برای مشاوره ثبت سند حسابداری حقوق و دستمزد
برای مشاوره ثبت سند حسابداری حقوق و دستمزد
سندهای حسابداری از مهم ترین و کلیدی ترین منابع اطلاعاتی و گواهی برای تهیه و تایید صورت های مالی می باشند. همچنین، می توان از آن ها برای اثبات مالکیت دارایی و اثبات معاملات مالی و غیرمالی استفاده کرد. این اسناد مبنای اصلی معاملات بوده و معاملات پولی و غیر پولی بر مبنای آن ها وارد و خلاصه می شوند.
کلیه کافرمایان موظف بوده که در شرکت و موسسه خود، حقوق و دستمزد کارکنان را محاسبه نموده و آن را به ثبت رسانند. در مواردی نیز که به هر علتی، پرداخت حقوق و دستمزد با تاخیر مواجه شود، ثبت حسابداری حقوق و دستمزد، امری ضروری برای شرکت ها و موسسات محسوب می شود.
از این رو، در این مقاله، ابتدا به پاسخ به این سوال که سند حقوق و دستمزد چیست؛ پرداخته شده است و سپس سرفصل های حسابداری حقوق و دستمزد و صفر تا صد سند دستی حقوق و دستمزد در نرم افزار حسابداری مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه مقاله، در مورد صفر تا صد نحوه ثبت حقوق و دستمزد در دفتر روزنامه، مطالبی بیان شده و اطلاعاتی در مورد ثبت سند حقوق و دستمزد پیمانکاری در اکسل بیان شده است. در انتهای مقاله ثبت سند حسابداری مالیات حقوق و دستمزد مورد مطالعه قرار گرفته است.
سند حقوق و دستمزد چیست
عملیات های مالی هر بنگاه اقتصادی باید به طور کلی در اسناد حسابداری آن بنگاه، ثبت و درج گردد. حقوق و دستمزد پرسنل نیز یک عملیات مالی محسوب می شود. بر اساس کارکرد و عملکرد ماهانه پرسنل، مبلغی که باید به عنوان حقوق پایه به هر یک از پرسنل پرداخت شود، در طی این عملیات محاسبه خواهد شد. بنابراین در پاسخ به این سوال که سند حقوق و دستمزد چیست؛ می توان گفت که در سند حقوق و دستمزد که به آن سند حسابداری نیز گفته می شود؛ نتیجه محاسبات حقوق و دستمزد کارکنان به صورت ماهیانه ثبت می شود.
مبلغی که بر اساس محاسبات حقوق کارکنان به سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود، با عنوان بخشی از مالیات شرکت، ثبت خواهد شد. مبلغی که به عنوان بیمه کارکنان به سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود، نیز در این سند آورده می شود. پس از تشخیص مبالغ، باید آن ها را به صورت تجمیعی یا جداگانه در سرفصل های هزینه حسابداری ثبت نمود. سندی را که در آن این مبالغ، در قالب سرفصل های حسابداری ثبت می شود، سند حقوق و دستمزد گفته می شود.
مسئولین امور مالی و حسابدارانی که در هر شرکت یا کسب و کاری مشغول به فعالیت هستند، باید عملکرد کارکنان را به صورت دقیق و مرتب محاسبه کنند و جزئیات آن را در قالب یک فیش رسمی با نام فیش حقوقی به کارکنان ارائه دهند. اطلاعاتی که در مورد حقوق و دستمزد کارکنان و پرسنل یک مجموعه موجود است، باید در هر ماه به صورت هزینه در دفاتر حسابداری ثبت شوند تا در محاسبات مالیاتی، لحاظ شوند.
سرفصل های حسابداری حقوق و دستمزد
یکی از مهم ترین و کلیدی ترین پروسه های مالی و حسابداری شرکت ها و مجموعه های مختلف، موضوع حقوق و دستمزد می باشد. به همین دلیل هیئت مدیره شرکت ها همیشه سعی در مدیریت این بخش به نحو احسن داشته و برای این امر کوشش های بسیاری می کنند.
برای پیش گیری از بروز هر گونه اختلاف نظر میان هیئت مدیره و پرسنل، شرکت ها باید تمامی جزئیات مربوطه را به درستی پیاده سازی و تعیین کنند. بنابراین، انجام آموزش درست برای درک بهتر این موضوع ضروری است و در میان آموزش های موجود حسابداری، بررسی موضوع سرفصل های حسابداری حقوق و دستمزد، در این بخش از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
سرفصل های حسابداری حقوق و دستمزد یکی از اصلی ترین و مهم ترین بخش های موجود در حسابداری شرکت محسوب می شوند؛ زیرا کارشناسان و متخصصان دپارتمان مالی و حسابداری باید به درستی با انجام پروسه ها و مراحل حقوق و دستمزد آشنا باشند و البته این نکته که قوانین و بخشنامه های مربوطه به موضوع حقوق و دستمزد سالیانه دستخوش تغییراتی می شوند یکی دیگر از دلایل اهمیت این امر، می باشد.
واحد مالی شرکت ها، به طور ماهیانه با توجه به اطلاعاتی که واحد منابع انسانی در مورد کارمندان به وی می دهد، حقوق و دستمزد آن ها را بررسی و محاسبه کرده و به حساب های آن ها واریز می نماید. در انجام این پروسه، فرمول ها و شرایط گوناگونی مانند حقوق و دستمزد، حق مسکن، حق اولاد، خواربار و بن، هزینه ایاب و ذهاب، پاداش و... دخیل هستند.
یکی دیگر از سرفصل های مهم حسابداری پروسه مقدار دهی است. پس از این که عوامل تاثیر گذار در میزان حقوق تعریف شدند، باید این عوامل مقدار دهی شوند. علاوه بر مقدار دهی، در میان این سرفصل ها، فرمول دهی گزینه های حقوق نیز اهمیت ویژه ای دارد، زیرا پس از عملیات فرمول دهی، فیش حقوقی صادر و لیست پرداخت برای بانک ارسال خواهد شد.
صفر تا صد سند دستی حقوق و دستمزد در نرم افزار حسابداری
یکی از مهم ترین بخش های هر حسابداری، حسابداری حقوق و دستمزد است که شامل محاسبه حقوق، عیدی، مرخصی، ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی، مالیات و سنوات می باشد. حقوق و دستمزد در واقع سهم کارمند از فرآیند ارائه خدمات یا محصولات و یا تولید و واردات کالا است که طبق توافق با مجموعه و کارفرما، معمولا ماهیانه به حساب واریز می شود.
دقیق ترین روش برای محاسبه حقوق و دستمزد پرسنل، استفاده از نرم افزارهای محاسبه حقوق و دستمزد می باشد. در این نرم افزارها با ثبت اطلاعات گوناگونی مانند شعب تامین اجتماعی، اداره دارایی، اطلاعات پرسنلی، تعریف عوامل حقوق طبق قرارداد، تعریف مقادیر فرمول ها و... مجموع حقوق واریزی برای پرسنل محاسبه می گردد. برای درک بهتر صفر تا صد سند دستی حقوق و دستمزد در نرم افزار حسابداری، در قسمت زیر، مراحل و نحوه ثبت حسابداری حقوق و دستمزد بیان گریده که شامل موارد زیر می شود:
مقدار دهی عوامل حقوق: در محاسبه صفر تا صد حقوق و دستمزد، پس از تعریف عوامل حقوق باید آن ها را مقدار دهی کرد. هر ماهه تمامی عوامل حقوق مانند کارکرد ماهانه، ساعت و روزهای مرخصی، غیبت ها، اضافه کاری و... به صورت دقیق برای هر یک از پرسنل محاسبه می گردد.
فرمول دهی عوامل حقوق: پس از انجام فرمول دهی عوامل حقوق، نوبت به محاسبه آن ها می رسد. محاسبات با کمک مقادیر وارد شده برای هر یک از عوامل انجام می گیرد. پس از این محاسبات، فیش حقوقی و لیست پرداخت برای بانک ارسال می گردد.
ثبت سند دستی حسابداری: پس از محاسبه حقوق می توان اسناد مرتبط با آن را ثبت کرد. به طوری که در ابتدا اسناد مربوط به شناسایی هزینه حقوق و سپس اسناد مرتبط با پرداخت آن ثبت می گردد. برخی فرمول های محاسبه حقوق و دستمزد عبارتند از:
فرمول های محاسبه حقوق و دستمزد | |
مزد هر ساعت کار | مزد روزانه تقسیم بر 7.33 |
اضافه کاری | مزد ساعتی × ۱.۴ × ساعات اضافه کاری |
جمعه کاری با فرض تعطیل شدن روز دیگر | مزد ساعتی × ۱.۴ × تعداد ساعات جمعه کاری |
جمعه کاری با فرض تعطیل نشدن روز دیگر | مزد ساعتی × 1.8 × تعداد ساعات جمعه کاری |
فوق العاده شب کاری | مزد ساعتی × 35% × ساعات شب کاری |
فوق العاده نوبت کاری (شیفت صبح و عصر) | مزد ساعتی × 10% × ساعات شیفت |
فوق العاده نوبت کاری (شیفت صبح و عصر و شب) | مزد ساعتی × 15% × ساعات شیفت |
فوق العاده نوبت کاری (شیفت صبح و شب یا عصر و شب) | مزد ساعتی × 22.5% × ساعات شیفت |
مالیات حقوق | (حقوق مشمول مالیات – سقف معافیت مالیاتی) × درصد مالیات |
حسابداری حقوق و دستمزد که یکی از مهم ترین بخش های حسابداری هر مجموعه می باشد و به روش های گوناگون و با نرم افزارهای مختلف حسابداری، محاسبه می شود. در نتیجه از آن جایی که یادگیری این بخش از حسابداری بسیار مهم می باشد، متقاضیان برای کسب مهارت و تسلط بر آموزش حسابداری حقوق و دستمزد، باید زمان کافی برای یادگیری آن صرف کنند. در قسمت زیر یک نمونه مثال محاسبه حقوق و دستمزد ارائه شده است:
کارمند یک شرکت باید در طول هفته 40 ساعت (ساعات عادی) کار کند. با فرض این که نرخ دستمزد در این شرکت برای هر ساعت 1500ریال باشد و مثلا این فرد، در هفته گذشته 50 ساعت کار کرده باشد و نرخ هر ساعت اضافه کار از قرار 140 درصد نرخ هر ساعت کار عادی باشد؛ نرخ مالیات 20 درصد، نرخ بیمه اجتماعی سهم کارمند 7 درصد می گردد.
ثبت سند حقوق و دستمزد در دفتر روزنامه
کارفرمایان پس از استخدام نیرو های کاری باید شرایط ویژه ای را مانند پرداخت حقوق به موقع، رد کردن حق بیمه و... برای آن ها فراهم کنند. در مبحث پرداخت حقوق و دستمزد پرسنل؛ پروسه ها و اسناد حسابداری گوناگونی، دخیل هستند که یکی از مهم ترین آن اسناد که ماهیانه باید تنظیم و ثبت شود، سند دستی حقوق و دستمزد می باشد.
برخی مجموعه ها برای انجام این کار از نرم افزار های حقوق و دستمزد استفاده می کنند و این سندها ماهیانه پس از ورود اطلاعات پرسنل ثبت می گردد، اما کارفرمایان باید در نظر داشته باشند؛ حتی اگر از نرم افزار های حسابداری برای این امر استفاده می کنند، باید پیش از استفاده از این نرم افزار ها، رویداد های مالی مجموعه را در دفتر روزنامه شرکت ثبت کنند.
ثبت سند حقوق و دستمزد در دفتر روزنامه دلایل گوناگونی دارد. به طور کلی کارفرمایان به دلیل الزامات قانونی، برای کاهش یا جلوگیری از اشتباهات در سیستم های حسابداری، برای در اختیار داشتن یک آرشیو اطلاعاتی مالی از مجموعه و در نتیجه برای گزارش گیری بهتر اقدام به ثبت حقوق و دستمزد در دفتر روزنامه می نمایند.
دفتر روزنامه دفتری است که شرکت و تاجر باید همه روزه مطالبات و دیون و داد و ستد تجارتی و معاملات راجع به اوراق تجارتی (از قبیل خرید و فروش و ظهرنویسی) و به طور کلی جمیع واردات و صادرات تجارتی خود را به هر اسم و رسمی که باشد و وجوهی را که برای مخارج شخصی خود برداشت می کند، در آن دفتر ثبت نماید.
نحوه ثبت سند حقوق و دستمزد پیمانکاری در اکسل
شرکت ها باید ماهیانه هزینه های گوناگونی را مانند هزینه های تولیدی، عمومی و اداری، توزیع و فروش و... پرداخت کنند. یکی از این هزینه ها که میان همه آن ها مشترک نیز است، پرداخت هزینه های مربوط به حقوق و دستمزد می باشد که ماهیانه باید توسط بخش مالی و حسابداری بررسی شده و به حساب پرسنل واریز گردد.
در این بین، استفاده از نرم افزار اکسل برای انجام محاسبات باعث افزایش سرعت و دقت در انجام کارهای حسابداری می گردد. یکی از سوالات کارفرمایان نحوه ثبت سند دستی حقوق و دستمزد پیمانکاری در اکسل می باشد، اما پیش از بررسی این موضوع باید لیستی از اطلاعات کاری و مالی کارکنان شرکت به دقت تهیه و تنظیم شود تا با وارد کردن اطلاعات مذکور در نرم افزار اکسل، محاسبات انجام گردد. در جدول زیر، برای آشنایی متقاضیان، یک نمونه ثبت سند حقوق و دستمزد پیمانکاری در اکسل آورده شده است تا متقاضیان از جزئیات سند حقوق و دستمزد در اکسل مطلع باشند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 103 KB
- منبع: آشاثبت
لیست اطلاعاتی مذکور شامل مواردی مانند قرارداد های منعقد شده و مقدار حقوق در نظر گرفته شده می باشد که از طریق دایره های کارگزینی و ثبت اوقات کار مجموعه مورد نظر به دایره حقوق و دستمزد ارائه می گردد. پرسنل بخش حقوق و دستمزد نیز با در نظر گرفتن لیست ها و اطلاعات دریافتی محاسبات را انجام داده و میزان حقوق و دستمزد پرسنل را به حسابشان واریز می کنند.
نحوه ثبت سند حسابداری مالیات حقوق و دستمزد
یکی از کلیدی ترین اسناد در مباحث حسابداری شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی، ثبت حسابداری حقوق و دستمزد می باشد. اگر محاسبات دستی حقوق و دستمزد با کمک فرمول های مربوطه قبلا به درستی انجام شده باشد، ثبت دستی سند های مرتبط نیز آسان است. در این قسمت به این سوال که نحوه ثبت سند حسابداری مالیات حقوق و دستمزد چگونه است، پاسخ داده می شود.
پس از مشخص شدن میزان حقوق و دستمزد پرسنل، چنانچه کارکنان آن مجموعه، شامل مالیات بر حقوق باشند، یک ردیف بدهی به عنوان مالیات بر حقوق کارکنان به سند دستی حقوق و دستمزد اضافه خواهد شد. کارفرمایان طبق قانون باید نهایتا تا پایان ماه بعدی لیست حقوق پرسنل خود را در سایت مالیات ثبت کرده و مبلغ مالیات را پرداخت کنند تا مشمول جرایم نشوند.
پس از ثبت حقوق و دستمزد پرسنل مجموعه در سایت مالیات، قبض پرداخت مالیات دریافت می گردد که کارفرمایان باید بدهی را با استفاده از آن پرداخت نمایند. در صورت پرداخت نکردن به موقع مالیات بر حقوق و دستمزد پرسنل مجموعه طبق مهلت گفته شده، کارفرما و مجموعه مذکور مشمول جرایم نقدی خواهند شد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر پیرامون ثبت سند حسابداری حقوق و دستمزد در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت سند حسابداری حقوق و دستمزد پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: با سلام. فایل آموزش در متن مقاله آورده شده است.