برای مشاوره صفر تا صد ثبت حسابداری انبار
برای مشاوره صفر تا صد ثبت حسابداری انبار
انبار به هر محل و فضایی گفته می شود که بر اساس یک سیستم طبقه بندی مناسب بتوان در آن، انواع مواد اولیه قابل مصرف در ساخت، انواع محصولات و یا محصولات ساخته شده و قابل فروش و یا کالای نیم ساخته و انواع قطعات و لوازم یدکی و هرگونه کالای مستعمل و غیر قابل استفاده را در آن به طور منظم و سیسماتیک برای مدت معین و یا نامعلوم نگهداری نمود.
حسابداری انباری از این حیث اهمیت دارد که باعث ارزیابی و آگاهی از تعداد از موجودی کالاها در انبار می شود و بنابرهمین؛ لازم است که اشخاص با ماهیت حسابداری انباری و روش های ثبت موجودی انبار آشنایی داشته باشند، زیرا زمانی می توان این حسابداری را انجام داد که شخص از روش های آن مطلع باشد.
از همین رو، در این مقاله، سعی شده است که پس از پاسخ به این سوال که حسابداری انبار چیست؛ به انواع موجودی در حسابداری انبار اشاره شود. در ادامه، شرح وظایف حسابداری انبار و اموال و روش های ثبت موجودی انبار مورد بررسی قرار می گیرد. سپس ادامه صفر تا صد نحوه و آموزش ثبت حسابداری در انبار به صورت فایل pdf آموزش داده می شود و در نهایت، در مورد شرایط و نکات مهم و اصولی حسابداری در حسابداری انبار توضیحاتی ارائه می گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
حسابداری انبار چیست
موجودی مواد و كالا، بخش عمده ای از دارایی های بسیاری از واحدهای تجاری و شرکت ها را تشكیل می دهد. بنابراین، ارزشیابی و انعكاس موجودی مواد و كالا اثر بسیاری در تعیین و ارائه وضعیت مالی و عملكرد مالی واحدهای تجاری دارد که به همین منظور از حسابداری انبار استفاده می شود. حال در این میان ممکن است برای برخی از اشخاص این سوال مطرح شود که حسابداری انبار چیست؛ که در این بخش به همین موضوع اختصاص داده شده است.
در پاسخ به این سوال باید گفت که حسابداری انبار به فرآیندی گفته می شود که در رابطه با مدیریت و کنترل موجودی کالا در انبار صورت می گیرد. در واقع این روش شامل ثبت ورود و خروج کالاها، بررسی دقیق موجودی و کیفیت کالاها و ارزش ریالی موجودی انبار می باشد.
اطلاع از موجودی انبار، باعث می شود که همیشه موجودی کافی برای فروش وجود داشته باشد و علاوه بر این، با کنترل موجودی می توان هزینه های نگهداری کالا را کاهش داد که این هزینه ها شامل هزینه های نگه داری در فضای انبار، هزینه های حمل و نقل، هزینه های بسته بندی و هزینه ها بیمه موجودی است. در نهایت با بهینه سازی موجودی و کاهش هزینه های نگهداری، بازدهی شرکت افزایش می یابد.
انواع موجودی در حسابداری انبار
در بخش قبلی توضیحاتی در خصوص حسابداری انبار ارائه گردید و بیان شد که از طریق آن می توان از موجودی انبار مطلع شد. حال باید گفت که در انبار انواع و اقسام مختلفی از موجودی نگهداری و ذخیره میشود. بنابرهمین انواع موجودی در حسابداری انبار به شرح زیر می باشد:
موجودی مواد اولیه: موادی هستند که برای تولید یک محصول نهایی استفاده می شود و به صورت خام و طبیعی در دسترس هستند.
موجودی مواد و لوازم مصرفی: به موادی گفته می شود که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در تولید یه کالا نقش دارند و ماهیت این مواد ماندگار نیست؛ زیرا در طول مصرف از بین می روند.
موجودی کالای نیمه ساخته: به کالاهایی گفته می شود که فرایند تولید آن شروع شده است، اما هنوز به شکل نهایی خود نرسیده اند. به عبارت دیگر این محصولات همچنان باید مراحل تکمیل را طی کند.
موجودی کالای ساخته شده: به کالاهایی گفته می شود که از نظر ساخت به مرحله تکمیلی رسیده و قابل عرضه به بازار می باشد.
موجودی کالاهای خریداری شده جهت فروش: این سری از اجناس شامل کالاهایی می شود که بدون هیچ تغییری در آن ها به بازار جهت فروش عرضه شده و به طور موقت در انبار نگهداری می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده ممکن است که موجودی های دیگری نیز در انباری وجود داشته باشد که شامل کالاهای امانی می باشد که در انبار به موقت نگهداری شده و پس از مدتی خارج می شود، موجودی قطعات یدکی، موجودی ضایعات، موجودی مربوط به بسته بندی، موجودی در حال حمل، اقلام سرمایه ای مانند تجهیزات، دستگاه ها و. . . می باشد.
شرح وظایف حسابداری انبار و اموال
حسابداری انبار وظایف مهمی را در مدیریت موجودی کالا دارد و ممکن است برخی از اشخاص با شرح وظایف حسابداری انبار آشنایی نداشته باشند که به همین منظور، به جهت آشنایی علاقمندان در این بخش، قصد داریم به بیان و شرح وظایف حسابداری انبار و اموال بپردازیم:
همکاری و مشارکت در انجام امور انبار گردانی و ثبت حساب ها و اسناد مربوطه
ثبت و نگهداری و بروز رسانی اطلاعات موجودی انبار در دفاتر و سیستم های مربوطه
تهیه و ارائه گزارشات مالی و حسابداری از گردش موجودی انبار و هزینه های مربوطه
انجام بایگانی اسناد مالی و کنترل و شمارش اسناد و نگهداری آن ها در انواع شرکت ها
تطبیق اسناد در پایان سال مالی با سیستم حسابداری و تاییدآن ها
ممهور نمودن کلیه اسناد حساب های اختصاصی و دولتی پیگیری و هماهنگی صدور قبض انبار برای کلیه اموال خریداری شده و ارائه آن به واحد مربوطه طبق مقررات
صدور رسید و حواله انبار و نگهداری آن ها
انجام سایر امور محوله در حوزه وظایف سازمانی از سوی مقام ما فوق
همچنین لازم به ذکر است که یکی دیگر از وظایف حسابداری انبار، مغایرت گیری در انبار می باشد و بدین معنی است که اگر حسابدار متوجه اختلاف در داده ها و میزان کالا شود سعی بر این می کند که علت آن را پیدا کند و آن را ارائه بدهد.
روش های ثبت موجودی انبار
برای ثبت موجودی انبار روش های مختلفی وجود دارد. این روش ها شامل ثبت دائمی موجودی کالا و ثبت ادواری موجودی کالا می باشد که حسابدار لازم است نسبت به هریک از این روش ها شناخت و اطلاعات کافی داشته باشد. بنابراین روش های ثبت موجودی انبار به شرح زیر می باشد:
همانطور که گفته شد؛ اولین روش مربوط به ثبت دائمی موجودی کالا می باشد که در توضیح این روش باید گفت که تمام تغییرات موجودی کالا به صورت دائمی در سیستم حسابداری شرکت ثبت می شود. به عبارت دیگر، هر ورود و خروج کالا به صورت جداگانه ثبت می شود و موجودی کل همواره به روزسانی خواهد شد. بنابراین در این روش در هر لحظه اطلاعات بهای تمام شده موجودی ها در دسترس خواهد بود.
در مواردی که برای اندازه گیری موجودی مواد و کالا از سیستم ثبت ادواری استفاده می شود، موجودی های کالا در پایان دوره ای که صورت های مالی تهیه می گردد، به طور عینی شمارش می شود. به عبارتی تعیین ارزش موجودی در پایان سال مالی تنها از طریق صورت برداری کامل از کلیه موجودی ها امکانپذیر می باشد. در واقع در روش ادواری موجودی کالا گردش ندارد و در پایان دوره با انبار گردانی مشخص خواهد شد. منظور از انبار گردانی به کنترل فیزیکی فضای انبار، شمارش موجودی کالاها در یک یا چند بازه زمانی مشخص و بررسی عدم مغایرت آن با موجودی ثبت شده در سیستم انبارداری می باشد.
بنابراین، هر یک از روش ها مزایا و معایب خاص خود را دارند و بسته به نوع فعالیت و شرایط شرکت، یکی از آن ها انتخاب می شود. مهم ترین مزیت روش ثبت دائمی این است که موجودی کل همواره به روز رسانی می شود و اطلاعات دقیقی درباره موجودی کالاها ارائه می دهد، اما این روش پیچیدگی و هزینه های بیشتری به دنبال دارد.
صفر تا صد نحوه و آموزش ثبت حسابداری انبار pdf
در بخش های قبلی در خصوص حسابداری در انبار و انواع موجودی در حسابداری انبار توضیحاتی ارائه گردید و گفته شد که دو روش برای ثبت حسابداری انبار وجود دارد که هر یک به صورت کامل بررسی شد. حال در این بخش، صفر تا صد نحوه و آموزش ثبت حسابداری انبار pdf آموزش داده می شود که اشخاص در صورت تمایل می توانند از این فایل pdf استفاده کرده و آن را مطالعه کنند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 40.2 KB
- منبع: آشاثبت
همچنین اشخاص می توانند برای ثبت حسابداری در انبار از نرم افزارهایی که در این خصوص طراحی شده است، استفاده کنند. این نرم افزارها را به راحتی میتوان از بستر اینترنت دانلود و تهیه نمود. البته کاربر باید در اغلب موارد، برای استفاده از این نرم افزارها، هزینه های مربوطه را پرداخت کند.
شرایط، نکات مهم و اصول حسابداری در حسابداری انبار
تا کنون در خصوص حسابداری انبار و روش های ثبت موجود صحبت شد و بیان گردید که یک حسابداری انبار چه وظایفی در این مورد دارد. در نهایت باید به شرایط، نکات مهم و اصول حسابداری در حسابداری انبار اشاره کرد که به شرح زیر می باشد:
در ابتدا باید گفت که یکی از مراحل و نکات مهم در حسابداری انبار، شناسایی اقلام فروخته نشده و استفاده از آن ها به بهترین شکل ممکن است. به همین دلیل، شخص به یک نرخ نهایی احتیاج دارد تا آن را در مقدار و تعداد اقلام باقی مانده ضرب کند و به ارزش نهایی مشخصی برسد.
در همین خصوص روش های مختلفی ارزش گذاری موجودی کالا و مواد وجود دارد که از معروف ترین روش ها مربوط به روش fifo می باشد. در این روش فرض می شود کالاهایی که ابتدا خریداری می شوند، ابتدا نیز به فروش می روند. بنابراین موجودی مواد پایان دوره که در تراز نامه منعکس می شود، به نرخ آخرین خریدهای طی دوره محاسبه و ارزیابی خواهد شد.
از این رو این موجودی ها که یکی از اقلام دارایی ها به شمار می آید، به قیمتی در ترازنامه شرکت نشان داده می شود که تا حدود زیادی با واقعیت مطابقت دارد. روش مذکور سود بیشتری را به شخص میدهد، زیرا اولین اقلام موجود در انبار معمولا ارزان تر هستند.
روش دیگر نیز lifo می باشد در این روش برخلاف روش FIFO فرض بر آن است که کالای خارج شده از انبار از محل آخرین خرید ها بوده است. بنابراین موجودی کالای پایان سال بر حساب اولین اقلام وارده به انبار محاسبه می شوند. استفاده از این روش باعث تطابق مناسب هزینه ها با درآمد شده و بهای تمام شده محصولات تولید شده را از نظر موارد به قیمت روز نزدیک خواهد کرد.
همچنین، در این مورد می توان به روش میانگین موزون نیز اشاره کرد. در این روش میانگین بهای مواد برای محاسبه بهای مواد صادره به تولید و همچنین بهای موجودی مواد در آخر دوره مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش جهت محاسبه بهای تمام شده موجودی آخر دوره، ابتدا قیمت تمام شده کالای آماده برای فروش بر تعداد کالای آماده برای فروش تقسیم می شود و سپس حاصل در تعداد موجودی پایان سال ضرب می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد صفر تا صد ثبت حسابداری انبار در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون صفر تا صد ثبت حسابداری انبار پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. به کالاهایی گفته می شود که فرایند تولید آن شروع شده است، اما هنوز به شکل نهایی خود نرسیده اند. به عبارت دیگر این محصولات همچنان باید مراحل تکمیل را طی کند.