برای مشاوره ثبت سرمایه شرکت
برای مشاوره ثبت سرمایه شرکت


برای تشکیل و تاسیس شرکت لازم است که مراحلی طی شود که یکی از این مراحل، تامین و پرداخت سرمایه می باشد. در واقع رکن اساسی برای یک شرکت، وجود سرمایه است و بدون سرمایه، شرکت اعتباری نخواهد داشت. همچنین؛ بسته به انواع مختلف شرکت ها، میزان حداقل سرمایه متفاوت و متغیر است.
سرمایه شرکت از این حیث اهمیت دارد که یکی از مهم ترین عوامل تجارت و بزرگ ترین وسیله کسب سود میباشد، زیرا اگر شرکتی سرمایه نداشته باشد، اعتباری ندارد و دیگر نمی تواند از سود تجارت خود بهره مند شود. همچنین لازم است که سرمایه شرکت در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت برسد که اطلاع از مراحل آن و نیز ثبت سند سرمایه اولیه شرکت، برای صاحبان شرکت ها الزامی است.
از همین رو، در این مقاله، سعی شده است که پس از پاسخ به این سوال که سرمایه شرکت ها چیست و مفهوم حداقل سرمایه چه می باشد، به اهمیت سرمایه اولیه اشاره شود. سپس در خصوص انواع سرمایه شرکت و میزان و حداقل سرمایه اولیه برای ثبت انواع شرکت های سهامی عام و خاص توضیحاتی ارائه می گردد. در ادامه مراحل و نحوه ثبت سرمایه اولیه شرکت آموزش داده می شود و در نهایت ثبت سند حسابداری سرمایه اولیه مورد مطالعه قرار می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص همراه ما باشید.
سرمایه شرکت چیست
در ابتدا؛ باید گفت که بر اساس ماده 8 لایحه اصلاحی قانون تجارت، یکی از مواردی که در اساسنامه شرکت باید تصریح شود، سرمایه شرکت و میزان آن می باشد. حال ممکن است این سوال برای برخی از اشخاص مطرح شود که سرمایه شرکت ها چیست که پاسخ آن به شرح زیر می باشد:
به هر نوع از دارایی های مالی یا ارزش دارایی های مالی که در اختیار شرکت ها می باشد، سرمایه گفته می شود. علاوه بر این، یکی از عوامل مهم برای تاسیس و ثبت شرکت ها، سرمایه می باشد، زیرا برای تشکیل شرکت می بایست تمام یا قسمتی از سرمایه مورد نیاز پرداخت شود. همچنین لازم است که در سامانه جامع ثبت شرکت ها، سرمایه و نوع سرمایه، مبلغ آن و مشخصات سرمایه پرداخت شده معین و ثبت گردد.
لازم به ذکر است که سرمایه شرکت سهامی به سهم تقسیم می شود که به موجب ماده 24 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، سهم قسمتی از سرمایه شرکت سهامی است که میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحب آن را در شرکت مشخص می کند و در شرکت های سهامی به ازاء آورده نقد یا غیر نقد اعضا، به آن ها سهام داده می شود. در حالی که سرمایه در شرکت های با مسئولیت محدود، تضامنی و نسبی به قطعات سهم تقسیم نمی شود و به صورت سهم الشرکه می باشد.
حداقل سرمایه و سرمایه اولیه شرکت چه می باشد
در بخش قبلی در خصوص چیستی سرمایه شرکت توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که یکی از عوامل مهم برای تاسیس شرکت پرداخت سرمایه اولیه شرکت می باشد. در این قسمت از مقاله به پاسخ این پرسش خواهیم پرداخت که حداقل سرمایه و سرمایه اولیه شرکت چه می باشد؟
قانون گذار برای تشکیل و ثبت شرکت ها مانند شرکت سهامی حداقل سرمایه ای در نظر گرفته است که می بایست پرداخت شود و اگر این مبلغ، از مبلغ تعیین شده سرمایه مورد نیاز کمتر باشد، امکان انحلال آن شرکت توسط ذی نفعان وجود دارد. همچنین، در برخی از شرکت ها مانند شرکت با مسئولیت محدود در قانون تجارت تصریحی به حداقل و حداکثر سرمایه نشده است، اما مطابق با رویه حال حاضر اداره ثبت، مبلغ حداقل سرمایه این نوع شرکت ها، صد هزار تومان است.
مبلغ سرمایه اولیه برای شرکت سهامی عام 500 هزارتومان و سهامی خاص 100 هزار تومان می باشد و برای شرکت تضامنی و نسبی هم در قانون تصریحی به حداقل سرمایه نشده است. لازم به ذکر است برای تاسیس شرکت های سهامی عام، موسسین باید حداقل بیست درصد سرمایه شرکت را خود تعهد کرده و لااقل سی و پنج درصد مبلغ تعهد شده را در حسابی به نام «شرکت در شرف تاسیس» نزد یکی از بانک ها تودیع نماید.
همچنین ممکن است قسمتی از تعهد موسیسن غیر نقدی مانند اتومبیل یا ملک می باشد که باید عین آن یا مدارک مالکیت آن را در همان بانکی که برای پرداخت مبلغ نقدی حساب باز شده است، تسلیم گردد و مقدار سرمایه غیر نقد، تقویم و ارزش گذاری شود.
اهمیت سرمایه اولیه شرکت
در قسمت های قبل؛ سرمایه شرکت و سرمایه اولیه مورد بررسی قرار گرفت و همانطور که اشاره شد، سرمایه شرکت نباید از حداقل مقرر قانونی کمتر باشد. لذا این بخش به جهت آشنایی علاقمندان، به اهمیت سرمایه اولیه شرکت اختصاص داده می شود و به شرح زیر است:
اهمیت سرمایه اولیه انواع شرکت ها از این جهت است که اگر از حداقل مقرر قانونی کمتر باشد، ممکن است باعث شود که شرکت منحل شود. ماده 5 لایحه اصلاحی قانون تجارت در این خصوص بیان می کند: «در صورتی که سرمایه شرکت بعد از تاسیس به هر علت از حداقل مذکور در این ماده کمتر شود، باید ظرف یک سال نسبت به افزایش سرمایه تا میزان حداقل مقرر اقدام به عمل آید یا شرکت به نوع دیگری از انواع شرکت های مذکور در قانون تجارت تغییر شکل یابد وگرنه هر ذی نفع می تواند انحلال آن را از دادگاه صلاحیتدار درخواست کند.»
علاوه بر این، سرمایه اولیه شرکت منجر به این می شود که اشخاص بتوانند از طریق آن شرکت و کسب کار خود را راه اندازی کنند و این بودجه به کسب و کار کمک می کند تا هزینه های اولیه خود مانند فضای اداری یا تجهیزات را تامین کرده و وسیله ای برای جلب منفعت است. لازم به ذکر است که شرکت بدون داشتن سرمایه قابلیت به ثبت رسیدن را ندارد.
انواع سرمایه شرکت
پس از بررسی سرمایه شرکت، حداقل سرمایه و اهمیت آن نوبت به بررسی انواع سرمایه شرکت می رسد. در واقع اشخاصی که قصد تاسیس شرکت را دارند؛ لازم است که در خصوص انواع سرمایه شرکت نیز اطلاعی داشته باشند. بنابراین، انواع سرمایه شرکت به شرح زیر می باشد:
انواع سرمایه شرکت شامل سرمایه نقدی و غیر نقدی باشد. سرمایه نقدی، وجوه نقدی است که شرکا در زمان تاسیس شرکت به حساب متعلق به شرکت واریز مینمایند و یا اشخاص متعهد می شوند که در یک بازه زمانی خاصی به حساب شرکت واریز شود.
سرمایه غیرنقدی نیز شامل آورده هایی مانند ماشین و ملک و ... می شود که می بایست ارزش گذاری شود و این ارزش گذاری در شرکت سهامی توسط کارشناس رسمی دادگستری صورت می گیرد، اما در شرکت با مسئولیت محدود تقویم آورده غیر نقدی با تراضی تمام شرکا صورت می گیرد. همچنین، در شرکت سهامی عام فقط قسمتی از سرمایه می تواند که غیر نقد باشد، ولی در شرکت با مسئولیت تمام سرمایه می تواند نقد یا غیرنقد باشد.
میزان و حداقل سرمایه اولیه برای ثبت انواع شرکت های سهامی عام و خاص
همه کسانی که قصد تاسیس شرکت سهامی عام یا خاص در اداره ثبت شرکت ها را دارند باید از میزان و حداقل سرمایه شرکت آگهی داشته باشند تا بتوانند با موفقیت شرکت خود را تشکیل دهند. از همین رو، در این بخش به میزان و حداقل سرمایه اولیه برای ثبت انواع شرکت های سهامی عام و خاص اشاره می شود.
ماده 5 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت در این خصوص بیان می کند: «در موقع تاسیس، سرمایه شركت های سهامی عام از پنج میلیون ریال و سرمایه شركت های سهامی خاص از یک میلیون ریال نباید كمتر باشد.» بنابراین در زمان تاسیس سرمایه شرکت های سهامی عام سرمایه شرکت نباید کمتر از پنج میلیون ریال و در شرکت سهامی خاص کمتر از یک میلیون ریال باشد.
قانون گذار در این ماده، میزان حداقل سرمایه را پیش بینی نموده است، اما در شرکت سهامی عام و خاص حداکثر سرمایه تعیین نشده است. همچنین در قانون تجارت برای تشکیل شرکت با مسئولیت محدود حداقل و حداکثر سرمایه ای تعیین نشده است، ولی مطابق رویه حال حاضر، این مبلغ برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود مبلغ یک میلیون ریال می باشد.
مراحل و نحوه ثبت سرمایه اولیه شرکت
همانطور که پیش تر اشاره گردید، سرمایه اولیه شرکت می بایست در سامانه جامع ثبت شرکت ها به ثبت برسد. حال به جهت آگاهی داوطلبان، در این قسمت، مراحل و نحوه ثبت سرمایه اولیه شرکت همراه با آموزش تصویری ارائه شده است و به شرح زیر می باشد:
ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد گردد. پس از آن، فرد لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.

با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای شخص نمایش داده می شود که داوطلب می بایست گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تاسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه های مربوط به ثبت شرکت به آن ارسال می شود.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود را برای ثبت شرکت به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
در مرحله بعد اطلاعات مربوط به سهام و سرمایه شخص وارد می شود. ابتدا از فهرست «اشخاص» شخصی که اطلاعات سهام یا سرمایه وی باید توسط فرد، وارد شود؛ انتخاب می گردد. این شخص باید قبلا در صفحه اشخاص وارد شده باشد. از فهرست «نوع سهام»، سهام یا سرمایه شرکت انتخاب می گردد که مشخص می کند سهام با نام یا بی نام و یا سرمایه نقدی یا غیر نقدی یا غیره می باشد. تعداد سهام، نوع سهام، ارزش سهم به ریال، ارزش ریالی (اسمی) هر سهم نیز می بایست وارد شود و سپس گزینه ثبت انتخاب شود.
بنابراین، پس از این که شخص سرمایه شرکت را در این مرحله به ثبت رساند؛ لازم است که مراحل ثبت شرکت را به طور کامل طی کند. به عبارت دیگر برای ثبت سرمایه شرکت، شخص لازم است، مراحل ثبت شرکت در سامانه ثبت شرکت ها را تا مرحله آخر انجام داده، تا ثبت سرمایه با موفقیت انجام گیرد.
ثبت سند حسابداری سرمایه اولیه شرکت
گاهی اوقات ممکن است برای بعضی از کاربران این سوال ایجاد شود که ثبت سند حسابداری سرمایه اولیه شرکت به چه نحوی می باشد. به همین دلیل، در این قسمت، برای آشنایی کاربران با این موضوع، به تشریح و توضیح این مورد و ثبت حسابداری سرمایه اولیه شرکت سهامی خاص و مسئولت محدود پرداخته می شود.
ثبت سرمایه شرکت از جمله ثبت سند حسابداری سرمایه اولیه شرکت مسئولیت محدود و ثبت سند حسابداری سرمایه اولیه شرکت سهامی خاص بدین صورت می باشد که بانک بدهکار، تعهد صاحبان سهام بدهکار و سرمایه بستانکار درج می گردد. باید توجه داشت که حساب تعهد صاحبان سهام نیز می بایست به تفکیک سهامداران و با توجه به مانده هر نفر ثبت شود.
بنابراین، اگر پرداخت سرمایه در این شرکت به صورت نقدی انجام شود، صندوق بدهکار و سرمایه بستانکار ثبت می شود. همچنین، مبلغ سرمایه می تواند به حساب بانک واریز شود که در این حالت بانک بدهکار و سرمایه بستانکار در سند حسابداری نوشته شده و ثبت می گردد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت سرمایه شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون اطلاع از ثبت سرمایه شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام سایت ثبت شرکت ها