برای مشاوره نحوه دریافت مجوز عکاسی
برای مشاوره نحوه دریافت مجوز عکاسی
عکاسی به فرآیند ثبت تصاویر به وسیله دریافت و ثبت نور بر روی یک سطح حساس به نور، مانند نگاتیو (فیلم) یا سنسور الکترونیکی، گفته می شود. عکاسی سبک و هدف های مختلفی دارد و سبک های عکاسی شامل عکاسی منظره، خیابانی، مستند، مد، حیات وحش و . . . می باشد.
باید در نظر داشت که فیلمبرداری و عکسبرداری، در زمره حرفه هایی است که علاوه بر تخصص لازم، نیازمند اخذ مجوزهای رسمی نیز می باشد. البته برای دریافت مجوز عکاسی شخص باید مدارکی را ارائه دهد و شرایطی را رعایت کند. بنابراین، کلیه افرادی که تمایل به دریافت مجوز عکاسی دارند، لازم است که در ابتدا، با شرایط و ضوابط و هم چنین، مدارک و اسناد لازم برای اخذ مجوز، آشنایی پیدا نمایند.
از همین رو، در این مقاله، سعی شده است که در ابتدا، به شرایط دریافت کارت و مجوز عکاسی در سطح شهر و در فضای باز و مدارک لازم برای مجوز عکاسی خیابانی اشاره شود. در ادامه، به این سوال پاسخ داده می شود که مجوز تاسیس آتلیه عکاسی از کجا بگیرم و با مراحل و نحوه صدور جواز عکاسی سیار آشنا خواهیم شد. سپس هزینه دریافت کارت و مجوز عکاسی و فیلمبرداری و آتلیه عکاسی بدون مجوز و با مجوز مورد مطالعه قرار می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ما همراه باشید.
شرایط دریافت کارت و مجوز عکاسی در سطح شهر و در فضای باز
عکاسی با حریم شخصی افراد در ارتباط می باشد و از همین رو ضروری است که شخص قبل از شروع فعالیت خود، اقدام به دریافت مجوز کند. همچنین، شخص برای دریافت مجوز می بایست شرایط و ضوابطی را رعایت کند و بنابراین شرایط دریافت کارت و مجوز عکاسی در سطح شهر و در فضای باز به شرح زیر می باشد:
آگهی ثبت و آخرین تغییرات در روزنامه رسمی (و اقامتگاه شرکت برای اشخاص حقوقی)
ارائه رضایت نامه رسمی و محضری (شرکا برای مشارکت های مدنی و قهری)
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: تنظیم قرارداد عکس برداری و فیلم برداری از مجالس
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: داشتن کارت فیلم برداری (افرادی که در زمینه فیلم برداری فعالیت دارند، موظف به اخذ کارت فیلم برداری از اتحادیه ذی ربط بوده و برای فیلم برداری از مجالس زنانه می بایست از فیلم بردار زن استفاده نمایند)
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: ضرورت حضور صاحب پروانه و یا مباشر قانونی وی در تمام ساعات فعالیت اماکن عمومی
عدم به کارگیری مشمولان غایب و فراری و اتباع خارجی غیرمجاز (بدون داشتن پروانه اقامت و کار معتبر)، تحت هر عنوان
عدم تهیه آلبوم عکس و فیلم مجالس دیگران به عنوان نمونه کار
عدم نشان دادن عکس و فیلم اشخاص در فضای حقیقی و مجازی (به نمایش گذاشتن عکس و فیلم اشخاص در فضای حقیقی و مجازی بدون رضایت صاحبان آن و به نحوی که مغایر عفت عمومی و هنجارهای اخلاقی باشد، ممنوع است.)
قبول مسئولیت نظارت بر حسن رفتار و فعالیت مدیران و شاغلین و رعایت شئون اخلاقی و حجاب (پوشش متعارف) شاغلین و مراجعین (خدمات دهندگان و خدمات گیرندگان) بر اساس موازین قانونی توسط صاحب مجوز
قبول تعهدنامه مجوزهای صنفی: ممنوعیت عکس برداری از بانوان توسط عکاس مرد و بالعکس (عکس برداری از بانوان صرفا باید توسط عکاس زن انجام گیرد و بالعکس)
داشتن محدودیت سنی (حداقل 18 سال)
ارائه گواهی دوره آموزشی (احکام تجارت و کسب و کار در چارچوب دستورالعمل آموزش (موضوع بند ن ماده (30) قانون نظام صنفی))
همچنین، لازم به ذکر است که در صورت عدم فعالیت بیش از 6 ماه، تغییر محل کسب، تغییر نوع فعالیت، واگذاری محل صنفی دارای پروانه کسب به غیر و همچنین در صورت انقضای تاریخ پروانه کسب ممکن است که پروانه فعالیت شخص به صورت دائم ابطال شود.
مدارک لازم برای مجوز عکاسی خیابانی
عکاسی خیابانی اصولا نیاز به مجوز ندارد، در واقع زمانی كه عكاس به دنبال عكس برداری از فضاهای خیابانی همچون ترافیك، مغازه ها، دست فروشان كنار خیابان و هر چیزی كه غیر از چهره های مربوط به فضاهای عمومی است؛ نمی توان برای آن ها محدودیت ایجاد كرد، اما اگر هدف وی عکاسی از چهره ها می باشد، دریافت مجوز ضروری است. در این راستا، باید مدارک و اسنادی را ارائه گردد. بنابراین، مدارک لازم برای مجوز عکاسی خیابانی به شرح زیر می باشد:
گواهی مهارت فنی از سازمان فنی و حرفه ای کشور یا تصویر دیپلم فنی یا مدرک دانشگاهی مرتبط برای فرد متقاضی یا برای فرد واجد شرایط شاغل در واحد صنفی
گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی
سند مالکیت، اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قرارداد مشارکت، مبایعه نامه و یا قراردادهای رسمی و یا عادی (موضوع ماده 10 قانون مدنی) در روستاها احراز مالکیت طبق عرف محل است.
گواهی دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار در چارچوب دستورالعمل آموزش (موضوع بند ن ماده (30) قانون نظام صنفی)
رضایت نامه محضری سایر شرکاء برای صدور پروانه کسب به نام یکی از شرکاء
همچنین، لازم است که استعلاماتی برای صدور مجوز صورت بگیرد که شامل استعلام گواهی مهارت فنی، استعلام گواهی صلاحیت از پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا، تایید اطلاعات هویتی شخص حقیقی از سازمان ثبت احوال کشور و . . . می باشد و براساس احکام قانونی، ارسال تمامی استعلامات بین دستگاهی و پیگیری و دریافت پاسخ آن ها برای هر مجوز کسب وکار، به عهده مرجع اصلی صادرکننده مجوز است.
بر این اساس، مرجع اصلی صادرکننده این مجوز، موظف است مدارک احتمالی لازم برای دریافت پاسخ استعلام ها را در درگاه تخصصی خود به طور دقیق و شفاف اعلام و به صورت الکترونیکی از متقاضی دریافت و طی زمان تعیین شده برای صدور این مجوز، پاسخ این استعلام ها را نیز اخذ نماید.
مجوز آتلیه عکاسی از کجا بگیرم
اشخاص بعد از رعایت شرایط و تهیه مدارک ذکر شده، می توانند اقدام به دریافت مجوز عکاسی کنند و ممکن است این سوال برای متقاضی مطرح شود که مجوز آتلیه عکاسی از کجا بگیرم که در این بخش، به منظور آشنایی متقاضیان، پاسخ به این سوال که چگونه مجوز عکاسی کنسرت بگیریم و مجوز آتلیه عکاسی از کجا بگیرم مورد بررسی قرار می گیرد.
امروزه اشخاص به صورت غیر حضوری می توانند مجوز عکاسی دریافت کنند و به همین منظور، باید به درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir مراجعه کنند. در واقع این سامانه مرجع رسمی صدور مجوزهای کسب و کار می باشد که فرایند صدور مجوز را تسهیل می کند و دیگر نیازی به مراجعه حضوری نمی باشد.
همچنین دبیرخانه «هیات مقررات زدایی و بهبود محیط کسب و کار» در مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت امور اقتصادی و دارایی مستقر است و راهبری و مدیریت "درگاه ملی مجوزهای کسب و کار کشور" را به عهده دارد. افراد از طریق ورود به این سامانه، می توانند اقدام به دریافت مجوز نمایند.
مراحل و نحوه صدور مجوز عکاسی سیار
همانطور که در بخش قبلی نیز، اشاره شد؛ اشخاص برای دریافت مجوز عکاسی باید به درگاه ملی مجوزهای کسب و کار مراجعه کنند، ولی ممکن است با روند و مراحل صدور مجوز آشنایی نداشته باشند که به همین منظور، در این بخش، مراحل و نحوه صدور مجوز عکاسی سیار مورد مطالعه قرار می گیرد.
به منظور ثبت درخواست مجوز عکاسی، شخص می بایست آدرس سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی g4b.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن، شخص می بایست نوع مجوز خود را که همان «عکاسی» می باشد؛ در این قسمت وارد نموده و گزینه جست و جو را کلیک کند.
در مرحله بعدی، فرد باید گزینه مد نظر خود را انتخاب کند که به طور مثال در این قسمت گزینه "عکاسی و چاپ عکس" انتخاب می گردد.
سپس شخص به صفحه جدیدی منتقل می شود که می بایست از پایین صفحه گزینه درخواست مجوز را انتخاب کند
پس از آن، فرد باید با توجه به نوع شخصیت حقوقی خود، یکی از دو گزینه نمایش داده شده را انتخاب نموده و به طی نمودن مراحل اقدام کند
پس از این که شخص مراحل صدور مجوز در درگاه ملی مجوزهای کسب و کار را به اتمام رساند، کارشناس مربوطه ظرف 3 روز اطلاعات و مدارک متقاضی را بررسی می کند و در صورت تایید، برای او مجوز عکاسی صادر می گردد. این مجوز به مدت 5 سال اعتبار دارد که پس از انقضای مدت شخص برای تمدید آن می بایست اقدام کند.
هزینه گرفتن کارت و مجوز عکاسی و فیلمبرداری
در قسمت های گذشته شرایط و مدارک لازم در خصوص دریافت مجوز عکاسی صحبت شد و همچنین مراحل و نحوه دریافت مجوز از طریق سامانه درگاه ملی مجوزها مورد بررسی قرار گرفت. حال در این قسمت به هزینه گرفتن کارت و مجوز عکاسی و فیلمبرداری اشاره می شود.
هزینه صدور پروانه براساس ماده 9 آیین نامه اجرایی تبصره 1 ماده 31 قانون نظام صنفی، چهار میلیون ریال در کلان شهرها، سه میلیون ریال در سایر مراکز استان ها، دو میلیون ریال در سایر شهرها و برای پروانه موقت یک ساله، هزینه صدور به میزان 50 درصد ارقام مذکور می باشد.
بر این پرداخت حق عضویت به اتحادیه براساس مقررات آیین نامه اجرایی تبصره (1) ماده (31) قانون نظام صنفی به شرح ذیل برای سال اول در کلان شهرها حداکثر تا 20 میلیون ریال، در سایر مراکز استان ها حداکثر تا 17 میلیون ریال و در سایر شهرستان ها حداکثر تا 14 میلیون ریال و برای متقاضیان پروانه کسب موقت به میزان 50 درصد حق عضویت سال اول بوده و در صورت تبدیل پروانه کسب موقت به دائم، فرد مکلف به پرداخت مابقی حق عضویت سال اول می باشد. حق عضویت واحدهای صنفی مستقر در روستاها اعم از سال اول و سال های بعد معادل 50 درصد شغل مشابه در شهرستان ذیربط می باشد.
آتلیه عکاسی بدون مجوز
در بخش های قبلی، در خصوص شرایط و مدارک لازم برای دریافت مجوز عکاسی توضیحاتی ارائه گردید و گفته شد که از آن جایی که عکاسی با حریم اشخاص در ارتباط است، دریافت مجوز ضروری می باشد. حال در این بخش، به آتلیه عکاسی بدون مجوز قانونی پرداخته می شود.
در ابتدا باید گفت که همه مشاغل تحت نظارت مستقیم اتحادیه و اصناف مربوط به خود مشغول به کار هستند و نمی توانند به صورت مجزا اقدام به فعالیت کنند و صنف عکاسان و فیلمبرداران هم از این قاعده مستثنی نیستند و در همین راستا، اکثر شکایات مردمی وارده به اتحادیه برگفته از شکایت از آتلیه های عکاسی بدون جواز کسب است.
اگر آتلیه ای بدون مجوز باشد، در ابتدا؛ به او اخطار داده شده و سپس پلمب می شود؛ زیرا خدماتی که این گونه از آتلیه ها (آتلیه های بدون مجوز) ارائه می دهند، اغلب غیر قانونی و غیر اخلاقی می باشد که از جمله آن می توان به انتشار عکس و فیلم مشتریان بدون رضایت آن ها اشاره نمود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت مجوز عکاسی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون نحوه دریافت مجوز عکاسی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله