برای مشاوره انواع مفاصا حساب
برای مشاوره انواع مفاصا حساب
اصطلاح مفاصا حساب یکی از اصطلاحات رایج حوزه حسابداری و امور مالی است که هنگام خرید ملک، خودرو، انعقاد قراردادهای بیمه و پیمانکاری و بسیاری امور دیگر زیاد شنیده می شود. به طور کلی مفاصا حساب به معنای تسویه حساب می باشد. مفاصا حساب انواعی دارد که در زمینه های مختلف به کار می رود.
از آنجا که مفاصا حساب در تمامی قراردادها کاربرد دارد و دریافت آن در بسیاری از موارد از جمله خرید و فروش، رهن و اجاره و به طور کلی نقل و انتقال ملکی و بسیاری از امور مرتبط با بیمه تامین اجتماعی و شهرداری الزامی می باشد، آشنایی با مفهوم و انواع آن امری ضروری و حائز اهمیت است.
از همین رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این سوال که معنی مفاصا حساب چیست، انواع مفاصا حساب بررسی می شود. سپس، نحوه محاسبه مفاصا حساب مالیاتی و مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی مورد مطالعه قرار می گیرد. پس از آن درباره مفاصا حساب خودرو مطالبی ارائه می شود و در نهایت، پس از پاسخ به این پرسش که مفاصا حساب ملک چیست، مطالبی درباره مفاصا حساب پیمانکاری و شهرداری ارائه خواهد شد.
معنی مفاصا حساب چیست
یکی از اصطلاحات رایج و پرکاربرد در علم حسابداری شرکت ها، مفاصا حساب می باشد. این اصطلاح در زمینه های متعددی از جمله امور مالیاتی، بیمه، خودرو، ملک، شهرداری و پیمانکاری زیاد به گوش می خورد. لذا، برای بسیاری افراد این سوال مطرح می شود که معنی مفاصا حساب چیست؟
در پاسخ به سوال فوق باید بیان کرد؛ به طور کلی، مفاصا حساب به معنای تسویه حساب و گواهی مفاصا حساب به گواهی گفته می شود که بیانگر تسویه حساب تا تاریخ مندرج در گواهی می باشد. در واقع با خاتمه یک قرارداد یا تعهد، لازم است شخص نسبت به تسویه حساب و اخذ گواهی مفاصا حساب اقدام کند.
به عبارت دیگر، گواهی مفاصا حساب بیان می کند که در تاریخ صدور این گواهی کلیه هزینه های مربوطه پرداخت شده و دریافت سند مفاصا حساب به منزله پایان حسابرسی های پیشین دو شخص است. در مفاصا حساب تمام جزئیات بدهکاری و بستانکاری و تمام مراحل تسویه حساب ذکر می شود. از مفاصا حساب در تمامی قراردادهایی که بین اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه های مختلف منعقد می شود، می توان استفاده کرد.
انواع مفاصا حساب
در قسمت پیشین مقاله، بیان شد؛ مفاصا حساب به معنای تسویه حساب است و گواهی مفاصا حساب بیان می کند که در تاریخ صدور این گواهی کلیه هزینه های مربوطه پرداخت شده و دریافت سند مفاصا حساب به منزله پایان حسابرسی های پیشین دو شخص است.
همچنین، این نکته ذکر شد که از مفاصا حساب در تمامی قراردادهایی که بین اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه های مختلف منعقد می شود؛ می توان استفاده کرد. مفاصا حساب انواعی دارد که در این قسمت از مقاله انواع مفاصا حساب مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
مفاصا حساب انواع مختلفی دارد که در هر زمینه باید گواهی مفاصا حساب مربوط به آن زمینه دریافت شود. مفاصا حساب مالیاتی، مفاصا حساب خودرو، مفاصا حساب بیمه، مفاصا حساب ملک، مفاصا حساب پیمانکاری و مفاصا حساب شهرداری از انواع مفاصا حساب می باشد که در قسمت های بعدی این مقاله درباره هر کدام از آن ها به تفکیک بحث خواهد شد.
نحوه محاسبه مفاصا حساب مالیاتی
همانطور که بیان شد، مفاصا حساب انواعی دارد که مفاصا حساب مالیاتی یکی از انواع آن می باشد. لذا در این قسمت از مقاله، مفاصا حساب مالیاتی مورد مطالعه قرار می گیرد. به طور کلی، مفاصا حساب مالیاتی سند تسویه حساب مالیاتی مودی می باشد. این سند بر اساس مبلغ بدهی که به مودی ابلاغ شده و او نسبت به پرداخت آن اقدام کرده است، صادر می شود.
به موجب ماده 235 قانون مالیات های مستقیم، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است نسبت به مودیانی که بدهی مالیاتی قطعی خود را پرداخت نمودهاند، حداکثر ظرف پنج روز از تاریخ وصول تقاضای مودی مفاصا حساب مالیاتی تهیه و به مودی تسلیم کند.
به منظور دریافت مفاصا حساب مالیاتی لازم است؛ مودی ابتدا بدهی مالیاتی معوقه خود را پرداخت نماید و پس از تکمیل فرم های مربوطه و ارائه درخواست کتبی جهت صدور برگه مالیات قطعی و برگه تشخیص، درخواست توسط کارشناسان مربوطه بررسی و پرونده مالیاتی برای مودی تشکیل می شود.
پس از مشخص شدن میزان مالیات و ابلاغ آن به مودی و تایید خلاصه وضعیت مالیاتی، مودی باید نسبت به پرداخت مبلغ آن اقدام نماید. در نهایت، اداره امور مالیاتی مکلف است نسبت به مودیانی که بدهی مالیاتی قطعی خود را پرداخت نمودهاند؛ حداکثر ظرف پنج روز از تاریخ وصول تقاضای مودی مفاصا حساب مالیاتی تهیه و به مودی تسلیم کند.
مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی
پس از شناخت مفاصا حساب مالیاتی در قسمت قبلی این مقاله، اکنون در این قسمت، مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی مورد مطالعه قرار می گیرد. به طور کلی یکی از انواع مفاصا حساب، مفاصا حساب بیمه می باشد. به سند تسویه حسابی که پس از پرداخت بدهی های مرتبط با بیمه تامین اجتماعی، از سوی سازمان بیمه تامین اجتماعی صادر می شود، مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی گفته می شود.
در واقع مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی گواهی می کند، متقاضی بدهی خود را تسویه نموده است. مستند به ماده 37 قانون تامین اجتماعی، چنانچه کارفرما گارگاهی که مشمول قانون کار و تامین اجتماعی است، قصد انتقال عین یا منافع ملک را به دیگری داشته باشد، مکلف است بدهی حق بیمه و جرائم آن را قبل از حضور در دفاتر اسناد رسمی دریافت نماید و پس از پرداخت، مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی را دریافت نماید.
مطابق ماده فوق الذکر، دفاتر اسناد رسمی مکلفند در موقع تنظیم سند از سازمان راجع به بدهی واگذارکننده استعلام نمایند. در صورتی که سازمان ظرف ۱۵ روز از تاریخ ورود، برگ استعلام به دفتر سازمان پاسخی به دفترخانه ندهد، دفترخانه معامله را بدون مفاصا حساب ثبت خواهد کرد.
صورتی که بنا به اعلام سازمان، واگذارکننده بدهی داشته باشد، می تواند با پرداخت بدهی معامله را انجام دهد، بدون اینکه پرداخت بدهی حق واگذارکننده را نسبت به اعتراض به تشخیص سازمان و رسیدگی به میزان حق بیمه ساقط کند. در صورت انجام معامله بدون ارائه گواهی مذکور انتقال دهنده و انتقال گیرنده برای پرداخت مطالبات سازمان دارای مسئولیت تضامنی خواهند بود.
همچنین در قسمت اخیر ماده 37 قانون تامین اجتماعی بیان شده است که وزارتخانه ها و موسسات و شرکت های دولتی همچنین شهرداری ها و اتاق های اصناف و سایر مراجع ذیربط مکلفند در موقع تقاضای تجدید پروانه کسب یا هر نوع فعالیت دیگر مفاصا حساب پرداخت حق بیمه را از متقاضی مطالبه نمایند. در هر حال تجدید پروانه کسب موکول به ارائه مفاصا حساب پرداخت حق بیمه می باشد.
علاوه بر این موارد، مستند به ماده 38 قانون تامین اجتماعی، کارفرمایان در قرارداد های پیمانکاری یا مقاطعه کاری مکلف شده اند که کارگران خود را بیمه نمایند و پرداخت پنج درصد بهای کل کار مقاطعه کار از طرف کارفرما موکول به ارائه مفاصا حساب از طرف سازمان خواهد بود. در مورد مقاطعه کارانی که صورت مزد و حق بیمه کارکنان خود را در موعد مقرر به سازمان تسلیم و پرداخت می کنند معادل حق بیمه پرداختی بنا به درخواست سازمان از مبلغ مذکور آزاد خواهد شد.
همچنین هرگاه کارفرما آخرین قسط مقاطعه کار را بدون مطالبه مفاصا حساب سازمان بپردازد، مسئول پرداخت حق بیمه مقرر و خسارات مربوط خواهد بود و حق دارد وجوهی را که از این بابت به سازمان پرداخته است؛ از مقاطعه کار مطالبه و وصول نماید.
جهت درخواست مفاصا حساب بیمه، کارفرمایان می بایست یک نسخه از قرارداد را به شعبه تامین اجتماعی پروژه ارائه دهند و پس از تشکیل پرونده و دریافت کد کارگاهی و ارسال لیست بیمه کارکنان به شعبه تامین اجتماعی، اقدام به پرداخت حق بیمه نمایند. پس از آن سازمان تامین اجتماعی، اقدام به صدور مفاصا حساب بیمه می نماید.
مدارک لازم جهت اخذ مفاصا حساب بیمه عبارت است از: کپی کارت ملی و شناسنامه، اساسنامه، گواهی معرفی کارفرما، صورت وضعیت قطعی، ردیف پیمان و کد کارگاهی، مبلغ کل کارکرد بر اساس صورت وضعیت، تاریخ شروع و پایان قرارداد، نامه درخواست مفاصا حساب از طرف انتقال دهنده.
مفاصا حساب خودرو
همانطور که در قسمت های قبل مقاله بیان شد، یکی دیگر از انواع مفاصا حساب، مفاصا حساب خودرو است که در این بخش از مقاله درباره آن بحث می شود. تمامی مشاغل مربوط به خودرو مشمول مالیات می باشند و مفاصا حساب خودرو برای مشاغل مرتبط با خودرو در نظر گرفته شده است.
نمایشگاه خودرو، خودرو های باربری، خودروهای مسافری و سنگین و نیمه سنگین، ماشین آلات صنعتی جزو مشاغل مرتبط با خودرو محسوب می شوند. متقاضیان به منظور تعیین میزان مالیات خودرو لازم است به دفتر پیشخوان دولتی مراجعه و مبلغ مالیات را استعلام نمایند.
همچنین افراد، جهت اخذ مفاصا حساب خودرو می بایست به سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir مراجعه نمایند و اظهارنامه مالیاتی خود را در سامانه مذکور بارگذاری کنند و پس از پرداخت مالیات خودرو از طریق این سامانه، اقدام به دریافت مفاصا حساب خودرو نمایند.
پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک، تسلیم اظهارنامه مالیاتی، مشاهده فهرست پرونده های مالیاتی، پرداخت الکترونیکی مالیات توسط مودیان مالیاتی، ثبت و ارسال صورت معاملات فصلی، استعلام ممنوع الخروجی و رسیدگی به اعتراضات و شکایات مودیان نسبت به امور مالیاتی از جمله امکانات دیگر سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی می باشد.
مفاصا حساب ملک چیست
پس از شناخت مفاصا حساب مالیاتی، مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی و مفاصا حساب خودرو در قسمت های قبل، در این قسمت از مقاله، مفاصا حساب ملک بررسی می شود و به این سوال پاسخ داده می شود که مفاصا حساب ملک چیست؟
اشخاصی که قراردادهای نقل و انتقال ملکی اعم از خرید و فروش یا رهن و اجاره منعقد می کنند؛ موظف به پرداخت مالیات هستند. لازم به ذکر است وظیفه پرداخت مالیات برای هر دو طرف قرارداد وجود دارد. در واقع به کلیه نقل و انتقالات ملک اعم از خرید و فروش و رهن و اجاره، مالیات تعلق می گیرد.
مودی مالیاتی زمانی می تواند مفاصا حساب ملک را دریافت کند که نسبت به پرداخت مالیات اقدام و کارشناسان مربوطه بررسی ها و استعلام های لازم را به عمل آورند. شایان ذکر است مبلغ مالیات به منظور خرید و فروش ملک 5 درصد ارزش ملک در اداره دارایی می باشد.
مدارکی که برای اخذ مفاصا حساب ملک لازم است عبارت است از: آدرس دقیق ملک مورد استعلام به همراه کد پستی و پلاک شهرداری ملک مورد نظر، کپی شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار، کپی سند مالکیت، مبایعه نامه به همراه کد رهگیری آن، نامه دفترخانه، بنچاق دفترخانه، گواهی پایان کار ساختمان، صورت مجلس تفکیکی، ارائه تقسیم نامه در صورتی که ملک مشاعی باشد.
مفاصا حساب پیمانکاری و شهرداری
در قسمت های پیشین مقاله، معنی مفاصا حساب و انواع آن شناخته شد و همچنین بیان شد که مفاصا حساب پیمانکاری و مفاصا حساب شهرداری از انواع مفاصا حساب محسوب می شوند. لذا در این قسمت از مقاله، مفاصا حساب پیمانکاری و شهرداری مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
مطابق قانون، پیمانکاران نه تنها مکلف به پرداخت حقوق کارگران خود می باشند، بلکه ملزم به بیمه کردن آن ها نیز هستند. پس پرداخت بیمه کارگران توسط پیمانکار، سازمان بیمه تامین اجتماعی گواهی مفاصا حساب را در اختیار پیمانکار قرار می دهد. به منظور دریافت مفاصا حساب پیمانکاری لازم است پیمانکار، نامه پایان کاری که از کارفرما دریافت می کند را به سازمان تامین اجتماعی تحویل دهد.
پس از آنکه سازمان تامین اجتماعی مبلغ مفاصا حساب را محاسبه نمود، پیمانکار می بایست این مبلغ را پرداخت نماید. در نهایت پس از پرداخت مبلغ توسط پیمانکار، مفاصا حساب برای او صادر می شود. همچنین درباره مفاصا حساب شهرداری باید بیان کرد شهرداری به منظور عوارض نوسازی، پسماند و.. مبالغی را اخذ می نماید. در واقع پس از پرداخت بدهی املاک به شهرداری، می بایست مفاصا حساب شهرداری دریافت شود. مفاصا حساب شهرداری بیانگر این موضوع است که ملک مدنظر تا چه میزان به شهرداری بدهی دارد.
به منظور دریافت مفاصا حساب شهرداری لازم است مودی، نامه استعلام وضعیت مالیات خود را از دفترخانه دریافت و جهت پرداخت عوارض به اداره مالیات شهرداری ارائه دهد. پس از پرداخت بدهی و مالیات های تعلق گرفته، شهرداری اقدام به صدور مفاصا حساب خواهد کرد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع مفاصا حساب در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع مفاصا حساب پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. اشخاصی که قراردادهای نقل و انتقال ملکی اعم از خرید و فروش یا رهن و اجاره منعقد می کنند؛ موظف به پرداخت مالیات هستند. لازم به ذکر است وظیفه پرداخت مالیات برای هر دو طرف قرارداد وجود دارد. در واقع به کلیه نقل و انتقالات ملک اعم از خرید و فروش و رهن و اجاره، مالیات تعلق می گیرد.