برای مشاوره نحوه تغییر برند و ریبرندینگ
برای مشاوره نحوه تغییر برند و ریبرندینگ
یکی از از اقداماتی که شرکت ها و واحد های تجاری، با هدف بازاریابی و افزایش مشتری انجام می دهند، تغییر برند یا ریبرندینگ می باشد. در واقع یک شرکت یا واحد تجاری می تواند با ایجاد تصویر جدید در ذهن مشتری و بازار، به این هدف دست یابد. ریبرندینگ می تواند به صورت جزئی یا کلی باشد.
شناخت تغییر برند یا ریبرندینگ، اطلاع از دلایل و مزایا و همچنین شرایط تغییر در برند، آشنایی با مراحل و نحوه ریبرندینگ و هزینه های لازم برای انجام این کار، برای متقاضیانی که قصد ایجاد تغییر در برند و علامت تجاری خود را دارند؛ امری ضروری و حائز اهمیت محسوب می شود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به پرسش تغییر برند یا ریبرندینگ چیست؟ پاسخ داده می شود. سپس دلایل و مزایای تغییرات در برند و علامت تجاری مورد بررسی قرار می گیرد و پس از آن، درباره شرایط تغییرات در برند و علامت تجاری و همچنین مدارک لازم برای تغییر برند یا ریبرندینگ بحث می شود و در نهایت، پس از آموزش مراحل و نحوه تغییر برند یا ریبرندینگ، مطالبی راجع به هزینه تغییر برند بیان خواهد شد.
تغییر برند یا ریبرندینگ چیست؟
یکی از حقوق مالکیت معنوی اشخاص، ثبت برند یا همان علامت تجاری می باشد. در واقع برند معرف یک کسب و کار است و هویت آن کسب و کار را انعکاس می دهد. مالک برند یا علامت تجاری می تواند شخص حقیقی یا شخص حقوقی باشد. همچنین از آنجا که برند یک مال محسوب می شود، قابلیت نقل و انتقال و خرید و فروش را دارد.
برند به هر طرح، نام، نماد یا عبارتی گفته می شود که معرف و وجه تمایز یک کسب و کار خاص باشد. صاحبان کسب کار در مواردی به منظور عملکرد بهتر و بازاریابی اقدام به تغییر برند یا ریبردینگ می نماید. از این رو، در این قسمت از مقاله، تغییر برند مورد بررسی قرار گرفته و به این پرسش، پاسخ داده می شود که اصلا تغییر برند یا ریبرندینگ چیست؟
به فرآیند تغییر طرح، نام، نماد و به طور کلی برند یک محصول تجاری تغییر برند یا ریبردینگ یا بازسازی برند گفته می شود. یک شرکت یا واحد تجاری می تواند به منظور ایجاد تصویر جدید در ذهن مشتری و بازار اقدام به تغییر برند یا ریبرندینگ نماید. در واقع شرکت یا واحد تجاری با عملیات تغییر برند می تواند تصویر قبلی خود را از ذهن مشتری خارج و تصویر جدید و ایده آل تری در ذهن مشتری ایجاد نماید.
ریبرندینگ می تواند به صورت ریبرندینگ جزئی یا ریبرندینگ کلی باشد. در ریبرندینگ جزئی تغییرات جزئی در برند یا لوگو واحد تجاری ایجاد می شود. این نوع از ریبرندینگ می تواند به عللی مانند قدیمی شدن لوگو شرکت انجام شود، اما در ریبرندینگ کلی تغییر اساسی در برند ایجاد می شود. این نوع از ریبرندینگ نیز می تواند به عللی مانند ایجاد هویت جدید در بازار یا ادغام شرکت صورت گیرد. تغییرات ایجاد شده در لوگو شرکت اپل نمونه از ریبرندینگ جزئی و تغییرات ایجاد شده در لوگو فیسبوک نمونه ای ریبرندینگ کلی می باشد
دلایل و مزایای تغییرات در برند و علامت تجاری
همانطور که بیان شد؛ به فرآیند تغییر طرح، نام، نماد و به طور کلی برند یک محصول تجاری تغییر برند یا ریبردینگ یا بازسازی برند گفته می شود، اما شرکت ها به چه منظوری اقدام به ایجاد تغییرات در برند و علامت تجاری خود می نمایند؟ به عبارت دیگر دلایل و مزایای تغییرات در برند و علامت تجاری چیست؟
دستیابی به بازار های جدید، پاک شدن عیوب و نقص های قبلی از ذهن مشتری، اعتماد دوباره مشتریان، ارتباط گیری و جذب مشتریان جدید، تجدید نظر در هویت برند، به روز سازی برند، ادغام شرکت، تغییر در مالکیت برند و مطابقت با بازار روز از جمله دلایل ریبرندینگ می باشد.
همچنین، جذب مشتریان جدید، دستیابی به بازار هدف، ایجاد اعتماد مجدد مشتری، به روز شدن برند و مطابقت با تغییرات روز بازار و پیشرفت جایگاه برند در گوگل و فضای مجازی از جمله مزایای تغییر برند یا ریبرندینگ می باشد. شایان ذکر است چنانچه فرایند ریبرندینگ با آگاهی و به درستی انجام نشود، نتیجه منفی و عواقب زیان باری به دنبال دارد و ممکن است شرکت مشتریان سابق خود را نیز از دست دهد.
شرایط تغییرات در برند و علامت تجاری
در قسمت پیشین مقاله، بیان شد که واحد های تجاری بنا به دلایل مختلف از جمله دستیابی به بازار های جدید، پاک شدن عیوب و نقص های قبلی از ذهن مشتری، اعتماد دوباره مشتریان، ارتباط گیری و جذب مشتریان جدید اقدام به تغییر برند می نمایند، اما این تغییر مستلزم وجود شرایطی است. لذا در این قسمت از مقاله شرایط تغییرات در برند و علامت تجاری مورد مطالعه قرار می گیرد.
یکی از شرایط اساسی ایجاد تغییرات در برند و علامت تجاری آن است که برند مد نظر متقاضی، قبلا به ثبت نرسیده باشد یا مشابهت با برند دیگری نداشته باشد. همچنین، متقاضی بدین منظور لازم است اظهار نامه ای به اداره مالکیت معنوی تقدیم نماید. مواردی مانند تغییر در برند، تغییر توصیف برند و تغییر طبقه برند در اظهارنامه تغییر برند آورده می شود.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
از دیگر شرایط ایجاد تغییرات در برند درج آگهی و پرداخت حق الثبت و ورود اظهارنامه در دفتر تعیین طبقات می باشد. علاوه بر این به منظور ایجاد تغییرات در برند و علامت تجاری وجود مدارک، انجام مراحل و پرداخت هزینه هایی لازم است که در قسمت های بعد مورد بحث قرار می گیرد.
مدارک لازم برای تغییر برند یا ریبرندینگ
پس از شناخت تغییر برند یا برندینگ، دلایل و مزایای تغییر برند یا علامت تجاری و همچنین شرایط تغییرات در برند در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله مدارک لازم برای تغییر برند یا ریبرندینگ مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. مدارک لازم برای تغییر برند یا برندینگ عبارت است از:
گواهی نامه ثبت برند ثبت شده یا همان تصدیق برند
ارائه مدارک هویتی (کارت ملی و شناسنامه برای اشخاص حقیقی و اساسنامه برای اشخاص حقوقی)
ارائه روزنامه تاسیس و آخرین آگهی تغییرات شرکت (ارائه روزنامه رسمی نوبت اول و دوم ثبت علامت تجاری برای اشخاص حقیقی)
ارائه روزنامه روزنامه رسمی نوبت اول و دوم که در آن تغییر برند و علامت تجاری به چاپ رسیده
ابلاغیه تغییر در برند
اظهارنامه تغییر در برند
اخذ مجوزهای لازم
کپی لوگو یا علامت تجاری
لازم به ذکر است چنانچه متقاضی غیر ایرانی باشد، اخذ پاسپورت یا کد فراگیر ملی برای وی الزامی می باشد. متقاضیان می توانند پس از تهیه مدارک لازم، اخذ مجوزهای مربوطه، پرداخت هزینه های مقتضی و همچنین انجام مراحل قانونی که در قسمت های بعدی این مقاله راجع به آن بحث خواهد شد، اقدام به تغییر در برند یا ریبرندینگ نمایند.
مراحل و نحوه تغییر برند یا ریبرندینگ
پس از بررسی شرایط و مدارک لازم جهت تغییر برند یا ریبردینگ در قسمت های قبلی، اکنون در این قسمت از مقاله مراحل و نحوه تغییر برند یا ریبرندینگ آموزش داده می شود. متقاضیان می توانند به منظور تغییر برند یا ریبرندینگ به اداره ثبت علائم تجاری مراجعه و درخواست کتبی خود را مبنی بر تغییر برند ارائه دهند.
علاوه بر مراجعه حضوری به اداره ثبت علائم تجاری، متقاضیان می توانند به صورت اینترنتی و از طریق سامانه نیز درخواست خود را مبنی بر تغییر برند ارائه دهند. بدین منظور لازم است متقاضیان به سامانه مالکیت معنوی به نشانیipm.ssaa.ir مراجعه نمایند. پس از آن لازم است که متقاضی، نام کاربری و کلمه عبور خود و نیز کد امنیتی را وارد کرده و گزینه ورود به سامانه را انتخاب کند.
در مرحله بعدی، داوطلب باید از منوی سمت راست گزینه اظهارنامه علامت تجاری را انتخاب کند و ادامه مراحل را تکمیل نماید.
پس از ثبت درخواست در سامانه، درخواست ثبت تغییر برند ابتدا برای سازمان صمت ارسال شده تا صحت سنجی مدارک صورت گیرد. در صورت تایید اطلاعات، اطلاعات متقاضی به نزد یکی از دفاتر اسناد رسمی فرستاده شده تا مجوز فعالیت توسط دفترخانه مورد تایید قرار گیرد. پس از تایید دفتر اسناد رسمی، درخواست در کارتابل کارشناسان مربوطه بارگذاری شده و پس از تایید او و امضای رئیس اداره، نوبت به آگهی ثبت تغییرات برند در روزنامه می رسد. در انتها نیز با انجام فرآیند آگهی، برند مذکور به نام متقاضی در سامانه ثبت می شود.
هزینه تغییر برند
تغییر برند نیز مانند بسیاری از اقدامات دیگر مستلزم پرداخت هزینه هایی می باشد. در صورت عدم پرداخت به موقع هزینه تغییر برند، امکان ریبرندینگ، از سوی اداره مالکیت معنوی رد خواهد گردید. از این رو؛ در این قسمت از مقاله، درباره هزینه تغییر برند بحث می شود.
هزینه تنظیم و ثبت اظهارنامه، هزینه انتشار آگهی در روزنامه رسمی، هزینه ثبت تغییرات برند، هزینه های دریافتی توسط اداره مالکیت معنوی، هزینه ارسال مدارک از طریق پست و حق الوکاله وکیل در صورت وجود وکیل از جمله هزینه های لازم برای تغییر برند یا علامت تجاری می باشد.
لازم است به ذکر است که متقاضی باید برخی از این هزینه ها را مستقیما از طریق سامانه علائم تجاری واریز نماید. همچنین، همه هزینه ها برای مالکان ایرانی به صورت اینترنتی (در مراحل ثبت اظهارنامه و یا ثبت درخواست) به صورت برخط (آنلاین) دریافت می گردد، اما مالکین غیر ایرانی باید معادل ارزی کلیه هزینه ها و تعرفه های ثبتی علامت بر مبنای فرانک سوئیس، را به شماره حساب ارزی 2103310000042 نزد بانک ملی، شعبه برج آرمیتا کد 1033 به نام خدمات ثبتی اداره کل مالکیت صنعتی واریز و تصویر فیش را در مراحل ثبت اظهارنامه و یا درخواست ارسال فرمایند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه تغییر برند و ریبرندینگ در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه تغییر برند و ریبرندینگ پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. ipm.ssaa.ir