برای مشاوره شرایط تاسیس و ثبت شرکت صرافی
برای مشاوره شرایط تاسیس و ثبت شرکت صرافی
صرافی جایگاه مهمی در اقتصاد و چشم انداز مالی دارد؛ زیرا صرافی به کشف قیمت و شفافیت بازار کمک می کند و امکان قیمت گذاری منصفانه و رقابتی را در مبادلات ارزی و تجارت فراهم می کند و به همین دلایل، بسیاری از افراد به دنبال تاسیس شرکت صرافی می باشند.
دستورالعمل جدید صرافی ها شرایط و مدارک به خصوصی را برای تاسیس شرکت صرافی در نظر گرفته است که ضروری است که اشخاص از این شرایط و مدارک مطلع شوند؛ زیرا بدون اطلاع و شناخت از این شرایط، مراحل و مدارک، تاسیس شرکت صرافی امکان پذیر نمی باشد.
از همین رو، در این مقاله، سعی شده است که پس از پاسخ به این سوال که شرکت صرافی چیست، شرایط و مدارک لازم برای تاسیس و ثبت شرکت صرافی در ایران مورد بررسی قرار می گیرد. سپس در خصوص این سوال که چگونه در ایران صرافی بزنیم و وارد شغل صرافی شویم، توضیحاتی خواهیم داد. در ادامه، به مراحل و نحوه تاسیس و ثبت نام شرکت صرافی در تهران اشاره می شود و سپس، هزینه ثبت شرکت و گرفتن مجوز صرافی بانک مرکزی و امکان خرید، فروش و واگذاری مجوز صرافی بیان می شود. در نهایت، فایل دستورالعمل جدید تاسیس صرافی بارگذاری شده است که اشخاص برای مطالعه می توانند از این فایل استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
شرکت صرافی چیست
امروزه صرافی به دلیل منفعت و سود زیادی که دارد، جزو مشاغل محبوب به حساب می آید و به همیت جهت، روز به روز به تعداد کسانی که به دنبال راه اندازی این نوع از شرکت هستند، افزوده می شود. حال ممکن است این سوال مطرح شود که شرکت صرافی چیست؛ که پاسخ به این سوال در این بخش مورد مطالعه قرار می گیرد.
صرافی در لغت به معنای داد و ستد انواع پول می باشد و ماده 1 بند دوم دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها در این خصوص بیان می کند: «شرکت صرافی شرکتی است که با مجوز بانکی تاسیس شده و موضوع فعالیت آن انجام عملیات صرافی می باشد.»
همچنین، عملیات صرافی به انجام هر یک از فعالیت های خرید و فروش ارز، عملیات مربوط به حواله های ارزی از طریق موسسات اعتباری و ارائه خدمات ارزی برون مرزی از طریق کارگزاران در چارچوب قوانین گفته می شود. همچنین می توان به انواع مختلفی از صرافی در ایران اشاره کرد. اولین دسته بندی، مربوط به صرافی نوع اول و نوع دوم می باشد که در نوع اول، صرافی ها فقط می توانند اقدام به خرید و فروش نقدی ارز کنند و سایر معاملات ارزی را نمی توانند که انجام دهند.
در نوع دوم هم، علاوه بر خرید و فروش نقدی ارز مجاز به عملیات مربوط به حواله های ارزی از طریق موسسات مالی و اعتباری و ارائه خدمات ارزی برون مرزی از طریق کارگزاران در چهارچوب قوانین و مقررات ارزی می باشند. علاوه بر این باید به صرافی های فیزیکی و دیجیتالی هم اشاره کرد که صرافی فیزیکی به صورت حضوری اقدام به خرید و فروش ارز می کند و در صرافی های دیجیتالی، ارز های دیجیتالی مانند بیت کوین معامله می شود.
شرایط تاسیس و ثبت شرکت صرافی در ایران
در قسمت قبلی در خصوص چیستی شرکت صرافی توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که انواع معاملات پولی و ارزی در این نوع از شرکت انجام می شود. حال باید توجه داشت اشخاصی که قصد تاسیس و ثبت شرکت صرافی را دارند، می بایست شرایط و ضوابطی را رعایت کنند. بنابراین، در این بخش به بیان شرایط تاسیس و ثبت شرکت صرافی در ایران اختصاص داده می شود.
تاسیس و ثبت صرافی و اشتغال به عملیات صرافی صرفا در چارچوب مصوبات شورای پول و اعتبار سایر قوانین و مقررات ذیربط و بخشنامه های بانک مرکزی و با اخذ مجوز از بانک مرکزی مجاز است.
تاسیس صرافی توسط موسسه اعتباری، صرفا در قالب ثبت شرکت سهامی خاص و توسط اشخاص حقیقی در قالب شرکت تضامنی امکان پذیر است.
موسسان در حوزه هایی که تاسیس صرافی در آن ها، حسب مقررات موجود نیازمند موافقت مراجع ذی صلاح از قبیل سازمان منطقه آزاد تجاری - صنعتی می باشد، مکلف اند موافقت کتبی مراجع مزبور را به انضمام سایر مدارک مورد نیاز به بانک مرکزی ارائه نمایند.
صرافی همواره باید دارای محل فعالیت دائم (ملکی و یا سرقفلی) و ثبت شده به نام صرافی مورد نظر باشد.
مکان فعالیت صرافی اعم از شعبه و باجه باید از حیث ملاحظات حفاظتی و امنیتی به تایید مراجع ذی صلاح برسد.
ارائه ضمانت نامه به مبلغ ۵۰ درصد سرمایه ثبتی
علاوه بر این، موسسان هم باید واجد شرایطی باشند که شامل داشتن صلاحیت فردی، نداشتن سابقه چک برگشتی رفع سوء اثر نشده در شبکه بانکی کشور، نداشتن بدهی غیرجاری به موسسات اعتباری، پیرو دین اسلام یا یکی از اقلیت های دینی مصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تعیین تکلیف بدهی قطعی مالیاتی، نداشتن همزمان سمت مدیرعامل و عدم عضویت در هیات مدیره موسسه اعتباری و . . . می باشد.
لازم به ذکر است، برای آن که بتوان شرکت صرافی را در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت رساند، می بایست در این خصوص شرایطی نیز رعایت گردد که شامل تهیه مدارک و اسناد لازم، داشتن حساب کاربری ثنا به نام هر یک از شرکا، داشتن سرمایه مورد نیاز جهت تاسیس، داشتن حداقل سن هیجده سال، داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک شرکا و . . . می باشد.
مدارک لازم برای ثبت شرکت صرافی در ایران
برای ثبت شرکت صرافی لازم است که مدارک و اسنادی تهیه شود. حال یکی از سوالات متداولی که در این زمینه مطرح می شود، این است که مدارک لازم برای ثبت شرکت صرافی در ایران چه می باشد؛ که به منظور اطلاع کاربران، در این بخش به این مدارک اشاره می شود و به شرح زیر می باشد:
دو نسخه اساسنامه تکمیل شده و دو نسخه تقاضانامه تکمیل شده
تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی و همچنین فیش واریزی
اصل مجوز فعالیت شرکت از بانک مرکزی
تصویر برابر با اصل مدارک احراز هویت کلیه شرکا و مدیران
اصل گواهی عدم سوء پیشینه جهت اعضا هیات مدیره، مدیرعامل
دو نسخه صورت جلسه مجمع عمومی موسسان
دو نسخه صورتجلسه هیات مدیره
علاوه بر مدارک ذکر شده مدارک و اسناد دیگری باید توسط شخص متقاضی تهیه و ارائه گردد که شامل گواهینامه مهارت های انجام عملیات صرافی، تاییدیه مربوط به صلاحیت فردی موسسین از حراست سازمان، تعهدنامه اعضای شرکت تضامنی صرافی، گواهی مربوط به تایید محل صرافی، گواهی تایید نداشتن بدهی غیر جاری، به موسسات اعتباری و مفاصا حساب مالیاتی می باشد.
چگونه در ایران صرافی بزنیم و وارد شغل صرافی شویم
در بخش های قبلی شرایط و مدارک لازم برای تاسیس شرکت های صرافی مورد مطالعه قرار گرفت. حال ممکن است بعضی از اشخاص قصد داشته باشند که وارد شغل صرافی بشوند، ولی با مراحل آن آشنایی نداشته باشند. بنابراین، در این بخش به این سوال که چگونه در ایران صرافی بزنیم و وارد شغل صرافی شویم؛ پاسخ داده می شود و به شرح زیر است:
در پاسخ به سوال چگونه وارد شغل صرافی شویم، باید به طور کلی گفت، شخص در ابتدا می بایست برای تاسیس و ثبت شرکت صرافی از بانک مرکزی مجوز دریافت کند و اگر این مجوز دریافت نشود، فعالیت صرافی ها معتبر نمی باشد. بعد از دریافت مجوز و تعیین نام شرکت، حداقل سرمایه ای که برای تاسیس شرکت لازم است، پرداخت می گردد.
تبصره 2 ماده 10 دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها در این خصوص بیان می کند: «حداقل ٧٠ درصد از سرمایه صرافی وابسته به موسسه اعتباری، همواره باید به طور مستقیم متعلق به موسسه اعتباری ذیربط باشد. مابقی سرمایه صرافی های مزبور حسب مورد باید متعلق به اشخاص حقوقی زیرمجموعه موسسه اعتباری باشد.»
علاوه بر این صرافی های تضامنی موظف به ارائه ضمانت نامه بانکی بدون قید و شرط حسن انجام تعهد یا گواهی مسدودی حساب سپرده بانکی به نفع بانک مرکزی در قبال دستورات نظارتی بانک مرکزی، به میزان حداقل ۵۰ درصد آخرین سرمایه ثبتی صرافی می باشند.
همانطور که در بخش های قبلی نیز اشاره شد، شرکت های صرافی در قالب شرکت های سهامی خاص و تضامنی تشکیل می شوند و همه شرکت ها از جمله شرکت صرافی می بایست در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت برسند. در غیر این صورت ممکن است که حکم به انحلال آن ها داده شود. همچنین بعد از ثبت شرکت باید مدارک با پست برای اداره ثبت شرکت ها ارسال شود و پس از تایید مدارک آگهی تاسیس شرکت در روزنامه ها رسمی و کثیر الانتشار برای اطلاع عموم منتشر می شود.
مراحل و نحوه تاسیس و ثبت نام شرکت صرافی در تهران
در بخش قبلی گفته شد که اشخاص برای ثبت و تاسیس شرکت صرافی می بایست به سامانه ثبت شرکتها مراجعه کنند. در این میان، ممکن است برخی افراد با مراحل و نحوه ثبت شرکت صرافی آشنایی نداشته باشند و به همین دلیل، در این بخش از مقاله، مراحل و نحوه مراحل و نحوه تاسیس و ثبت نام شرکت صرافی در تهران به همراه راهنمای تصویری آن به طور کامل، ارائه شده که به شرح زیر می باشد:
آموزش تصویری و راهنمای ثبت نام شرکت صرافی به این گونه است که ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت صرافی، در قالب شرکت سهامی خاص لازم است که این گزینه از میان لیست نمایش داده شده، انتخاب گردد.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی ثبت نام شرکت صرافی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت صرافی به آن ارسال می شود.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت صرافی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت صرافی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند. در صورتی که موضوع فعالیت شرکت سهامی خاص نظیر از نوع مجوزی است، لازم است که مجوز مربوطه دریافت شود.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. همچنین لازم است که نوع، ارزش هر سهم و مشخصات سرمایه پرداخت شده و .... در این قسمت به دقت مشخص شود.
در این مرحله، متقاضی باید اطلاعات موسسان شرکت، نظیر تعداد آن ها، تاریخ جلسه و اطلاعات هویتی آن ها را در این قسمت وارد نموده و بر روی گزینه ذخیره اطلاعات شخص کلیک کند.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت صرافی آن را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعدی، نوبت به بارگذاری طرح اساسنامه شرکت صرافی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت صرافی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در مرحله بعدی، اظهارنامه ثبت شرکت صرافی بر روی صفحه زیر، نمایش داده شده و داوطلب باید آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت مشاهده هرگونه ایراد یا نیاز به اصلاح، می بایست با ورود به گام مربوطه اطلاعات را ویرایش نماید.
در قسمت بعدی، خلاصه اظهارنامه برای داوطلب نمایش داده می شود که لازم است در صورت تایید آن، بر روی گزینه "ارسال جهت بررسی نام های پیشنهادی و محتوای الکترونیکی" کلیک شود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها مطابق آموزش تصویری و راهنمای ثبت آن، فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت صرافی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت صرافی به اتمام می رسد. بنابراین، با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گیری نمود که تکمیل فرم تقاضای ثبت شرکت صرافی، در سامانه ثبت شرکت ها برای ثبت شرکت کافی نبوده و می بایست مراحل دیگری نیز در این زمینه، طی گردد.
هزینه ثبت شرکت و گرفتن مجوز صرافی بانک مرکزی
از مسائل مهمی که در حوزه ثبت شرکت صرافی وجود دارد؛ این است که در این خصوص، شخص متقاضی چه هزینه هایی را باید پرداخت کند. به همین منظور، در این بخش، جهت اطلاع علاقمندان به هزینه ثبت شرکت و گرفتن مجوز صرافی بانک مرکزی اشاره می شود.
در این زمینه به دلیل تغییر دائم تعرفه ها یک هزینه ثابتی را نمی توان بیان داشت، اما به طور کلی هزینه ثبت شرکت صرافی شامل تامین سرمایه اولیه، حق الثبت، هزینه دریافت گواهی عدم سو پیشینه و مجوز از بانک مرکزی و چاپ آگهی تاسیس شرکت در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار و. . . . می باشد.
همچنین ماده 10 دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها در مورد حداقل مبلغ سرمایه برای تاسیس شرکت صرافی بیان می کند: «حداقل مبلغ سرمایه به منظور تاسیس و فعالیت صرافی تضامنی و صرافی وابسته به موسسات اعتباری در استان تهران و شهرهای بزرگ (اصفهان، اهواز، تبریز، شیراز کرج، مشهد، قم و ارومیه) مبلغ دویست و پنجاه میلیارد ریال و در سایر شهرها مبلغ یک صد و سی میلیارد ریال تعیین می گردد، که لازم است قبل از ثبت صرافی تماما به صورت نقدی نزد یکی از موسسات اعتباری تودیع گردد.»
خرید، فروش و واگذاری مجوز صرافی
مسئله دیگری که در خصوص شرکت های صرافی مطرح می باشد، این است که آیا اگر شخصی به هر دلیل، توانایی دریافت مجوز صرافی را ندارد، می تواند از فرد دیگری که این نوع مجوز را دریافت نموده است، مجوز صرافی را خریداری نماید. بنابراین امکان خرید، فروش و واگذاری مجوز صرافی به شرح زیر می باشد:
در ابتدا باید گفت که بند (ب) ماده ۱۴ قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه در این خصوص بیان می کند: «انجام هرگونه عملیات بانکی، واسپاری (لیزینگ)، صرافی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی و مشارکت بانک ها و موسسات اعتباری و اشخاص حقوقی تابعی که بانک ها بیش از پنجاه درصد (۵۰%) سهام آن ها را دارند و یا در تعیین هیات مدیره آن ها موثرند در تاسیس صندوقهای سرمایه گذاری و شرکت های تامین سرمایه بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی ممنوع است و مرتکب حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازاتهای تعزیری درجه شش ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ بهجز حبس و شلاق محکوم میشود.»
بنابراین مطابق با ماده 14 دستورالعمل، موسسین، سهامداران، شرکا و مدیران صرافی مجاز به فـروش و واگذاری اجازه نامه فعالیت صرافی به غیر، در قالب هیچ یک از عقود از جمله عقد اجاره، مجاز نمی باشند. لذا امکان انتقال و واگذاری مجوز وجود ندارد و اگر افراد، اقدام به واگذاری مجوز صرافی کنند، عمل آن ها غیر قانونی محسوب می شود.
دستورالعمل جدید تاسیس صرافی
امروزه ثبت و تاسیس شرکت صرافی صرفا در چارچوب مصوبات شورا پول و اعتبار و دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی ها مصوب سال 1400 امکان پذیر است. به همین جهت، این دستورالعمل جدید تاسیس صرافی در قسمت زیر بارگذاری شده است که اشخاص برای مطالعه می توانند به این فایل مراجعه کنند.
- نویسنده: بانک مرکزی
- حجم: 112 KB
- منبع: سایت بانک مرکزی
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط تاسیس و ثبت شرکت صرافی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط تاسیس و ثبت شرکت صرافی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. به سامانه ثبت شرکت ها مراجعه نمایید.