برای مشاوره روش و سامانه استعلام برند
برای مشاوره روش و سامانه استعلام برند
برند نوعی علامت تجاری است که به منظور ایجاد تمایز در کالاها یا خدمات اشخاص حقیقی یا حقوقی به کار می رود. ثبت برند در اداره مالکیت معنوی ضمن جلوگیری از سو استفاده سایر رقبا از برند مذکور، شخص را از حمایت قانونی در نظر گرفته شده برای آن نیز، بهره مند می سازد. یکی از موارد مهمی که افراد می بایست قبل از ثبت یک برند به آن توجه داشته باشند این است که علامت مذکور، سابقه ثبتی نداشته باشد. به منظور مشاهده سابقه ثبتی یک برند می توان استعلام آن را گرفت. هم چنین استعلام ثبت برند به افراد کمک می نماید که از ثبت قانونی برند های موجود، اطمینان حاصل نمایند.
از آن جایی که طرق متعددی برای استعلام ثبت برند وجود دارد، برخی افراد ممکن است با این روش ها آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که چگونه می توان سابقه ثبتی یک برند را مشاهده نمود. از طرف دیگر، از آن جایی که ارائه بسیاری از خدمات در بستر اینترنت و به صورت غیر حضوری امکان پذیر گشته است، سامانه هایی به منظور پیگیری ثبت برند از مالکیت معنوی نیز ایجاد شده که همین امر، اهمیت اطلاع از نحوه، مراحل و آدرس سایت های استعلام برند را دو چندان می نماید.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پرداختن به این موضوع که روش های استعلام نام برند تجاری چه می باشد؛ به جزئیات سامانه آن بپردازیم. سپس در خصوص نحوه و مراحل پیگیری برند ثبت شده از سایت مالکیت معنوی صحبت خواهیم کرد و راهنمای تصویری آن را ارائه خواهیم نمود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
روش های استعلام نام برند تجاری ثبت شده
مطابق ماده 31 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری حق استفاده انحصاری از یک برند، به کسی اختصاص دارد که علامت را طبق مقررات قانونی آن به ثبت رسانده باشد. همچنین، برند های ثبت شده نیز می بایست با یکدیگر متفاوت بوده و در صورتی که برند، عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که پیش از این برای کالاها یا خدمات مشابه متعلق به موسسه دیگر، به ثبت رسیده باشد، برند مذکور مجددا قابل ثبت نمی باشد.
بنابراین، افرادی که قصد ثبت برند جدیدی به نام خود را دارند، می بایست علامت مذکور را از جهت مشابهت با سایر برند های ثبت شده نیز بررسی نمایند. یکی از روش های بررسی برند های ثبت شده، استعلام علامت می باشد. به جهت آشنایی علاقمندان با روش های استعلام برند، در این قسمت به طرق استعلام ثبت برند پرداخته شده است.
در حال حاضر دو روش برای پیگیری برند ثبت شده وجود دارد که شامل استعلام برند از سایت مرکز مالکیت معنوی و استعلام برند از سایت روزنامه رسمی کشور می باشد. قابلیت جست و جو برند های ثبت شده در سایت مرکز مالکیت معنوی، خدمتی است که توسط اداره کل مالکیت معنوی، جهت اطلاع علاقمندان از علامات ثبت شده موجود در بانک اطلاعاتی این اداره، ارائه گردیده است.
به منظور پیشگیری از تقاضاهای تکراری و جلوگیری از درخواست مجدد علائم ثبت شده (اعم از عین یا مشابه) و جلوگیری از هدر رفتن زمان، به افراد توصیه می شود که ابتدا، نسبت به جست و جوی علامت مورد نظر در سایت مرکز مالکیت معنوی اقدام و پس از حصول اطمینان از عدم وجود محدودیت قانونی، به منظور ثبت آن اقدام نمایند.
به منظور جست و جو برند در سایت مرکز مالکیت معنوی شخص می بایست به آدرس این سامانه مراجعه نموده و با ورود به بخش جست و جو در علائم و وارد کردن اطلاعات پایه نظیر عنوان علامت، طبقه بندی آن و... به جست جو برند ثبت شده در این سامانه اقدام نماید. با وارد کردن اطلاعات درخواستی، کلیه برند های ثبت شده مرتبط نمایش داده شده و شناسه ثبت و طبقه بندی آن قابل مشاهده خواهد بود.
روش دیگر پیگیری برند ثبت شده، مراجعه به سایت روزنامه رسمی کشور است. از آن جایی که یکی از مراحل ثبت برند به نام متقاضی، ثبت و آگهی آن در روزنامه رسمی کشور می باشد، می توان چنین نتیجه گیری نمود که آگهی کلیه برند های ثبت شده در سایت این روزنامه قابل مشاهده باشد. به منظور جست و جوی برند در این سایت، کاربر می بایست به قسمت "جست و جو در آگهی های قانونی" مراجعه نموده و با وارد کردن اطلاعات درخواستی، نتیجه جست و جو را مشاهده نماید.
سامانه و سایت استعلام برند های تجاری ثبت شده
در قسمت گذشته، پیرامون روش های استعلام ثبت برند توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که دو روش برای استعلام برند وجود دارد که شامل پیگیری برند ثبت شده از سایت مالکیت معنوی در سایت روزنامه رسمی و استعلام برند در سایت مرکز مالکیت معنوی می شود. در این میان، ممکن است برخی افراد با آدرس و جزئیات این دو سامانه آشنایی نداشته به همین دلیل، در این بخش به معرفی سامانه و سایت استعلام برند های تجاری ثبت شده اختصاص داده شده است.
برای پیگیری برند ثبت شده از سایت مالکیت معنوی از سایت مرکز مالکیت معنوی، داوطلب می بایست به نشانی این سامانه به آدرس ipm.ssaa.ir مراجعه نموده و به جست و جو علامت مذکور بپردازد. با این که بخش عمده ای از خدمات سایت مرکز مالکیت معنوی با تشکیل کارتابل قابل دسترس خواهند بود، اما استعلام برند های ثبت شده در این سایت، نیازی به تشکیل حساب کاربری نداشته و افراد می توانند به راحتی به جست و جو برند مذکور بپردازند.
جست و جو در برند های آگهی شده در روزنامه رسمی کشور، از طریق مراجعه به آدرس سایت آن به نشانی rrk.ir امکان پذیر خواهد بود. فرآیند پیگیری برند ثبت شده از سایت مالکیت معنوی در سامانه روزنامه رسمی کشور و سایت مرکز مالکیت معنوی کاملا رایگان بوده و هزینه ای را برای کاربر در بر نخواهد داشت. برای استعلام برند در این دو سامانه، متقاضی تنها می بایست از نام برند مورد بررسی، اطلاع داشته باشد.
در صورتی که متقاضی، پیش از ثبت برند، نسبت به استعلام علامت اقدام ننموده باشد و علامتی را طراحی و به اداره مرکز مالکیت معنوی ارسال دارد که عین یا مشابه علامت دیگری باشد، سازمان مالکیت معنوی، علامت مذکور را به ثبت نخواهد رساند. ماده 39 قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری در این خصوص بیان می دارد: « هرگاه اداره مالکیت صنعتی تشخیص دهد که شرایط مندرج در این قانون رعایت شده است علامت را ثبت کرده و آگهی مربوط به ثبت آن را منتشر و گواهینامه ثبت را به نام متقاضی صادر می نماید.»
از این ماده می توان چنان نتیجه گیری نمود که در مواردی که شرایط مندرج در قانون رعایت نشده و علامت عین یا شبیه برند های ثبت شده دیگر باشد، اداره مالکیت معنوی، با درخواست متقاضی موافقت نخواهد نمود. ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت است که مدت اعتبار ثبت برند، ده سال از تاریخ تسلیم اظهارنامه ثبت آن می باشد و پس از ده سال، متقاضی می بایست برای تمدید مدت معتبر مالکیت خود بر برند اقدام نماید.
علاوه بر این، به موجب ماده 47 قانون ثبت علامات تجاری، با رعایت قوانین و مقررات ثبت اجباری نام های تجارتی، این قبیل نام ها حتی بدون ثبت، در برابر عمل خلاف قانون اشخاص ثالث حمایت می شوند. هرگونه استفاده از نام تجارتی توسط اشخاص ثالث، به صورت نام تجارتی یا علامت یا علامت جمعی، یا هرگونه استفاده از آن ها که عرفا باعث فریب عموم شود، غیرقانونی تلقی می گردد.
همچنین مطابق ماده 61 قانون ثبت علامات تجاری، هر شخصی که با علم و عمد مرتکب عملی شود که طبق مواد این قانون، نقض حقوق به شمار آید یا عمل غیرقانونی تلقی شود، مجرم شناخته شده و علاوه بر جبران خسارت به پرداخت جزای نقدی از نود تا دویست میلیون ریال یا حبس تعزیری از نود و یک روز تا شش ماه یا هر دوی آنها محکوم می شود.
نحوه و مراحل پیگیری برند ثبت شده از سایت مالکیت معنوی
به منظور استعلام ثبت برند از سایت مرکز مالکیت معنوی و سامانه روزنامه رسمی کشور، شخص لازم است که از نحوه و مراحل استعلام برند آگاه بوده و اطلاعات لازم را در اختیار داشته باشد. به جهت آشنایی داوطلبان، در این قسمت، نحوه و چگونگی پیگیری برند ثبت شده از سایت مالکیت معنوی به همراه راهنمای تصویری آن ارائه گردیده است.
به منظور استعلام ثبت برند از سایت مرکز مالکیت معنوی، شخص در ابتدا لازم است که آدرس این سایت به نشانی ipm.ssaa.ir را در مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر بر روی گزینه جستجو کلیک نماید.
پس از انتخاب این گزینه، لیستی مطابق تصویر برای کاربر نمایش داده می شود که فرد برای استعلام برند، می بایست گزینه جست و جو در علامت تجاری را انتخاب نماید.
پس از انتخاب این گزینه، اطلاعیه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نشان داده خواهد شد که لازم است فرد پس از مطالعه آن، گزینه "متوجه شدم" را از پایین صفحه انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، برای این که شخص بتواند فرآیند استعلام برند را انجام دهد، می بایست اطلاعات پایه ای علامت را در قسمت های مربوطه وارد نموده و پس از درج کد امنیتی، بر روی عبارت جست و جو کلیک نماید. واضح است که هر چه اطلاعات دقیق تری در این قسمت وارد شود، نتیجه جست و جو نیز دقیق تر خواهد بود.
پس از کلیک بر روی گزینه جست و جو، کلیه علامات ثبت شده در حوزه برند جست و جو شده، برای فرد نمایش داده می شود. توجه به این نکته حائز اهمیت می باشد که فقدان برند مد نظر در قسمت برند های ثبت شده به این معنی نیست که آن برند می تواند به طور صد در صدی به نام متقاضی ثبت شود. زیرا سایت مرکز مالکیت معنوی در بانک اطلاعاتی خود، تنها برند هایی را نمایش می دهد که مراحل ثبت آن تکمیل شده و آگهی گردیده است.
بنابر این واضح است که برند هایی که هنوز مراحل ثبت آنان تکمیل نشده، در این قسمت نمایش داده نخواهند شد. از این بحث می توان چنان نتیجه گیری نمود که ممکن است برندی مشابه برند درخواستی متقاضی، در بانک اطلاعاتی سایت مرکز مالکیت معنوی موجود نبوده، اما در حال تکمیل مراحل ثبت خود باشد. در این حالت، با درخواست ثبت برند شخصی موافقت به عمل خواهد آمد که اظهارنامه را زودتر به این اداره ارسال دارد.
به منظور استعلام برند، در سایت روزنامه رسمی کشور، شخص در مرحله اول می بایست به نشانی این سامانه به آدرس rrk.ir مراجعه نموده و مطابق تصویر زیر بر روی گزینه "جست و جو در آگهی ها" کلیک نماید.
پس از انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده شده و شخص می بایست با وارد کردن اطلاعات در خواستی، به استعلام برند مذکور اقدام نماید. توجه به این نکته ضروری است که پر کردن فیلدهای ستاره دار کفایت نموده و درج مابقی اطلاعات، تنها برای جست و جو دقیق تر می باشد.
پس از انتخاب گزینه جست و جو، لیست آگهی های مرتبط بر روی صفحه نمایش داده می شود و فرد می تواند به بررسی آن ها بپردازد. آنچه در این میان حائز اهمیت می باشد، این است که همانند سایت مرکز مالکیت معنوی، این سامانه نیز تنها برند هایی را نمایش می دهد که مراحل ثبت آن تکمیل شده و آگهی شده باشند. بنابراین، امکان مشاهده برند هایی که هنوز آگهی آن ها در سایت مرکز مالکیت معنوی موجود نیست، برای کاربران وجود نخواهد داشت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد روش و سامانه استعلام برند در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون روش و سامانه استعلام برند پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. سایت مرکز مالکیت معنوی