام به قاچاق و فعالیت های زیر زمینی و جعل مجوز نمایند که همین امر باعث شده است تا دولت اقدام به حذف مجوزهای کاغذی و ارائه مجوز های الکترونیکی با شناسه یکتا نمایند.
دولت کلیه فعالان اقتصادی را موظف کرده است تا، اقدام به دریافت شناسه یکتا فعالان اقتصادی نمایند. ضمانت اجرای ممانعت از دستور فوق و عدم اخذ شناسه یکتای مجوز توسط فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار، این است که ایشان اگر در مهلتی که دارند؛ اقدام به دریافت شناسه یکتا نکنند، از تمامی خدمات دولتی محروم می شوند.
لذا در این مقاله، ابتدا پاسخ به این سوال که شناسه یکتای پروانه کسب چیست؛ داده می شود. پس از آن، در مورد علت لزوم دریافت شناسه یکتای مجوز مطالبی بیان خواهد شد. در ادامه، سامانه دریافت شناسه یکتای مجوز و شرایط و مدارک لازم برای دریافت شناسه یکتا فعالان اقتصادی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در ادامه، به مراحل و نحوه اخذ و استعلام شناسه یکتای مجوز پرداخته خواهد شد. انتهای مقاله نیز به تصویب نامه درخصوص ثبت و دریافت شناسه یکتای جواز کسب اختصاص یافته است.
شناسه یکتای پروانه کسب چیست
صاحبان کسب و کار و فعالان اقتصادی، موظف هستند برای تولید و توزیع کالا و خدمات، مجوز فعالیت اقتصادی دریافت نمایند، که در حیطه هایی نظیر فعالیت های صنعتی، خدماتی و پیمانکاری صادر می شود. برای پاسخ به این سوال که شناسه یکتای پروانه کسب چیست؛ ابتدا باید معنای مجوز را دانست. منظور از مجوز، اجازه نامه ای است که از سوی نهاد صلاحیت دار، برای فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار، صادر شده و باعث می شود اقدامات دارندگان مجوز و بهره مندی آن ها از حمایت های قانونی مربوط به فعالان این حوزه برخوردار شوند.
دولت به منظور نظارت بر تراکنش های ریالی و تسریع در حذف فعالیت های اقتصادی زیرزمینی و قاچاق، اقدام به الکترونیکی شدن صدور مجوز فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار و اعطای شناسه یکتا به این افراد نموده است. به موجب این طرح، تمامی فعالیت های فعالان اقتصادی، رسمی گردیده و در کنار مجوز، یک شناسه یکتا مخصوص به آن ها تعلق گرفته و مجوزهای کاغذی، حذف می شوند.
الکترونیکی شدن صدور مجوز فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار و همچنین، اختصاص شناسه یکتا به ایشان، مطابق با ماده ۲ قانون اصلاح مواد ۱ و ۷ قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی و اصلاحات بعدی آن می باشد.
طبق ماده ۲ قانون مذکور؛ ماده ۷ قانون و تبصره های آن به شرح زیر اصلاح و شش تبصره به عنوان تبصره های ۸ تا ۱۳ به آن الحاق می گردد: «به منظور تسهیل سرمایه گذاری در ایران، مراجع صدور مجوزهای کسب و کار، موظفند شرایط و فرآیند صدور یا تمدید مجوزهای کسب و کار را به نحوی ساده کنند که هر متقاضی مجوز کسب و کار در صورت ارائه مدارک مصرح در درگاه ملی مجوزهای کشور، بتواند در حداقل زمان ممکن، مجوز مورد نظر خود را دریافت کند. سقف زمانی برای صدور مجوز در هر کسب و کار، توسط «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار» تعیین و در درگاه مذکور اعلام می شود.»
لزوم دریافت شناسه یکتای مجوز
پس از تصویب و لازم الاجرا شدن قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، تمام مجوزهای غیرالکترونیک و کاغذی که در سال های گذشته و پیش از ابلاغ قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار صادر شده بودند، می بایست حداکثر تا پایان سال ۱۴۰۲ به فایل الکترونیک تبدیل شوند و اقدام به دریافت شناسه یکتای مجوز نمایند.
فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کاری که از حکم فوق تخلف کنند و اقدام به دریافت شناسه یکتا ننمایند، از تمامی خدمات دولتی محروم خواهند شد. مجوزهایی که از مسیر درگاه ملی مجوزها ذنشده باشند، دچار مشکلات مالیاتی، بانکی و دریافت خدمات دولتی خواهند شد که این امر به نوبه خود، بیانگر لزوم دریافت شناسه یکتای مجوز می باشد.
کد شناسه یکتای مجوز این امکان را فراهم کرده است که دولت بر فعالیت های فعالان اقتصادی نظارت کند و اشخاصی که به صورت غیرقانونی فعالیت اقتصادی دارند را شناسایی نمایند و زمینه را برای فعالیت فعالان زیرزمینی محدود می کند.
سامانه دریافت کد یکتای مجوز
طبق قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، تمامی مجوزهای کسب وکار اعم از پروانه، تاییدیه و... باید به صورت الکترونیکی حاوی شناسه یکتا باشند. هر فعال اقتصادی که بخواهد در بانک های ایرانی حساب داشته باشد یا از دولت خدماتی بگیرد، باید مجوزهای قدیمی کاغذی و فاقد شناسه یکتای خود را از درگاه ملی مجوزهای کشور به آدرس g4b.ir تبدیل به مجوز الکترونیکی نماید.
بنابراین فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار که بخواهند شناسه یکتا دریافت کنند، باید وارد سامانه دریافت کد یکتای مجوز که همان درگاه ملی مجوزها به آدرس g4b.ir است، بشوند و با ثبت نام و ارائه اطلاعات لازم در سامانه شناسه یکتای خود را دریافت نمایند. درخواست اشخاص جهت تایید یا عدم تایید اصالت مجوز، از طریق سیستم به درگاه تخصصی مرجع صدور ارجاع می شود، در صورت تایید اصالت و اعتبار مجوز، به جای مجوز قدیمی، مجوز الکترونیکی شناسه یکتا صادر می شود و در بانک اطلاعات کسب و کار ایران qr.mojavez.ir درج خواهد شد.
تمامی شناسه های یکتا و مجوز الکترونیکی های صادره از درگاه ملی مجوزها، در بانک اطلاعات کسب و کار ایران به آدرس qr.mojavez.ir ثبت می شوند و قابل استعلام هستند. هر شناسه یکتا یا مجوزی که در این بانک اطلاعات موجود نباشد، قانونی محسوب نمی شود و صاحب آن نمی تواند از خدمات حکومتی بانکی، برق، مخابراتی و...استفاده نماید.
شرایط و مدارک لازم برای دریافت شناسه یکتا فعالان اقتصادی
صدور شناسه یکتا برای تمامی فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار نیازمند وجود شرایط و مدارک لازم برای دریافت شناسه یکتا می باشد. البته از آنجا که فعالیت های اقتصادی می توانند در زمینه هایی مانند صنعت، خدمات، پیمانکاری، سیاحتی و ... باشند، باید در نظر داشت که شرایط و مدارک لازم برای دریافت شناسه یکتا فعالان اقتصادی در هر یک از موضوعات فوق، ممکن است با زمینه های دیگر دارای تفاوت باشد.
به همین علت، در ادامه، نمونه ای از شرایط و مدارک لازم، در خصوص گرفتن شناسه یکتا فعالان اقتصادی ذکر خواهد شد و باقی اشخاص، می توانند هنگام ثبت درخواست برای صدور شناسه یکتا، از مدارک و شرایط لازم، مطلع شوند. بخشی از شرایط و مدارک لازم برای دریافت شناسه یکتا فعالان اقتصادی و صاحبان کسب و کار به شرح ذیل است:
ارائه اجاره نامه دستی یا رسمی یا سند مالکیت یک محل به عنوان مرکز فعالیت اقتصادی
کد پستی
مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی
پاسپورت، در مواردی که مدیر عامل، شخصی حقیقی و یا از اتباع خارجی باشد.
گواهی پایان کار و عدم خلافی
اخذ تاییدیه اماکن نیروی انتظامی
اخذ تاییدیه از صنف مربوط به فعالیت فرد در راستای تایید صلاحیت فعالیت در بخش و صنف صنعتی، سیاحتی، خدماتی و پیمانکاری و...
ذکر این نکته ضروری است که در اغلب مجوزها و به تبع دریافت شناسه یکتا، داشتن مدارک هویتی و تاییدیه از اماکن و صنف، ضروری بوده و صرفا در پاره ای از جزئیات است که تفاوت وجود دارد. در ادامه نحوه گرفتن شناسه یکتا فعالان اقتصادی، بررسی خواهد شد.
مراحل و نحوه اخذ و استعلام شناسه یکتای جواز کسب
برای اینکه اشخاص حقیقی و انواع شرکت ها بتوانند شناسه یکتای مجوز را دریافت کنند، لازم است با ورود به درگاه ملی مجوزها اقدام به دریافت شناسه یکتا نمایند. لذا در این بخش از مقاله مطالبی در مورد مراحل و نحوه اخذ و استعلام شناسه یکتای جواز کسب بیان خواهد شد. کلیه شناسه های یکتاهای صادره از درگاه ملی مجوزها، در بانک اطلاعات کسب و کار ایران به آدرس qr.mojavez.ir ثبت و قابل استعلام می باشند و هر شناسه یکتا یا مجوزی که در این بانک وجود نداشته باشد، قانونا مجوز نیست و صاحب آن نمی تواند از خدمات حکومتی استفاده نماید.
متقاضیان دریافت شناسه یکتا پس از ورود به سامانه درگاه ملی مجوزها به آدرس g4b.ir، باید از صفحه اصلی گزینه دریافت شناسه یکتا را انتخاب نمایند.
پس از آن فرد باید با انتخاب هر یک از مجوزهای فعال، وارد مرحله ثبت نام در سیستم شود.
سپس کاربر باید نوع بنگاه اقتصادی خود و تابعیت خود را مشخص نماید.
پس از آن کاربر وارد صفحه خدمات دولت هوشمند خواهد شد که لازم است اقدام به ثبت نام نماید.
پس از گذراندن مراحل فوق، اشخاص می توانند ادامه مراحل درخواست اخذ شناسه یکتای مجوز را بدهند. به منظور ساماندهی در خصوص اعطای شناسه یکتای مجوز، مجلس شورای اسلامی، تصویب نامه ای در خصوص ثبت و دریافت شناسه یکتای مجوز تصویب نموده که در قسمت های بعدی مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
تصویب نامه درخصوص ثبت و دریافت شناسه یکتای مجوز
هیات وزیران در تاریخ 1399/07/27 ثبت و دریافت شناسه یکتای مجوز را تصویب نمود. این تصویب نامه در تاریخ 1399/08/03 برای اجرا به وزارت جهاد كشاورزی، وزارت نیرو، وزارت نفت، وزارت راه و شهرسازی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان ثبت اسناد و املاك كشور و معاونت حقوقی رئیس جمهور ابلاغ گردید و در تاریخ 1399/09/27 اجرای آن به طور رسمی آغاز شد.
هیات دولت اقدام به ارائه تصویب نامه درخصوص ثبت و دریافت شناسه یکتای مجوز نمود. این مصوبه به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و به منظور ایجاد یکپارچگی نظام صدور مجوز در کشور به وجود آمد. طبق این مصوبه، تمامی مراجع صدور مجوز مکلف شده اند، شرایطی را ایجاد کنند تا کلیه مجوزهایی که پس از ابلاغ این دستور صادر یا تمدید یا اصلاح می شوند، بر روی درگاه ملی مجوزهای کشور، ثبت و شناسه یکتای مجوز دریافت کنند.
هر مجوزی که بعد از زمان راه اندازی این درگاه صادر شده و فاقد شناسه یکتای مجوز باشد، معتبر نخواهد بود. مراجع صدور مجوز موظف هستند که با اتصال سامانه های الکترونیکی صدور مجوز خود، به درگاه ملی مجوز ها و ارائه داده های خواسته شده، این شناسه را دریافت و بر روی مجوزهای صادره ثبت کنند.
- نویسنده: مجلس شورای اسلامی
- حجم: 85.2 KB
- منبع: سایت مجلس شورای اسلامی
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مراحل دریافت شناسه یکتای مجوز در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از مراحل دریافت شناسه یکتای مجوز پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. باید آدرس محل جواز کسبتون رو تغییر بدین. نیاز به به کسب مجوز مجدد نیست.