برای مشاوره انواع و سامانه ثبت شرکت خصوصی
برای مشاوره انواع و سامانه ثبت شرکت خصوصی
شرکت ها در یک تقسیم بندی بر اساس صاحبان سرمایه به شرکت خصوصی و دولتی تقسیم می شوند. در شرکت های خصوصی سرمایه گذاری اغلب به صورت خصوصی و خانوادگی و در مقیاس کوچک تری نسبت به شرکت دولتی می باشد. عمده ترین تفاوت شرکت خصوصی و دولتی در سرمایه گزاران این شرکت می باشد.
امروزه افراد بسیاری با هدف کسب سود تمایل به تاسیس و به ثبت رساندن شرکت های خصوصی دارند. برای متقاضیانی که تمایل به ثبت این شرکت ها را دارند، شناخت شرکت های خصوصی و آگاهی از مواردی مانند سامانه و شرایط ثبت این شرکت ها، تفاوت آن با شرکت های عمومی و دولتی، مراحل و نحوه به ثبت رساندن آن و سایر اطلاعات ضروری به نظر می رسد.
از این رو، در این مقاله، پس از پاسخ به این سوال که شرکت خصوصی چیست، درباره انواع شرکت های خصوصی در ایران بحث می شود. همچنین، پس از معرفی سامانه ثبت شرکت خصوصی، به پرسش تفاوت شرکت خصوصی و عمومی و دولتی چه می باشد؛ پاسخ داده می شود. سپس شرایط و قانون تاسیس شرکت خصوصی و همچنین مراحل و نحوه ثبت شرکت خصوصی آموزش داده شده و در نهایت، نحوه مشاهده لیست شرکت های خصوصی و نیمه دولتی در تهران بیان می گردد.
شرکت خصوصی چیست
قانون گذار در قانون تجارت تعریف دقیقی از شرکت ارئه نکرده است، اما با توجه به مفاد این قانون، شرکت تجاری شرکتی است که از اجتماع دو یا چند شخص به قصد انجام فعالیتی معین تشکیل می شود. هرکدام از این اشخاص آورده ای تحت عنوان سرمایه می آورند و در سود و زیان شرکت با یکدیگر شریک می شوند.
در یک تقسیم بندی، شرکت ها بر اساس صاحبان سرمایه به شرکت خصوصی و دولتی تقسیم می شوند. با توجه به افزایش تعداد شرکت های خصوصی در کشور، این مقاله به بررسی جزئیات شرکت خصوصی می پردازد. اولین سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است که شرکت خصوصی چیست؟ و به چه شرکتی، شرکت خصوصی گفته می شود؟
هرگاه نصف یا بیش از نصف سرمایه شرکتی متعلق به اشخاص حقیقی یا اشخاص حقوقی غیر دولتی باشد، به آن شرکت، شرکت خصوصی گفته می شود. به عبارت دیگر چنانچه بیش از نصف سرمایه شرکتی متعلق به دولت باشد، آن شرکت دولتی است و خصوصی محسوب نمی شود.
زمانی که نیمی از سرمایه شرکتی متعلق به دولت باشد و نیمی دیگر به اشخاص حقیقی یا حقوقی غیر دولتی تعلق داشته باشد، آن شرکت، شرکتی خصوصی می باشد؛ چرا که برای دولتی محسوب شدن شرکت، لازم است بیش از نصف سرمایه شرکت متعلق به دولت باشد.
انواع شرکت های خصوصی در ایران
در قسمت پیشین مقاله شرکت خصوصی شناخته شد و بیان شد که شرکت خصوصی، شرکتی است که نصف یا بیش از نصف سرمایه آن متعلق به اشخاص حقیقی یا اشخاص حقوقی غیر دولتی باشد و در صورتی که بیش از نصف سرمایه شرکتی متعلق به دولت باشد؛ آن شرکت دولتی است و خصوصی محسوب نمی شود.
پس از شناخت شرکت خصوصی، اکنون در این قسمت از مقاله انواع شرکت های خصوصی در ایران مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. مطابق ماده 20 قانون تجارت، شرکت های تجاری و من جمله شرکت های خصوصی را بر هفت قسم تقسیم بندی نموده است که عبارتند از: 1- شرکت سهامی 2- شرکت با مسئولیت محدود 3- شرکت تضامنی 4- شرکت مختلط غیر سهامی 5- شرکت مختلط سهامی 6- شرکت نسبی 7- شرکت تعاونی تولید و مصرف.
امروزه اغلب شرکت های خصوصی در ایران در قالب شرکت سهامی و با مسئولیت محدود به ثبت می رسند. هر کدام از این شرکت ها تابع قواعد و مقررات مخصوص به خود هستند. لازم به ذکر است لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت به بیان مقررات راجع به شرکت های سهامی پرداخته است.
شرکت سهامی، خود به دو دسته شرکت سهامی خاص و شرکت سهامی عام تقسیم می شود. شرکت سهامی خاص شرکتی است که تمام سرمایه آن در زمان تاسیس توسط موسسان تامین می شود. حداقل تعداد شرکا در این شرکت 3 نفر و حداقل سرمایه در آن 100 هزار تومان می باشد، اما شرکت سهامی عام شرکتی است که بخشی از سرمایه آن از طریق عرضه عمومی و فروش سهام به مردم تامین می شود. حداقل شرکا در شرکت سهامی عام 5 نفر و حداقل سرمایه در این شرکت 500 هزار تومان می باشد
سامانه ثبت شرکت خصوصی
مطابق ماده 195 قانون تجارت، ثبت شرکت های مذکور در این قانون الزامی و تابع جمیع مقررات قانون ثبت شرکت ها است. علاوه بر این، شرکت های خصوصی به منظور بهره مندی از مزایای به ثبت رساندن خود، تمایل به ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت ها را دارند.
ثبت رسمی سابقه شرکت، فعالیت به صورت رسمی و قانونی، اخذ و اعطا نمایندگی رسمی، امکان بهره مندی از حمایت های قانونی، امکان شرکت در مزایده ها و مناقصات و... از جمله مزایای ثبت شرکت خصوصی می باشد. اما شرکت خصوصی باید در کجا باید به ثبت برسد و سامانه ثبت شرکت خصوصی کدام است؟
به منظور ثبت شرکت خصوصی در اداره ثبت شرکت ها لازم است متقاضی به سامانه جامع ثبت شرکت ها به نشانی irsherkat.ssaa.ir مراجعه نماید و مراحل مقتضی در این سامانه را تکمیل و مدارک لازم را بارگذاری نماید. پس از به ثبت رساندن اطلاعات در سامانه جامع ثبت شرکت ها، لازم است متقاضی مدارک مورد نیاز را از طریق پست به اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. این مدارک توسط کارشناسان بررسی و پس از آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار، شرکت خصوصی به ثبت می رسد.
تفاوت شرکت خصوصی و عمومی و دولتی چه می باشد؟
در قسمت های پیشین مقاله، به بررسی چیستی و ماهیت شرکت خصوصی پرداخته شد و بیان شد شرکت خصوصی شرکتی است که نصف یا بیش از نصف سرمایه آن متعلق به اشخاص حقیقی یا اشخاص حقوقی غیر دولتی باشد و در صورتی که بیش از نصف سرمایه شرکتی متعلق به دولت باشد؛ آن شرکت دولتی است و خصوصی محسوب نمی شود.
همچنین بیان شد که در یک تقسیم بندی؛ شرکت ها از لحاظ صاحبان سرمایه به دو دسته شرکت خصوصی و شرکت دولتی تقسیم می شوند؛ اما تفاوت شرکت خصوصی و عمومی و دولتی چه می باشد؟ مطابق ماده 4 قانون محاسبات عمومی کشور، شرکت دولتی واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانون به صورت شرکت ایجاد شود و یا به حکم قانون و یا دادگاه صالح ملی شده و یا مصادره شده و به عنوان شرکت دولتی شناخته شده باشد و بیش از ۵۰ درصد سرمایه آن متعلق به دولت باشد.
هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری شرکت های دولتی ایجاد شود، مادام که بیش از پنجاه درصد سهام آن متعلق به شرکت های دولتی است، شرکت دولتی تلقی می شود. مطابق تبصره ماده فوق الذکر، شرکت هایی که از طریق مضاربه و مزارعه و امثال این ها و به منظور به کار انداختن سپرده های اشخاص نزد بانک ها و موسسات اعتباری و شرکت های بیمه ایجاد شده یا می شوند، از نظر این قانون شرکت دولتی شناخته نمی شوند.
مطابق این ماده چنانچه بیش از نصف سرمایه شرکتی متعلق به دولت باشد؛ آن شرکت دولتی و در صورتی که نصف یا کمتر از نصف سرمایه شرکت به دولت تعلق داشته باشد، آن شرکت خصوصی تلقی می شود. لازم به ذکر است شرکت های دولتی باید با اجازه دولت تاسیس و ملی می شوند.
تفاوت دیگر شرکت دولتی و شرکت خصوصی در ثبت آن هاست. موسسات و تشکیلات دولتی نیاز به ثبت ندارند و مطابق ماده 587 قانون تجارت، موسسات و تشکیلات دولتی و بلدی به محض ایجاد و بدون احتیاج به ثبت دارای شخصیت حقوقی میشوند. همچنین مستند به ماده 300 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت؛ شرکت های دولتی تابع قوانین تاسیس و اساسنامه های خود می باشند و فقط نسبت به موضوعاتی که در قوانین و اساسنامه شرکت آن ها ذکر نشده، تابع مقررات این قانون می شوند.
مطابق ماده 195 قانون تجارت، ثبت کلیه شرکت های مذکور در این قانون الزامی و تابع جمیع مقررات قانون ثبت شرکت ها است. در تفاوت دیگر شرکت دولتی و خصوصی باید گفت شرکت های دولتی بر خلاف شرکت های خصوصی معمولا در قالب شرکت سهامی به ثبت می رسند، اما بر خلاف شرکت های سهامی که خود، بازرس انتخاب می نمایند، در شرکت های دولتی، سازمان حسابرسی امر بازرسی و حسابرسی را عهده دار می باشد.
تفاوت دیگر شرکت دولتی و خصوصی در ساختار مجمع عمومی موسس شرکت است که مستند به تبصره ماده 72 قانون بودجه، لازم است وزیر مسئول، وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و یا وزرای دیگری که هیئت وزیران تصویب کرده است و یا نمایندگان آن ها، در ساختار مجمع عمومی موسس حضور داشته باشند.
شرایط تاسیس و قانون شرکت های خصوصی در ایران
پس از شناخت شرکت خصوصی، انواع آن، سامانه ثبت شرکت خصوصی و تفاوت این شرکت با شرکت دولتی و عمومی در قسمت های پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله شرایط و نکات تاسیس شرکت خصوصی مورد مطالعه قرار می گیرد. تاسیس شرکت خصوصی مستلزم وجود شرایط و رعایت نکاتی می باشد. از این رو، در این قسمت از مقاله، شرایط تاسیس و قانون شرکت های خصوصی در ایران بیان می شود.
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد؛ امروزه اغلب شرکت های خصوصی در ایران در قالب شرکت سهامی و با مسئولیت محدود به ثبت می رسند. هر کدام از این شرکت ها تابع قواعد و مقررات مخصوص به خود هستند. اکنون شرایط تاسیس هر کدام از این شرکت ها به تفکیک بررسی می شود.
مطابق لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، شرکت سهامی خاص شرکتی است که سرمایه آن به قطعات سهم تقسیم می شود. در این شرکت، مسئولیت هر یک از شرکا محدود به مبلغ اسمی سهامشان است. همچنین سهام شرکت سهامی خاص قابلیت عرضه و خرید و فروش در بورس اوراق بهادار را ندارد.
شرایط ثبت شرکت سهامی خاص عبارت است از: 1- حداقل سه نفر عضو 2- حداقل دو بازرس 3- حداقل یک میلیون ریال سرمایه 4- پرداخت حداقل 35 درصد سرمایه اولیه به صورت نقدی. همچنین، مطابق قانون فوق الذکر، شرکت سهامی عام شرکتی است که قسمتی از سرمایه آن از طریق عرضه عمومی و فروش سهام به مردم تامین می شود.
سهام شرکت سهامی عام قابل عرضه و خرید و فروش در بورس اوراق بهادار می باشد. شرایط ثبت شرکت سهامی خاص عبارت است از: 1- حداقل پنج نفر عضو 2- حداقل دو بازرس 3- حداقل پنج میلیون ریال سرمایه 4- پرداخت حداقل 35 درصد سرمایه اولیه به صورت نقدی (سرمایه موسسان در زمان تشکیل نباید کمتر از 20 درصد کل سرمایه شرکت باشد) 5- عرضه عمومی و پذیره نویسی.
بنابر اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از ابتدای آبان ماه سال 1403، کلیه آگهی های فرآیندهای ثبتی در حوزه ثبت تاسیس/تغییرات شرکت ها و موسسات غیر تجاری، آگهی های مرکز مالکیت معنوی، آگهی مزایده و آگهی های ابلاغیه مربوط به اجرای اسناد لازم الاجرا که مستلزم درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار بودند، از این پس در سایت آگهی های سازمان ثبت اسناد و املاک درج و منتشر می گردند.
مستند به ماده 94 قانون تجارت، شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هریک از شرکا بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تشکیل شده باشد؛ فقط تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است. برخی شرایط ثبت شرکت با مسئولیت محدود عبارت است از: 1- حداقل دو نفر عضو 2- حداقل یک میلیون ریال سرمایه اولیه که لازم است تمام این سرمایه در ابتدا پرداخت شود.
مراحل و نحوه ثبت شرکت خصوصی
همانطور که در قسمت های پیشین مقاله بیان شد، مطابق قانون، ثبت شرکت خصوصی الزامی است. علاوه بر آن متقاضیان به منظور بهره مندی از مزایای آن تمایل به ثبت شرکت خصوصی دارند. همچنین سامانه ثبت شرکت خصوصی نیز معرفی شد. اکنون در این قسمت از مقاله مراحل و نحوه ثبت شرکت خصوصی مورد مطالعه قرار می گیرد که به شرح زیر است:
در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت اداره ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود. برای ثبت شرکت خصوصی، لازم است که از میان این گزینه ها، یک مورد به دلخواه انتخاب شود.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت خصوصی هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت خصوصی به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای ثبت شرکت خصوصی را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت خصوصی را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند. در صورتی که موضوع فعالیت شرکت خصوصی نظیر ثبت شرکت حمل و نقل از نوع مجوزی است، لازم است که مجوز مربوطه دریافت شود.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین گردد. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می شود. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی گردیده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، فرد لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا شرکت خصوصی را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت خصوصی را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت خصوصی، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه تنظیم شده میان شرکا، برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هر گونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت خصوصی برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت خصوصی نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای کاربر به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای شخص بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید برای گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت خصوصی را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت خصوصی به اتمام رسد.
مشاهده لیست شرکت های خصوصی و نیمه دولتی در تهران
پس از آموزش مراحل و نحوه ثبت شرکت خصوصی در قسمت پیشین مقاله، اکنون در این قسمت از مقاله به نحوه مشاهده لیست شرکت های خصوصی و نیمه دولتی در تهران پرداخته می شود و متقاضیان می توانند با دانلود فایل موجود در جدول، اقدام به مشاهده لیست شرکت های خصوصی و نیمه دولتی در تهران نمایند.
- نویسنده: آشاثبت
- حجم: 409 KB
- منبع: آشاثبت
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع و سامانه ثبت شرکت خصوصی در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از انواع و سامانه ثبت شرکت خصوصی پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. مطابق ماده 20 قانون تجارت، شرکت های تجاری و من جمله شرکت های خصوصی را بر هفت قسم تقسیم بندی نموده است که عبارتند از: 1- شرکت سهامی 2- شرکت با مسئولیت محدود 3- شرکت تضامنی 4- شرکت مختلط غیر سهامی 5- شرکت مختلط سهامی 6- شرکت نسبی 7- شرکت تعاونی تولید و مصرف.